Sztukę pieczenia domowego chleba wciąż zgłębiam niezrażona żadnym poślizgiem czy fiaskiem. Dzisiejszy wypiek zaliczam do absolutnych sukcesów. Te razowe, ciężkie bochenki na piwie to pyszne, domowe pieczywo na zakwasie żytnim. Mają zwarty miąższ, charakterystyczny razowy posmak, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Smakuje częstowanym! Chleb przygotowuje się na 2 zakwasach: na zakwasie i zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właści... czytaj dalej...
Jestem rodowitą rzeszowianką mieszkającą w Krakowie.
Od kilku lat eksperymentuję w kuchennych wyczynach!
Moją specjalnością jest pieczenie serników w różnych smakach i odsłonach. Kolekcjonuję filiżanki, piękne dzbanki herbaciane, jestem wielką miłośniczką herbaty, kawy i czekolady.
Kocham książki, ostatnio zainteresowało mnie fotografowanie. Gotowanie zamieniłam w pasję, która stała się moim światem.
Podróżuję, fotografuję, poszukuję nowych smaków.
Zapraszam!