Kolejny weekend i kolejne ciasto z cukinii. Niedługo stanie się to już chyba tradycją, że na sobotę i niedzielę piekę ciasto z cukinii/kabaczka. Tym razem zrobiłam ciasto piernikowe, a dokładnie piernikowo - cynamonowe z kakao i dżemem porzeczkowym. Ciasto oblałam czekoladą mleczną i białą. Za każdym razem wykorzystuję do moich ciast cukinię w innym kolorze. Tym razem zdecydowałam się na cukinię(...)takim jasnym, jakby kremowym kolorze, w jasne zielone paseczki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Oczywiście można użyć dowolnej cukinii: zielonej, żółtej, białej itp. Można je dodawać do ciasta razem ze skórką, jeśli macie młode, małe i cienkie kabaczki, lub bez skóry i nasion, jeśli są to już większe i starsze okazy, tak jak u mnie. Ciasto wyszło fenomenalne. Bardzo wilgotne, mięciutkie, delikatne
Waniliowe ImprowizacjeJeśli dość macie tradycyjnych strucli makowych, albo po prostu szukacie nowego a do tego bardzo prostego przepisu, to zdecydowanie sięgnijcie po przepis na prosty makowiec na cieście jogurtowym. To ciasto po prostu nie może nie wyjść. Jeśli chcecie zachwycić rodzinę, znajomych, sąsiadów swoim talentem kulinarnym, a wątpicie w niego, to bardzo polecam ten przepis na makowiec. Ciasto ładnie wyrasta, potem(...)skład na gotowych masach. A masa makowa nie jest taka straszna do zrobienia, odkąd pojawił się gotowy mak mielony, który w zasadzie cały problem czasochłonności masy rozwiązuje. Makowiec na cieście jogurtowym, to wariacja na temat prostego ciasta mieszanego wildelcem . Różnicą jest, zastąpienie w przepisie śmietany jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. U mnie jogurt grecki. Ważną zaletą całego ciasta jest
Mieszam w GarnkuWitam Kochani, na długi weekend upiekłam rewelacyjne ciasto, które zachwyciło swoim smakiem wiele osób. Mowa o cieście cappuccino. Jest to przekładaniec składający się z mięciutkiego kakaowego ciasta, kremu cappuccino oraz biszkoptu z orzechami. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Ciasto przepięknie i dostojnie wygląda, jest wysokie, tortowe. Nie za słodkie, idealne, z wyczuwalnym smakiem kawy. Bardzo polecam(...)jest to jedno z moich top ciast :) SKŁADNIKI Przepis na małą blaszkę 25x25cm KAKAOWE CIASTO -4 jajka -0,5 szkl cukru -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek oleju -8 łyzek wody -2 płaskie łyżki kakao MASA -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe -1 cukier waniliowy -2 żółtka (białka odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTajemniczym składnikiem tego quiche jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mi kruchości i chrupkości. Ciasto to podstawa, do farszu możecie wrzucić wszystko. Przepis na quiche z truskawkami może Wam się wydać skomplikowany, lecz w rzeczywistości jest bardzo łatwy. Jeśli macie robota kuchennego lub zwykły mikser, w którym można szybko zagnieść ciasto to całą robotę macie z głowy. Według tego(...)przepisu zrobicie ciasta na dużą formę do tarty i jeszcze Wam zostanie. Warto jednak zrobić więcej ciasta i wstawić do lodówki, gdzie spokojnie może posiedzieć kilka dni i za jakiś czas wyciągnąć, żeby zrobić np. owocową tartę. Możecie o połowę zmniejszyć ilość składników i zrobić zwykłą, małą tartę. Jeśli chodzi o nadzienie to możecie wrzucić do niego wszystkie warzywa jakie
Niedzielny kucharzwiśni, które są w Polsce dostępne praktycznie przez cały rok. Jest to szarlotka, która wyróżnia się swoim smakiem i wyglądem. Pyszna i słodka beza sprawia, iż jest to ciasto idealne na święta. Kruche ciasto, kwaskowe nadzienie i słodka beza to wypiek, który na pewno zaintryguje rodzinę i znajomych. Doskonałe ciasto na zakończenie świątecznego ucztowania. Polecam! Składniki: ciasto 250 g mąki(...)wiśni świeżych lub mrożonych 200 g cukru 50 g mąki ziemniaczanej 50 ml wody 10 g cynamonu beza 100 g cukru 20 g mąki ziemniaczanej 4 białka Ciasto : Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Nadzienie: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Dodajemy wiśnie
Ciasta z tradycjamiJednym z najbardziej znanych ciast, które Wielkanocą króluje na włoskich sto ł ach jest Pastiera Napoletana. Tarta na kruchym cieście wypełniona delikatnym i kremowym nadzieniem z ricotty, pszenicy gotowanej w mleku oraz kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej. Zapach i smak ciasta zmieniają się w zależności od przypraw i aromatów użytych podczas przygotowania. W klasycznej recepturze stosowane aromaty(...)cynamon, skórka pomarańczowa, wanilia i woda z kwiatów pomarańczy. Tradycj ą jest pieczenia Pastiery w Wielki Czwartek lub w Wielki Piątek , tak aby ciasto było gotowe i idealne do postawienia na stół w święta Wielkiejnocy. Przy przygotowywaniu idealnej Pastiere, Włoszki trzymają si ę kilku zasad: Kruche ciasto powinniśmy wyrabiać jak najkrócej; jeśli
La grande e la piccola cuocaPiekąc ciasta owocowe w okresie zimowym musimy liczyć się z tym, iż dostępność niektórych owoców jest dość ograniczona. Czekoladowo-jabłkowe ciasto z migdałami Możemy dostać truskawki, jagody czy maliny jednak nie smakują one tak samo jak te kupione w sezonie. Głównie z powodu smaku albo raczej jego braku w tychże owocach, w zimie najczęściej sięgam po jabłka czy banany(...)innych owoców staram się rezygnować. Jabłka wykorzystuję do ciast ale także do surówek czy sałatek. Ciasto jabłkowo-czekoladowe upiekłam w ostatnią sobotę . Wyszło idealnie owocowe dzięki miękkim i jednocześnie soczystym jabłkom. Do tego ciasto było puszyste i podwójnie czekoladowe dzięki dodaniu kakao do ciata i dzięki polewie czekoladowej na cieście. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksJesień ma to do siebie, że owoce, które nie są dostępne w sezonie letnim w sezonie jesiennym są wszędzie do kupienia. Ciasto jabłkowo-budyniowe Takimi właśnie owocami są chociażby jabłka. Co prawda w lecie możemy dostać kilka gatunków tego owocu jednak wybór nie powala na kolana. W jesieni właśnie mamy bardzo duży wybór jeśli chodzi o gatunki jabłek. Dostępne(...)odmiany takie jak antonówka, ligol czy champion. Do ciast idealne będą właśnie te odmiany. Na pewno w cieście rewelacyjnie sprawdzi się ligol – z tych słodkich czy gloster – z tych kwaskowatych. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam
mecooksProsta, szybka i rustykalna do granic wytrawna tarta z nieśmiertelnym trio – pieczarkami, serem i cebulą. Jej bazą jest kruche ciasto bez dodatku masła – zamiast niego równie dobrze sprawdza się włoska oliwa. Bez problemu zrobicie ją w godzinę – prawie drugie tyle zajmie pieczenie, ale warto poczekać! CIASTO KRUCHE NA OLIWIE Wybierzcie jak najlepszą oliwę jaką uda się Wam dostać(...)niej w największym stopniu zależy końcowy smak ciasta. Nie korzystajcie tutaj z mocnej, bardzo gorzkiej oliwy w typie greckim – ciasto wyjdzie za bardzo wytrawne i po prostu niesmaczne. Pod żadnym pozorem nie zamieniajcie oliwy na olej słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy ani żaden olej z nasion, pestek czy orzechów – ciasto naprawdę nie będzie miało takiego aromatu jak potrzeba i zamiast efektu
Karo in the KitchenCiasto leśny mech to łatwy do zrobienia deser z dodatkiem szpinaku. Pyszne ciasto jest przełożone kremem ze śmietany z mascarpone i udekorowane owocami leśnymi. Pięknie wygląda, dobrze się kroi, a do tego świetnie smakuje. Ciasto leśny mech, pomimo że jest zrobione ze szpinaku, wcale nim nie smakuje. Soczyste owoce i niezbyt słodki krem nadają ciastu bardzo przyjemnego lekkiego i odświeżającego(...)smaku. Do tego ciasta poza sezonem zamiast malin lub poziomek dobrze pasuje granat, który dodatkowo daje ciastu chrupiący element. Po zjedzeniu tego ciasta nie czujemy się ociężali i przesłodzeni, gdyż jego słodycz jest umiarkowana. Mam nadzieję, że znacie to ciasto, a jeśli nie, to warto je zrobić. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 80 minut razem z pieczeniem Składniki
Kuchcik gotujeprzepyszna, spałaszował niemal całą. Na piątek pozostał jeden kawałek, a do soboty, raczej nie doczeka nawet okruszek tarty. Nawet zdjęcie było ciężko zrobić, bo toczyła się istna walka o ciasto, więc jest jakie jest, ale jeszcze z widocznym ciastem;) Lato to w ogóle idealny okres na wszelkie tarty i to nie tylko słodkie. Te wytrawne, z cukinią i nie tylko(...)też świetnie będą smakować. Tarta zrobiona na kruchym spodzie, z przepisu, z którego ostatnio piekę wszystkie kruche ciasta. Do środka, jako nadzienie wrzuciłam ok. 700 g owoców – jagód, malin i truskawek. Do owoców dodałam 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. W zależności od owców, część z nich się rozpuściła, tworząc masę, część z nich pozostała w całości
Mieszam w Garnkubuilt="1"][et_pb_row][et_pb_column type="4_4"][et_pb_text _builder_version="3.0.96" background_layout="light" border_style="solid"] Poniżej prezentuję sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia – szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na upalne dni, gdyż do ich przygotowania nie potrzeba piekarnika. Najczęściej są lekkie i orzeźwiające, przygotowane z owocami i galaretką. Znajdziesz tutaj różne(...)serniki na zimno, budyniowce, ptasie mleczka, a także rafaello, galaretkowiec czy stefankę najczęściej przygotowywane na bazie herbatników, biszkoptów lub krakersów. Ciasta bez pieczenia są idealne na każdą okazję, nie tylko w gorące dni, a dzieci z nimi przepadają. W sam raz dla osób, które mają problem z piekarnikiem, albo po prostu nie mają ochoty siedzieć w kuchni i pilnować
e-PrzepisyKulinarne