Aromatyczny czosnek w prostym chlebie codziennym Miałam akurat ogromną ochotę na domowy chleb. Żadne tam sklepowe, purchate podróbki, tylko prawdziwy, domowy chleb własnoręcznie zrobiony. Z zapałem zabrałam się za wyławianie składników z czeluści szafek. Drożdże suche - są! Sól, cukier, olej - obecne! Czosnek dla wzbogacenia smaku - jest! Mąka! Mąka pszenna... Ajajaj, trochę mało tej mąki... Nie wystarczy! No żesz(...)Trochę drobniej zmielona od tradycyjnej mąki żytniej, ale nie powinno to mieć przy pieczywie dużego znaczenia. Żurku nie zamierzam w najbliższym czasie robić, zaryzykuję więc i wypróbuję ją w chlebie. Ryzyko się opłaciło! Chlebek bardzo ładnie wyrósł, smakuje rewelacyjnie, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Na pewno mąkę żytnią żurkową do wypieków pieczywa będe jeszcze w przyszłości używać :) Składniki
Grunt to przepis!Prosty chleb z mąki żytniej razowej i mąki pszennej, z dodatkiem ziaren słonecznika. Chleb nie wymaga przygotowania zaczynu, do ciasta dodajemy od razu aktywny zakwas. Nie wymaga również długiego wyrabiania, składniki wystarczy jedynie wymieszać dokładnie łyżką. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Ciasto 5 łyżek zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej razowej(...)mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 480 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 80 g ziaren słonecznika trochę ziaren słonecznika do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i klejące. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować
Przepisy na domowy ser i chleblubi zapachu świeżego chleba prosto z piekarnika lub smaku domowego pieczywa? Chyba nie ma osoby, która po wyjęciu chleba z piekarnika nie chce od razu ukroić "piętki" i zjeść jeszcze gorącej z masłem... Wczoraj miałam wielką ochotę na chleb z żurawiną, już miałam takowy w ręce, ale coś nie podkusiło i sprawdziłam skład napisany drobnym druczkiem obok ceny. Zastanawiam się(...)chlebie tyle dodatkowych rzeczy i jeszcze dopisek, ze chleb był mrożony, ciekawe ile czasu przedtem spędził w zamrażarce lub w podróży nie wiadomo gdzie. Polecam zrobienie własnoręcznie chleba to nic trudnego, a cenowo wychodzi to bardzo podobnie lub nawet taniej. Ale wiemy co jemy, a nie faszerujemy się dodatkowo toną konserwantów - chemii. Zachęcam!:) Składniki: *520 g mąki pszennej
Piekę, bo lubięAromatyczny chleb żytnio-pszenny, na zakwasie żytnim, z zaparką zawierającą kolendrę i słód. Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę. Jego wykonanie wymaga pewnego doświadczenia w pieczeniu chleba. Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 0,65 kg. Zaczyn 1 12 g zakwasu żytniego 48 g mąki żytniej typ 1150 36 g letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić(...)koszyku do wyrastania lub misce wyłożonej szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz. Przed pieczeniem chleb naciąć. Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 15 min. w temp. 230oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 170oC i piec jeszcze przez 45 minut
Przepisy na domowy ser i chlebmojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy tym autorka napisała, że jest wilgotny, długo świeży… po prostu musiałam spróbować. Chlebek jest świetny, faktycznie jest wilgotny, po 3 dniach smakuje jak prawie świeżo upieczony. Mojemu mężowi i mi szalenie zasmakował. Myślę(...)będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki i do dżemu. Składniki
moj przepis naMoja przygoda z pieczeniem chleba trwa nadal:) Po najprostszym chlebie na drożdżach (przepis tutaj ) przestawiam Wam kolejny. W tym przepisie rozmnażamy drożdże przygotowując zaczyn drożdżowy tzw. podmłodę. Dzięki temu młode drożdże, które sami rozmnożymy będą działać lepiej niż ich "matka", co pozwoli na uzyskanie lepszych/intensywniejszych walorów smakowych i zapachowych. Składniki na z aczyn: 200 g mąki pszennej chlebowej(...)Uformować w kształt bochenka. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i obsypać mąką. Przenieść na nią bochenek. Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 h do ponownego wyrośnięcia. Żeby chleb trzymał lepiej kształt można go zostawić w koszyczku rozrostowym. Następnie po wyrośnięciu przełożyć dopiero na blachę. 4. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć. Na chwilę przed włożeniem chleba powinno
Moja Galeria Smakuproszę, na moją blogową skrzynkę pocztową (chleby@op.pl) dostałem maila od Rafała. A w mailu przepis na chleb na zakwasie. Tak więc poniżej wkleję maila, w którym Rafał dokładnie wszystko opisał. Od siebie jeszcze dodam, że przepis (i chlebek na zdjęciu również) wygląda tak dobrze, że z całą pewnością przetestuję go osobiście :) "P ół roku temu zakupiłem automat Kenwood i postanowiłem(...)piec chleb wyłącznie na zakwasie. Najpierw wyhodowałem zakwas (obecnie ma ok. 2 miesięcy) i zabrałem się za próbowanie przepisów, jedne były lepsze, drugie gorsze. Po wielu testach opracowałem swoją recepturę. Wg mojego gustu oceniam go na 5. Oto przepis: 290 ml letniej wody (przegotowanej lub z butelki) 270 g mąki pszennej (ja do mojego dodaję 180 g pszennej
Marder&Marder Manufacturewybieramy jakiś jeden wypiek i każdy u siebie to samo robi. I potem możemy zobaczyć na jak wiele sposobów można zinterpretować jeden przepis. Fajna zabawa :) Tym razem francuski chleb pszenny na zakwasie, według przepisu Bei z bloga Bea w Kuchni (ja kierowany doświadczeniem i swoimi upodobaniami nieznacznie go zmodyfikowałem). Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki: Najpierw robimy(...)godziny. Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto z miski, rozpłaszczamy je i z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka. W ten sposób napinamy dolną część chleba, która potem będzie górą bochenka. I wkładamy znowu do miski do wyrastania. Po drugiej godzinie robimy to samo. I po kolejnych 30 minutach również. Formujemy bochenek, układamy na blasze
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mam dla was coś, czego nie było od bardzo dawna. Prawdę mówiąc myślałem, że już nigdy nie będzie, a tu proszę jaka niespodzianka. Mam na myśli chleb z automatu. Dla mnie to już rozdział dawno zamknięty, ostatni raz chleb z maszyny zrobiłem pewnie ze 2 lata temu. Jakoś tak wolę sam wszystko robić. Ciasto wygnieść ręcznie, w piekarniku upiec(...)niespodziankę i na blogowego maila wysłała przepis razem ze zdjęciami. Pomyślałem więc, że opublikuję, może komuś się przyda ;) Zatem cytuję z maila za Marysią: Składniki na 1 kg chleba: 400 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki graham typ 1800 (wtrącenie ode mnie: mąka graham to chyba typ 1850) 470 ml maślanki (najlepiej w temperaturze pokojowej, ale z takiej
Marder&Marder Manufactureblog już dawno temu zatracił swój pierwotny charakter. To znaczy dawno temu założyłem go z myślą o publikowaniu przepisów na domowy chleb. Potem jakoś pomysł ewoluował i zaczęły się pojawiać wszelakie inne przepisy. I dobrze. W końcu nie samym chlebem człowiek żyje. Ale czasami wracam do korzeni i wrzucam tutaj jakiś przepis chlebowy. Tym razem mam więc dla was przepis(...)chleb na zakwasie z oliwkami. Wyszedł bardzo fajny, mocno oliwkowy i lekko wilgotny w środku. Akurat zupełnie przypadkiem wyszło tak, że znienacka nawiedziła nas teściowa moja, znaczy Madzi mam. A zupełnym zbiegiem okoliczności uwielbia ona oliwkowe chleby. I jeszcze najlepiej żeby były takie lekko wilgotne w środku, lekko klejące. Więc teściowa była zachwycona. Ja w sumie też, bo chleb pyszny
Marder&Marder Manufacturerazem Amber z bloga Kuchennymi drzwiami w ramach majowej piekarni zaprosiła nas do upieczenia chleba orkiszowego z kaszą gryczaną. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam takiego chleba, więc z ogromną przyjemnością podjęłam wyzwanie. Mój chleb upiekłam za zakwasie żytnim. Natomiast przepis przywędrował do nas z bloga Trufla , a wyszukała(...)bloga W poszukiwaniu slowlife . Chleb bardzo nam smakował i pewnie jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na foremkę o wymiarach 27 x 12 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Ciasto właściwe: 1 szklanka ugotowanej
Kulinarne przygody GatityDawno nie piekłam chleba. Przeważnie bułki na różne sposoby, a chleb jakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na przepis na prosty chleb pszenny . Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo(...)nożem i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Chleb po upieczeniu powinien być lekko zarumieniony, a uderzony od spodu wydawać głuchy dźwięk. Przed rozkrojeniem przestudzić chleb na kratce. I co, trudne było? :) W zasadzie ten chleb piecze się
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia chleba zabierałam się bardzo długo. Wynikało to między innymi z tego, że ostatnim razem zakwas, który starałam się prowadzić wykipiał i zalał całą kuchnię. Większość z osób, które kiedykolwiek eksperymentowały z zakwasami - wiedzą o czym mówię ;) W każdym razie - któregoś dnia w pracy rozmowa zeszła właśnie na pieczenie chleba w domu i ponownie zaczęłam się przełamywać. Polecona została książka(...)Jeffreya Hamelmana "Chleb", którą czem prędzej zakupiłam i która czekała na swój czas w szufladzie. Zdecydowałam się na upieczenie białego chleba bez zakwaszanej mąki, mieszanego ręcznie. Upiekłam go na kamieniu do pizzy Bakero i już wiem, że to ostatnio mój ulubiony 'gadżet' kuchenny :) Przygotujcie sobie tylko na zrobienie chleba parę godzin - bo trochę czasu potrzebuje. Mój mąż czasem się irytuje
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Chleb orkiszowy na zakwasie... Upieczony na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej i pszennej. Zdrowy, wyrazisty w smaku. Długo pozostaje świeży. Niezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki(...)wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby skropić wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 - 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni (grzałka
Gospodyni Miejskachlebie dowiedziałam się od kolegi z pracy. Nawet nie wiedziałam, że jest taki chleb. Dostałam zakwas i postanowiłam go "dokarmiać" według wskazówek, które otrzymałam. Nie trzymałam się ściśle dni tygodnia bo się pomyliłam i np. zamiast pomieszać składniki czwartego dnia to zrobiłam to trzeciego. Ale muszę przyznać, że zakwas pięknie mi pracował:) Już byłam z siebie dumna, a jeszcze(...)mąki 250 ml oleju 3 całe jajka 1/2 paczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 2 starte na tarce jabłka 1 starta czekolada CYTAT : " *Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką (miska plastikowa, szklana). Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ściereczką. Poniedziałek - chleb* wlać do miski, dodać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com