chleb - 26176 przepisów (strona:84/1746)

Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 175

Szalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować?  Chleb może nie wyrósł tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang-Zhong, ale chyba nic w tym dziwnego; to zasługa mąki graham, która niejako obciążyła ciasto. Niemniej miękisz jest lekki i delikatny(...)łagodnie połączeniu smaku orkiszu i mąki graham. Do chleba dodałem odrobinę rodzynek, tylko po to, by dodać ich posmaku. Nie tyle jednak, by smak rodzynek zdominował całość. Rodzynki doskonale skomponowały się ze smakiem mąki graham i miodu. Świeżo wypieczony, z chrupiącą skórką, z samym masłem, znikał kromka za kromką - nic tak nie cieszy, gdy domownicy nie zachwalają chleba, tylko

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kuskus 223

bardzo szybko się go przygotowuje. Zalewa się wrzątkiem i po 5 minutach jest gotowy. Chlebek powstał, ponieważ „zainspirowałem sie kaszą". Aby kolorystycznie kuskus całkowicie nie zniknął w miękiszu, chleb jest pszenno-żytni, zatem trochę ciemniejszy. Niewiele to jednak pomogło. Samego smaku chleba kuskus jakoś nie zmienił (w chlebie z kaszą gryczaną wyraźnie czuć posmak i zapach kaszy), ale tekstura miąższu(...)jajko 110 g mleka 40 g brązowego cukru 5 g soli  5 g słodu pszenicznego 120 gramów gotowego kuskusu odrobina oliwy do poglazurowania odrobina sezamu do posypania Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać

Grahamka, weka i kajzerka
Keto chleb z mąki kokosowej 17

temu dieta niskowęglowodanowa jest idealna nie tylko dla osób chcących schudnąć, ale także dla tych, którzy chcą utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Dlaczego warto zastąpić tradycyjne pieczywo? Tradycyjny chleb zawiera dużą ilość węglowodanów, co nie jest zgodne z zasadami diety ketogenicznej. Chleb z mąki kokosowej to doskonała alternatywa, która pozwala cieszyć się pieczywem bez łamania zasad diety keto. Mąka(...)kokosowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów i jest bogata w błonnik, co czyni ją idealnym składnikiem na keto pieczywo. Przepis na keto chleb z mąki kokosowej – 1 szklanka mąki kokosowej – 1/2 szklanki mąki migdałowej – 5 jaj – 1/4 szklanki oleju kokosowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka siemienia lnianego

ZGruntuFit
Domowy chleb z garnka 91

Domowy chleb z garnka Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku domowe pieczywo. Już podczas pieczenia pachnie w całym domu. Polecam!     Składniki: 750g mąki pszennej 25g świeżych drożdży (lub 7g suchych drożdży) 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju       *** Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy(...)wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć *** *** Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką bla i wyrabiamy przez chwilę *** *** Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia *** *** Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane naczynie

Blog z Apetytem
Chrupiący chleb z gara ze słonecznikiem 21

Kolejna moja propozycja na chrupiący chlebek. Tym razem z dodatkiem ziaren słonecznika. Taki domowy chleb jest najlepsze. Pachnie w całym domu obłędnie. I nie jest trudny w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu. Piekłam już ten chleb wiele razy i zawsze mi się udaje. Kto raz spróbuje taki chleb to już nie sięgnie po inny. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie(...)znać czy smakował.   Potrzebujemy: 420 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody garść ziaren słonecznika   Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól i słonecznik, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania

Izabelawkuchni
Pszenno-orkiszowy chrupiący chleb z gara 27

Zakochałam się w wypiekaniu chleba. I nie ukrywam, że za każdym razem wychodzi mi pyszny. Ta chrupiąca skórka jest obłędna. A zapach jaki roznosi się po całym domu podczas pieczenia cudowny. Tym razem mam dla Was recepturę na chleb pszenno-orkiszowy. Jak upieczenie to zapewniam Was, że na jednej kromce się nie skończy. Zobaczcie na te dziury w chlebie(...)Potrzebujemy: 300 g mąki tortowej 120 g mąki orkiszowej typ 630 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody   Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąki przesiewany do miski, dodajemy suszone drożdże, cukier i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce

Izabelawkuchni
Chleb z gara z suszonymi pomidorami i oliwą 64

Pewnie się powtarzam, ale uważam, że domowy chleb jest najlepszy. Ja już mam swoją sprawdzoną recepturę, teraz tylko ulepszam i wymyślam nowe smaki. Dzisiaj upiekłam chleb z suszonymi pomidorami i oliwą. Pyszny, pachnący...i te dziury w chlebie, i ta chrupiąca skórka. Bardzo polecam Wam taki chlebek. Udanych wypieków.     Potrzebujemy: 420 g mąki tortowej pół łyżeczki cukru(...)ciepłej wody 3 łyżki drobno pokrojonych suszonych  pomidorów w oliwie ( użyłam tych w paseczkach z ziołami )  1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów   Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, miód, pokrojone pomidory, oliwę i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Ciasto można

Izabelawkuchni
Chleb gryczany bezglutenowy 48

dawna chodził za mną dobry, zdrowy chleb bezglutenowy, własnoręcznie upieczony. Tydzień temu piekłam chleb amarantusowy, a właściwie próbowałam upiec, bo to, co mi wyszło, trudno nazwać chlebem – twarda skorupa na zewnątrz, a w środku surowa pulpa. Wylądował w koszu, szkoda mi tylko tej mąki z amarantusa, bo trudno ją dostać. Ale po kolei. W kwietniu ubiegłego roku dowiedziałam się(...)czasami się skuszę na kawałeczek ciasta czy coś, czego nie powinnam jeść, ale niestety zawsze to odchoruję. Bo im dłużej nie jem glutenu, tym bardziej mi szkodzi. Tak więc chleba takiego prawdziwego z pszenicą i żytem nie jadłam 8 miesięcy. Próbowałam gotowe bezglutenowe pieczywo ale jest tak niesmaczne, że bez problemu i większej szkody zrezygnowałam z niego zupełnie. Niedawno jednak

To co kocham
Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym 155

Chleb z gara na suchych drożdżach to bardzo prosty do przygotowania przepis na pyszne, domowe pieczywo. Taki domowy chleb nie ma sobie równych i świetnie smakuje posmarowany jedynie masłem. Nie wymaga wiele pracy, zwłaszcza jeśli posiadacie robota z hakiem, który wyrobi ciasto. Robi się go bezproblemowo, trzeba jedynie trochę poczekać na wyrośnięcie ciasta. Do przygotowania chleba użyłam mąki tortowej(...)żytniej. Zamiast żytniej możecie użyć innej, np. pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej. Można również nie mieszać mąk, upiec chleb tylko z 750 g mąki pszennej.   Składniki na chleb z gara: 500 g mąki pszennej (dałam typ 450, sprawdzi się dobrze również 650) 250 g mąki żytniej 500 ml wody 15 g drożdży suchych (2 opakowania) 1 łyżka cukru 1 płaska

e-PrzepisyKulinarne
Chleb orkiszowy na jabłkowym fermencie 58

Chleb rewelacja! Może nie jest doskonały, bo to mój pierwszy w ten sposób upieczony, ale wszystko przede mną. Dzikie drożdże, które wychodowane zostały z wody i jabłka uchwycone w momencie ich największej aktywności. Chleb został pożarty w tempie allegro i już przygotowuję się do następnego. Pachnący jabłkiem, z chrupiącą skórką, po prostu przepyszny.  W 2012r. po raz pierwszy upiekłam(...)chleb z dodatkiem tartego jabłka . Wpis dodany z nieistniejącego bloga. Jednak użyłam tartych jabłek do zaczynu, w którym był również tradycyjny zakwas. Wówczas radziłam domowym piekarzom, aby wspomagali swój zakwas, jeśli nie są pewni co do jego mocy. Te kilkanaście godzin fermentacji zaczynu z dodatkiem tartego jabłka sprawiało, że zaczyn szybciej fermentował. Dzikie drożdże, które znajdują się szczególnie na skórce

Leśny Zakątek
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem wg Aleex 71

też świadomość, że świat, który znałam, skończył się 24 lutego. Od tego dnia wszystko jest inne. I będzie inne.  Jedną z istotnych umiejętności na ciężkie czasy jest pieczenie chleba. Od początków pandemii piekę chleb w domu. Sprawdzam różne przepisy, wybieram te, które smakują moim bliskim. Najczęściej piekę chleby na zakwasie, który 2 lata temu sama wyhodowałam. Ale od czasu(...)czasu sięgam po drożdże. Tak jak w tym przepisie, który znalazłam u Dorotus. Chleb według tej receptury przypomina ten na zakwasie. Jest pyszny, ma sprężysty miękisz i chrupiącą, rumianą skórkę. Nam bardzo smakuje, więc polecam.   Składniki (na 1 bochenek):   • 400 g mąki pszennej  • 75 g mąki żytniej razowej  • 360 g wody (32 – 35ºC)  • 2 łyżeczki

W mojej kuchni
Szybki chleb pszenny na zakwasie 87

jest najprostszy i najszybszy chleb na zakwasie, jaki udało mi się do tej pory upiec. Chleb jest pachnący, miąższ idealny, skórka chrupiąca i idealnie wypieczona. Nie trzeba tutaj wielkiej filozofii, po prostu mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na parę godzin. Jak mamy czas to w międzyczasie możemy chleb dodatkowo wyrobić, jeśli nie to też nie powinno być większego problemu. Listę(...)jeśli takiej nie macie, to wykorzystajcie zwykłą mąkę. O tym, jak przygotować zakwas i co zrobić aby był aktywny poczytacie w tym wpisie „Domowy zakwas razowy”. Szybki chleb pszenny na zakwasie – przepis Wszystkie składniki, a więc zakwas, mąkę, wodę, sól i cukier mieszamy w misce. Ciasto wyrabiamy ręką, albo przy pomocy maszyny, aż do połączenia się składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb z naczynia żaroodpornego 9021

Wiele osób szukając przepisu na domowy chleb ma wrażanie, że samo przygotowanie domowego chleba jest bardzo czasochłonne i trudne. Nic bardziej mylnego! Ten przepis na domowy chleb, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie sprawi, że zmienicie zdanie.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb z naczynia żaroodpornego idealnie sprawdzi się dla osób, które będą rozpoczynać swoją przygodę z wypiekami, a także(...)domowy chlebek robi się naprawdę bardzo łatwo i sprawnie. Dodatkowo ładnie wyrasta, jest mięciutki i puszysty. Ma chrupiącą skórkę, cudownie pachnie i świetnie smakuje.  Zapraszam wszystkich miłośników domowego chleba na prosty przepis, który musicie wypróbować. Poniżej opisałam w kilku prostych krokach jak przygotować ten smaczny chleb z naczynia żaroodpornego. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie także wideo, w którym zobaczycie

Przepiski.pl
CHLEB ORKISZOWY, GRAHAM, Z ZIARNAMI- GENIALNY 81

Błyskawiczny, prosty i pyszny, i choć to chleb na drożdżach, bardzo długo pozostaje świeży. Polecam bardzo gorąco, ten chleb jest tego wart. Choć na codzień preferujemy chleby na zakwasie, to ten zauroczył nas totalnie. Potrzebowałam na szybko chleba, w chlebaku została reszta, a zapowiedzieli się goście... Zamiast bawić się w pieczenie bułek, postanowiłam odświeżyć jakiś stary przepis, na rzadko ostatnio(...)pieczone chleby na drożdżach. Ten chleb był kiedyś naszym faworytem przez dłuższy czas. Wydłużyłam tylko czas wyrastania i wyszło cuuudo. Tym razem jeszcze dodałam ziarna- i to jeszcze bardziej podkręciło już i tak pyszny chlebek... 👌😋 Moja mąka orkiszowa typ1850, jest taka bardzo śmieciowa- ma dużo otrąb w sobie, ale na typie2000 (bez "śmieci"), też wychodzi super. Przepis na 2 formy

Smaczne Zdrowe
Chleb żytnio orkiszowy na zakwasie. Domowy chleb z foremki 83

Domowy piekarnia. Prosty przepis na chleb na zakwasie Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba. Dom pachnący chlebem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze pochylam się nad gorącymi bochenkami, chłonę ich zapach, który przynosi ukojenie i wewnętrzny spokój. Dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że nie mam na blogu ani jednego przepisu na foremkowy chleb na zakwasie. Czas to zmienić, przecież przygodę z pieczywem(...)około 25 x 10 cm lub tak jak u mnie kilka mniejszych. Składniki ZAKWAS 50 g aktywnego zakwasu 160 g mąki żytniej typ 2000 140 ml wody CIASTO NA CHLEB cały zakwas 400 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki orkiszowej chlebowej 16 g soli 630 ml wody słonecznik, siemię lniane, czarnuszka Wykonanie ZAKWAS Dzień przed pieczeniem, wieczór

Tajemnice Smaku