Dawno nie piekłam chleba, bo i jakoś rzadko go jadam , ale chyba znam inny lepszy powód. Nie miałam odpowiedniego koszyka do wyrastania chleba. Tak zgadza się. Dlatego żeby nie mieć już powodu dla którego w niedziele rano nie pachnie u nas świeżym chlebem postanowiłam zakupić nowy, koszyk, łatwy w użyciu, łatwy w czyszczeniu i który można wykorzystać nie tylko(...)pieczenia chleba. Mój wybór padł na koszyk z misą do wyrastania Della Casa firmy TESCOMA . Jak zapewnia producent "to doskonały do łatwego przygotowania domowego chleba. Perforowany koszyk nada bochenkowi typowy kształt oraz wygląd, dodatkowo chleb wyrośnie szybciej. Produkt został wykonany z wysokiej jakości wytrzymałego plastiku. Można myć w zmywarce." i to było to co mnie przekonało. Mój poprzedni
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami. Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki, ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania na wierzch, drożdże 50 g, ciepła woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki. Rozpoczynamy(...)dolewamy kilka łyżek wody, jak jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Potem zagniatamy chleby, wkładamy do 2 foremek 25x10cm // 30x11cm Pieczemy 50-60 min. / 200st.C góra/dół ...czas zależny od piekarnika. Po upieczeniu wyjmujemy chleb i stukamy w spód, jeżeli jest głuchy
chleba naszegoOstatnio znowu na blogu zrobiło się chlebowo. Mam czasem takie rzutu, że piekę jak szalony, chleb za chlebem. A potem przez miesiąc czy dwa miesiące nic. W końcu trzeba podążać za pragnieniami, za tym co się lubi, za tym co sprawia przyjemność. Więc jak mi się chce piec to piekę, jak mi się nie chce to nie piekę. Ot, taka(...)mądrość życiowa godna co najmniej Kubusia Puchatka. A nie od dziś wiadomo, że Puchatek wielkim mędrcem był. Więc właśnie wymyślił mi się taki niby zwykły chleb, bo biały, ze zwykłej pszennej mąki. Ale na zakwasie, żeby tak nieco przełamać jego smak. Nie mogłem się zdecydować natomiast czy ma to być zakwas żytni czy pszenny. Bo to dość istotna sprawa, każdy
Marder&Marder ManufactureChleb oliwkowy to moja odpowiedź na zaproszenie Ani. Na hasło Amber „czas na wrześniowe pieczenie” nie było opcji, żeby mnie tam zabrakło. To już kolejne spotkanie przy wspólnym wypieku chleba. Tym razem było nas więcej niż poprzednio, co bardzo cieszy. Hasło „niech nam się upiecze” pobrzmiewało co chwilkę na poczcie email. Tym razem Wisła z bloga(...)Zapach chleba wybrała dla nas propozycję J. Hamelmana z książki „Bread”. Zmodyfikowałam przepis z pełną świadomością zdając sobie sprawę, że nie wyjdzie tak dostojnie jak powinien. Zamiast mąki pszennej użyłam żytniej razowej. Przez to chleb stał się nieco cięższy, ale mimo to bardzo nam smakował. Zmniejszyłam ilość oliwek gdyż moi domownicy za nimi nie przepadają, a szkoda
Pieguskowa KuchniaWrześniowa Piekarnia przedstawia chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Od kiedy zobaczyłam zaproszenie Amber wiedziałam, że hodowanie mojego zakwasu nie pójdzie na marne. Rzeczywiście, nie poszło. Chleb jest przesmaczny, bardzo wdzięczny w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych zdolności i zawsze się udaje. Jeżeli wahacie się nad pierwszym chlebem na zakwasie to uważam, że ten przepis na chleb z tartym jabłkiem jest(...)idealny. Ja wiem na pewno, że upiekę go nie raz. CHLEB Z TARTYM JABŁKIEM NA ZAKWASIE /wg Dany z Leśnego Zakątka SKŁADNIKI ZACZYNU 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach Czas fermentacji 12-14 godzin CIASTO WŁAŚCIWE cały zaczyn 500 g mąki żytniej
Pieguskowa Kuchniaręcznikiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Blaszka wymiary 22 cm x 12,5 cm. Pieczenie – blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 40 minut. Chleb jest upieczony jak górna warstwa chleba jest chrupiąca. Wystarczy popukać w górę chlebka. Zostawić chlebek w blaszce 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach. Wtedy chlebek odparuje i ostygnie. Wykonanie(...)przygotować blaszkę, posmarować oliwą i obsypać płatkami owsianymi. masę chlebową lekko zagnieść i włożyć do blaszki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia pieczenie jak wyżej Jeśli macie automat do pieczenia chleba – wszystkie składniki wrzucić do maszyny. Nastawić na chleb 750 g, dobrze wypieczony
Kuchnia PokoleńOstatnio przeglądając różne strony zagraniczne natknęłam się na mało skomplikowany przepis na bezglutenowy chleb. Wypróbowałam przepis jak zwykle zmieniając co nie co i oto efekt mojej pracy. Wspaniały, delikatny i wilgotny w środku chleb. Chleb jest wykonany na kaszy gryczanej (białej) niepalonej. Gdzieś ten przepis na którymś polskim blogu też już widziałam, ale przeraziła mnie ilość soli w przepisie(...)swoje chlebki o co chcecie. Osobiście polecam tradycyjnie słonecznik, mak lub czarnuszkę. Wybór należy do was. Wiecie, że nie lubię przywłaszczania i kopiowania przepisów, więc poniżej przepis na chleb z kaszy gryczanej w mojej wersji. Składniki : 500 g kaszy gryczanej jasnej niepalonej 800 ml wody filtrowanej 1 płaska łyżeczka soli opcjonalnie ulubione ziarna
vaniliowoczekoladowachwil na żadne inne! I wiecie co? Wierzę mocno, a nawet jestem przekonana, że kiedyś pokocha książki tak, jak ja! Jeszcze nie moge uwierzyć, że całkiem niedawno o pieczeniu chleba w domu mówiłam: „Dziekuję, to nie dla mnie!” Zarzekałam się, że chleb mi nie wyjdzie, nie wyrośnie, nie upiecze się… Wyszedł, urósł, upiekł się. A jak pachniał(...)jeden z tych przepisów, z którym eksperymentowałam, dodając ulubione dodatki. W tym przepisie dosypałam do chleba płatków jaglanych, które ostatnio bardzo polubiłam. Przepis jest prosty, choć na chlebek chwilę sie czeka. Przygotowania do jego upieczenia należ rozpocząć ok. 18 godzin wcześniej przed włożeniem go do piekarnika. Ale warto! Składniki: na 12h przed pieczeniem 1 łyzka zakwasu żytniego pełnoziarnistego 150ml
Raj dla PodniebieniaChleb z octem? Co to za dziwoląg?! Dodawanie octu do chleba to wcale nie jest taki głupi pomysł, jak by się mogło wydawać. Ma on bowiem imitować typowy zakwas chlebowy . Przyznaję, że nie do końca ogarniam tajniki tego mechanizmu, ale sprawdziłam osobiście, w praktyce patent ten działa jak marzenie ! Chleb jest pyszny w smaku, o bosko chrupiącej skórce, miękki(...)łyżeczki suchych drożdży - płaskie 40g płatków jaglanych błyskawicznych - można zastąpić płatkami owsianymi 30g otrąb orkiszowych - można zastąpić otrębami pszennymi lub innymi + łyżka otrąb do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem 3 łyżki nasion lub pestek - u mnie po łyżce nasion siemienia lnianego, słonecznika i pestek z dyni 2 łyżeczki soli - płaskie 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu
Grunt to przepis!Chleb gryczany, czyli jaki? Czyli taki, który jest zrobiony z mąki gryczanej. Jest to chleb bardzo zdrowy, doskonale nadaje się dla osób na diecie. Zaletą tego chleba, jest również to, że wykonanie go jest bardzo proste i zajmuje mało czasu. Myślę, że upieczenie tego chleba może być doskonałym początkiem wielkiej "chlebowej przygody" . Wcześniej już "piekłam" chleb na blogu(...)link do posta zapraszam: chleb Składniki: 1 i 3/4 mąki gryczanej, 3/4 puszki mleka kokosowego, 1/4 szklanki oliwy, 1/4 szklanki syropu klonowego, Orzechy, Sól, 1/2 łyżeczki sody, Puree z 2 marchwi (mogą być 2 banany, albo dynia), Cynamon 5-6 łyżek wody. Wykonanie: Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać oliwę
Smaki Przyprawy i KoloryDoskonały domowy chlebek z marchewką, słonecznikiem, żurawiną, płatkami owsianymi. To taki chlebek rozmaitości gdzie główną rolę odgrywa utarta marchew. Przepis na 1 chleb 25x11 i 10 bułek. Kilogram mąki, paczka proszku, dwie marchewki, łyżka soli, dwie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać po garści słonecznika, żurawiny, płatków owsianych. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy sól i dodajemy pozostałe składniki(...)Mieszamy dokładnie na sucho, potem dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy bułki i chleb, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Potem nacinamy ostrym nożem i pieczemy. Bułki pieczemy 25-30 min./ 200 st.C, a chleb 50-60 min./200 st.C Po wyjęciu studzimy na kratce minimum 30 min. Smacznego
chleba naszegoKolejny pyszny chleb rosnący z lodówce czyli bez naszej ingerencji ale możemy dzięki temu wydobyć jeszcze głębszy smak chleba a dodam jeszcze że ten chleb dużo wolniej się starzeje. On jest mało pracochłonny, ale czasochłonny, jednak jak sobie odpowiednio wyliczymy czas to okaże się upieczenie takiego chleba bajecznie proste. Najpierw robimy wodę zakwasową , potem zakwas na jej bazie(...)końcu zarabiamy pyszny chleb ze swoich ulubionych mąk lub z ulubionymi dodatkami. Ja teraz cieszę się smakiem chleba samego i wyczuwam zapach i smak danej wody zakwasowej. Ten jest wyborny, idealny na kanapki, bruschettę, grzanki. Warto eksperymentować aby potem zajadać pyszny chleb. Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePostanowiłam, że zdecydowanie częściej muszę piec chleb. W końcu co swój wypiek to swój – dużo zdrowszy, niż ten ze sklepu. Przepis na chleb żytni razowy znalazłam na opakowaniu mąki. Opis przygotowania pieczywa był co prawda w oparci o taki sprzęt jak Thermomix, którego nie mam. Ale mimo(...)postanowiłam go wypróbować, używając miksera i byłam bardzo mile zaskoczona. Ciasto na chleb robi się bardzo szybko. Dodatkowo ciasto bardzo ładnie i szybko wyrosło przed pieczeniem, jak i w trakcie. W smaku chleb jest bardzo puszysty i smaczny, ale nie suchy. Czas wykonania: 2 h 20 min Ilość porcji: 1 bochenek
KuchniaWeDwoje.plDobry domowy chleb, pachnący, świeży i pożywny :) Skład: 1 kg mąki, 2 torebki kaszy, pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka soli, dwie szklanki ciepłej wody, pół szklanki tłuszczu. Jak zrobić: zaczyn... z rozkruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i szklanki wody.Kaszę gotujemy na sypko, do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzona kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody(...)wyrosło po minimum 1/2 h ... dzielimy i wkładamy do blaszek. Odstawiamy do wyrośnięcia, jak nie ma dobrego miejsca to można wstawić po prostu do zimnego piekarnika... Po kolejnym wyrośnięciu chlebów, smarujemy wodą i nacinamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na minimum 1 h. Pieczemy najpierw w 220 st. C/ 10 min., następnie 10 min. w 200st.C i potem
chleba naszegoróżne wersje tego chleba natykałam się w internecie już wielokrotnie – chleb ten jest bez mąki, cały składa się z nasion, orzechów i kasz. Czasem można spotkać go pod nazwą „chleb zmieniający życie”. Bezglutenowy, bez jajek, samo zdrowie. Bardzo prosty do wykonania – składniki trzeba właściwie zmieszać, odstawić i potem upiec. Zbierałam się do niego wielokrotnie(...)pozwolić na dużą dowolność jeżeli chodzi o składniki (różne nasiona, orzechy, suszone owoce), natomiast ważne jest żeby dodać coś co skleja (siemię lniane, nasiona chia). Bałam się trochę, że chleb będzie się kruszył ale na szczęście mimo, że jest delikatny to da się kroić zwarte kromki. Ja zrobiłam do niego pastę z soczewicy i pieczonych marchewek (wrzucę na bloga wkrótce
Cooking for Emily