chleb - 26672 przepisów (strona:101/1779)

Chleb orkiszowy 122

Domowe pieczywo ma swój urok. Ten wspaniały zapach, który jeszcze długo unosi się w domu i ten smak świeżo upieczonego chleba, to zdecydowanie coś niepowtarzalnego. Ale przygotowanie naprawdę pysznego domowego pieczywa wymaga czasu. Im dłużej chleb wyrasta, tym jest smaczniejszy. Mi się śpieszyło, więc maksymalnie skracałam ten czas, dodałam również 20 g drożdży. Jeżeli chleb będzie długo wyrastał, to spokojnie(...)ciasto w razie potrzeby podsypując mąką, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto można wyrabiać na podsypanym mąką blacie kuchennym lub w misce. Miskę z wyrobionym ciastem na chleb przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na co najmniej 2 godziny. Blaszkę z wyposażenia piekarnika posypać najpierw cienką warstwą mąki ziemniaczanej, a następnie mąką orkiszową. Dzięki temu chleb

Passions hobbies life
Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 116

prostego chleba chyba  jeszcze nie piekliście. Do odmierzenia składników użyjecie jednego kubka lub szklanki. U mnie to kubek o pojemności 300 ml. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć, następnie  masę na chleb przelać do formy i upiec w piekarniku. Gotowe. Można zajadać. Chleb ziarnisty jest bardzo smaczny i zdrowy. Jest również świetnym źródłem energii i cennego błonnika(...)użyć innych) 1/2 kubka suszonej żurawiany 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka soli 1,5 kubka ciepłej przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE chleba ziarnistego z żurawiną: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól

kulinarnyJa
Chleb pszenny z formy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 178

Ostatnio Ania mi marudzi, że ciągłe tylko te chleby z jasnej pszennej mąki piekę i nic więcej. No tak, piekę takie, bo takie lubię. Więc jakie mam piec? Takie, jakich nie lubię? Ale niech jej będzie, upiekę coś innego. Znaczy nadal z pszennej mąki, ale już z dodatkiem pełnoziarniste, żeby niby nieco zdrowiej było. I w ramach odmiany taki chleb(...)formy, żebyście nie musieli się męczyć z formowaniem bochenka. Więc ze 3 minuty zaoszczędzicie. Całkiem przyjemny chleb z tego wyszedł. Miękka skórka, miękki i sprężysty środek, wyraźnie czuć dodatek mąki pełnoziarnistej. Mi smakował, Ani smakował, wszyscy zadowoleni. Mam nadzieję, że i Wam spodoba się przepis. PRZEPIS NA CHLEB PSZENNY Z FORMY Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ Chleb pszenny z formy

Marder&Marder Manufacture
Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 109

prostego chleba chyba  jeszcze nie piekliście. Do odmierzenia składników użyjecie jednego kubka lub szklanki. U mnie to kubek o pojemności 300 ml. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć, następnie  masę na chleb przelać do formy i upiec w piekarniku. Gotowe. Można zajadać. Chleb ziarnisty jest bardzo smaczny i zdrowy. Jest również świetnym źródłem energii i cennego błonnika(...)użyć innych) 1/2 kubka suszonej żurawiany 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka soli 1,5 kubka ciepłej przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE chleba ziarnistego z żurawiną: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól

kulinarnyJa
Chlebek pszenno-orkiszowy, przepyszny 205

Robię go bardzo często. jest wspaniały. Ja zrobiłam go w automacie do pieczenia chleba. Polecam go bardzo. Przygotowanie ciasta – do wysokiego garnuszka wsypać drożdże, dodać dwie łyżki mąki pszennej, łyżeczkę cukru i wlać szklankę ciepłej wody. Nie gorącej. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce żeby lekko urosły drożdże. Na stolnicę wysypać obie mąki, zrobić wgłębienie wlać wyrośnięte drożdże, ocet(...)odrobiną soli i obsypać ziarnami lub płatkami owsianymi. Piecznie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 50-60 minut. Najlepiej piec z opcją góra -dół. Po upieczeniu wyciągnąć chleb, jeśli stukając w dół chlebka usłyszycie taki głuchy dźwięk to znaczy że chleb jest gotowy. Wykonanie chleba w thermomix do naczynia wlać ciepłą wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę. Mieszać

Kuchnia Pokoleń
Chleb w jajku 109

miłośnicy prostych śniadań na ciepło? A może po prostu nie macie ochoty na lekko czerstwy już chleb, a nie chcecie go wyrzucać? Chleb w jajku będzie odpowiednim rozwiązaniem problemu! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/chleb-w-jajku-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/chleb-w-jajku-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/chleb-w-jajku-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 kromki chleba(...)jajko,\r","p\u00f3\u0142 fili\u017canki mleka,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","\u0142y\u017ceczka s\u0142odkiej papryki,\r","odrobina mas\u0142a"],"name":"Chleb w jajku","recipeCategory":"\u015bniadania","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Rozbi\u0107 jajka do g\u0142\u0119bokiego talerza i rozbe\u0142ta\u0107 widelcem.\r","Doda\u0107 mleko i przyprawy. Dok\u0142adnie wymiesza\u0107.\r","W mi\u0119dzyczasie

Bardzo Gruby Smok
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 95

Mój kolejny chleb z własnego przepisu. Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim. Zakwas robię według swojego przepisu “na oko”, dokarmiając go co 8-9 godzin 2 łyżkami mąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego(...)dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący rozmarynem, chrupiący orzechami. Łączy w sobie mąkę pszenną chlebową i orkiszową. Ciężko z niego uformować okrągły bochenek, więc najlepiej piec

Raj dla Podniebienia
CHLEB PIWNY – przepyszny! na zaczynie levain 107

Sztukę pieczenia domowego chleba wciąż zgłębiam niezrażona żadnym poślizgiem czy fiaskiem. Dzisiejszy wypiek zaliczam do absolutnych sukcesów. Te razowe, ciężkie bochenki na piwie to pyszne, domowe pieczywo na zakwasie żytnim. Mają zwarty miąższ, charakterystyczny razowy posmak, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Smakuje częstowanym! Chleb przygotowuje się na 2 zakwasach: na zakwasie i zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia(...)się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 3-4h wcześniej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 14-16h, aby odpowiednio dojrzał. levain Płynny

Raj dla Podniebienia
Chleb Mantovane 186

Chleb Mantovane to rodzaj tradycyjnego chleba z mąki 00 i Manitoba, oliwy z oliwek, drożdży, soli i małej ilości wody. Mantua, miasto i gmina we Włoszech, w regionie Lombardia, w prowincji Mantua. Stąd właśnie pochodzi ten chleb tudzież bułki, stąd też nazwa Chleb Mantuański. Chleb Mantovane różni się od innych wypieków tym, że ma charakterystyczne nacięcie przed wypiekiem. Które(...)wypieku tworzy, coś w rodzaju pnia. Skórka chleba mantuańskiego jest chrupiąca i lekko złocista, natomiast środek biały i zwarty. Właśnie dlatego, że ciasto jest z małą ilością wody. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z Chlebem Mantovane. Składniki Mąka 00 400 gram Manitoba 100 gram Suche drożdże 8 gram Oliwa z oliwek

RafalCook
Chleb 00 z licencją na…zajadanie się nim 154

Chleb 00 z licencją na za…nie no oczywiście, że nie na zabijanie tylko, zajadanie się nim. Upiekłem już kilka rodzajów chleba , bułek , bagietek , ale ten chleb z mąki typu 00 przeznaczonej na Pizzę, jest wprost rewelacyjny i muszę przyznać, że od blisko trzech tygodni piekę go co drugi dzień. Zresztą nie tylko Chleb, ale o tym niebawem 😉 Chleb(...)mnie jest najlepszy, jaki do tej pory zrobiłem. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, nie przynudzam dalej, tylko życzę Ci smacznego, mój drogi czytelniku z Chlebem 00, który ma licencję na zajadanie się nim. Nazywam się Kołodziej… Rafał Kołodziej 😉 Składniki potrzebne, by zrobić Chleb 00 Składniki na 2 bochenki Mąka „00” 900 gram Suche drożdże

RafalCook
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 93

Mój kolejny chleb z własnego przepisu. Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim. Zakwas robię według swojego przepisu “na oko”, dokarmiając go co 8-9 godzin 2 łyżkami mąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego(...)dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący rozmarynem, chrupiący orzechami. Łączy w sobie mąkę pszenną chlebową i orkiszową. Ciężko z niego uformować okrągły bochenek, więc najlepiej piec

Raj dla Podniebienia
CHLEB PIWNY – przepyszny! na zaczynie levain 96

Sztukę pieczenia domowego chleba wciąż zgłębiam niezrażona żadnym poślizgiem czy fiaskiem. Dzisiejszy wypiek zaliczam do absolutnych sukcesów. Te razowe, ciężkie bochenki na piwie to pyszne, domowe pieczywo na zakwasie żytnim. Mają zwarty miąższ, charakterystyczny razowy posmak, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Smakuje częstowanym! Chleb przygotowuje się na 2 zakwasach: na zakwasie i zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia(...)się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 3-4h wcześniej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 14-16h, aby odpowiednio dojrzał. levain Płynny

Raj dla Podniebienia
Wenezuelski świąteczny chleb z szynką 96

jamón venezolano – Wenezuelski chleb z szynka, rodzynkami oliwkami Jest to tradycyjny chleb wypiekany na Boże Narodzenie w Wenezueli. Wszyscy Wenezuelczycy, bez względu na to, gdzie są, chcą jeść chleb z szynką na Święta. Stał się na tyle popularny, że można go dostać w piekarniach w różnych zakątkach świata. Istnieje wiele przepisów na ten chleb, każda rodzina ma swój przepis(...)Jamón , popularny chleb z Wenezueli nadziewa się zwykle szynką i oliwkami, ale czasem też innymi dodatkami, takimi jak papryka, bekon, rodzynki, orzechy. a także orzechy czy kapary. Proporcje dodatków i sposób przygotowania ciasta mogą się nieco różnić. Do swojego chleba dodałam ser mozzarella. Ciasto wypiekamy wspólnie w ramach listopadowej piekarni Amber Opis i zdjęcia przygotowania chleba na blogu: Bizcochos

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania