chleb - 26176 przepisów (strona:122/1746)

Chleb francuski 182

Sobota, blady świt, a ja siedzę i przepis na kolejny chleb dla was piszę. Właściwie to nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie(...)chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego ten chleb nazywa się właśnie francuski. Tak się nazywał na blogu, na którym podejrzałem przepis ( www.przepisnachleb.pl ) więc i ja go tak nazwałem. Swoją drogą niezła strona, będę więcej chlebów stamtąd testował. A wracając do nazwy to pewnie stąd się wzięła, że chleb jest taki bardzo

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny na drożdżach 115

Trzeci chleb z mojego ostatniego weekendowego wypieku. Raz na jakiś czas robię sobie właśnie takie niedzielne maratony. Sporo pracuję, bardzo często też w niedziele. Niezbyt często mam jakiś wolny dzień. Często nawet święta ustawowo wolne od pracy spędzam pracując, niestety. Generalnie, tak w skrócie: przeważnie pracuję 7 dni w tygodniu. A jak już zupełnie przypadkiem wpadnie mi wolny dzień(...)jest słały sposób na jego wykorzystanie. Zawsze wygląda identycznie. Zamiast w końcu porządnie się wyspać wstaję o 5 rano i piekę. Chleby, bułki, chałki, bagietki, jakieś słodkie wypieki. Cokolwiek. Na co jest pomysł lub zapotrzebowanie. Ostatnio akurat nie miałem całej niedzieli wolnej więc tak na pół gwizdka zrobiłem. 6 chlebów i parę czosnkowych bułeczek. Od dawana chodził za mną taki

Marder&Marder Manufacture
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami 128

Wspominałem ostatnio, że znowu (na szczęście) naszła mnie ochota na pieczenie chlebów. Dzisiaj więc kolejny zakwasowiec, tym razem z orzechami. Fajnie się te orzechy komponują z ciężką żytnią mąką, nadają chlebowi charakteru. Chleb ma nieco kwaskowy posmak, ale przy tego typu wypiekach to normalne. Ja zresztą bardzo taki smak lubię, miła odskocznia od przemysłowej, sklepowej tektury, tylko wyglądem przypominającej chleb(...)czego oni je robią. Mają też kajzerki sprawiające wrażenie żytnich i te na przykład są paskudne, w ogóle nie mogę ich jeść. Z kolei taki ciemny słonecznikowy chleb też niezły robią. Ale dobra, bo nie o Lidlu miałem pisać (chyba, że mi zapłacą, to mogę pisać, heh). Przechodząc zatem do meritum podaję przepis. A tak w ogóle to moja mama

Marder&Marder Manufacture
Chleb dyniowy z naczynia żeliwnego 128

Niedawno temu publikowaliśmy przepis na pszenny chleb z naczynia żeliwnego . Na tym samym pomyśle oparłem teraz chleb dyniowy. My zawsze wszystko mamy na zapas zamrożone, więc dynię również mieliśmy. Bo nie jestem pewien czy o tej porze roku dynię da się kupić. Ale jak się zawczasu myśli i planuje to potem się ma :) Ten chleb ma bardzo przyjemną twardawą skórkę(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy bochenek i układamy go na oprószonym mąką papierze do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury. Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką. Posypanie mąką jest istotne. Zapobiegnie

Marder&Marder Manufacture
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 184

wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz uzależniona), zwiększyłam ilość wody i wyszła doskonalsza wersja już i tak bardzo zdrowego chlebka. Ja choć osobiście bardziej preferuję chleby pełnoziarniste: gryczano- orkiszowy (mój zdecydowany faworyt), owsiano-orkiszowy , żytni razowy , żytni jasny (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej), ziarno(...)przy ziarnie , orkiszowy na orkiszowym zakwasie , to na taką kanapeczkę niekiedy również się skuszę. Moja Rodzinka ten chleb wprost uwielbia. Z podanych składników wychodzi jeden duży chleb, pieczony w formie o wymiarach 30x12cm (lub dwa mniejsze). Po upieczeniu taki bochen waży ponad 1,5kg. Ja piekę od razu dwa (jedno pieczenie, a zawsze można kogoś uszczęśliwić...), jeden pozostaje w domu

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 179

Lubicie chleb z ziarnami? jeśli tak, to ten chlebek na pewno Was zasmakuje..w sumie taki chleb można upiec i bez ziaren..ale ja miałam akurat specjalną mieszankę ziaren do pieczenia chleba  Rafex ..wsypałam prawie całą szklankę..W skład tej mieszanki wchodzą sezam, słonecznik, siemie lniane złote, siemie lniane ,czarnuszka, kminek cały.I lość i dobór ziaren można dać(...)wody  1 łyżeczka soli  250 g mąki pszennej  250 g mąki żytniej  8 g drożdży  1 łyżka cukru  3/4 szkl. przyprawy do pieczenia chleba Składniki [ najpierw płynne, a potem sypkie] umieścić w pojemniku maszyny do pieczenia. Nastawić 1 program pieczenia, wybrać wagę chleba i średni kolor zarumienienia.W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno żytni na zakwasie z ziarnami 236

przeprosiłam się z moim zakwasem i powiem, że były to bardzo udane przeprosiny:)   Przepis na ten chlebek znalazłam już dość dawno i czekał on na swoją publikację. Chleb jest niezwykle prosty, nie wymaga jakiś specjalnych zdolności piekarniczych. Chlebek jest bardzo dobry, mięciutki z wyraźnymi dziurkami w swoim miąższu (takie lubimy najbardziej.)  Chlebek ten skradł serce nie tylko(...)umieścić w misce i dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia na około 4 godziny. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i przełożyć do foremek w których będziemy piekli chleb. Każdą foremkę należy bardzo dokładnie wysmarować oliwą z oliwek i obficie obsypać otrębami. Chlebki pozostawić do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem ich wierzch skropić wodą. Chleb pieczemy przez 20 minut

Krakowskie smaki Ani
Chleb pszenno-żytni z mąką prażoną 218

marcu Amber zaprosiła nas do wspólnego upieczenia chleba pszenno-żytniego z prażoną mąką. Ten ciekawy przepis został wybrany przez Jolę z bloga Smak Mojego Domu , a pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek . Przepis podaję za Jolą, bo właściwie nic nie zmieniałam oprócz tego, że zakwas miałam dokarmiony mąką żytnią 700 i zapomniałam o tym 20 minutowym odpoczynku ciasta. Chleb był(...)smaczny choć trochę pracochłonny, no ale coś za coś… Serdecznie zapraszam na pyszny chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy ubijany czyli Lutowa Piekarnia i ja :) 187

Udało się!  Udało mi się po raz kolejny z rzędu dołączyć do Piekarni .  Razem z innymi amatorami domowych wypieków postanowiłam upiec Chleb orkiszowy ubijany. Nie czytałam komentarzy pod przepisem więc ściśle stosowałam się do receptury i mimo, iż ciasto nie było zbyt zwarte dałam sobie z nim radę. Kiedyś już miałam z podobnym do czynienia więc i konsystencja(...)mnie nie zdziwiła.  Chleb jest taki trochę bułkowy, tylko lekko chrupiący z miękką skórką, w środku wilgotny, świeży dnia następnego. Dzieciakom smakował bardzo! nawet skórek nie zostawiły co zwykle czynią :) Chleb orkiszowy ubijany przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience. składniki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 197

obdarowywałam lub byłam  obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę przy(...)czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek. Przygotowanie:  * Jak przygotować zakwas żytni. Jeśli nie posiadacie zakwasu lub znajomych uzależnionych od wypieku chleba na zakwasie, musicie zacząć od wyhodowania własnego zakwasu co trwa 5-7 dni. Potrzebne będą mąka żytnia 720, mąka żytnia 2000, letnia woda i litrowy słoik (jeśli to wasz pierwszy

SzczyptaSmaQ
Chleb z maszyny 224

Zrobiłam po raz pierwszy chleb w maszynie do robienia chleba.   Maszynę pożyczyłam od bratowej, bo interesował mnie smak i ogólnie byłam ciekawa jak to jest, włożyć wszystko do środka, zamknąć pokrywę i sobie pójść po prostu na 3 i pół godziny.  A następnie wrócić i zastać chleb upieczony. Do upieczenia mojego pierwszego chleba użyłam mąki pszennej(...)żytniej 720 oraz pszennej graham typ 1850 i razowej 2000  Młyn Kopytowa Ogólnie z czterech mieszanek mąk musiałam mieć 650 g mąki ogólnie. Zachciało mi się super razowego chleba. I super razowy chleb mi wyszedł. Bo do upieczenia chleba w maszynie potrzebujemy tylko mąki, oleju, soli,cukru ,drożdży suszonych. Pierwszą krome chleba zjadłam z serem topionym truflowym  Lactima

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 159

Chleb w wielu kulturach to podstawowe pożywienie, dzięki któremu można przeżyć. Ponoć pierwsze wspomnienie o chlebie sięga 7 tys. lat p.n.e. Chleb, oprócz tego, że stanowi ważny pokarm, niesie też przesłanie symboliczne. Podzielenie się chlebem oznacza po prostu braterstwo. Dzielę się tym razem chlebem z Wami i z Opolską Blogosferą . Dziękuję za wczorajsze spotkanie. Mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie(...)dzień i będę mogła zostać do końca :) Nie wiem dlaczego nie piekłam domowego chleba wcześniej. Na chleb na zakwasie jeszcze przyjdzie pora. Teraz rozkoszuję się chlebem, na który nie trzeba długo czekać. Smaku ciepłej i chrupiącej piętki z masłem nie zastąpi żadne kupne pieczywo :) Czytaj więcej

bistro mama
Chleb razowy żytni 80% 177

maki pszennej 550 200 g zaparzonej mąki (patrz wyżej) 325 g zaczynu (patrz wyżej) 150 g wody 5 g świeżych drożdży (1/4 łyżeczki instant) 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie chleba W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć luźne, jednak mocno klejące z powodu malej ilości maki pszennej.  Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około(...)całości uformuj jeden okrągły bądź podłużny bochenek, który powinien wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple.   Piekarnik nagrzej do ok. 240 °C, wyłóż chleb z koszyka lub też wstaw formę, w której wyrastał, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem.  Piecz w tej temperaturze 15 minut, następnie zredukuj do 220 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB BEZGLUTENOWY, ZMIENIAJĄCY ŻYCIE, JAGLANY 212

Troszkę na bazie chleba, który piekłam w ubiegłym roku , troszkę bazując na tym , jednak modyfikując go, upiekłam (za drugim podejściem, pierwszy się nie dopiekł środkiem) idealny jaglany chlebek. O tym, że zdrowy nie trzeba chyba nikogo przekonywać, dla mnie jednak najważniejsze, że wyszedł baaardzo smaczny. Chleby na zakwasie, które piekę na codzień też są bardzo smaczne i zdrowe ale mała(...)Chlebek jest bezglutenowy, pełen ziaren i orzechów, czy zmieniający życie...? Niekoniecznie, ale warto się pokusić i upiec taki, choćby dla samych walorów smakowych. Ja piekłam w metalowej formie do chleba 30x11cm, wyszedł dość niski ale to zupełnie nie przeszkadza, chciałam by się dobrze wypiekł, poprzedni środkiem mi się zapadł (forma była krótsza i wyższa). Piekąc w mniejszej formie proponuję wydłużyć

Smaczne Zdrowe
Chleb z ziarnami 62

Chleb z ziarnami Przepis na prosty chleb z ziarnami, wypiekany na domowym zakwasie. Jest dość prosty w przygotowaniu i perfekcyjny w smaku, napakowany zdrowymi nasionami i wedle upodobań z dodatkiem żurawiny lub śliwek.     Składniki: Zakwas: 120g mąki żytniej – 1 szklanka 120ml letniej wody Ciasto: 1kg mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru(...)żurawiny garść suszonych śliwek 6 szklanek ciepłej przegotowanej wody + 1 szklanka wody do zakwasu       *** Przygotowujemy zakwas, cały proces trwa 4 dni, piątego dnia możemy już upiec chleb. Należy uszykować do tego litrowy słoik. *Pierwszego dnia do słoika wsypujemy 30g mąki żytniej i wlewamy 30ml letniej wody, mieszamy. Zakrywamy ściereczką, którą zaczepiamy gumką i całość odstawiamy w zacienione

Blog z Apetytem

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję