chleb - 26084 przepisów (strona:84/1739)

Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym 148

Chleb z gara na suchych drożdżach to bardzo prosty do przygotowania przepis na pyszne, domowe pieczywo. Taki domowy chleb nie ma sobie równych i świetnie smakuje posmarowany jedynie masłem. Nie wymaga wiele pracy, zwłaszcza jeśli posiadacie robota z hakiem, który wyrobi ciasto. Robi się go bezproblemowo, trzeba jedynie trochę poczekać na wyrośnięcie ciasta. Do przygotowania chleba użyłam mąki tortowej(...)żytniej. Zamiast żytniej możecie użyć innej, np. pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej. Można również nie mieszać mąk, upiec chleb tylko z 750 g mąki pszennej.   Składniki na chleb z gara: 500 g mąki pszennej (dałam typ 450, sprawdzi się dobrze również 650) 250 g mąki żytniej 500 ml wody 15 g drożdży suchych (2 opakowania) 1 łyżka cukru 1 płaska

e-PrzepisyKulinarne
Chleb orkiszowy na jabłkowym fermencie 55

Chleb rewelacja! Może nie jest doskonały, bo to mój pierwszy w ten sposób upieczony, ale wszystko przede mną. Dzikie drożdże, które wychodowane zostały z wody i jabłka uchwycone w momencie ich największej aktywności. Chleb został pożarty w tempie allegro i już przygotowuję się do następnego. Pachnący jabłkiem, z chrupiącą skórką, po prostu przepyszny.  W 2012r. po raz pierwszy upiekłam(...)chleb z dodatkiem tartego jabłka . Wpis dodany z nieistniejącego bloga. Jednak użyłam tartych jabłek do zaczynu, w którym był również tradycyjny zakwas. Wówczas radziłam domowym piekarzom, aby wspomagali swój zakwas, jeśli nie są pewni co do jego mocy. Te kilkanaście godzin fermentacji zaczynu z dodatkiem tartego jabłka sprawiało, że zaczyn szybciej fermentował. Dzikie drożdże, które znajdują się szczególnie na skórce

Leśny Zakątek
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem wg Aleex 66

też świadomość, że świat, który znałam, skończył się 24 lutego. Od tego dnia wszystko jest inne. I będzie inne.  Jedną z istotnych umiejętności na ciężkie czasy jest pieczenie chleba. Od początków pandemii piekę chleb w domu. Sprawdzam różne przepisy, wybieram te, które smakują moim bliskim. Najczęściej piekę chleby na zakwasie, który 2 lata temu sama wyhodowałam. Ale od czasu(...)czasu sięgam po drożdże. Tak jak w tym przepisie, który znalazłam u Dorotus. Chleb według tej receptury przypomina ten na zakwasie. Jest pyszny, ma sprężysty miękisz i chrupiącą, rumianą skórkę. Nam bardzo smakuje, więc polecam.   Składniki (na 1 bochenek):   • 400 g mąki pszennej  • 75 g mąki żytniej razowej  • 360 g wody (32 – 35ºC)  • 2 łyżeczki

W mojej kuchni
Szybki chleb pszenny na zakwasie 83

jest najprostszy i najszybszy chleb na zakwasie, jaki udało mi się do tej pory upiec. Chleb jest pachnący, miąższ idealny, skórka chrupiąca i idealnie wypieczona. Nie trzeba tutaj wielkiej filozofii, po prostu mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na parę godzin. Jak mamy czas to w międzyczasie możemy chleb dodatkowo wyrobić, jeśli nie to też nie powinno być większego problemu. Listę(...)jeśli takiej nie macie, to wykorzystajcie zwykłą mąkę. O tym, jak przygotować zakwas i co zrobić aby był aktywny poczytacie w tym wpisie „Domowy zakwas razowy”. Szybki chleb pszenny na zakwasie – przepis Wszystkie składniki, a więc zakwas, mąkę, wodę, sól i cukier mieszamy w misce. Ciasto wyrabiamy ręką, albo przy pomocy maszyny, aż do połączenia się składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb z naczynia żaroodpornego 8907

Wiele osób szukając przepisu na domowy chleb ma wrażanie, że samo przygotowanie domowego chleba jest bardzo czasochłonne i trudne. Nic bardziej mylnego! Ten przepis na domowy chleb, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie sprawi, że zmienicie zdanie.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb z naczynia żaroodpornego idealnie sprawdzi się dla osób, które będą rozpoczynać swoją przygodę z wypiekami, a także(...)domowy chlebek robi się naprawdę bardzo łatwo i sprawnie. Dodatkowo ładnie wyrasta, jest mięciutki i puszysty. Ma chrupiącą skórkę, cudownie pachnie i świetnie smakuje.  Zapraszam wszystkich miłośników domowego chleba na prosty przepis, który musicie wypróbować. Poniżej opisałam w kilku prostych krokach jak przygotować ten smaczny chleb z naczynia żaroodpornego. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie także wideo, w którym zobaczycie

Przepiski.pl
CHLEB ORKISZOWY, GRAHAM, Z ZIARNAMI- GENIALNY 77

Błyskawiczny, prosty i pyszny, i choć to chleb na drożdżach, bardzo długo pozostaje świeży. Polecam bardzo gorąco, ten chleb jest tego wart. Choć na codzień preferujemy chleby na zakwasie, to ten zauroczył nas totalnie. Potrzebowałam na szybko chleba, w chlebaku została reszta, a zapowiedzieli się goście... Zamiast bawić się w pieczenie bułek, postanowiłam odświeżyć jakiś stary przepis, na rzadko ostatnio(...)pieczone chleby na drożdżach. Ten chleb był kiedyś naszym faworytem przez dłuższy czas. Wydłużyłam tylko czas wyrastania i wyszło cuuudo. Tym razem jeszcze dodałam ziarna- i to jeszcze bardziej podkręciło już i tak pyszny chlebek... 👌😋 Moja mąka orkiszowa typ1850, jest taka bardzo śmieciowa- ma dużo otrąb w sobie, ale na typie2000 (bez "śmieci"), też wychodzi super. Przepis na 2 formy

Smaczne Zdrowe
Chleb żytnio orkiszowy na zakwasie. Domowy chleb z foremki 80

Domowy piekarnia. Prosty przepis na chleb na zakwasie Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba. Dom pachnący chlebem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze pochylam się nad gorącymi bochenkami, chłonę ich zapach, który przynosi ukojenie i wewnętrzny spokój. Dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że nie mam na blogu ani jednego przepisu na foremkowy chleb na zakwasie. Czas to zmienić, przecież przygodę z pieczywem(...)około 25 x 10 cm lub tak jak u mnie kilka mniejszych. Składniki ZAKWAS 50 g aktywnego zakwasu 160 g mąki żytniej typ 2000 140 ml wody CIASTO NA CHLEB cały zakwas 400 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki orkiszowej chlebowej 16 g soli 630 ml wody słonecznik, siemię lniane, czarnuszka Wykonanie ZAKWAS Dzień przed pieczeniem, wieczór

Tajemnice Smaku
Chleb owsiany z ziarnami dla diabetyka 185

Dziś coś dla miłośników dobrego chleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników. Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby(...)wykonać go można w kilka minut (plus pieczenie). Wystarczą tylko płatki, jogurt, trochę ziaren siemienia lub szałwii hiszpańskiej (chia), sól i soda. Trudno w to uwierzyć, ale ten chleb zdetronizował u nas żytni chleb z ziarnami na zakwasie , który piekłam dotychczas. Serio. Kilka uwag do składników – płatki owsiane muszą być dość drobne (ale nie błyskawiczne!!). Próbowałam z kilkoma markami

Dietolog
SZYNKA PIECZONA W CHLEBIE 96

później na zimno, jako dodatek do kanapek. Tę szynkę jada również moje najmłodsze Dziecię, a ona z tych, co szynek nie tykają... Ten smak i zapach pieczonego chleba jest niesamowity. Z takiej małej szynki cała górna warstwa chleba znika u nas w całości (i to w błyskawicznym tempie). Dół niestety, mimo iż nie jest w tej wersji tak nasączony tłuszczem(...)górna warstwa jest bajeczna....😋😋😋 Ciasto chlebowe warto przygotować sobie wcześniej, takie przegarowane jest smaczniejsze. No i tutaj robię zawsze wyjątek, tylko raz przygotowałam do takiej szynki chleb na zakwasie, ale to nie było to. Cały smak nadają tu przegarowane drożdże... 👌😋  Tak więc teraz do szynki, tylko chleb na drożdżach. Wcześniej warstwę dolną robiłam z pszenicy i tak się

Smaczne Zdrowe
Chleb tostowy na zakwasie. Pain de Mie Sandwich Bread. 71

Domowy chleb tostowy na pszennym zakwasie. W lutowej piekarni Amber wspólne pieczenie chleba tostowego na pszennym zakwasie z przepisu The Perfect Loaf Pszenny chleb tostowy na zakwasie. Idealny na tosty, kanapki lub grzanki. Pięknie wyrośnięty, pachnący i puszysty. Charakteryzuje się cienką skórką, miękkim i lekko słodkim miękiszem. Przepis na domowy chleb tostowy z miodem, chleb bez drożdży na pszennym zakwasie(...)zależności od temperatury otoczenia w kuchni. Ciasto powinno się rozluźnić, aby napełnić formę, podnieść się do pewnego stopnia i odskoczyć powoli po delikatnym naciśnięciu (test palca). Przepis na ten chleb testuję mroźną zimą, więc mimo ogrzewania w mojej kuchni jest zimno. W rezultacie ciasto u mnie wyrosło i wypełniło foremkę po  4 – 5 godzinach. 8. PIECZENIE

Tajemnice Smaku
Chleb razowy pszenny na zakwasie 74

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do tego, że domowy chleb jest najlepszy. A gdy jeszcze jest to chleb na zakwasie, to już w ogóle będziemy w siódmym niebie.  Rodzajów takiego chleba jest całe mnóstwo, może on być na przykład żytni, orkiszowy, z samopszy czy też tradycyjny pszenny,  ale także możemy mieszać ze sobą te wszystkie mąki. Dziś zapraszam(...)przepis na jeden z prostszych chlebów, czyli chleb razowy pszenny na zakwasie.  Jest pieczony w foremce, więc nie wymaga składania, ani zbyt długiego wyrastania. Zawiera 40% mąki razowej, więc posiada dużą ilość błonnika, a dodatkowo także ziarenka słonecznika i siemienia. Chleb razowy pszenny na zakwasie Chleb razowy pszenny na zakwasie Proporcje na 2 keksówki  Składniki: 400 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
Chleb Maryny 123

Pierwszy chleb z prażoną mąką piekłam w 2009r. Ten chleb to kolejna wersja, który pieczony był w marcowej piekarni prawie 6 lat temu pod nazwą chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Piekło nas wówczas 25 osób. Piekłam w jednej foremce, więc jest dość duży a właściwie to bardzo duży. Poprzednio piekłam na kamieniu w kształcie okrągłego bochenka.  Warkocze(...)chlebie są proste do zrobienia. Wystarczy odjąć odrobinę ciasta właściwego dodać mąki, wyrobić i można tworzyć na powierzchni chleba różne wzory. Dekorujemy powierzchnię ciasta po wyłożeniu do foremki przed wyrośnięciem. Do każdego chleba można dodać odrobinę prażonej mąki nawet tego na drożdżach. W zależności od ilości użytej mąki do danego wypieku, można przyjąć około 1% mąki prażonej. Smak i zapach

Leśny Zakątek
Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku 88

dobrze zjeść dobrego fast – fooda, szczególnie w zdrowszej domowej wersji. Przyznaję że kebab z poniższego przepisu to coś obłędnie doskonałego, szczególnie za sprawą świeżo upieczonej płaskiej bułki nazywanej chlebem tureckim. Bułka powstała z podstawowych składników, takich jak mąka, woda, jogurt i olej połączonych z drożdżami. Pieczona w obszernej, płaskiej wersji pozwala na zmieszczenie w jej wnętrzu dużej ilości kebabowych(...)Poniższy przepis przewidziany jest na 4 porcje kebabów. Każdy kebab wychodzi olbrzymi i wręcz ciężko zjeść całą pojedynczą porcję samodzielnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kebab z mięsem kurczaka w chlebie tureckim 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Kebab Kuchnia: Turecka Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 250 kcal Swojski kebab w bułce

ProstePesto.pl
Chleb z inuliną, kawą zbożową i siemieniem lnianym 136

Jaki jest mój ulubiony chleb? Każdy następny, upieczony w domu. Mąka żytnia, pszenna, orkiszowa, mamy jakieś inne mąki do pieczenia chleba? Nie! Chyba, że mówimy o chlebie bezglutenowym ale nie takie chleby mam na myśli. Te inne mąki to owsiana, jęczmienna, amarantusowa, dyniowa, słonecznikowa, kokosowa, migdałowa, gryczana, ryżowa, kukurydziana, sojowa, kasztanowa...Może zapomniałam o jakiejś? Te inne wymienione są tylko(...)uzupełnieniem do wypieku chleba, dodane do ciasta w niewielkiej ilości, sprawiają, że chleb staje się bardziej wartościowy w składniki mineralne i witaminy. Mieszanie ze sobą wielu rodzajów mąk, może przynieść za każdym razem inny smak, wygląd i właściwości chleba. Poza tym wiele dodatków użytych z umiarem do ciasta, innych niż mąka takich jak: cebulka, czosnek, ziarna, otręby, mleko, maślanka, kefir

Leśny Zakątek
Dyniowy chleb na zakwasie 79

Dyniowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garze Dynia to niewątpliwie kulinarna królowa jesieni. Ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych, a jej pomarańczowy kolor wprowadza nas, szczególnie w jesienne ponure dni w dobry nastrój. Dyniowy chleb na zakwasie , to mój hołd dla jesiennej królowej. Odkrywajmy moc dyni, a zapach pieczonego dyniowego chleba z lekką nutą cynamonu niech rozchodzi się(...)parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb: 07:00 – mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30  – wyrabianie ciasta 18:00 – składanie 18:30 – składanie 19:00 – składanie

Tajemnice Smaku