chleb - 26176 przepisów (strona:92/1746)

Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie. 217

wrześniowej Piekarni Amber piekliśmy chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie. To typowy domowy razowiec, wilgotny, kwaskowy, takiego chleba nie kupicie w sklepie. Zachowuje świeżość przez kilka dni.    W 2010 r. chleb ten został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych województwa mazowieckiego. Aby wypiek mógł nazywać się chlebem razowym radziwiłłowskim, powinien mieć odpowiednią recepturę i być zgodnym(...)następującym opisem: Wygląd:  Prostokątne lub okrągłe bochenki o lekko porowatej, brązowej skórce. Kształt:   Chleb ma kształt prostokąta lub okrągłego bochna, na przekroju kromka jest prostokątna lub owalna. Rozmiar:   Bochenki są wielkości od 0,5 do 4 kg. Barwa:   Skórka ma kolor brązowy, miękisz – ciemnobrązowy z odcieniem szarości, co jest charakterystyczne dla pieczywa z lokalnej mąki. Konsystencja

Codziennik Kuchenny
Niemiecki chleb żytnio-pszenny (60/40) z Kassel 176

Prosty chleb mieszany, trochę podobny do naszego baltonowskiego. W smaku lekko kwaskowy z bardzo chrupiąca skórką. Przepis znalazłem na ciekawym niemieckim blogu brotdoc.com . Zaczyn żytni 140 g mąka żytnia typ 1150 90 g woda (30°C) 14 g zakwas żytni Składniki dokładnie wymieszać (zaczyn będzie dosyć gęsty)  i zostawić na noc - 12 godzin do dojrzewania. Ciasto właściwe (nawodnienie(...)szwem do góry do wysypanego mąką skrobiową (np. ziemniaczana, ryżowa, tapioka) podłużnego koszyka. Zostawić do wyrośnięcia na 90 minut w temperaturze 21°C. Uwaga: Najtrudniejszą kwestią, w przypadku tego chleba jest dobranie właściwego czasu garowania (końcowego wyrastania ciasta w koszyku). Aby chleb nie pękał podczas pieczenia, musi być pieczony wtedy, gdy jest już w pełni wyrośnięty. W piekarniku powinien wyrosnąć

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 209

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie  To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb  ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion  (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)tego połączenia upiekł mi się mocno aromatyczny chleb o bardzo bogatym smaku. Polecam! Inspirowałem się przepisem na "Seeded Bread" z książki Chada Robertsona "Tartine Book No. 3". Składniki na ciasto: 330 g mąka pszenna silna Manitoba 100 g mąka pszenna typ 480 70 g mąka żytnia typ 2000 30 g zarodki pszenne 350 + 35 g woda 100 g zakwas pszenny

Przepisy na domowy ser i chleb
Niemiecki chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) 259

Chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) na dwóch zaczynach (zakwas żytni + podmłoda pszenna na drożdżach) z dodatkiem namaczanki ze starego chleba. Receptura trochę podobna do baltonowskiego. Nawodnienie ciasta ok. 66% Chleb robiłem na podstawie filmiku z rosyjskiego kanału na You Tube rusbrot . Można tam obejrzeć cały proces przygotowania tego chleba. Zmniejszyłem ilość składników, reszta (czasy, temperatury) pozostaje bez zmian. Zaczyn(...)ciepła woda 2,8 sól Zaczyn 2 12 godzin w temperaturze 21-24oC   0,35 drożdże 100 mąka pszenna typ 650 100 woda Namacznka ze starego chleba 3 godziny  35 czerstwy chleb 35 woda Ciasto właściwe zaczyn 1 + zaczyn 2 + namacznka 210 maka żytnia typ 720 lub 1150 245 maka pszenna typ 650 210 woda 45oC

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny wieloziarnisty 163

Pyszny domowy, pszenny chleb z ziarnami, który możemy upiec na każdą okazję. -- Potrzebujemy 1 kg mąki pszennej typ 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżkę soli,  1 łyżkę cukru, 2 średnie ziemniaki, po garści ziaren maku, siemienia, słonecznika, sezamu... Najpierw z wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem odstawiamy(...)powinna dobrze odchodzić od miski i od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na czas podwojenia objętości. -- Potem jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i formujemy chleby do wypieku  lub możemy włożyć do 2 foremek keksówek 25cmx10cm, przykrywamy na 30 minut.  Włączamy piekarnik na 200 st.C żeby był nagrzany, gdy zaczniemy piec chleb. -- Przed pieczeniem

chleba naszego
Chleb orkiszowy razowy z mlekiem (na zakwasie) 163

Pieczenie chleba weszło mi już w nawyk, chociaż tak naprawdę za każdym razem piekę go inaczej – w tym wpisie przedstawiam chleb orkiszowy razowy z dodatkiem mleka Trochę nie rozumiem strachu przed domowym pieczywem na zakwasie, bo nie jest to trudne i na późniejszym etapie trudno coś zepsuć, zaręczam. Oczywiście w tym wszystkim trzeba być (umiarkowanie) cierpliwym, bo czasem warunki(...)sprzyjają i chleb nie rośnie. Dlatego też nie polecam sztywnego trzymania się przepisu, który zaleca wyrastanie przez 2 godziny i 17 minut z zegarkiem w ręku. Naprawdę nie o to chodzi. Później pojawia się frustracja i pretensje do połowy świata, że przecież dwie godziny i dokładnie 17 minut, żadne 15 czy 16, pilnowałam/pilnowałem! To nie pilnuj. Chleb tego

Fitkot
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 186

wielu lat sama wypiekam pieczywo. Sporadycznie, z braku czasu, kupujemy chleb lub kilka bułek.  Ostatnio niestety zużycie chleba w naszej rodzince wzrosło,  nie ma co się dziwić, dzieci też rosną :)  Zazwyczaj wypiekam chleby zakwasowe ale z dodatkiem drożdży, bułeczki głównie drożdżowe. W ubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym(...)zakwasie.  Ciasta po wyrośnięciu było na tyle dużo, że upiekłam z niego i chleb, i bułki.  Ten pierwszy po wyjęciu z pieca okazał się chlebowym stworem potworem z wypustkami, te drugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały mocno wilgotne :)  Przepis znalazłam u  Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb polski pszenno-żytni 187

Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko kwaskowym smaku. Pieczony z jasnej mąki pszennej i żytniej w stosunku 60%/40%. Używamy tu dwóch osobno przygotowanych zaczynów: żytniego na zakwaszonej mące i pszennego na drożdżach, tzw "podmłody". Podmłoda to rodzaj zaczynu drożdżowego, którego zadaniem jest: -rozmnażanie(...)drożdży, -nagromadzenie dużych ilości substancji smakowo-zapachowych produkowanych przez drożdże, -uplastycznienie (rozmiękczenie) mocnego glutenu i poprawienie wydajności ciasta. Chleb piekłem dokładnie wg receptury podanej na blogu Adama Piekarza: Chleb polski lata 70-90 Pieczony był w zwykłym garnku emaliowanym (nie żeliwnym), pierwsze 20 minut z pokrywą. Nie udało mi się uzyskać takiej ładnej błyszczącej i popękanej skórki jak u Adama

Przepisy na domowy ser i chleb
Bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej 197

Przepis na bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej jest tak naprawdę wariacją przepisu na klasyczny chleb gryczany (kliknij po przepis) . Skoro z tego przepisu wychodzi doskonały chleb gryczany to dlaczego nie przygotować go też w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji nie minęło wiele czasu. Zapakowałam(...)potem proces fermentacji sprawił, że prawie wyszła ze słoika, wypychając wodę i tworząc mokrą, kleistą plamę. Jednak w porę udało mi się powstrzymać dezerterującą grykę :) Po 38 godzinach oczekiwania chleb wjechał do piekarnika a po niewiele ponad godzinie wyjęłam pachnący bochenek, którego cudowny aromat rozszedł się po całej kuchni. Eksperyment zakończył się wielkim sukcesem! Chleb ma rewelacyjną konsystencję, jest zwarty

Book of spells
Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 177

Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany w wigilię święta Michała Archanioła. Amber wypatrzyła go na blogu Marcina – ( klik! ). Wybierając go do majowej piekarni idealnie wpasowała się w moje preferencje, bo zamierzałam upiec ten chleb po powrocie z majowego urlopu 😊 Marcin opracował wersję na zakwasie i właśnie taką upiekłam. Początkowo myślałam, że chleb będzie słodki i przez dodatek masła(...)cynamonu będzie przypominał kanelbullar lub drożdżowo-cynamonowe bułeczki tatarskie z Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem, a nie słodkimi bułkami :) Na pewno powtórzę ten chleb nie jeden raz, ale z mniejszą ilością rodzynek i bez cukru. Składniki (na dwie keksówki): 640 g mąki pszennej chlebowej 128 g zakwasu żytniego razowego 43 g polenty (kaszy kukurydzianej

Weekendy w domu i ogrodzie
Struan z rodzynkami i cynamonem w majowej Piekarni Amber 152

razem w majowej Piekarni Amber pieczemy chleb wypatrzony przez Anię na blogu Marcina . Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany po żniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Do jego wypieku używano zazwyczaj wszystkich zebranych w ciągu roku ziaren i nasion, które były dostępne po zbiorach. Mi przypomina bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty(...)ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto nie osiągnie górnych rantów foremki – około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. Wstaw foremkę z chlebem do piekarnika i piecz około 45 – 50 minut. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy chleb nie zaczyna się zbyt mocno przypiekać, przykryj go wtedy folią aluminiową. Na czas ostatnich

Przepisy na domowy ser i chleb
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 208

żytniego, można wyhodować pszenny, który świetnie sprawdzi sie przy wypieku lekkich puszystych bochenków.  Dzikie drożdże, a te ze sklepowej półki: Jest całe bogactwo szczepów drożdży, które sprawią że chleb pięknie wyrośnie. Zakwas na dzikich drożdżach może zawierać setki różnych szczepów. Jaki będzie dokładny skład Twojego zakwasu, zależy od rodzaju mąki i zasiedlających ich szczepów grzybów, od rodzaju pogody, pory(...)powodują wyrastanie ciasta. Płynne zakwasy świetnie się rozprowadzają w cieście i nie wymagają dodatkowego wyrabiania, jednak należy konsystencje ciasta regulować dodając więcej mąki, aby otrzymać pożądaną gęstość ciasta chlebowego. Chleby na takim zakwasie mają mleczny, kwaskowaty smak- a powoduje to fermentacja i obecność większej ilości kwasu mlekowego niż octowego.  Pieczywo jest puszyste i lekkie.  Zakwas sztywny należy dłużej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi 189

spędzało mi sen z powiek. Ciasta bowiem to mój żywioł: uwielbiam obmyślać połączenia smaków, dekoracje i wszelkie możliwe detale, zmieniając koncepcję kilkanaście nawet razy, o ile czas pozwala. Z chlebem to zupełnie inna sprawa... Owszem, lubię od czasu do czasu pobawić się w domową piekarnię, przygotować na śniadanie pachnące bułeczki, ale ... Taki poważny chleb to już dla mnie wyzwanie. Ciągle(...)głębokich oddechów, pozwoliłam myślom błądzić nieskrępowanie, nie licząc już nawet na cud. I kiedy zamiast frustracji poczułam w końcu radosną pustkę, nagle pojawił się zbawienny pomysł. Był nim ten chleb dyniowy , który już Wam na blogu prezentowałam trzy i pół roku temu. Nie mam pojęcia, dlaczego akurat o nim pomyślałam, ale stwierdziłam, że będzie to doskonały przepis. Zaraz potem wymyśliłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żytni chleb zagrodowy 127

Żytni chleb zagrodowy Pieczenie chleba nie jest trudne , co prawda ja zazwyczaj piekę chleby na drożdżach , ale nie ustępują smakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas wymaga czasu , a ja go nie mam , drożdże są zawsze pod ręką . Dobry przepis dla początkujących . Trzeba dobrać odpowiednio wysoką formę , bo ciasto tego chleba jest dość luźne i kleiste , a mocno wyrasta . Smaczny(...)długo zachowujący świeżość chleb codzienny, a jak w domu będzie pachnieć…niebiańsko ! Składniki : 2 szklanki mąki żytniej typ 1400 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1,5 szklanki mąki pszennej 750 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g ) 1,5 łyżki cukru 2,5 łyżeczki soli 3 szklanki wody 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowujemy wysokie naczynie

Ogrodnik w podróży
Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego 1679

Pieczywko z lodówki? Pieczone w garnku? Czy się uda? Obiecuję, że chlebek wyjdzie tak dorodny, że o pierwszą kromkę będzie trzeba stoczyć zażartą walkę :) Do chlebów pieczonych w garnku żeliwnym - a raczej w naczyniu żaroodpornym z pokrywką , gdyż gara takowego nie posiadam - nabrałam ogromnego sentymentu po tym, jak bez zająknięcia udał mi się pierwszy tego rodzaju wypiek: Najprostszy chleb(...)garnka .  Kolejne próby piekarnicze również zwieńczone zostały sukcesem. Chleb jak dotąd zawsze wyrasta solidnie, jest miękki i wilgotny w środku, no i ambrozyjnie wręcz smakuje! A przy tym nie wymaga zbytniego wysiłku włożonego w proces przygotowywania. Ot, wystarczy zamieszać składniki łyżką , zostawić miskę z ciastem chlebowym na noc w lodówce , a potem rano dać pieczywku chwilę podrosnąć i sruuuu

Grunt to przepis!