chleb - 26084 przepisów (strona:111/1739)

Chleb pszenny razowy 199

razowy chleb pszenny zagościł już kilkukrotnie na moim stole. Dodatek sporej ilości mąki razowej sprawia, że chleb trochę się kruszy podczas krojenia. Mnie to jednak wcale nie przeszkadza. Z pewnością upiekę go jeszcze wiele razy. Chleb pszenny razowy 2017-11-07 21:08:38 Z podanej proporcji otrzymałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną. Fermentacja końcowa. Około 1-1,5 godziny w temperaturze 24 ºC. Pieczenie. Jeżeli chleby wyrastały w koszykach, przełożyć je na blachę do pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 40 minut w 230 ºC. Jeśli

Chlebki.pl
Najlepszy chleb tostowy 141

Bardzo fajnie wyszedł, smaczny aż się nie mogłam nadziwić. Te chleby tostowe ze sklepu to sam papier, nie cierpię takiego. Teraz mam swój tostowy chlebek. Drożdże pokruszyć wymieszać i wymieszać z połową ciepłej wody, cukrem, solą i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i rozpuszczone(...)jeszcze raz. Włożyć ciasto do naoliwionej formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C tak długo aż chlebek będzie rumiany. Pieczenie w automacie do chleba – wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski miksującej, nastawić automat na pieczenie białego chleba. Gotowe. Chlebek pyszny polecam, a z dżemikiem lub miodem

Kuchnia Pokoleń
Chleb wiejski 468

Chleb wiejski doskonale nadaje się jako podstawa codziennego śniadania. Jest niezwykle sycący i aromatyczny. Chleb wiejski 2017-09-17 18:25:45 Z podanej proporcji otrzymałam 2 bochenki o wadze około 600 g każdy. Oceń przepis Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn 450 g mąki chlebowej (typ 650) 270 g wody 10 g soli 1/8 łyżeczki drożdży instant Gotowe ciasto(...)koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną. Fermentacja końcowa. 75-90 minut w temperaturze około 24 ºC. Pieczenie. Jeżeli chleby wyrastały w koszykach, przełożyć je na blachę do pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 35 minut

Chlebki.pl
Szybki chleb pszenno - razowy 150

Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu chlebek. Szybki, to znaczy nie wymagający kilkunastogodzinnego wyrastania, jak to w przypadku chlebów na zakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na blogu ;) ). Chleb ten pieczemy z dodatkiem surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, dzięki którym jest bardziej wilgotny. Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam tak krągły bochenek jak z piekarni(...)łączeniem ku górze. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 20 - 30 minut. UWAGA: Podczas każdego kolejnego wyrabiania składać ciasto. O składaniu ciasta na chleb jak i o formowaniu bochenków pisałam W TYM PRZEPISIE . Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Na dolnej półce w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub blaszkę z gorącą wodą. Dzięki pieczeniu

Opowieści z piekarnika
PELNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI 111

PEŁNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI Wspaniały, pachnący domowy pełnoziarnisty chleb z miodem i orzechami laskowymi. Chleb ten powstał na bazie przepisu Lauren Chattman. Piecze się go z wykorzystaniem przedłużonej fermentacji tzw. pate fermentee, dzięki której wprowadzamy do chleba więcej glutenu i kwaskowego smaku. Dla zrównoważenia smaku gorzkawej mąki pełnoziarnistej do chleba dodajemy miód oraz orzechy laskowe. Podam(...)Piekarnik rozgrzewamy do 260 stopni. Krok 7. Ciasto kształtujemy w zbitą kulę. Okrągłą miskę (o średnicy około 20 cm) wykładamy czystą ściereczką i oprószamy mąką pełnoziarnistą, do środka wkładamy chleb gładką stroną do dołu, miskę luźno owijamy folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut do godziny, aż urośnie około 1,5 razy. Krok 8. Bochenek odkrywamy, miskę

Moja Książka Kucharska
Chleb z surowymi ziemniakami. 178

Oryginalny przepis jest na   zapiecekjagi.blogspot.com   polecam zajrzeć :) Znajdziecie tam również inne ciekawe przepisy :) Mój chleb jest upieczony po mojemu :) ale inspiracją była wizyta na  Zapiecku Jagi   :)  Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 1-2 szklanki mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody, 2 duże ziemniaki,  1/2 kost. drożdży, łyżkę cukru, łyżkę soli, trochę nasion(...)piekarnika nagrzanego do 50 st.C żeby podrosło / ~15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy, smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie .... Piekarnik nagrzewamy do 225 st.C   Tak przygotowane chleby pieczemy 10 min./ 225 st., 10 min./ 200st., 40 min./ 180 st. Jak po upieczeniu postukamy w spód chleba, powinien być głuchy odgłos:)  Jeżeli nie ma takiego, to dopiekamy

chleba naszego
Chleb pszenny, ziemniaczany... 104

Chleb ziemniaczany, bardzo dobry, pulchny i z chrupiącą skórką :) "jak ze sklepu" :)    ...jak to zrobić? po prostu, po domowemu...a wszystko zobaczycie na zdjęciach poniżej :) Potrzebujemy 1 kg przesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży,  łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania.   Ziemniaki gotujemy(...)ręki...odstawiamy na minimum 1/2 h w ciepłe miejsce... pod przykryciem niech zacznie rosnąć...  Następnie dzielimy na dwa kawałki i wkładamy do dwóch foremek 30 x 11 Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego :) ...w formach rozpłaszczamy ciasto na całości... ...teraz wstawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 50 st.C... ...gdy wyrośnie, wyjmujemy chlebki

chleba naszego
3 x chleb z garnka 454

Internet oszalał na punkcie chleba pieczonego w garnku. I słusznie, bo to absolutny hit i chyba nasze największe odkrycie ostatnich miesięcy! Jego fenomen polega na tym, że nie wymaga wygniatania, praktycznie robi się sam leżąc wygodnie w lodówce. Ważne, aby drożdże, jeśli wybieramy świeże, były naprawdę świeże. Zapewni to ładne rośnięcie i pewność, że nie powstanie zakalec. Jeśli nie mamy(...)świeżych. I wszystko się uda. Wprawdzie suche drożdże wolniej pracują, a co za tym idzie - ciasto nie rośnie tak szybko, jednak w perspektywie całonocnego wyrastania chleba, nie ma to tak wielkiego znaczenia. Co do naczynia, w którym ma rosnąć chleb, musi być ono wysokie. Chleb bardzo dużo urośnie. Raczej nie polecamy metalowych misek, podobnie, zresztą z łyżkami

Kuchnia od dwojga
Chleb żytni na własnym zakwasie 159

moim domu chleb piecze mąż. Z całą swoją wiedzą i doświadczeniem podzielił się z Wami w poście poniżej. Zapraszam na prawdziwy chleb.  Pieczenie chleba na zakwasie bez drożdży składa się z kilku etapów: -zakwas -zaczyn -wyrabianie -wyrastanie i pieczenie Zakwas  Zakwas robimy na 3, 4 dni przed pieczeniem chleba.  Do naczynia (podłużnego w kształcie szklanki)  wsypujemy(...)powierzchni ciasta palcem powinny pokazywać się jakby rozrywane, przypominające gąbkę, struktury.  [Są też inne procesy wielokrotnego dodawania i wyrabiania ciasta już w tym momencie dla uzyskania innych rodzajów chleba, lecz w tym przepisie podaje najprostszą drogę.] Wyrabianie Do zaczynu dodajemy 400 g mąki i ok 350 ml wody. Mieszamy i wyrabiamy ręcznie do momentu, kiedy ciasto chlebowe zacznie

AZgotuj!
Chleb zmieniający życie - bez mąki 134

Britton z bloga  my new roots . Jeżeli jeszcze go nie próbowałeś spróbuj koniecznie, może od razu nie odmieni Twojego życia, ale na pewno zaszczepi nawyk do zdrowej żywności. Chleb nie zawiera grama mąki składa się z samych ziaren. Jest niesamowicie zdrowy, dobry dla naszych jelit i bardzo pożywny. Polecam go szczególnie tym, którzy preferują domowy chleb a nie przepadają(...)zabawą z mąką i związanym z nią bałaganem. Chleb zmieniający Twoje życie jest banalny w przygotowaniu wystarczy wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Nie zawiera drożdży zatem nie ma co "upaść" I jak to mówi moja mama "co włożysz to dostaniesz" dlatego składniki są szalenie istotne! Za pierwszym razem gdy robiłam ten chleb nie dodałam istotnego składnika mając nadzieję

Wylizany Rondel
Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 136

wieniec. I sami przyznajcie, że wyszedł mi kawał efektownego bochna! :) Wieniec po odstawieniu do wyrośnięcia nieźle się rozrósł, niemal tracąc swój świadczący o wieńcowym rodowodzie pusty środek :P Takim chlebem zrobicie furorę na imprezie i nikt Wam nie uwierzy, że bazowaliście na cieście na pizzę. A spakowany na drugie śniadanie z pewnością wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Choć oczywiście najlepiej(...)zagnieceniu i pozostawieniu do wyrastania przez 2 godziny w temperaturze pokojowej, wstawiłam go do lodówki, a za pieczenie chlebka wzięłam się następnego dnia rano. Oczywiście możesz tez upiec chleb od razu. Jeżeli ciasto było w lodówce, wyjmij je na 1-2 godziny przez planowanym pieczeniem.  Dynię pokrój na niedużą kostkę. Dyni piżmowej nie musisz obierać ze skórki. Na rozgrzaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb marchewkowo-orkiszowy 163

Idealne śniadanie? Świeże pieczywo z chrupiącą skórką, domowa konfitura, biały ser, kubek kawy z mlekiem. Tak! To lubię! I ze wszystkich sił będę Was przekonywać do pieczenia chleba. Bo nie ma lepszego. Kto spróbował, ten wie. Chleb który dziś Wam prezentuję to efekt małego eksperymentu. Ma ciekawy kolor i smak, a to za sprawą tartej marchewki oraz świeżego soku(...)marchwi, którym zastąpiłam część wody dodanej do wyrabiania ciasta na chleb. Eksperyment uważam za udany. Chleb wyszedł pyszny, z delikatnie wyczuwalną słodyczą marchewki. Polecam ten przepis oraz moje pozostałe przepisy na  chleby  na zakwasie i nie tylko. Składniki: 170 g  aktywnego zakwasu żytniego 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli garść siemienia lnianego 1 marchewka, starta

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb pszenno- żytni na zakwasie 92

Miękki, z chrupiącą skórką. Idealny chleb na zakwasie. Pszenno- żytni, najsmaczniejszy. Sposób wykonania analogiczny do poprzedniego wpisu, różnią się natomiast proporcje, dzięki czemu chleb jest mniej wilgotny, mniej zbity, dużo bardziej miękki niż pszenno- gryczany. Wykonajcie i przekonajcie się sami. Składniki (na 2 bochenki): Zaczyn: 100 gram gotowego zakwasu 10 gram mąki żytniej 80 gram mąki pszennej(...)wody Chleb: cały zaczyn 800 gram mąki pszennej 80 gram mąki żytniej 450 ml wody 1 łyżka soli Składniki na zaczyn mieszam i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn mieszam z wodą, solą i mąkami. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, które odstawiam na 2,5-3 godziny w ciepłe miejsce. Mniej więcej

Mango Papaja
Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką 111

Chleb z fasolą i marchewką, to chleb po przejściach. Opracowałam sobie przepis i testowałam go kilka razy. Za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat. Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby(...)płynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka. To chleb również dla tych, którzy cierpią na nadmiar zakwasu, co domowym piekarzom czasem się zdarza :) Tutaj potrzeba

Posadzone i zjedzone
Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 169

sierpniowej piekarni Amber wypiekaliśmy chleb według... mojego przepisu! Aniu, dziękuję, że zdałaś się na mnie - to duże wyróżnienie, ale i wielka odpowiedzialność. Mam nadzieję, że smakował wypiekającym oraz ich rodzinom i znajomym. Oryginalny przepis znajduje się tutaj (klik) . Zmieniłam go, by nie mieć przesytu. Muszę przyznać, że zamiana oliwek czarnych na zielone sprawiła, że chleb ma bardziej wyrazisty smak. Składniki(...)oliwkach można ciut więcej) 330 g + 20 g wody 15 zielonych oliwek (dałam mniej niż czarnych zachowawczo, ale spokojnie można dodać więcej) Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane i babkę płesznik w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania