chleb - 25827 przepisów (strona:114/1722)

Chleb pszenny bez wyrabiania 45

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego

moj przepis na
Chleb jogurtowy szybki i łatwy do zrobienia. 47

Przepis na bardzo smaczny chleb na jogurcie. Bardzo łatwy do zrobienia, Smacznego! SKŁADNIKI: 300 g maki pszennej typ 650 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1 lyzka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml jogurtu naturalnego plus troche do posmarowania chleba Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: W dużej misce połączyć wszystkie składniki na chleb i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie się(...)Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, kilka razy je zagnieść i ułożyć w bochenek, który następnie ułożyć w małej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb można, ale nie trzeba posmarować jogurtem. Piec w 220 st. C przez około 30 minut. Upieczony chleb, jeszcze gorący można ponownie posmarować jogurtem. Po wystygnięciu jogurt utworzy na chlebie lśniącą

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb pszenno-żytni 75/25 70

Bardzo smaczny i aromatyczny chleb, tradycyjny polski smak. Lekki i puszysty z chrupiącą skórką.  Przepis nie jest skomplikowany, warto spróbować. Składniki na ciasto: 333 g mąki pszennej typ 650 166 g zakwasu żytniego (sztywnego ok. 50% nawodnienia) 183-190 g wody 4 g świeżych drożdży 9 g soli Waga ciasta ok. 690 g Najpierw przygotować sztywny zakwas żytni, użyłem(...)minuty. Zostaw ciasto do fermentacji na  20 minut w ok. 26°C, odgazuj przez składanie, odczekaj kolejne 20 minut, uformuj w kulę, odczekaj 5 minut i uformuj chleb. Przełóż do koszyka rozrostowego. Wyrastanie chleba zajmuje ok. 50-60 minut w cieple. Przed pieczeniem posmaruj bochenek kisielkiem ze skrobi ziemniaczanej*. Ja, na wszelki wypadek (aby uniknąć ewentualnego rozrywania skórki) nakłułem

Przepisy na domowy ser i chleb
Mięsne smarowidło do chleba 144

Pyszna i aromatyczna domowa pasta na kanapki, czyli mięsne smarowidło do chleba . To prosty w wykonaniu przepis na smarowidło kanapkowe z łopatki wieprzowej i podgardla. Pachnąca, delikatna i idealnie rozprowadzająca się pasta według sprawdzonego przepisu. Godna uwagi propozycja dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na domowe konserwy do smarowania. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić smarowidło w słoiku(...)zrobić smarowidło do chleba? Być może nasz przepis jest właśnie tym, za którym się rozglądałeś. Mięso w słoiku do smarowania przepis skuteczny to taki, który opiera się na prostych składnikach i łatwym wykonaniu. W naszym przepisie znajdziesz tylko mięso wieprzowe i przyprawy. Dobry domowy wyrób musi opierać się na odpowiedniej jakości produktach. Łopatka powinna być świeża i ze sprawdzonego źródła

Kuchnia Na Wypasie
Zimne ciasto z łososiem 78

Zimne ciasto z łososiem i krojonym chlebem tostowym, to bardzo szybka i łatwa do przygotowania przystawka. Ciasto składa się z warstw krojonego chleba, przełożonych pysznym łososiowym kremem na bazie delikatnego serka. To bez wątpienia doskonała propozycja na oryginalną, nietuzinkową przekąskę , która również świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Z pewnością będzie ozdobą niejednego stołu. Cały proces przygotowania przekąski trwa bardzo(...)szybko. Wystarczy zorganizować krojony chleb oraz przygotować szybki łososiowy krem. Zapraszamy zatem na przepis i mamy nadzieję, że nasz pomysł przypadnie Wam do gustu. A ciasto z łososiem zagości na niejednym nie tylko świątecznym stole. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne wykorzystanie aromatycznych ryb. Min. pięknej sałatki warstwowej z tuńczykiem na krakersach , doskonałych śledzi marynowanych w musztardzie

Kuchnia Na Wypasie
Jak zrobić własny zakwas 82

Tego się zupełnie nie spodziewałam. Od słów „nigdy nie będę weganką” (po miesiącu nią zostałam) do „po co robić chleb w domu, skoro mogę go kupić bez problemu w piekarni”, kolejny raz zrobiłam coś czego nie przewidywałam i przepadłam. Karmienie zakwasu to teraz dla mnie niemal tamagotchi (moje niespełnione marzenie z dzieciństwa). Pamiętam ten dzień kiedy(...)swoim życiem. Obserwujemy jak rośnie, zmienia zapach i formę. A później dzieje się coś co ludzie robią od setek lat i bez czego osobiście nie wyobrażam sobie życia, czyli CHLEB . Jak wspomniałam na początku zakwas lubi reguły. Pieczenie to zbiór reguł. Robienie chleba ma swoje zasady. Ciężko było mi to zaakceptować, bo w kuchni jestem typem eksperymentatora i uwielbiam zmieniać

rabarbarowo
Chleb z gara z pieczonymi pomidorami i makiem 101

Chleb pszenny z gara żeliwnego z pieczonymi pomidorami, przepyszny chleb. Domowe wypiekanie chlebów wcale nie jest trudne, jeśli zrozumie się, jak poprawnie wypiekać chleby w domu. Jak, już pewnie wiesz jestem autorką trzech e-booków o wypieku domowego chleba, w każdym z nich znajdziesz mnóstwo wiedzy i przepisów na domowe chleby, te na zakwasie żytnim, pszennym(...)drożdżach. Chleb pszenny z gara żeliwnego z pieczonymi pomidorkami jest w moim ostatnim ebooku pt.  NA DOBRY POCZĄTEK, KROMKA CIEPŁEGO CHLEBA! E-book, możesz zakupić w moim sklepie internetowym w super ofercie bo koszt to 15zł. Nie zastanawiaj się za długo i korzystaj póki trwa promocja! Pozostałe moje e-booki

SMYKWKUCHNI
Chleb pełnoziarnisty mieszany 110

Chleb z rożnych, zmieszanych ze sobą  mąk pełnoziarnistych: orkiszowa, pszenna, gryczana i żytnia. Proporcje na foremkę 20x11 cm. Zaczyn: 60 g dojrzały zakwas żytni 100 g letnia woda 100 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 25 g) Zostawić na 4 h w cieple 30-32°C Ciasto: 170 g letnia woda 9 g sól(...)foremki 20x11 cm wysmarowanej olejem i obsypanej w środku ziarenkami (w misce zostawić odrobinę ciasta i rozrobić ją z niewielką ilością wody, potem można to użyć do posmarowania wierzchu chleba, ziarenka będą mocniej się trzymać). Chleb w foremce zostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 h w cieple w ok. 30-32°C, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb kukurydziany z pestkami słonecznika 128

Domowy chleb jest najlepszy. Chyba każdy się ze mną zgodzi, więc pewnie nic nowego nie napiszę. Pachnący, chrupiący i pyszny. Uwielbiam piec chleby. Ten wyszedł mi niezwykle pyszny, wzbogacony o pestki słonecznika i oliwę z oliwek. Żółciutki. Idealnie się kroił. Polecam.   Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 szklanki mąki tortowej(...)kukurydzianej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała płaska łyżeczka soli 4 łyżki pestek słonecznika Dodatkowo: mąka pszenna do posmarowania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania foremki Wykonanie pysznego chleba kukurydzianego: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do miski wsypujemy obie mąki, pestki słonecznika, wlewamy drożdże z mlekiem i mieszamy widelcem do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przykrywamy

Izabelawkuchni
CHLEB PSZENNY Z BARDZO CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ 59

Dziś przychodzę do Was z przepisem na prosty chleb pszenny, jednak wyróżnia go to, że po upieczeniu ma bardzo chrupiącą skórkę. A to wszystko dzięki pomadzie, którą posmarowany jest chleb przed pieczeniem. Chleb jest smaczny, puszysty i zawsze się udaje. Jego wykonanie jest proste i stosunkowo szybkie, bo oprócz wyrobienia ciasta i uformowania bochenka reszta robi się praktycznie sama :) Składniki(...)bochenki chleba: 700 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej luksusowej typ 550 z  młyna Szczepanki ) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki drożdży suchych 300 ml letniej wody 130 ml letniego mleka Pomada: * 120 ml wody * 1 czubata łyżeczka mąki * szczypta soli Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i suche drożdże, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Następnie wlać letnie

Zrób to smacznie
Japoński chleb matcha 75

Niezwykle puszysty i bardzo oryginalny chleb. Użycie azjatyckiej techniki “tangzhong” sprawia, że chleb jest delikatny, lekki i sprężysty. Dodatkowo zielona herbata matcha nadaje mu piękny, zielony kolor. Dzieci go uwielbiają przez ciekawą strukturę i miękką skórkę. Nadaje się idealnie do wszelkich słodkich dodatków: konfitur, miodu i orzechowo-czekoladowych past. Piekę go bardzo często, bo jest to ciekawa odmiana od chlebów(...)które zazwyczaj jada się w Polsce. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste i nie zabiera dużo czasu. Chleb zawsze wychodzi pyszny i nie wymaga wczesnego wstawania rankiem

Chleby Rolfa
Chleb z płatkami owsianymi, sezamem i słonecznikiem 106

Domowy chleb jest najlepszy, chrupiący i pachnący. Uwielbiam zapach piekącego się chleba. Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe. Wiele osób robi to robotami, ale ja uważam, że ciastu trzeba dać ciepła naszych rąk i serca. A chlebek się nam potem odwdzięczy i wyrośnie i upiecze się idealnie. Moja propozycja chleba na śniadanie i kolację to taki z dużą ilością płatków owsianych(...)pestek słonecznika. Takiego z idealnie chrupiącą skórka i takiego gdy po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie taki chleb, a będziecie zachwyceni :) Chleb upiekłam z użyciem płatków owsianych błyskawicznych, które otrzymałam o marki  Kupiec . Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych od KUPIEC pół szklanki pestek słonecznika 1 łyżka

Izabelawkuchni
Chleb na zakwasie z prażoną cebulką 67

Czas czytania: < 1 min Kolejny eksperyment z wypiekaniem chleba uważam za udany! Do tego przepisu użyłam trzech rodzajów mąki, zakwas i aromatyczną prażoną cebulkę. Jwar to minimum składników niewiele pracy, a chleb wychodzi fantastyczny! Smak jest boski dzięki prażonej cebulce, która dodaje pieczywu delikatnej słodyczy. Zapach chleba jaki unosi się podczas pieczenia to coś wspaniałego, cały dom nim pachnie(...)Polecam gorąco! Print Chleb na zakwasie z prażoną cebulką .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Cook Time 45 minutes Total Time 45 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 120 g zakwas żytni 400 g wody 12 g soli 12 g cukru trzcinowego 300 g mąki orkiszowej 100 g mąki

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym 93

Czas czytania: 2 min Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i pestek dyni. Błyskawiczny przepis, który nie wymaga długiego czasu wyrabiania i wyrastania. Chlebek jest bardzo smaczny z pięknymi dziurkami i pysznymi zdrowymi ziarenkami, wybornie smakuje z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Świetnie się przechowuje, długo zachowując swoją(...)świeżość. Polecam! Print Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty i smaczny! Course Pieczywo Cuisine Polska Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 1 Author Anna Ingredients 60 g zakwasu żytniego 400 g wody w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli morskiej

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni razowy z ziarnami 64

Czas czytania: 2 min Klasyczny, ciężki chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie z mąki żytniej razowej. Chlebek przygotowałam z dodatkiem łamanego żyta, ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Uwielbiam go, jest wilgotny z delikatną skórką i mnóstwem zdrowych ziarenek, które nadają mu wyjątkowego smaku. Fantastycznie smakuje z dżemem, serami czy pastami rybnymi. Domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne, a przygotowanie(...)ciasta nie sprawi Wam żadnego kłopotu! Pracę trzeba podzielić na dwa etapy, wieczorem trzeba nastawić zaczyn, a następnego dnia dokończyć pracę i upiec chleb. Print Chleb żytni razowy z ziarnami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Prep Time 15 minutes Cook Time 45 minutes Total Time 1 hour Servings

SprawdzonaKuchnia.pl