chleb - 25827 przepisów (strona:85/1722)

Chleb orkiszowy z ziarnami 125

odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia.  -- Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy krótko jeszcze raz i dzielimy na części, z których  formujemy nasze przyszłe chleby. Podana w przepisie masa ciasta wystarczy do upieczenia  4 niedużych chlebów foremkowych. Niestety żeby upiec bez blachy musielibyśmy dodać  innej mąki wtedy ciasto byłoby bardziej zwarte(...)chleby już trafiły do foremek, to nastawiamy piekarnik na 200 st.C A chleby przykrywamy niech podrosną sobie. Przed włożeniem wierzch smarujemy rozbitym  jajkiem, posypujemy ziarnami i nacinamy żeby nie popękał w dziwnych miejscach, tylko tam gdzie my sobie tego życzymy. Chleb piecze się ~ 50-60 minut w 200 st. C. -- Po wyjęciu nie kroimy od razu, tylko odkładamy chleb

chleba naszego
Chleb gryczany z ziarnami – prosty i zdrowy przepis (bezglutenowy) 87

gwarancja, że w pełni kontrolujemy jego skład. A jak dodatkowo domowy sposób jest prosty i zdrowy, to już nie potrzeba więcej zachęty Zatem powiem krótko: łatwy przepis na chleb gryczany, bez dodatku cukru, mąki i całkowicie bezglutenowy (jeśli kogoś to chce wiedzieć ) Ale ten chleb jest nie tylko dla tych, którzy dbają o zdrowie. Polecam także tym, którzy chcieliby urozmaicić(...)swoją dietę i szukają alternatywy dla “zwykłego” pieczywa. A jak ten chleb gryczany smakuje? Wszyscy nasi goście, którzy mieli do tej pory okazję go wypróbować, są zachwyceni – bardzo smaczny, “nie czuć go gryką” i smakowicie wygląda Polecam gorąco! Jeszcze uwaga dla tych,którzy nie lubią smaku kaszy gryczanej, a zatem nie mają ochoty wypróbować tego chleba… Moja historia

Lamarida.pl
Chleb z kaszy gryczanej z czarnuszką 113

tydzień piekę chleb, zwykle ten sam. Znajduję lub wymyślam jakiś, zakochuję się w nim i piekę na okrągło, wprowadzając drobne modyfikacje. Teraz moim ulubionym chlebem jest chleb gryczany na miodzie z kminkiem , wcześniej bez przerwy piekłam chleb zmieniający życie , a jeszcze wcześniej jaglany na mleku . Od czasu do czasu szukam nowego smaku, próbuję i zakochuję się w nowym albo pozostaje(...)przy starym wypieku. I tak wypróbowałam chleb z kaszy gryczanej bez dodatku drożdży, który pojawia się na różnych blogach. Upiekłam chleb w sobotę, ale przygotowania zaczęłam od środy, bo kasza do wypieku musi fermentować. I...jest dobry, intensywnie gryczany, elastyczny (co jest raczej nietypowe dla chlebów bezglutenowych), fit, ale nie uwiódł mnie i pozostaje przy gryczanym na miodzie z kminkiem

Rodzinka w kuchni
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 163

Jeden z naszych ulubionych chlebów orkiszowych , tym razem w dwóch mniejszych formach. To chleb z dużą ilością mąki orkiszowej chlebowej, niewielką pełnoziarnistej (to moje małe uzależnienie) i małą ilością mąki żytniej (chlebowej). Gdy komuś nie odpowiada dodatek mąki żytniej, może ją zamienić na orkiszową jasną (chlebową), my lubimy jej dodatek w pieczywie. Ten chleb jest w wersji bez ziaren, idealny(...)dzieci, które za ziarnami raczej nie przepadają lub jako odmiana dla codziennych chlebów z ziarnami (jak u nas) Piekę w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 700g mąki orkiszowej jasnej typ750 (chlebowej) - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki żytniej chlebowej typ720 - 250g zakwasu (zwykle daję po 125g żytniego i 125g orkiszowego ) wyjętego ok.1-2h wcześniej z lodówki - 26g soli himalajskiej

Smaczne Zdrowe
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana 121

lubię piec chlebów z konkretnego przepisu, nawet nie często wracam do swoich. Zerkanie do książki, w której nic nie mogę zaznaczyć czy podkreślić strasznie mnie ogranicza. Natomiast lubię tworzyć przepis z głowy. Idzie mi to dużo lepiej. Przy pieczeniu tego chleba byłam zupełnie niezorganizowana. Marchewkę tarłam w ostatniej chwili a i orzechów wyłuskałam tylko 200g, a nie 230g, bo dochodziła(...)godzina fermentacji zaczynu. Pomimo braku składu i ładu upiekłam pachnące i wręcz przepyszne 2 bochenki chleba z wilgotnym ale nie mokrym miąższem. Świetnie się kroi w cieniutkie kromki, pomimo dość dużej ilości orzechów. Zachowuje długo świeżość za sprawą marchewki. Z każdym dniem był coraz lepszy! Przepis na chleb z książki: „Chleb” - Jeffreya Hamelmana, która ukazała się w języku polskim

Leśny Zakątek
Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem 126

Chleb z najwyższej półki, mercedes pierwszej klasy!  Jestem nadzwyczaj skromna i krytyczna w ocenie własnych chlebów. Jednak w przypadku tego chleba nie będę skromna i pójdę na całość. Ten chleb zasługuje na medal!!!. Tylko kto mi go przyzna 😃 Z tej ilości mąki i dodatków, otrzymamy 2 podłużne chlebki. Spokojnie możecie je upiec na blasze z piekarnika, albo użyjcie połowy(...)składników. Ciasto do chlebów pieczonych z mąki białej pszennej, orkiszowej czy chleby mieszane pszenno – żytnie, które chcemy uformować w bochenek, powinno być dobrze wyrobione, odgazowywane w trakcie fermentacji / wstępnego wzrostu / i odpowiednio formowane w okrągły lub podłużny bochenek, przed ostatecznym rośnięciem ciasta. Od chwili połączenia składników, co najmniej 10 minut wyrabiamy ciasto ręcznie lub mechanicznie co trwa to nieco krócej

Leśny Zakątek
Pszenno żytni chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami, orzechami i rozmarynem 156

Kolejna wariacja na temat chleba na zakwasie, po chwilowej przerwie wróciłam na dobre do pieczenia chleba. Chleb na zakwasie różni się znacząco od tego na drożdżach, przede wszystkim tym, że jest znacznie cięższy, przez co treściwszy, bardziej sycący i o wieleee dłużej zachowuje świeżość, raz upiekłam wielki bochenek, który jadłam 10 dni i nadal był pyszny. Nie będę Was oszukiwać(...)takim chlebem jest trochę zabawy, samo wykonanie chleba polega tylko na wymieszaniu składników, ale najpierw trzeba wyhodować zakwas , czyli tak naprawdę „dzikie drożdże”, tu znajdziecie dokładny opis jak to zrobić, potem trzeba czekać prawie 24 h aż chleb będzie można upiec, tyle że robicie to raz na tydzień zmniejsza ból, a poza tym ten smak i zapach rekompensuje

greenscarf
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY LUB ŻYTNI Z DYNIĄ, NA ZAKWASIE 196

Chleb pełnoziarnisty orkiszowy lub żytni, lub orkiszowo-żytni (taki bywa najczęściej) na zakwasie, z mnóstwem ziaren dyni. Tak naprawdę to dynia zanurzona w cieście chlebowym. Pyszny, chrupiący (także wewnątrz...). Może nie jest zbyt ekonomiczny, ale niekiedy warto zaszaleć. Polecam bardzo gorąco, ten chleb jest wart Waszej uwagi. U nas zauroczył swym smakiem nie tylko domowników, którzy od zawsze uwielbiają duże(...)przypadku form metalowych trzeba formę dokładnie wysmarować i wysypać mąką lub otrębami). Masę dokładnie ubijam łyżką maczaną z wodzie, miejsce przy miejscu, by usunąć powietrze, (by w gotowym chlebie nie było dużych dziur). Masę wyrównuję, wygładzam i obsypuję ziarnami (dynia i słonecznik). Następnie skrapiam (dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (sprawdzony sposób na to, by nie odpadały nam ziarna

Smaczne Zdrowe
Vörtbröd - świąteczny chleb w grudniowej piekarni 175

ubiegłym roku w grudniowej piekarni u Amber piekliśmy aromatyczny fiński chleb świąteczny . W tym roku wypiekaliśmy równie wspaniały świąteczny chleb ze Szwecji zaproponowany przez Marcina, który prowadzi blog Grahamka, weka i kajzerka… Vörtbröd to świąteczny chleb z mąki żytniej i pszennej oraz brzeczki (a w razie jej braku – na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i rodzynkami(...)tradycyjnie jest jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku serwowanego w formie bufetu z wieloma ciepłymi i zimnymi potrawami. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w piekarniach. Dla mnie była to kolejna okazja, by pobawić się kształtem pieczywa i przygotować coś na wigilijny stół, więc jeden z bochenków uformowałam ponownie w rybę

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z dynią 180

Chleb z dynią zdecydowanie urzeka swoim słonecznym kolorem, który jest spowodowany użyciem puree z dyni. Z tego samego przepisu można również upiec bułeczki.  Chleb z dynią 2017-11-05 18:07:32 Z podanej proporcji otrzymałam 1 bochenek o wadze około 700 g oraz 15 bułeczek o wadze około 50 g każda. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn(...)soli 4 g drożdży instant 230 g puree z dyni 50 g suszonych pestek z dyni cały zaczyn Wskazówki wykonania Puree z dyni przygotować dzień przed właściwym mieszaniem chleba. Dynię umyć, przekroić na połowę i wydrążyć pestki. Połówki dyni pokroić na kilka mniejszych kawałków. Ja zazwyczaj dzielę każdą połówkę na 4-8 części. Dynię poukładać skórą do dołu na blasze

Chlebki.pl
Chrupiący chleb z bio mąki 133

Dzisiaj Światowy Dzień Chleba. Polecam każdemu domowy wypiek chleba.  Do 1 kg mąki dosypujemy 1 łyżkę soli, następnie dodajemy dwa ugotowane i rozgniecione  ziemniaki  i razem mieszamy łyżką. W osobnej misce przygotowujemy zaczyn z 2 szklanek  ciepłej wody, 50 g drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki... przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 minutach(...)wody, jeżeli jest za mokre mąki.Można też  dodać 1-2 łyżki oleju. -- Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Potem zagniatamy i wyrabiamy dwa chleby i znowu odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. -- Gdy chleby wyrosły i jak widać trochę na boki, to formujemy jeszcze rękoma pożądany kształt. W garnku zagotowujemy szklankę osolonej wody

chleba naszego
Pełnoziarnisty, pomidorowy chleb na sodzie 133

Chleb na sodzie dorobił się miana najprostszego chleba świata – nie wymaga wyrabiania, wyrastania czy nawet szczególnie wprawnej ręki. Tradycyjnie, przygotowany jest na maślance, niemniej równie udanie chleb wyrośnie także z dodatkiem przecieru pomidorowego, zyskując przy tym na smaku i wyrazistości. To niezwykle prosty wypiek, który będzie świetnym dodatkiem do delikatnych zup-kremów czy prostych sałat, choć świeżej kromki zwyczajnie posmarowanej(...)czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wysypać mąką. Na wysypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto, oprószonymi mąką rękoma kilka razy przewrócić ciasto i uformować okrągły bochenek (chleb nie powinien kleić się do podłoża, niemniej samo ciasto pozostanie klejące – nie należy podsypywać więcej mąki ani wyrabiać nadmiernie ciasta), bochenek delikatnie przenieść na przygotowaną blachę. Chleb naciąć „na krzyż”, ewentualnie wierzch

Even Better Food
Przepis na razowiec na zakwasie 149

końcu przepis na razowiec na zakwasie . Ciepło się zrobiło i mój zakwas od razu dojrzał. Nie namyślając się postanowiłam zaraz upiec chleb. Zdecydowałam się na chleb razowy , bo taki bardzo mi smakuje, a dawno go nie piekłam. Chleb jest pyszny i ładnie wyrośnięty, delikatnie dziurawy. Przepis na razowiec przypomina duński chleb . Przyrządza go się podobnie, ale okres wyrastania chleba jest(...)wiele dłuższy. Chleb zachowuje długo świeżość ale można go również zamrozić. Przepis na razowiec Składniki: na 2 bochenki 400 g aktywnego zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej razowej 500 g mąki żytniej razowej typu 2000 750-800 ml zimnej wody 2 łyżki płatków owsianych 100 g ziaren słonecznika 1 łyżka soli Wsyp obie mąki do misy miksera, dodaj zakwas, wodę

codojedzenia
Pyszny chleb foremkowy. 201

Domowy chleb foremkowy z makiem. Chleb z mąki typ 650 z gotowanymi ziemniakami, jest pulchny, świeży i z chrupiącą skórką :)  Dwa chleby upieczemy z 1 kg mąki, dodatkowo... 3 ziemniaki, pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru,  łyżkę soli, szklankę ciepłej wody, garstkę maku do posypania, ciut mleka do posmarowania.... Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki(...)wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia... Jak ciasto powiększyło się dwa razy, to zagniatamy chlebki i wkładamy do przygotowanych foremek 30x11  wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką....smarujemy chleb mlekiem i posypujemy makiem... Tak przygotowane odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia :) Pieczemy w 225 st.C/ 10min., 200 st.C / 10 min., 180st.C/40 min.  Żeby było wilgotno...wstawiamy miskę z wodą

chleba naszego