Składniki: (bochen o wadze 1,050 kg.) Zaczyn poolish 1 szkl. maki pszennej chlebowej 750 1 szkl. letniej wody 1/3 łyżeczki suchych drożdży Ciasto na chleb cały zaczyn poolish 400 g. maki pszennej chlebowej 750 83 g. płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. letniej wody 2 łyżki drobniutko posiekanych czarnych oliwek(...)nożem pistacje, wymieszaj krótko i przełóż całość na stolnicę. Wyrabiaj ciasto ugniatając rękami przez około 10 minut. Uformuj kulę i przełóż ciasto do wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba (jeśli nie posiadasz, wyłóż durszlak ściereczką kuchenną, obsyp ją mąką i połóż na niej ciasto). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto wyłóż
Delicious PlaceKilka razy próbowałam zrobić bezglutenowy chleb – jednak zawsze wychodził bardzo suchy i zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy się i jest bardzo aromatyczny. Jednym ze składników jest czerwona soczewica Inspiracją do tego przepisu była paczka od sklepu Yerba MaTe 24 – oprócz zestawu startowego do yerba mate znalazłam w niej mąkę ryżową(...)mąkę z tapioki , masło orzechowe i czerwoną soczewicę . Wszystkie te składniki wykorzystałam do zrobienia chleba. Jeśli interesuje Was yerba mate, zapraszam do sprawdzenia poprzedniego wpisu – tutaj link: http://viagusto.pl/zestaw-startowy-yerba-mate-taragui-maracuya-konkurs/ Zestaw startowy do yerba mate możecie wygrać w trwającym na fanpage’u na Facebooku konkursie. Serdecznie zachęcam Was do wzięcia udziału – tutaj link: https://facebook.com/ViaGustoPL/konkursYMT
Via Gustochleba bezglutenowego przymierzałam się już jakiś czas temu. Jednak zawsze wygrywało lenistwo. Tym razem postanowiłam przetestować przepis który znalazłam w internecie. Tak się składało, ze wszystkie potrzebne składniki posiadałam i w ten sposób powstał jaglany chleb bezglutenowy. Chleb niestety mi popękał ale nie wpłynęło to na jego smak. Taka moja rada - chleb należy zjeść w miarę szybko ( w ciągu(...)cukru trzcinowego Skworcu pół szklanki wody 1 łyżka suszonych drożdży (8g) 3 łyżki masła ( o temp, pokojowej) 2 łyżeczki soli morskiej Skworcu płatki jaglane do posypania do chleba można dodać swoje ulubione zioła Przygotowanie; W misce należy wymieszać wszystkie gatunki mąki oraz sól. Do szklanki wlewamy ciepłą wodę , dodajemy drożdże, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.Chleb ma wielki sens symboliczny w całej kulturze zachodnioeuropejskiej. Także w polskiej tradycji kruszyna chleba, o której pisał Norwid, to coś więcej niż żywność. To także w dzisiejszych czasach smak tradycji, do której naprawdę warto powracać. Bułki, bułeczki, bagietki, croissanty, ciabatty, focaccie – to rewelacyjne i smaczne pieczywo, ale nie ma to jak kromka świeżego chleba z ulubionej piekarni. Albo jeszcze(...)lepiej – kromka chleba z domowej piekarenki. W domowej piekarence Agaty Jaki chleb zjemy u Agaty? Najczęściej ten przygotowany przez nią samodzielnie z mąki zrobionej z własnego zboża. Taki chleb cudownie smakuje bez niczego albo po prostu z masłem. Podobnie jak z konfiturą, wędliną, warzywami czy serem. Dzieci go uwielbiają, bo one wiedzą, co naprawdę dobre. Tradycyjne kanapki do szkoły Warto
KulinarneImpresje.plupiec taki chleb, używając suchych drożdży ? -- -- Skład: 1 kg mąki, 2 op. po 8 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, Mąkę przesiewamy, dosypujemy: drożdże, cukier, sól i dolewamy wodę. Mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką, potem zagniatamy ciasto ręcznie. Jak jest za suche dolewamy kilka łyżek wody lub tłuszczu, jeżeli za mokre(...)łyżki oliwy i jakoś poszło. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, na co najmniej 1 godzinę. -- Jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 2 części, z których upieczemy dwa chleby. Chleby po uformowaniu przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. Następnie smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Przed włożeniem nacinamy. Pieczemy w 200 st.C / 50-60 minut. Powiem
chleba naszegoSuper mąka Szymanowska i przepyszny chleb. Polecam każdemu i nie jest to reklama. -- Na 1 kg mąki potrzebujemy 50 g świeżych drożdży, ~500 ml ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli. Mąkę przesiewamy i dosypujemy sól. Z wody, drożdży, cukru i dwóch czubatych łyżek mąki robimy zaczyn, który po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia, w ciepłe(...)mąki i mieszamy około 2 minut. Następnie wyrabiamy ręcznie 3-5 minut, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je lekko, dzielimy na części i wyrabiamy chleb. Możemy znowu przykryć na 30 min. do wyrośnięcia albo od razu smarujemy chleby rozbitym jajkiem lub mlekiem, posypujemy nasionami i nacinamy. -- Tak przygotowane pieczemy
chleba naszegoBardzo aromatyczny chleb pszenny na zakwasie z dodatkami smakowymi w postaci sera cheddar, wędzonej papryki i oregano. Pomysł zaczerpnąłem z facebookowej grupy Piekarnicza Brać , autorem kompozycji smakowej jest Piotr Lesnianski . Chleb robiłem wg przepisu na chleb Tartine. Podstawowy przepis możecie znaleźć na moim blogu tutaj . Dodatki smakowe: 100 g startego na tarce sera cheddar lub innego twardego sera dojrzewającego(...)prostokąt, posypujemy równomiernie serem wymieszanym z papryka i zwijamy jak roladę, następnie roladę składamy i przekładamy z powrotem do miski dalej postępujemy identycznie jak w przepisie podstawowym na chleb Tartine Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebPrzechodząc na dietę bezglutenową jednym z najtrudniejszych wyzwań jest rezygnacja z chleba naszego powszedniego. Potrzeba matką wynalazku pozwoliła mi skonstruować recepturę na chleb bezglutenowy , jednakże tęsknota za tradycyjnym polskim chlebem pozostała. I okazało się, że całkowita rezygnacja z takiego tradycyjnego chleba wcale nie jest konieczna. Znalazłam artykuł w sieci, z którego można się dowiedzieć, że chleb pieczony w tradycyjny(...)zjadłbyś pszenny chlebek na zakwasie bez glutenu i jednocześnie namawiam do sporządzenia własnego domowego zakwasu z rewelacyjnego przepisu autorki bloga Kotlet.tv - Zakwas - jak zrobić , a następnie wypieku polskiego chleba . Piekarniom nie wierzę, że sprzedawany przez nich chleb jest naprawdę od początku do końca prawdziwy, na zakwasie, bez ulepszaczy czy przyspieszaczy i przekonuje mnie o tym metabolizm mojego dziecka, ponieważ
Kawa z mlekiemListopadowa piekarnia Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami" otwiera swoje podwoje. Orkiszowy chleb dekoracyjny w tym miesiącu zaproponowała Dana z bloga "Leśny zakątek" . Chleb orkiszowy to dla mnie żadna nowość, bo okiszową mąkę używam na co dzień i piekę chleby orkiszowe-żytnie. Skusiłam się na pieczenie chlebka, poniewaź zachwyciły mnie urocze zdobienia. Do tego rodzaju zabawy ciasto chlebowe(...)moje, choć od samego początku ściśle trzymałam się przepisu było za rzadkie. Przy składaniu bardzo się kleiło, a później podczas wyrastania bardziej przypomiało focaccię niż 3-krotnie składany chleb. Pieczenie chleba na blaszce to niezbyt trafiony pomysł, dlatego pewnie nie wyrósł jak powinien. Bardzo słabo nabierał koloru. Całe szczęście, że nie porwałam się na 2 bochenki. Podsumowując, nie jestem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Taki niby zwykły chleb pszenny. Ale nie do końca zwykły, bo naszej pracy wymaga o wiele mniej, niż właśnie zwykły pszenny chleb. Mąka pszenna wymaga zwykle dość długiego wyrabiania, tak by siatka glutenowa się wytworzyła i chleb miał właściwą strukturę. Tego chleba natomiast nie będziemy wyrabiać, on musi jedynie odpoczywać, naszej pracy jest przy nim minimum. Tylko połączyć składniki, czekać(...)uformować bochenek, znowu czekać i upiec. Prawda, że proste? Nazwałem go nocnym chlebem, bo zwykle robię go w piątek lub sobotę na noc, tak żeby na weekend bez pośpiechu mieć świeże pieczywo na śniadanie. Wieczorem zaczynam, rano kończę i śniadanie mamy palce lizać. Następnym razem, z ciekawości, zrobię też taki sam chleb na zakwasie zamiast na drożdżach. Myślę, że powinno
Marder&Marder ManufactureDawno nie piekłam chleba, bo i jakoś rzadko go jadam , ale chyba znam inny lepszy powód. Nie miałam odpowiedniego koszyka do wyrastania chleba. Tak zgadza się. Dlatego żeby nie mieć już powodu dla którego w niedziele rano nie pachnie u nas świeżym chlebem postanowiłam zakupić nowy, koszyk, łatwy w użyciu, łatwy w czyszczeniu i który można wykorzystać nie tylko(...)pieczenia chleba. Mój wybór padł na koszyk z misą do wyrastania Della Casa firmy TESCOMA . Jak zapewnia producent "to doskonały do łatwego przygotowania domowego chleba. Perforowany koszyk nada bochenkowi typowy kształt oraz wygląd, dodatkowo chleb wyrośnie szybciej. Produkt został wykonany z wysokiej jakości wytrzymałego plastiku. Można myć w zmywarce." i to było to co mnie przekonało. Mój poprzedni
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami. Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki, ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania na wierzch, drożdże 50 g, ciepła woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki. Rozpoczynamy(...)dolewamy kilka łyżek wody, jak jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Potem zagniatamy chleby, wkładamy do 2 foremek 25x10cm // 30x11cm Pieczemy 50-60 min. / 200st.C góra/dół ...czas zależny od piekarnika. Po upieczeniu wyjmujemy chleb i stukamy w spód, jeżeli jest głuchy
chleba naszegoOstatnio znowu na blogu zrobiło się chlebowo. Mam czasem takie rzutu, że piekę jak szalony, chleb za chlebem. A potem przez miesiąc czy dwa miesiące nic. W końcu trzeba podążać za pragnieniami, za tym co się lubi, za tym co sprawia przyjemność. Więc jak mi się chce piec to piekę, jak mi się nie chce to nie piekę. Ot, taka(...)mądrość życiowa godna co najmniej Kubusia Puchatka. A nie od dziś wiadomo, że Puchatek wielkim mędrcem był. Więc właśnie wymyślił mi się taki niby zwykły chleb, bo biały, ze zwykłej pszennej mąki. Ale na zakwasie, żeby tak nieco przełamać jego smak. Nie mogłem się zdecydować natomiast czy ma to być zakwas żytni czy pszenny. Bo to dość istotna sprawa, każdy
Marder&Marder ManufactureChleb oliwkowy to moja odpowiedź na zaproszenie Ani. Na hasło Amber „czas na wrześniowe pieczenie” nie było opcji, żeby mnie tam zabrakło. To już kolejne spotkanie przy wspólnym wypieku chleba. Tym razem było nas więcej niż poprzednio, co bardzo cieszy. Hasło „niech nam się upiecze” pobrzmiewało co chwilkę na poczcie email. Tym razem Wisła z bloga(...)Zapach chleba wybrała dla nas propozycję J. Hamelmana z książki „Bread”. Zmodyfikowałam przepis z pełną świadomością zdając sobie sprawę, że nie wyjdzie tak dostojnie jak powinien. Zamiast mąki pszennej użyłam żytniej razowej. Przez to chleb stał się nieco cięższy, ale mimo to bardzo nam smakował. Zmniejszyłam ilość oliwek gdyż moi domownicy za nimi nie przepadają, a szkoda
Pieguskowa KuchniaWrześniowa Piekarnia przedstawia chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Od kiedy zobaczyłam zaproszenie Amber wiedziałam, że hodowanie mojego zakwasu nie pójdzie na marne. Rzeczywiście, nie poszło. Chleb jest przesmaczny, bardzo wdzięczny w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych zdolności i zawsze się udaje. Jeżeli wahacie się nad pierwszym chlebem na zakwasie to uważam, że ten przepis na chleb z tartym jabłkiem jest(...)idealny. Ja wiem na pewno, że upiekę go nie raz. CHLEB Z TARTYM JABŁKIEM NA ZAKWASIE /wg Dany z Leśnego Zakątka SKŁADNIKI ZACZYNU 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach Czas fermentacji 12-14 godzin CIASTO WŁAŚCIWE cały zaczyn 500 g mąki żytniej
Pieguskowa Kuchnia