ciasto - 161836 przepisów (strona:84/10790)

Jak przygotować ciasto francuskie 53

Dzisiaj chciałam pokazać jak przygotować ciasto francuskie, które ma bardzo dużo zastosowań. Ciasto francuskie jest ciastem listkowym, podobnie jak ciasta półfrancuskie. Jego listkowanie jest jednak bardzo ważne i wielowarstwowe. Tworzy się w wyniku kilkukrotnego (co najmniej czterokrotnego)wałkowania ciasta podstawowego z tłuszczem. jest ciastem listkowym,  podobnie jak ciasta półfrancuskie. Jego listkowanie jest jednak bardzo ważne i wielowarstwowe. Tworzy się(...)wyniku kilkukrotnego (co najmniej czterokrotnego)wałkowania ciasta podstawowego z tłuszczem. Ciasto podstawowe, zwane też gruntem  (kluskowym), jest elastyczne. Powstaje przez połączenie mąki o mocnym glutenie z wodą, jajami, tłuszczem i solą. Musi być dokładnie wyrobione. Moc i elastyczność glutenu jest bardzo istotna, ponieważ zapobiega rwaniu się ciasta podczas naprzemiennego składania i wałkowania. Po wyrobieniu ciasta zostawia się

Pomysłowa kuchnia
Piernik dojrzewający 78

Staropolski piernik dojrzewający jest ciastem, bez którego trudno sobie wyobrazić tradycyjne święta Bożego Narodzenia. Takie ciasto robi się tylko raz w roku, aby je przygotować trzeba uzbroić się w cierpliwość, jednak mogę wam zagwarantować, że jego smak rekompensuje każdą minutę oczekiwania. Dlaczego piernik powinien dojrzewać? Jeśli do tej pory nie próbowałeś piernika dojrzewającego, z pewnością zadasz sobie pytanie(...)się męczyć”. No właśnie. Po co? Skoro szybkie ciasto korzenne z wykorzystaniem bardzo podobnych składników można zrobić dosłownie w godzinkę? Jak to w życiu bywa, także i w tym wypadku diabeł tkwi w szczegółach. Szybki piernik może mieć podobną listę składników, jednak to piernik dojrzewający charakteryzuje się wyjątkowo pełnym i złożonym smakiem. W czasie długiego leżakowania wszystkie smaki korzennych

okolicepalnika.pl
Pychotka z jabłkami. 87

jabłek cynamon mielony cukier z prawdziwą wanilią lub waniliowy lub zwykły biały cukier kasza manna gruby cukier kryształ lub cukier puder lub biały lukier do dekoracji jajko do posmarowania ciasta Sposób wykonania :   M ąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Masło i smalec posiekaj na kawałki, wymieszaj rękami z mąką. Na środku(...)mąki zrób dołek, dodaj do niego serek oraz roztrzepane widelcem jajko. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto włóż do foliowego woreczka i wsadź do lodówki na około 20 minut. W tym czasie wyściel blachę papierem do pieczenia, obierz jabłka ze skórki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Następnie wyjmij ciasto z lodówki podziel na dwie równe połowy. Jedną część ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Kruche ciasto z ptasim mleczkiem i malinami 80

Czas czytania: 2 min Ciasto, które można określić przebojem każdej imprezy! Ciasto jest po prostu boskie! Niebywale delikatny kruchy spód uzyskacie dzięki wcześniejszemu schłodzeniu, a następnie starciu na tarce do warzywna, nierówna struktura dodaje tej lekkości i niezwykłej kruchości. Na spodzie z kruchego ciasta spoczywa lekka warstwa ptasiego mleczka, przygotowanego z białek w tej lekkie piance zatopione są pyszne soczyste(...)maliny. Wszystko to razem daje takiego kopa, takiego smaku, że nie ma chyba osoby, która nie zakochałaby się w tym cieście! Nic więcej nie napiszę, sami musicie wypróbować, a ja dokładam kolejną porcję na talerz i rozkoszuję się jego smakiem 🙂 Jest taki mały problem z tym ciastem, że z powodu smaku szybko się kończy. Specjalnie dla tego ciasta

SprawdzonaKuchnia.pl
Makowiec 94

Czas czytania: 3 min Makowiec Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia przygotowanego z mielonego maku i bakalii. To wszystko zawinięte jest, ciasto drożdżowe i to ciasto jest bardzo ważne! Ciasto powinno być delikatne, miękkie i puszyste i w tym przypadku właśnie takie(...)długość 48 centymetrów. Z powodzeniem można przygotować cztery mniejsze makowce! Co zrobić, żeby makowiec nie pękał Pękające strucle makowe to najczęstszy problem przy wypiekaniu tego przysmaku. Makowiec to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe bardzo lubi rosnąć! Na ogół w cieście drożdżowym właśnie o to chodzi, żeby rosło jak najwyższe! W dzisiejszym przepisie musimy zapanować nad tym i nieco to ograniczyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z jabłkami 73

Czas czytania: 2 min Ciasto drożdżowe z jabłkami i dużą ilością pysznej kruszonki. Miałam ochotę na ciasto drożdżowe na podwieczorek, więc postanowiłam wypróbować przepis z jednej z moich książek kucharskich. Niestety, tym razem ciasta z książki Wam nie zaprezentuję, ponieważ nie wyszło zbyt dobre, było suche, mało elastyczne i nijakie. Postanowiłam sama skomponować ciasto „na oko”. Metoda(...)przypadku ciasta drożdżowego nigdy mnie nie zawodzi i tym razem ciasto wyszło bardzo, bardzo smaczne. Testerzy zwrócili uwagę, że jest niesłychanie elastyczne i sprężyste, pięknie pachnie i ma dużo pysznej kruszonki. Ciasto drożdżowe zjadane, a właściwie pochłaniane jest u nas zawsze z dodatkiem masła, miodu, domowego dżemu lub kremu czekoladowego. Na wierzch drożdżowca ułożyłam plasterki jabłek, ale mogą być

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto pomarańczowe 79

Czas czytania: 2 min Ciasto pomarańczowe jestem pewna, że pokochacie je za smak i łatwość wykonania. Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy dobrego dżemu z pomarańczy najlepiej, gdyby był z dodatkiem skórki. Do tego jeszcze wiórki kokosowe i semolina, czyli mąka gruboziarnista lub inaczej drobna kaszka z pszenicy durum. Smak ciasta jest wspaniały, a to za sprawą połączenia właśnie smaku kokosa(...)pomarańczy. Po upieczeniu ciasto polewamy syropem cukrowym, który jest charakterystycznym dodatkiem dla smakołyków z Bliskiego Wschodu. Syrop można pominąć, ale zachęcam do spróbowania ciasta nasączonego nim i odrobiną jogurtu naturalnego doprawionego skórką z pomarańczy. Z podanej porcji można przygotować jedną keksówkę o wymiarach 21 x 10 cm, czyli jest to dość mała porcja, ale zawsze możecie upiec więcej 🙂 Smacznego! Print

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe-mini 77

Czas czytania: 2 min Ciasto drożdżowe-mini jest wersją ciasta dla zapracowanych, jego wielkość jest na jedno posiedzenie dla większej rodziny 😉 Drożdżowe dla zapracowanych to wersja w zasadzie bezobsługowa.  Wystarczy, że wszystkie składniki umieścicie wieczorem lub przed pójściem do pracy w misce. Składniki umieszczamy według podanej kolejności , a czas zrobi większą część roboty za Was. Po upływie wymaganego czasu(...)wystarczy wymieszać ciasto, dodać rodzynki oczywiście, jeśli je lubicie następnie przełożyć od formy i upiec. Tak, tak od razu upiec , bo w tym przepisie nie musimy czekać aż, ciasto wyrośnie. Wstawiamy ciasto do zimnego piekarnika, które rośnie w rozgrzewającym się piekarniku. Najlepsze ciasto drożdżowe jest z dużą ilością kruszonki więc i w tym przepisie nie mogło jej zabraknąć, nie żałujcie

SprawdzonaKuchnia.pl
Placek wiśniowy 71

Czas czytania: 2 min Placek wiśniowy, czy też cherry pie u nas raczej mało popularne ciasto i tak naprawdę nie wiem dlaczego. Ciasto jest wspaniałe bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne, delikatne warstwy maślanego ciasta skrywają najprostsze nadzienie z wiśni. Nadzienie z wiśni to tylko wiśnie z cukrem zagęszczone mąką ziemniaczaną i naprawdę nie ma potrzeby dodawania tutaj czegokolwiek więcej(...)jest to wspaniały niezaburzony niczym smak wiśni. Ciasto smakuje najlepiej z gałką lodów waniliowych, to połączenie jest obłędne i trudno poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka ciasta. Wiśni w tym roku nie brakuje, zróbcie zapasy na zimę, żeby cieszyć się tym wspaniałym smakiem również w chłodne zimowe dni. Jeśli macie miejsce w zamrażalniku to wydrylujcie kilka porcji i zapakujcie w woreczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Metrowiec 72

Metrowiec to jedno z ciast, które zostało obecnie trochę zapominane. Uważam, że niesłusznie mimo tego, że na jego przygotowanie trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Nie oznacza to jednak, że ciasto Metrowiec jest skomplikowane w przygotowaniu. Moim zdaniem ciasto Metrowiec to połączenie tego, co najlepsze, czyli kremu budyniowego, dwóch biszkoptów o dwóch smakach i polewy czekoladowej. Całość po prostu smakuje wyśmienicie(...)Samo ciasto wyglądem przypomina długą roladę i jak sama nazwa wskazuje, ma ona około metra długości i właśnie stąd się wzięła jego nazwa. Z racji tego, że porcja ciasta Metrowiec jest dosyć spora to jest ono idealnym pomysłem jako deser do kawki z rodziną lub znajomymi. Ciasto Metrowiec to jedno z ulubionych ciast wśród mojej rodziny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Danka Pichci
Niskokaloryczne i tradycyjne polskie ciasta 118

Uwielbiamy ciasta i zajadamy się nimi podczas uroczystości, imprez okolicznościowych i Świąt. Są wysokokaloryczne, ale kto na to zwraca uwagę, gdy stosy przepysznych placków piętrzą się na stole. Można wybierać i jeść do woli. Jabłecznik czyli szarlotka Do najbardziej ulubionych przez Polaków ciast i często pieczonych w domu należy jabłecznik . Placek z jabłkami nazywamy najczęściej szarlotką. Przygotowywany jest na różne(...)sposoby i z różnymi dodatkami. Lecz najważniejszymi składnikami szarlotki zawsze są jabłka i ciasto. Ciasto najczęściej kruche lub półkruche. Jest to wyrób cukierniczy, który swoje korzenie ma we Francji. Nazwa ciasta pochodzi od imienia księżnej Charlotte. Pyszny polski sernik Drugim typowo polskim i bardzo cenionym ciastem jest sernik . Sernik jest ciastem deserowym. Głównym składnikiem sernika tradycyjnego jest gruba warstwa sera

ProstePesto.pl