najpiękniejszych obyczajów Południowego Tyrolu. Wstyd się przyznać, ale spróbowałam chyba ze cztery różne strudle. I każdy był inny, a to pod względem nadzienia, ekstra dodatków, czy kruchości ciasta. Właśnie to super cienkie i kruche ciasto skutecznie odstraszało mnie od popełnienia tyrolskiego appel strudel. Zawsze używałam ciasta francuskiego, aż do wczoraj... Powiem Wam, że juz nigdy do strudla nie użyję(...)innego niż z oryginalnej receptury. Ciasto robi siś dość łatwo i dobrze się zagniata, jest elestyczne i nie klei się do blatu. Jedyną trudnością może być cieniusieńke rozwałkowanie ciasta. Tradycja głosi, że musi być tak cieniutka, aby można było czytać słowa miłosnego listu, umieszczonego pod płatem ciasta. ... Jakie romantycznie, prawda? Niestety, próby listowej nie wykonałam…, bo nie miałam
Mia Cucina SofietaCiasto krówka bez pieczenia proponuję każdemu, kto lubi słodkie ciasta oraz smak krówek. Ostatnio mogliście zobaczyć sernik krówkowy , który bardzo przypadł mi do gustu i do którego będę na pewno wracać, dziś kontynuuję moje krówkowe inspiracje w formie bez pieczenia, która jest moją ulubioną kategorią ciast. Moje ciasto w niemal każdej warstwie ciasta ma krówki lub masę krówkową, więc wydawałoby(...)się, że całość jest piekielnie słodka. Nie jest tak, gdyż oprócz wspomnianych wyżej dodatków, w cieście nie ma ani grama cukru. Jeśli chcemy przygotować mniej słodkie ciasto, możemy zrezygnować z warstwy krówkowej w środku, gdyż jest ona najsłodsza w cieście. Krówkę bez pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo
Smakołyki Berenikimaczne, proste i stosunkowo szybkie "ciasto na niedzielę". :) Nie sprawia większych kłopotów. Pasują tutaj chyba wszystkie owoce (świeże sezonowe i mrożone). Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(...)document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową PRZEPIS /tortownica: śr. 23 cm/ Temperatura pieczenia: 190ºC Czas pieczenia: 35-4 5 min. (bez czasu na podpieczenie spodu) Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich 6 białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 200 g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej
Słodkości i nie tylkoKruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kruche, maślane warstwy , lekko kwaśny rabarbar , kawałki czekolady i puszysta budyniowa pianka przygotowana na bazie ubitych białek z dodatkiem kwaśnej śmietany oraz proszku budyniowego. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! To ciasto idealne na weekend, spotkania rodzinne czy po prostu do kawy. Przepis jest prosty i sprawdzony(...)przygotować je o tej porze roku. To ciasto świetnie łączy klasykę z nutą nowoczesności. Spróbuj raz, a na pewno wrócisz do niego w kolejnym sezonie na rabarbar. Na blogu znajdziesz też przepis na ciasto z rabarbarem i kisielową pianką , migdałowe ciasto z rabarbarem i malinami , czy ciasto maślankowe z rabarbarem . Jeśli interesują Cię ciasta z innymi owocami, koniecznie wypróbuj ciasto
Smaki Na TalerzuProste ciasto bez pieczenia z orzechami, czyli Budyniowy Orzechowiec na herbatnikach. Ciasto składa się z dwóch kremów budyniowych – jednego z masłem orzechowym i kakao, a drugiego waniliowego, a także z orzechów włoskich karmelizowanych w śmietanie. Jak zrobić orzechy włoskie w śmietanie na wierzch ciasta? Aby przygotować orzechy włoskie gotowane w śmietanie, w rondelku umieść posiekane na mniejsze kawałki orzechy(...)masło i cukier. Całość co jakiś czas mieszaj i gotuj przez kilka minut, aż skarmelizuje się. Dokładny przepis na orzechy włoskie ze śmietanką, które możesz wykorzystać na wierzch ciasta, znajdziesz poniżej. Jak przechowywać ciasto budyniowy orzechowiec? Gotowe ciasto przechowuj w lodówce lub w innym chłodnym miejscu (na przykład w chłodnej spiżarni). Przepis na ciasto bez pieczenia z orzechami Budyniowy orzechowiec
Via Gustosezonie letnim najlepsze są desery i ciasta ze świeżymi owocami. Zaliczyć można do nich też ciasto kruche z kremem i truskawkami . To ciasto nie jest zbyt trudne do przygotowania, jednak po zrobieniu musi poleżeć około półtorej godziny w lodówce, aby krem stężał. Kruchy, maślany spód ciasta, świeże, soczyste truskawki zanurzone w delikatnym kremie, a całość polana białą czekoladą to idealny(...)deser na letnie, słoneczne dni. U mnie ciasto kruche z kremem i truskawkami na wierzchu jest posypane wiórkami kokosowymi, ale mogą to być też uprażone płatki migdałów. Jeżeli ktoś ma obawy, że krem do ciasta może być zbyt rzadki, bo truskawki puszczą sok to można dodać do niego około półtorej łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody. Żelatynę
Danka PichciKokosanki na kruchym cieście robiłam jakoś tak bez przekonania. Zupełnie nie potrzebnie. Ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Jest proste w wykonaniu a smakuje niesamowicie. Do ciasta wykorzystałam dżem borówkowy. Ale podejrzewam, że prawie każdy będzie tu pasował. Najważniejsze, żeby był gęsty i żeby nie miał bardzo dużo cukru, bo wtedy całość wyjdzie za słodka. Tak samo odpowiednie będą powidła(...)większą blaszkę wybierzecie tym ciasto kruche wyjdzie niższe. Ta 20×30 cm wydaje mi się najbardziej optymalna. Kokosanki na kruchym cieście, przepis na blaszkę 20x30cm: Ciasto półkruche: 350 g mąki 80 g cukru pudru 180 g zimnego masła 3 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) Dodatkowo: ok 150-200 g gęstego dżemu borówkowego (lub innego) 100 g wiórek kokosowych
RelaxtimeMince pies to kruche ciastka , którymi Anglicy zajadają się na potęgę w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka składają się z warstwy kruchego ciasta, w którym to cieście zamknięte jest aromatyczne nadzienie z owoców . Wbrew pozorom mince pies są bardzo proste do przygotowania i wcale nie takie pracochłonne jakby się to mogło wydawać. Nadzienie dobrze jest sobie zrobić wcześniej zwłaszcza(...)tygodnie, nie ma zatem potrzeby robienia wszystkiego na raz i w tym samym czasie. Jeśli mamy już gotowe nadzienie mincemeat to przygotowanie ciastek mince pies zaczynamy od zarobienia ciasta na kruche ciasto . To kruche ciasto po upieczeniu jest fenomenalne w smaku i niemalże rozpływa się w ustach. Składniki na ciasto musimy ze sobą szybko połączyć i najlepiej jest to zrobić
MeCooksMiodownik to ciasto, które świetnie sprawdzi się na święta. To dlatego, że ma lekko karmelowy i miodowy smak, a także doskonal łączy się ze składnikami typowymi dla Bożego Narodzenia. Możesz go jednak przygotować na wiele sposobów i udekorować zgodnie z życzeniami. Dzięki temu przepisy na miodownik sprawdzą się o każdej porze roku. No to sprawdź! Nie tylko na święta, czyli(...)pyszny miodownik Miodownik to przepyszne kruche ciasto, które jest (jak sama nazwa wskazuje) na bazie miodu. Przekłada się je różnymi masami takimi jak krem budyniowy i kajmakowy, a także powidłami z kaszą manną. Idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia. Jego ogromną zaletą jest to, że zachowuje świeżość przez bardzo długi czas. Przepisy na miodownik z pewnością zachwycą wszystkich
RozdomowionaCiasto parzone – co to jest? Ciasto parzone , nazywane również ptysiowym , jest bardzo smacznym i delikatnym deserem, które jest bardzo popularnym francuskim deserem (fr. pâte brassée ). Stosuje się je do przygotowania malutkich profiterolek , ptysi z kremem , eklerów , a także popularnej karpatki i wiele innych, pięknych, kształtnych ozdobnych deserów jak np. łabędzie z ciasta parzonego. Jak zrobić idealne ciasto parzone(...)stworzyć ciasto parzone potrzebujemy: mąkę, wodę/mleko, tłuszcz, jajka i szczypta soli . Stosujemy mąkę o niskiej zawartości glutenu, nie wyższym niż w mące typu 550. Woda nie powinna być zimna. Mleko stosujemy zamiast wody, aby nasze ciasto było delikatniejsze. Jako tłuszcz stosujemy masło, najlepiej takie o zawartości tłuszczu mlekowego przynajmniej 82%. Jajka średniej wielkości. Przygotowanie udanego ciasta parzone wymaga przestrzegania
SmartBake.plPuszyste rogale z szynką i serem , to wypiek z ciasta drożdżowego , który rewelacyjnie sprawdza się podany na śniadanie , na kolację oraz jako przekąska . Te rogale śniadaniowe są mięciutkie, maślane i fantastyczne w smaku. Przygotowanie rogalików drożdżowych zaczynam od zrobienia ciasta, do którego to poza mlekiem, jajkami, mąką i masłem dodaję również jogurt grecki , który nadaje ciastu delikatnej konsystencji. Po połączeniu(...)kilkuminutowym wyrobieniu, ciasto odstawiam do pierwszego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, które chwilę wyrabiam na blacie kuchennym, formuję i odstawiam je do drugiego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuję nadzienie z szynki , sera oraz serka kremowego. Nadzienie urozmaicić można dodatkiem szczypiorku, czosnku czy natki pietruszki, jeśli macie ochotę na bardziej aromatyczne rogaliki. Pierwszą kulkę z ciasta drożdżowego wałkuję, pokrywam nadzieniem
MeCooksCiasto z rabarbarem to prosty i szybki wypiek. W sezonie rabarbarowym warto go przygotować, gdyż jest szybkie, smaczne i tanie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzeba kilka prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Ciasto należy do wyjątkowo prostych ciast, które idealnie sprawdzi się na przywitanie sezonu rabarbarowego. Kiedy rabarbar się skończy, można oczywiście wykorzystać(...)inne, sezonowe owoce. Ciasto z rabarbarem, które zaprezentuję Wam poniżej to idealny wypiek dla osób początkujących swoją przygodę w kuchni. Zawsze wychodzi, jest proste i szybkie. Z dodatkiem cukru pudru smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! PRZEPIS NA PROSTE CIASTO Z RABARBAREM Składniki 180 g cukru 250 g mąki 4 jajka rozmiar L 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przepiski.plPrzepis na sernik bez pieczenia z sokiem z cytryny, cytrynową galaretką. Całość udekorowana bitą śmietaną, a spód ciasta to biszkopty. To pyszne ciasto, które posmakuje każdemu! Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów Przepis na cytrynowy sernik bez pieczenia pochodzi z eBooka „ Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów „. To zbiór pysznych receptur, nad którymi pracowałam kilka miesięcy. W eBooku(...)znajdziesz przepisy na następujące ciasta bez pieczenia: Orzechowy serniczek z Nutellą Cytrynowy sernik z bitą śmietaną Kakaowo śmietanowe ciasto z wafelkami Orzechowy łom z czekoladą Czekoladowe ciasto a’la tiramisu Mleczne Oreo na kakaowym spodzie Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną Tarta z truskawkową pianką Śmietankowo kawowe – czyli ciasto caffe latte Kokosowe ciasto z białą czekoladą Miętowy wafel z cukierkami Brzoskwiniowy
Via Gusto