probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków i ulepszaczy, a nie zawsze mam czas za nim biegać po mieście albo czas(...)jego samodzielne upieczenie wtedy, gdy akurat nastawiam buraczany zakwas. Jeśli jednak upiekliście domowy razowy chleb i macie jego piętkę – możecie jej użyć do naszykowania tego zakwasu. Chleb razowy na naturalnym zakwasie jest kwaśny w smaku – procesy kiszenia w zakwasie z dodatkiem chleba zajdą szybciej. Bez chleba zakwas będzie tak samo dobry, potrzebuje tylko odrobinę dłuższego czasu kiszenia. Ten zakwas
Karo in the KitchenDrugi raz biorę udział we wspólnym wypiekaniu pieczywa w piekarni Amber . Tym razem został wybrany chleb na zakwasie, z czego się bardzo cieszę, bo preferuję właśnie takie chleby. Z przepisu wychodzi bardzo sycący chleb, który po ostygnięciu ma się ochotę zjeść w dużej ilości. Źródło oryginalnego przepisu tutaj . Zaczyn żytni Składniki : Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej(...)minutach obniżamy temperaturę do 230 °C i tak pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 220 °C i tak dopiekamy chleb przez ostatnie 30 minut. Odstawić chleb/chleby do ostygnięcia. ----- Podobne: Chleb orkiszowy z otrębami Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Chleb pszenny na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzieChleb marchewkowy…dawno nie piekłam. Po przeglądzie przepisów na chleb okazało się nawet, że na codojedzenia nie ma przepisu na chleb z marchewką. Musiałam nadrobić zaległości, przepis poniżej na bułki z marchewką i nasionami. Upiekłam bułki w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek . Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły. Bułki z marchewką(...)ciasto na blachę, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp nasionami (u mnie sesam biały i czarny, mak, siemie lniane, płatki z jęczmiennej kaszy) podziel na kwadraty, a te na trójkąty. Przykryj chleb i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 225ºC na termoobieg i piecz chleb przez około 25 – 30 minut , w zależności od piekarnika. Upieczony
codojedzeniaPyszny, aromatyczny bochen chleba na śniadanie czy kolację. Czosnek dodaję do wszystkiego prawie - to takie moje zboczenie kulinarne - niedługo może wymyślę ciasto z czosnkiem, kto wie. Dlatego ten chleb to pyszna zabawa z zapachem czosnku. Dodatkowo chleb piekłam na liściach chrzanu dzięki temu aromat był jeszcze silniejszy. Zapraszam serdecznie i zachęcam do zrobienia. Chleb wyrabiałam w wypiekaczu do chleba(...)także pozwoliłam mu wstępnie rosnąć w wypiekaczu. Jeśli nie macie wypiekacza chleb należy wyrabiać aż będzie odstawał od ścianek miski a potem pozostawić go do wyrośnięcia. Chleb czosnkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodstraszają skomplikowaniem wykonania. Tymczasem wypiek i utrzymanie w domu zakwasu nie jest trudne, o czym od lat przekonuję koleżanki i kolegów w firmie. Co jakiś czas zanoszę im upieczone chleby, które w mig znikają z koszyczka (szczególnie te na zakwasie). I coraz częściej decydują się na samodzielny wypiek. A gotowy zakwas dostają ode mnie :) Zakwas dla znajomych jest niczym innym(...)częścią ciasta, które przygotowujemy, by upiec chleb u siebie. Musimy tylko pamiętać, że z tego ciasta mamy odłożyć trochę dla siebie i trochę dla znajomego. Cały kłopot zatem tylko w tym, by dosypać więcej mąki . I najlepiej użyć do tego mąki razowej , bo nie wiadomo, kiedy znajomy zdecyduje się na wypiek. A bakterie w cieście muszą mieć pożywkę :) Warto pamiętać
Weekendy w domu i ogrodziechleb pszenny na zakwasie Chleb ten pieczony jest tylko, ze zwykłej razowej mąki. I może brak dodatków sprawia, że ten prosty wiejski wypiek, jest tak smaczny. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki aktywnego zakwasu 2 szklanki letniej wody wypiek 4 szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania(...)godzin ( najlepiej na noc). Na drugi dzień d o wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), d odajemy resztę pszennej razowej mąki, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy
Miód i pieprzWeekend się zbliża więc jest to idealna okazja aby na śniadanko upiec sobie pyszny chleb, a taki jest właśnie ten pszenny chleb tostowy Przepis pochodzi z książki White Plate „O chlebie” – bardzo prosty i bardzo smaczny Składniki: - 20 g świeżych drożdży - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 ml mleka - 40 g masła - 1 łyżeczka(...)piekarnika z funkcją pary ale jeżeli nie macie takiego (tak jak my ) to na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z lodem (który pow wpływem temperatury powinien parować ). Dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękki i puszysty. Po włożeniu do piekarnika formy zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez 30-35 minut . Po upieczeniu
Kuchenne Wariacjezaparzany z kminkiem Dziś chcę przedstawić wypiek chleba zaparzanego. Właśnie dzięki użyciu tak zwanej "zaparki" jesteśmy w stanie w znaczący sposób poprawić zwartość i elastyczność wypiekanego bochenka. Dodatkowo chleb z dodatkiem zaparzanej mąki o wiele dłużej utrzymuje świeżość. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody zaparka(...)stawiamy w te samo miejsce w którym odstawiliśmy zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy zaparkę, oraz mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, miód i sól. Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które
Miód i pieprzchleb z siemieniem lnianym Poniższy teks jest w szczególności skierowany, do tych wszystkich, którzy noszą się z zamiarem wypieku własnego pieczywa, lecz z różnych przyczyn ( oczywiście obiektywnych i najzupełniej usprawiedliwionych), cały czas nie mogą zamiarów swych, przekuć w czyn. Jeżeli bowiem niepowtarzalny smak domowych wypieków, jest niewystarczającym argumentem, do wykonania własnego wypieku, to może stanie się nim fakt(...)dodaniu do chleba siemienia, przestaje on być, już tylko pieczywem. Taki wypiek jest przecież jak lek ( o szerokim wykorzystywaniu lnu w farmakologi wiedzą przecież wszyscy), wprost niezbędny naszemu organizmowi. A jeśli lekarstwo, zamiast piguły, przybiera postać pachnącej pajdy chleba, to tym bardziej, w trosce o swoje zdrowie, należy je systematycznie przyjmować. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki
Miód i pieprzchleb razowy z jęczmiennymi płatkami Dodanie do chleba pełnoziarnistych jęczmiennych płatków, nie tylko polepszy jego zwartość i sprężystość. Ale sprawi również, że wypiek nabierze delikatnej, jęczmiennej słodyczy i zapachu słodu. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka płatków jęczmiennych 1 szklanka mąki żytniej(...)wody, płatki jęczmienne, odstawiając je również na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy namoczone płatki, mąkę pszenną, razową mąkę żytnią, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się
Miód i pieprzchleb z gryką Zapach palonej gryki w bochenku tego chleba, jest tak intensywny, że jest w stanie przyprawić o lekki zawrót głowy. A dodatkowa, słodka nuta, melasy stanowi pełne dopełnienie, tego smaku. Smaku tak wyjątkowego, że zanim skończyłem pisać poniższy tekst, po bochenku pozostało już tylko miłe wspomnienie. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy ugotowaną wcześniej i przestudzoną gryczaną kaszę, mąkę pszenną razową, łyżkę melasy, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać
Miód i pieprzchleb z borówką czerwoną W tytule, celowo użyłem mniej znanej nazwy tej rośliny. Uczyniłem ten zabieg, ponieważ chciałem zwrócić uwagę na owoc rośliny, traktowanej przez nas trochę po macoszemu. Suszone owoce żurawiny, możemy spotkać praktycznie w każdym większym sklepie. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, że po pierwsze, owoce te pochodzą z upraw odmiany amerykańskiej i zawierają dużo mniej(...)owocowania naszych rodzimych żurawin błotnych, korzystajmy z rodzimych darów natury. Przecież bez problemu, możemy kupić świeże owoce, na każdym targu. Dodanie garści jagód do bochenka razowego chleba, sprawi że ten, wprost zachwyci nas swoim smakiem. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek
Miód i pieprzchleb z żurawiną Dodane do chleba owoce żurawiny, nie tylko wzbogacają jego smak, ale sprawiają również, że zyskuje on bogactwo cennych elementów, zwartych w tym niepozornym owocu sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach
Miód i pieprzrazowiec z kminkiem i melasą Podczas wypieku tego chleba, stała się w moim domu rzecz niezwyczajna Otóż domownicy, nawykli już do domowego wypieku chleba i traktujący fakt, pojawienia się świeżo upieczonego bochenka, co prawda z zadowoleniem, lecz nie okazując z tego tytułu zbytniego entuzjazmu.Tym razem zachowywali się zgoła inaczej, już od początku wypieku, kręcili się niecierpliwie po kuchni, wciągając(...)nozdrza rozchodzący się w wokół zapach. Tak więc musiałem pospiesznie zrobić zdjęcia, wypieczonego chleba, bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie. A oglądając miny domowników wiedziałem, że i los drugiego jest przesądzony. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6-8 łyżek aktywnego zakwasu 1,5 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki żytniej razowej
Miód i pieprzKilka razy zabierałam się za różne chleby i z różnym skutkiem. Chleb kukurydziany - zakalec, kamienne bułeczki i chleb z garnka - oklapnięty i twardy. W końcu trafiłam na chleb, który wyszedł i był bardzo dobry! Ja dałam żurawinę i orzechy tak jak wg przepisu Pawła Małeckiego, ale myślę, że możecie dać inne dodatki! Poza tym, chleb nie wymaga dużo pracy(...)długiego wyrabiania. Polecam! Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki i podprażonych delikatnie na suchej patelni) pół łyżeczki
Mania Wypiekania