chleb - 26084 przepisów (strona:101/1739)

Chleb pszenny z płatkami owsianymi 81

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy tym autorka napisała, że jest wilgotny, długo świeży… po prostu musiałam spróbować. Chlebek jest świetny, faktycznie jest wilgotny, po 3 dniach smakuje jak prawie świeżo upieczony. Mojemu mężowi i mi szalenie zasmakował. Myślę(...)będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur :) ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki i do dżemu. Składniki

moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 70

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy tym autorka napisała, że jest wilgotny, długo świeży… po prostu musiałam spróbować. Chlebek jest świetny, faktycznie jest wilgotny, po 3 dniach smakuje jak prawie świeżo upieczony. Mojemu mężowi i mi szalenie zasmakował. Myślę(...)będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur :) ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki i do dżemu. Składniki

moj przepis na
Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 76

prostego chleba chyba  jeszcze nie piekliście. Do odmierzenia składników użyjecie jednego kubka lub szklanki. U mnie to bubek o pojemności 300 ml. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć, następnie  masę na chleb przelać do formy i upiec w piekarniku. Gotowe. Można zajadać. Chleb ziarnisty jest bardzo smaczny i zdrowy. Jest również świetnym źródłem energii i cennego błonnika(...)użyć innych) 1/2 kubka suszonej żurawiany 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka soli 1,5 kubka ciepłej przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE chleba ziarnistego z żurawiną: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól

kulinarnyJa
Chleb pszenno - orkiszowy z czosnkiem niedźwiedzim ze słoika 91

Nastał nam grudzień i ostatnie wypiekanie w tym roku. Mam nadzieję że i w przyszłym będziemy się spotykać w Piekarni Amber aby razem celebrować ten piękny zwyczaj pieczenia chleba. Ja po raz 11 w tym roku biorę udział we wspólnym pieczeniu. Tym razem Ania wybrała chleb z bloga Kuchnia Gucia. Chleb z założenia miał być pieczony w słoikach, no może(...)niekoniecznie tylko w słoikach, keksówki też się nadadzą. Ja nie posiadam słoików prostych od góry do dołu bo tylko z takich można wyciągnąć potem upieczony chleb. Posiadam jednak donicę glinianą, którą kiedyś zakupiłam właśnie do pieczenia chleba. Dlatego jej użyłam do wypiekania i mam dwa chleby: jeden z keksówki 26 x 12 cm a drugi z donicy . Chleb jest pyszny

Moje Małe Czarowanie
Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie 78

Domowy pszenny chleb na zakwasie na świąteczny stół Chleb w formie wieńca, to pomysł na świąteczne pieczywo. Obficie obsypany makiem, przyozdobiony igliwiem, suszonymi pomarańczami, bombkami i gwiazdkami to piękna i pyszna dekoracja na wigilijny stół. Ten chleb polecam upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub, jeżeli nie macie kamienia na nagrzanej blaszce z piekarnika. Przygotujcie sobie również słoiczek, najlepiej taki(...)parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Dla przykładu podaje grafik według którego przygotowuję chleb: 07:00 – mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30  – wyrabianie ciasta 18:00 – składanie 18:30 – składanie 19:00 – składanie

Tajemnice Smaku
Pomidorowy chleb na zakwasie z cheddarem i słonecznikiem 125

Dziś przepis na mój autorski chleb na zakwasie 😊 Powstał z potrzeby chwili, bo przygotowując się do warsztatów potrzebowałam czterech jednakowych butelek szklanych. Chcą nie chcąc byłam zmuszona kupić jakieś napoje i wybrałam sok pomidorowy, mimo że w piwnicy mam spory zapasik z lata. Część kupionego soku zatem zastąpiła wodę w czasie przygotowywania ciasta na domowy chleb. A potem przyszła kolej(...)totalnie odlotowego🗼🚀 i wizualnie, i smakowo 😊😍😋 Myślałam o dodaniu ziół, ale nie przepadam za nimi w pieczywie (poza rozmarynem, lecz tego nie lubię łączyć z pomidorami). Przez kilka dni chleb zastępował mi typowe kanapki. Cały bochenek został zjedzony wyłącznie z masłem i warzywami. Składniki: 100 g słonecznika 100 g wody 120 g mąki razowej 1850 (pszennej lub orkiszowej

Weekendy w domu i ogrodzie
Super prosta i szybka pasta do chleba z 2 składników 75

Print Wegańska pasta do chleba z 2 składników Course: pasta do chleba Porcje 6 porcji Czas przygotowania 10 minutes Składniki zielony groszek konserwowy (może być też świeży lub mrożony) 1 cebula olej do smażenia pieprz i sól do smaku Przygotowanie Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oleju. Po 2 minutach dodaj sól i pieprz naturalny. Smaż do momentu(...)blendera wrzuć groszek konserwowy oraz podsmażoną cebulę. Zblenduj na gładką masę. Podawaj z pieczywem i świeżymi pomidorami lub papryką. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Wega\u0144ska pasta do chleba z 2 sk\u0142adnik\u00f3w","image":"","description":"","keywords":["pasta wega\u0144ska","super prosta pasta","pasta do chleba","wega\u0144skie","bezglutenowe","wege","wegetaria\u0144skie","weganizm","zielony groszek","szybkie \u015bniadanie","pierwsza pasta

Heca w kuchni
Dyniowy chleb na zakwasie z dodatkiem sepii z mątwy 54

Kolorowy chleb na zakwasie z dynią i sepią Co to jest sepia? Sepia to naturalny czarny barwnik pozyskiwany z mątwy.  Atrament z mątwy wykorzystywany jest w gastronomii do barwienia potraw. Barwi na czarno, aromatyzuje oraz nadaje oryginalnego “morskiego smaku”. Z pomocą sepii z mątwy  przyrządzimy makaron po wenecku ( pasta al nero di seppia ), polentę, kopytka ( gnocchi(...)risotto, hiszpański czarny ryż ( arroz negro ), paellę, kalmary w sosie atramentowym, czarne zupy, dipy atramentowe itp. Sepii używa się również do barwienia ciasta na pizzę, bułki lub chleb.   Obawiałam się, że po zabarwieniu ciasta chlebowego sepia nada gotowemu pieczywu “morskiego smaku”. Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak jest w chlebie praktycznie niewyczuwalny i pozostaje tylko czarny

Tajemnice Smaku
Chleb na zakwasie z dynią i sepią z mątwy 78

Kolorowy chleb na zakwasie z dynią i sepią Co to jest sepia? Sepia to naturalny czarny barwnik pozyskiwany z mątwy. Atrament z mątwy wykorzystywany jest w gastronomii do barwienia potraw. Barwi na czarno, aromatyzuje oraz nadaje oryginalnego “morskiego smaku”. Z pomocą sepii z mątwy przyrządzimy makaron po wenecku ( pasta al nero di seppia ), polentę, kopytka ( gnocchi ), risotto, hiszpański(...)czarny ryż ( arroz negro ), paellę, kalmary w sosie atramentowym, czarne zupy, dipy atramentowe itp. Sepii używa się również do barwienia ciasta na pizzę, bułki lub chleb. Obawiałam się, że po zabarwieniu ciasta chlebowego sepia nada gotowemu pieczywu “morskiego smaku”. Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak jest w chlebie praktycznie niewyczuwalny i pozostaje tylko czarny kolor. Naturalny czarny

Tajemnice Smaku
Pszenny chleb południowy 83

Pszenny, klasyczny, czteroskładnikowy chleb. Niezwykle popularny na południu Europy, najczęściej kojarzony z Włochami i Hiszpanią. Idealny do tapasów i bruschetty, ale przyznam, że jest tak smaczny, że ja zjadam go po prostu z oliwą z oliwek albo masłem. Trudność tego przepisu stanowi ciasto, która ma dość nawodnioną konsystencję i operowanie nim wymaga nieco doświadczenia. Do tego mąka musi być odpowiednia(...)inaczej chleb będzie słabo wyrośnięty i spłaszczony. Większość mąk pszennych chlebowych z polskich półek sklepowych jest w porządku, ale radzę uważać na mąki kupione przez internet. Często są za słabo napowietrzone albo o niskiej zawartości glutenu. W efekcie ten chleb nie wyjdzie. Chleb może być pieczony w garnku żeliwnym albo na kamieniu do pizzy. Polecam przetestowanie obu wersji. W garnku

Chleby Rolfa
CHLEB Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU, Z ZIARNAMI, PROWADZONY METODĄ TRÓJFAZOWĄ 134

Kolejny z chlebów na zakwasie prowadzony metodą trójfazową. Tym razem chleb z płaskurki, samopszy i orkiszu- bajeczny smak i aromat. Łatwość przygotowania chlebów tą metodą stawiają  je ostatnio u mnie na pierwszym miejscu. Wszystko trwa chwila moment, kolejne etapy przygotowują się w międzyczasie... Tak to ja lubię... :-) Niewątpliwą zaletą chlebów prowadzonych tą metodą jest łatwość oszacowania czasu, kiedy pójdzie(...)sterować od 3-6h, a III jest bardzo przewidywalny, u mnie zwykle 1,5-2,5h (ostatnio na orkiszowym zakwasie). Przy tradycyjnie prowadzonym wypieku, na starym zakwasie orkiszowym chleby wyrastały u mnie  od 6 do nawet 12h... Piekłam w 2 silikonowych formach, o wym. 24x8cm Choć następnym razem przełożę ciasto do trochę większych form, na moje było

Smaczne Zdrowe
Rosyjski chleb żytni z zaparką w 3 dni od zera 118

Chleb bez zakwasu i drożdży, zrobiony  w 3 dni od zera, na fermencie ze słodu i rodzynek wg przepisu z kanału rusbrot  https://youtu.be/CXthAdo7HYc (robiłem z połowy składników). Upiekłem go w foremce, w wersji a'la Borodiński, posypany kolendrą. Dzień pierwszy godz. 14:00 Ferment na słodzie: słód żytni jasny 25 g słód żytni fermentowany(...)Zostawiamy zaparkę do scukrzenia na 3-4 godziny w temperaturze 63-65°C. Po tym czasie zaparka powinna stać się bardziej płynna i nabrać wyraźnie słodkawego smaku. Zaparka: - nadaje chlebom charakterystyczny słodkawy smak i aromat - przyspiesza fermentację - zwiększa wodochłonność mąki i opóźnia czerstwienie. Zaparka Dzień III rano - przygotowanie zaczynu. Po 43 h ferment na słodzie i rodzynkach nabrał "mocy", nadal

Przepisy na domowy ser i chleb
Najprostsze bułki na drożdżach 99

Dzisiaj z samego rana piekłam chleb, bułki pszenno razowe na drożdżach. Wypieki chleba to jedno z moich ulubionych zajęć. Ten przepis jest łatwy i można go modyfikować na wiele sposobów np. dodać nasiona słonecznika i upiec bułki ze słonecznikiem . Dzisiaj jednak na specjalne życzenie domowników upiekłam bułki bez żadnych dodatków, które świetnie pasują z serem i wędliną. Taką świeżutką(...)rodzaju mąki i jej białkowej zawartości. Generalnie pszenne pieczywo jak kajzerki jest najłatwiejsze w pieczeniu. Dodatek mąki razowej sprawia, że ilość płynu, wody czy cydru jak w przypadku chleba jabłkowego jest podstawą do udanego wypieku. Dlatego moja technika pieczenia chleba polega na stopniowym dolewaniu wody. Jest to możliwe jeśli zagniatanie ciasta chlebowego odbywa się przy pomocy miksera z hakiem. Bułki

codojedzenia
CHLEB ŻYTNIO- ORKISZOWY NA ZAKWASIE, PROWADZONY METODĄ TRÓJFAZOWĄ 164

Kolejny z pysznych chlebów na zakwasie, prowadzonych metodą trójfazową. Tym razem dostosowałam do tego ulubiony chleb moich domowników. Coraz bardziej zaskakuje mnie ta metoda i myślę, że będę do niej wracać jeszcze wiele razy. Ostatni etap zaskoczył mnie totalnie, tym razem ta faza zajęła mi tylko 1,5h..., drugi etap skróciłam też do 3,5h. Poprzednio wyrastał 6h... Tak prowadzony(...)chleb jest lżej strawny od tradycyjnego chleba. Wszystkie chleby na zakwasie są zdrowsze od tych na drożdżach, prowadzone metodą trójfazową są jeszcze zdrowsze i lepiej tolerowane przy problemach trawiennych. Polecam bardzo gorąco. Piekłam w dwóch silikonowych formach, o wym. 28x7cm I ETAP: - 40g zakwasu żytniego - 300g mąki żytniej chlebowej typ720 - 310g (ml) ciepłej wody (u mnie 40*C) Wszystkie składniki

Smaczne Zdrowe
Łatwy chleb na zakwasie / Easy Sourdough Bread 144

Łatwy chleb na zakwasie  Dziś zapraszam na łatwy chleb na zakwasie. Ten pszenno-żytni, razowy bochenek jest bardzo prosty w przygotowaniu, będzie idealnym wyborem, jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa. Tradycyjny, podstawowy przepis na chleb na zakwasie wymaga jedynie wymieszania aktywnego zakwasu żytniego z pozostałymi składnikami. To takie proste - nie potrzeba składać ciasta, wystarczy jedynie czekać(...)pięknie urośnie. Po tym czasie wystarczy przełożyć chleb do foremki keksówki na kolejne rośnięcie i piec. Łatwy chleb razowy na zakwasie jest delikatnie lepki w środku, ma też delikatnie chrupiącą skórkę. Możecie go piec z parą wodną lub bez niej. Polecam do przygotowania zdrowych kanapek, smacznego:) Jeśli lubicie pełnoziarniste pieczywo, polecam też mój błyskawiczny chleb drożdżowy dla leniwych : Łatwy chleb

Lekcje w kuchni