chleb - 25827 przepisów (strona:118/1722)

Chleb marchewkowy. 155

Doskonały domowy chlebek z marchewką, słonecznikiem, żurawiną, płatkami owsianymi. To taki chlebek rozmaitości gdzie główną rolę odgrywa utarta marchew. Przepis na 1 chleb  25x11 i 10 bułek. Kilogram mąki, paczka proszku, dwie marchewki, łyżka soli, dwie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać po garści słonecznika, żurawiny, płatków owsianych. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy sól i dodajemy pozostałe składniki(...)Mieszamy dokładnie na sucho, potem dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy bułki i chleb, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Potem nacinamy ostrym nożem i pieczemy. Bułki pieczemy 25-30 min./ 200 st.C, a chleb 50-60 min./200 st.C  Po wyjęciu studzimy na kratce minimum 30 min.  Smacznego

chleba naszego
Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem 149

Kolejny pyszny chleb rosnący z lodówce czyli bez naszej ingerencji ale możemy dzięki temu wydobyć jeszcze głębszy smak chleba a dodam jeszcze że ten chleb dużo wolniej się starzeje. On jest mało pracochłonny, ale czasochłonny, jednak jak sobie odpowiednio wyliczymy czas to okaże się upieczenie takiego chleba bajecznie proste. Najpierw robimy wodę zakwasową , potem zakwas na jej bazie(...)końcu zarabiamy pyszny chleb ze swoich ulubionych mąk lub z ulubionymi dodatkami. Ja teraz cieszę się smakiem chleba samego i wyczuwam zapach i smak danej wody zakwasowej. Ten jest wyborny, idealny na kanapki, bruschettę, grzanki. Warto eksperymentować aby potem zajadać pyszny chleb. Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni razowy 129

Postanowiłam, że zdecydowanie częściej muszę piec chleb. W końcu co swój wypiek to swój – dużo zdrowszy, niż ten ze sklepu. Przepis na chleb żytni razowy znalazłam na opakowaniu mąki. Opis przygotowania pieczywa był co prawda w oparci o taki sprzęt jak Thermomix, którego nie mam. Ale mimo(...)postanowiłam go wypróbować, używając miksera i byłam bardzo mile zaskoczona. Ciasto na chleb robi się bardzo szybko. Dodatkowo ciasto bardzo ładnie i szybko wyrosło przed pieczeniem, jak i w trakcie. W smaku chleb jest bardzo puszysty i smaczny, ale nie suchy. Czas wykonania: 2 h 20 min Ilość porcji: 1 bochenek

KuchniaWeDwoje.pl
chleb z kaszą gryczaną 152

Dobry domowy chleb, pachnący, świeży i pożywny :)  Skład: 1 kg mąki, 2 torebki kaszy, pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka soli,  dwie szklanki ciepłej wody, pół szklanki tłuszczu. Jak zrobić: zaczyn... z rozkruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i szklanki wody.Kaszę gotujemy na sypko,  do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzona kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody(...)wyrosło po minimum 1/2 h ... dzielimy i wkładamy do blaszek. Odstawiamy do wyrośnięcia, jak nie ma dobrego miejsca to można wstawić po prostu do zimnego piekarnika... Po kolejnym wyrośnięciu chlebów, smarujemy wodą i nacinamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na minimum 1 h. Pieczemy najpierw w 220 st. C/ 10 min., następnie 10 min. w 200st.C i potem

chleba naszego
Chleb z nasion, orzechów i kasz 123

różne wersje tego chleba natykałam się w internecie już wielokrotnie – chleb ten jest bez mąki, cały składa się z nasion, orzechów i kasz. Czasem można spotkać go pod nazwą „chleb zmieniający życie”. Bezglutenowy, bez jajek, samo zdrowie. Bardzo prosty do wykonania – składniki trzeba właściwie zmieszać, odstawić i potem upiec. Zbierałam się do niego wielokrotnie(...)pozwolić na dużą dowolność jeżeli chodzi o składniki (różne nasiona, orzechy, suszone owoce), natomiast ważne jest żeby dodać coś co skleja (siemię lniane, nasiona chia). Bałam się trochę, że chleb będzie się kruszył ale na szczęście mimo, że jest delikatny to da się kroić zwarte kromki. Ja zrobiłam do niego pastę z soczewicy i pieczonych marchewek (wrzucę na bloga wkrótce

Cooking for Emily
Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - lutowa piekarnia 154

lutym w piekarni  Amber  chleb gryczany. Dwie wersje: na drożdżach ( przepis Ani) i zakwasowy ( przepis   Gucia ). Piekłam na zakwasie, chleb wyszedł bardzo smaczny, mimo że w trakcie pieczenia nieco siadł. Jak dla mnie trochę mało słony, ale to kwestia upodobań. Foremkę wysmarowałam olejem i obsypałam otrębami. Pominęłam miód, do ciasta dodałam kminek - kminek w chlebie uwielbiam. Być(...)może mój chleb to nie tatarczuch spod Radomska, ale wart upieczenia i spróbowania. Polecam! Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - podaję za Amber "(przepis na drożdżach) 2 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki letniej wody 1 paczka drożdży(100 g) Mąkę gryczaną zaparzyć szklanką wrzącej

Stare Gary
Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) 121

potrafię poradzić sobie bez pieczywa. Pomocy!”. Mnie do pieczywa już tak bardzo nie ciągnie, od czasu do czasu zjadam indyjski chlebek naan lub paleo bułkę. Albo właśnie ten chleb. Jest to idealny przepis dla tych z Was którzy nie wyobrażają sobie dnia bez kromki chleba z szynką. Typowe wypieki paleo nie zawsze nadają się jako substytut chleba. Najczęściej są bardziej(...)słodkie niż typowe pieczywo, wręcz smakiem przypominają ciasto. Ten chleb bezglutenowy jest inny, chrupiąca skórka, mięsisty środek, idealnie pasuje do kanapek. Można z niego także zrobić tosty. Jak wiecie jestem fanem prostych i nieskomplikowanych przepisów, które można przygotować w kilka chwil, a ten chleb bezglutenowy się pod to kwalifikuje. Składniki: 400 g mąki gryczanej 80 g mąki z tapioki

PaleoLife
Zakwas na chleb - krok po kroku 143

długo stał w lodówce bez dokarmiania), więc musiałam wyhodować nowy zakwas albo przygarnąć od kogoś, kto chciałby się nim podzielić. Powiem Wam, że te pawie dwa miesiące bez domowego chleba były ciężkie;) Bardzo tęskniliśmy za tym smakiem i zapachem, wypełniającym kuchnię... W końcu pogoda dopisała, a ja mogłam wziąć się do roboty. Dlaczego piszę o pogodzie? Ponieważ w maju było(...)dość chłodno, kaloryfery już nie grzały, a wiadomo, że zakwas lubi ciepło. I tak oto po kilku dniach mieszania, dokarmiania i czekania znów go mam! Pierwszy chleb na nim już upieczony, mimo moich obaw i braku drożdży wyrósł fenomenalnie. Wczoraj podczas Pikniku Smakosza chleb cieszył się powodzeniem i podbił niejedno podniebienie;) Wiele osób pytało, czy na blogu znajdą przepis

Obiad gotowy
Chleb razowy z jogurtem, bez wyrastania (Pane integrale allo yogurt, senza lievitazione) 102

Uwielbiam zapach pieczonego chleba w domu. Staram si ę  piec chleb jak najczęściej, ale gdy mam niewiele czasu, wtedy sięgam po szybkie przepisy.  Właśnie takim szybkim przepisem chciałam si ę  z Wami podzielić. Chleb razowy z dodatkiem jogurtu naturalnego. Z zewnątrz ma chrupiącą skórkę, w środku jest puszysty i bardzo delikatny w smaku. Chleb nie wymaga wyrastania(...)godzinę mamy przygotowany gorący i pachnący bochenek. Dodatkowym plusem chleba jest jego długo utrzymująca si ę  świeżość. Mam nadziej ę ,  ż e będzie Wam smakował. Smacznego! **** Adoro il profumo del pane appena uscito dal forno. Spesso faccio il pane in casa, ma quando non ho tanto tempo da dedicare alla cucina, uso delle ricette di veloce realizzazione. Oggi

La grande e la piccola cuoca
Pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami 114

Dawno nie było na blogu pieczywa, więc postanowiłam to nadrobić. Moim ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Dzisiaj zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość(...)ciepłe miejsce, aby lekko podrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez około pół godziny. Chleb powinien być lekko rumiany. Jeśli chcemy, aby był ciemniejszy, wtedy trzeba go piec kilka minut dłużej.  Upieczony chleb wystudzić na kratce. (Dobrze wypieczony powinien wydawać głuchy dźwięk, kiedy postuka się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb razowy ze śliwkami 143

Chleb z mąki żytniej razowej z niewielkim dodatkiem jasnej mąki pszennej (15 %). Chleb ze względu na znaczną ilość ciężkiej mąki razowej nie wyrasta jakoś spektakularnie. Miąższ jest dosyć zbity, ale zarazem miękki i wilgotny. Nie klei się do noża podczas krojenia. Dodatek suszonych śliwek bardzo tu pasuje i podkreśla aromat żytniego razowca.  Chleb zachowuje długo świeżość i najlepszy jest(...)prawie do samych brzegów formy. Nagrzać piekarnik do temp. 220oC. Piec 10 min. w temp. 220oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 1 godzinę. Studzić na kratce. Chleb kroić po całkowitym wystygnięciu, najlepiej następnego dnia

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciemny chleb żytni 98

Chleb żytni jest bardzo charakterystyczny dla krajów Europy Północnej i idealnie nadaje się do przygotowania typowych skandynawskich kanapek. Ciemny chleb żytni , który dziś przygotowałam pochodzi z Danii i choć przepis może wydawać się skomplikowany, składa się z wielu elementów, to de facto nie jest tak trudny w przygotowaniu, trzeba poświęcić mu jednak nieco czasu. Chleb jest bardzo smaczny, miękki(...)zastosowaniu melasy - lekko słodki. Wypieki nie są moją mocną stroną, jednak ten chlebek, mimo nieco skomplikowanej procedury, udał mi się wyśmienicie i gorąco go polecam!  Przepis na ciemny chleb żytni pochodzi z książki "The Food and Cooking of Scandinavia". Skandynawski chleb przygotowałyśmy wspólnie z Mirabelką , Gin i Anią , z myślą o akcji skandynawskiej organizowanej przez Mopsika .  Ciemny chleb

Codzienne Gotowanie
Pieczenie chleba 135

racji, że piekarz ze mnie taki, jak z koziej dupy reisetasche, proceder ten możliwie od siebie oddalałem. Dlatego, gdy przyjaciel zaproponował mi umieszczenie gościnnego wpisu z zakresu wypieku chleba, bardzo chętnie na to przystałem. Tym bardziej, że podejście facet ma typowo męskie: ma być szybko, sprawnie, skutecznie. I bez zbędnej rozpierduchy, żeby sprzątać za dużo nie trzeba było. Poniższy przepis(...)kranu do jakiegoś pojemnika. Dodajemy do tego drożdże, cukier i mieszamy. 2. Bierzemy dużą miskę, stawiamy na wagę kuchenną, żeby odmierzyć mąkę. W doborze mąki tkwi całe sedno pieczenia chleba, jego smak będzie zależał głównie od tego. Generalnie nie ma znaczenia z jakiej mąki zrobicie chleb, i tak powinien być jadalny. Ja zawsze mieszam 3 rodzaje rodzaje mąki – ciemną

manslogblog
Pieczemy razem czyli Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika 155

Udało mi się!  Po kilku miesiącach przerwy w końcu powróciłam na łono piekących i skorzystałam z zaproszenia Amber do Październikowej Piekarni . Przygód z chlebem nie miałam. Dwiema zmianami jakie wprowadziłam były pestki słonecznika zamiast dyni i większa ilość soli.  Chleb jest wilgotny, kwaskowy i długo świeży czyli taki jaki lubimy :) Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika zaczyn(...)godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka, ok 20 g) Do zaczynu dodajemy wodę i całość dobrze mieszamy w jednolitą masę (np. trzepaczką rózgową). Do powstałej masy przesiewamy mąkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia 150

Amber zaprasza do pieczenia ;) Piekarnia w październiku bardzo jesienna. Chleb z pestkami dyni, tylko na żytniej mące. Wilgotny, długo zachowujący świeżość. Robiłam go bez problemów, do wymieszania ciasta wystarcza drewniana łyżka, chleby wyrastały bardzo ładnie. Może mogłyby być odrobinę bardziej słone, ale ja soli używam sporo więc nie jestem pewnie miarodajna. Bardzo, bardzo polecam - chleb pyszny! Chleb wybrała Małgosia, Autorka(...)Akacjowego bloga . Przepis na dwie nieduże keksówki o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm (mierzone u góry). Przepis podaję za Amber CHLEB PYTLOWY NA ZAKWASIE Z PESTKAMI DYNI Składniki zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 h wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić

Stare Gary