chleb - 26084 przepisów (strona:114/1739)

Piekarnia Żywioły debiutuje w Warszawie! 56

Piekarnicza rodzina Zajezierskich wraca do korzeni i uruchamia autorską sieć piekarni. Od listopada na mieszkańców Warszawy czeka nowe miejsce spotkań, w którym główną rolę odgrywa chleb. Piekarnia Żywioły to połączenie chrupiącego, świeżego pieczywa z bogatą ofertą śniadaniową i wieczorną oraz autorskimi drinkami. W kolejnych krokach właściciele skupią się na rozwoju sieci w Warszawie i okolicach. Piekarnia Żywioły – miejsce pełne pasji(...)rano do późnych godzin wieczornych klienci mogą skorzystać z bogatej oferty sklepowej. W centralnej części lokalu goście mogą obserwować przez szybę, jak piekarze na bieżąco wypiekają ciepły i chrupiący chleb, a także maślane chałki i rogale. – Żywioły to połączenie czterech elementów niezbędnych do wypieku naturalnego, smacznego pieczywa – mąki, która jest owocem ziemi, wody, ognia, dzięki któremu wypiekamy chleb, a także

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dyniowy chleb tostowy 96

Chleb z kolorze złota:) Miękki aromatyczny miękisz, długo pozostaje świeży i nie kruszy się przy krojeniu. Pasuje do wędlin oraz na kanapek na słodko. Koniecznie upieczcie w sezonie dyniowym. Polecam również inne przepisy na domowe pieczywo na drożdżach : Chleb tostowy pszenno-owsiany na zakwasie Chałka litewska Chałka waniliowa Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Ciabatta Maślane rogale(...)makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki   Dyniowy chleb tostowy Składniki: 250g pure z dyni (upieczonej, zblendowanej dyni) 500g mąki (dałam typ 650)  125ml zimnej wody 10g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 10g soli 1 łyżka masła 1 łyżka oleju/oliwy Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pure

Obiad gotowy
Pyszny chleb 47

chleb piekę od kilku lat. Jeszcze nie zdarzyło się,  żeby się nie udał. Zawsze pięknie wyrośnięty. Nie jest kwaśny w smaku, czego nie lubię, świetnie poprawia trawienie, jest syty. Uwielbiam go jeść po prostu z masłem. Wielu z Was przepis może wydawać się skomplikowany, ale wystarczy zorganizować sobie odpowiednio pracę i na pewno się(...)Problemem może stać jednak zdobycie lub zrobienie zakwasu. Najlepiej pozyskać zakwas od kogoś kto już piecze chleby. Zrobienie zakwasu nie jest trudne, i tu odsyłam Was do obszernej i fachowej lektury na ten temat dostępnej w intrenecie. W każdym razie proces robienia zakwasu wynosi 5 dni, więc od niego musicie zacząć. Ja zrobiłam go wg. tego przepisu

Kulinarne przemyslenia
Chleb jogurtowy 46

Rzadko piekę chleby i raczej wybieram te łatwiejsze na drożdżach. Jednak tradycją jest już że na święta, na świąteczne śniadanie chleb zawsze piekę. W tym roku zamiast chleba 7 ziaren upiekłam chleb jogurtowy, wg przepisu który znałam w bazie termomiksa. Chleb wyszedł rewelacyjnie, podbił serca i podniebienia rodziny, która się nim zachwyciła. Tata wręcz oświadczył że taki chleb(...)dzisiaj piec co tydzień, bo jest lepszy niż z ich ulubionej piekarni. Dodam, że chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu i szybki więc każdy sobie z nim da radę i może mieć pyszny, chrupiący, domowy chleb codziennie. Jedynie nie mogę wam pokazać przekroju bo zdjęcia pokrojonego nie zrobiłam, ale jak tylko upiekę go ponownie to uzupełnię ten brak. Polecam. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szwedzkie bułki na śniadanie 68

Wracam do pieczenia chleba. Jest tak drogi, że w tej chwili bardziej się opłaca piec samemu niż kupować. Co za bułki dzisiaj upiekłam na śniadanie? Szwedzkie bułki na melasie. Są pyszne i puszyste. To popularne pieczywo w Szwecji zwane jest tekaka i oznacza bułka do herbaty. Jak dla mnie to idealne pieczywo na kanapki z masłem i serem. Zapomniałam jaką(...)przyjemność sprawiało mi pieczenie chleba. Uwielbiam zapach świeżo pieczonego chleba, roznoszącego się po domu. Czuję takie ciepło! Choć dzisiaj nie jadam pieczywa z mąk zbożowych, bo jestem na diecie , to jednak samo pieczenie daje mi dużą satysfakcję. Do wypieku tych bułek użyłam mąkę pszenną z młyna. Jest ona bogatsza w białko, ciasto chlebowe lepiej wyrasta, więc jest i więcej chleba

codojedzenia
Hot-dogi na chlebie tostowym 56

dogi z chleba tostowego to świetna przekąska, a nawet danie obiadowe. Takie hot-dogi na chlebie tostowym można przygotować naprawdę bardzo szybko, a ich smaku nie da się opisać słowami. Moim zdaniem są dużo smaczniejsze niż tradycyjne hot-dogi w bułce. Domowe hot-dogi na chlebie tostowym idealnie sprawdzą się na obiad, a także jako ciepła(...)przekąska na różnego rodzaju domowe imprezy czy spotkania w gronie znajomych. Jestem pewna, że każdemu posmakują, bo są naprawdę rewelacyjne. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA HOT-DOGI Z CHLEBA TOSTOWEGO Składniki 6 parówek „Sokoliki” 6 kromek chleba tostowego 6 plastrów sera żółtego odrobina papryki czerwonej garść kukurydzy 1 ogórek kiszony ketchup musztarda bazylia natka pietruszki Wykonanie Na każdej kromce chleba

Alle Dobre!
Chleb z worka. 340

Większość z Was pewnie słyszała o słynnym chlebie z gara. Przepis na ten chleb znajduje się również na moim kanale @Pani M – kuchnia smakowita . Dzisiaj pokaże Wam przepis na chleb z worka. Fantastyczny i łatwy przepis na imponujący pyszny chleb. Składniki: 400 ml letniej wody 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 1 łyżeczka cukru 1 lyzka maki(...)łyżeczkę soli. Całość dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. Kiedy uzyskamy spójne ciasto, wyłożyć je na stolnice, dodać olej i dobrze wyrobić przez około 5 minut. Wyrobione ciasto na chleb uformować w kule i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w cieple miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagnieść

Pani M - kuchnia smakowita
Okrągła pizza na chlebie tostowym 69

Owszem, warto poświęcić jej każdą minutę, jednak nie zawsze mamy czas na jej przygotowanie. Co powiecie na pizzę, którą można przygotować w 15 minut? Okrągła pizza na chlebie tostowym Pizza na chlebie tostowym to idealny pomysł na szybką pizzę, która smakuje wyśmienicie. Można ją przygotować w bardzo szybkim czasie, a smakuje ona tak, jak z prawdziwej pizzerii. Dodatkowo(...)również przypomina klasyczną pizzę, ponieważ jest okrągła. Jak ją przygotować? Sprawdźcie sami. Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników pizzy na przepis. Zaprezentuję Wam recepturę na pyszną domową pizzę na chlebie tostowym. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Nam bardzo posmakowała i na pewno będzie gościć w naszym domu bardzo często. PRZEPIS NA PIZZĘ NA CHLEBIE TOSTOWYM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Przepiski.pl
CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z PŁATKAMI OWSIANYMI 50

Chleb pszenno- żytni z płatkami owsianymi jest miękki, puszysty i delikatny. Jak już Wam wcześniej wspominałam, od pewnego czasu staram się co drugi bądź trzeci dzień sama piec chleb lub bułki . Czasem piekę z przepisów, które są już na blogu. Jednak kiedy piekę coś nowego to staram się od razu zrobić zdjęcia i podać Wam przepis. Dziś przygotowałam mały bochenek(...)chleba z mąki pszennej i żytniej , do środka dodałam siemię lniane i ziarna słonecznika, a wierzch posypałam płatkami owsianymi. Chleb wyszedł obłędny i od razu na śniadanie zjedliśmy niemal połowę ;) Uwielbiam domowe pieczywo , pracy z tym tyle co nic a efekt i zapach  w  domu jest cudowny :) Składniki na chleb pszenno- żytni z płatkami owsianymi (keksówka 25x10

Zrób to smacznie
Chleb żytni razowy 83

Postanowiłam, że zdecydowanie częściej muszę piec chleb. W końcu co swój wypiek to swój – dużo zdrowszy, niż ten ze sklepu. Przepis na chleb żytni razowy znalazłam na opakowaniu mąki. Opis przygotowania pieczywa był co prawda w oparci o taki sprzęt jak Thermomix, którego nie mam. Ale mimo to postanowiłam go wypróbować, używając miksera i byłam bardzo mile zaskoczona. Ciasto(...)chleb robi się bardzo szybko. Dodatkowo ciasto bardzo ładnie i szybko wyrosło przed pieczeniem, jak i w trakcie. W smaku chleb jest bardzo puszysty i smaczny, ale nie suchy. Czas wykonania: 2 h 20 min Ilość porcji: 1 bochenek (15 – 20 kromek) Składniki: 450 g mąki żytniej razowej 220 g mąki żytniej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb wysokobiałkowy na zakwasie 130

Ciężkie, razowe chleby na zakwasie należą do moich ulubionych. Ciasto na nie potrzebuje trochę więcej czasu na wyrastanie. Ostatnio zaopatrzyłam się w przeróżne mąki i rozpoczynam eksperymentowanie z nimi. Na pierwszy rzut poszła mąka z samopszy, czyli mąka z reliktowej odmiany pszenicy o twardej łusce bogatej w fosfor, żelazo, wapń, cynk, czy mangan. Zawiera cenne dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego(...)aminokwasy, niewytwarzane przez człowieka: fenyloalaninę, tyrozynę oraz izoleucynę. Do chleba dodałam inne dodatki, przez co chleb uzyskał ciężką strukturę, ale też ciekawy, lekko gorzki smak zrównoważony dodatkiem żurawiny. Składniki : 250 g pełnoziarnistej mąki z samopszy (10 g białka/100g produktu) 30 g mąki z konopi (35 g białka/100g produktu) 210 mąki orkiszowej typ 630 (15 g białka/100g produktu

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenny z otrębami owsianymi 80

każdym razem, gdy biorę się za pieczenie chleba powtarzam sobie: „następny już na pewno zrobię na zakwasie, następny na pewno zrobię na zakwasie”. Przychodzi następny, a ja znowu te drożdże i drożdże. Lubię robić chleby na zakwasie. Lubię obserwować jak powoli rosną, jak na przestrzeni kilkunastu godzin z nijakiego ciasta robi się fajny chleb, lubię zapach zakwasu. Ale takie chleby(...)robi się bardzo długo. Kilkanaście godzin, dobę… A przeważnie jest tak, że potrzebujemy chleb na następny dzień, a zrobić go mogę dopiero, gdy z pracy wrócę. Czasu więc wiele na to nie mam. A nawet gdy nadchodzi weekend, to zwykle też mam ręce pełne roboty i zanim sobie przypomnę, że miałem ten weekend poświęcić w końcu na zrobienie chleba

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania