chleb - 26176 przepisów (strona:132/1746)

Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 285

Kiedyś już piekłem chleb bez mąki . Teraz za sprawą Amber , która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni , wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød. Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych(...)żytniej razowej 120 g ziarna słonecznika 70 g nasion siemienia lnianego 70 g ziaren sezamu 10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia) 12 g soli 700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą

Grahamka, weka i kajzerka
Krótka wielkanocna przypominajka 180

kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny(...)zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza   Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z garnka 300

kilku dni z rzędu piekę chleb z garnka, zmieniałam tylko rodzaj drożdży (świeże lub suszone), oraz zmniejszałam ilość wody. A wszystko dlatego, że Piotrkowi ostatnio zdarza się zapomnieć kupić chleb Rozsmakował się w tym chlebie, nie pozwala nawet temu chlebkowi przestygnąć, od razu zabiera się za jego krojenie. My generalnie lubimy domowe pieczywo, czy to chleby, bułki, bagietki(...)domu zawsze jest spory zapas mąki i suszonych drożdżowy, więc niestraszna nam perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe w wykonaniu. Piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na naszym blogu nie brakuje.Świetne i szybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia. Tym razem do ciasta chlebowego dodałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stollen – świąteczny słodki chleb niemiecki 41

Stollen to słodki chleb niemiecki , tradycyjnie podawany w okresie Świąt Bożego Narodzenia . Jest on niesamowicie aromatyczny , wilgotny i rozpływa się w ustach. W wypieku tym zabraknąć nie może dużej ilości owoców kandyzowanych, rodzynek, migdałów a także marcepanu. Słodkie ciasta i chleby z rodzynkami są nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia w wielu krajach. W Anglii jest to Christmas pudding, w Polsce(...)jest wyśmienity. Zachęcam Was zatem do sięgnięcia po poniższy przepis na stollen i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Stollen – świąteczny chleb niemiecki Składniki na stollen. 350 mąki pszennej chlebowej + ekstra 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 300 g marcepanu 7 g drożdży instant 50 g migdałów blanszowanych 100 g wiśni kandyzowanych

MeCooks
Parówki zapiekane w chlebie tostowym – błyskawiczne śniadanie 39

Parówki zapiekane w chlebie tostowym to bardzo prosta i szybka do zrobienia przekąska, którą można podać na pyszne śniadanie czy jako przekąskę na imprezie. Dzieci za nią przepadają, ale również dorośli chętnie się skuszą. Takie danie przygotujesz, nawet jeśli nie masz pojęcia o gotowaniu, a do jego wykonania potrzeba tylko kilku prostych składników. Jakie parówki wybrać? Wybierając parówki, warto zwrócić(...)wyznacznikiem jakości. Dobre parówki nie mogą być zbyt tanie. Warto zainwestować w produkt wyższej jakości, który będzie miał lepszy smak i właściwości odżywcze.   Składniki na parówki zapiekane w chlebie tostowym: 6 parówek 6 kromek chleba tostowego 6 plastrów sera żółtego ketchup mały pęczek szczypioru   Przygotowanie Jeśli parówki mają osłonki, to zdejmij je. Kromki chleba tostowego rozłóż na blacie

e-PrzepisyKulinarne
Przepis na chleb niskowęglowodanowy 34

Chleb Low Carb        Z roku na rok nasz tryb życia staje się coraz bardziej siedzący. Nawet robotnik, który kiedyś kopał rów szpadlem siedzi coraz częściej na wygodnym fotelu w koparce...  👉Jak zrobić keto chleb z mąki łubinowej❓      Jeśli chcemy unikać węglowodanów, to warto zrobić kanapki z chleba niskowęglowodanowego. A jak zrobić(...)chleb niskowęglowodanowy? To dokładnie zaprezentuje Agnieszka w filmie.       Zapraszamy na przepis na keto chleb na jogurcie.      Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem Jak zrobić chleb niskowęglowodanowy❓ - Przepis na chleb z jogurtem BEZGLUTENOWY     Składniki: 400g jogurtu greckiego  4 jajka (L) 25g oliwy lub roztopionego masła 30g łuski

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chleb pszenny z pestkami dyni 31

Jeśli są osoby, które wolą zamiast ciasta upiec chleb  to polecam ten dość prosty przepis. Może być lepszy niż niejeden placek... Chleb wyrabiałam robotem planetarnym. Składniki : 20 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej- u mnie typ 750 ok.200 ml wody 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 garście pestek dyni wpierw namoczonych w wodzie Przygotowanie(...)Wsypałam osączoną dynię- wymieszałam robotem Pozostawiłam po wyrobieniu do wyrośnięcia w misce na ok. 1 godz. Przełożyłam do nasmarowanej szklanej foremki o średnicy 20 cm i ponownie odczekałam, aż chleb ponownie podrósł Nagrzałam piekarnik do temp. 220*C wstawiłam chleb i przykryłam pokrywką, piekłam pod przykryciem ok. 30 min.  Dopiekłam po zdjęciu pokrywki do momentu, aż chleb się zarumienił

Proste Potrawy
Chleb drożdżowy z ziarnami i płatkami 31

Według mnie taki domowy, własnoręcznie upieczony chleb jest najlepszy. Chleb w którego wykonanie wkładamy całe swoje serce. Uwielbiam domowe wypiekanie chleba czy bułeczek. Pachnie wtedy w całym domu obłędnie. No i oczywiście często wymyślam nowe receptury. A ten chlebek jest pyszny. Piekłam go już kilka razy. Idealnie się kroi, nawet na trzeci dzień i się nie kruszy. Kromeczki możemy pokroić(...)pół szklanki płatków kukurydzianych pół szklanki pestek słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego ( u mnie lekko kopiasta )   Dodatkowo: mąka tortowa do podsypania stolnicy 2 łyżki pestek słonecznika ( na wierzch chleba )       Wykonanie pysznego chleba:     1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i sól, a następnie mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się składników. Wsypujemy

Izabelawkuchni
EXPRESOWY CHLEB ŁYŻKĄ MIESZANY. Z SIEMIENIEM LNIANYM 63

Jeden z najprostszych chlebów do wykonania jakie znam. I takie lubię najbardziej, dlatego, że nie mam możliwości (ze względu na pracę) na wypiekania chleba, który wyrasta np 12h 😟 albo pracę nad nim rozkłada się na 2 dni. Dlatego uwielbiam szybkie wypieki 😍 chociaż wiemy, że wszystko co  drożdżowe potrzebuje jednak czasu i cierpliwości 😉 Dzisiejszy przepis jest wręcz dziecinnie prosty(...)potrzebujemy do niego miksera tylko łyżkę i miskę do wymieszania ciasta. Chleb po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek dzięki dodaniu siemienia lnianego. Oczywiście dodatki do chleba możemy dowolnie modyfikować. Ja dodatkowo dodałam do chleba także przesmażoną na maśle cebulkę, bo uwielbiam jej smak w pieczywie. Możemy upiec ten chleb także ze słonecznikiem, czarnuszką, pestkami dyni, suszonymi pomidorami

Walijskie Pichcenie
Łatwy chleb pszenny 54

Opracowałem kolejny fajny i prosty przepis na chleb więc się nim z Wami dzielę. Taki z jednym wyrastaniem zamiast z dwoma i o dziwo brak tego drugiego wyrastania niczego temu chlebowi nie ujmuje. Jest naprawdę dobry. Przyjemnie lekko chrupiąca skórka i fajny elastyczny miąższ. Nie nadmiernie nadmuchany, zwarty, ale nie zbity. Przede wszystkim elastyczny. Czyli ten chleb ma wszystko czego(...)chleba wymagam. Pewnie jeszcze któregoś razu dosypię do niego ziaren dyni lub słonecznika żeby zobaczyć co z tego wyjdzie. Myślę, że ten chleb ma potencjał i można robić różne jego wariacje. Ale póki co taki „goły”, Wyszedł naprawdę dobrze. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Chleb nocny – szybki, mięciutki i długo świeży! 347

Chleb nocny – szybki, mięciutki i długo świeży! Delikatny, puszysty w środku i pysznie chrupiący z zewnątrz. Wspaniale smakuje gdy jest jeszcze ciepły, posmarowany masełkiem. Ale prawdziwym fenomenem jest to, że zachowuje świeżość i miękkość przez kilka dni. Składa się z niewielu składników, z których nieoczywistym i trochę zadziwiającym jest dodatek twarogu, dzięki czemu chleb tak szybko nie czerstwieje. Koniecznie(...)pomocą widelca twaróg, wlewamy wodę z drożdżami. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto przekładamy do keksówki lub foremki do wypieku chleba wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na całą noc *** *** Następnego dnia rano wyjmujemy chleb z lodówki i odstawiamy na blacie na około pół godziny by nabrał

Blog z Apetytem
Dupki chlebowe w jajku 66

Dupki chlebowe w jajku, czyli jak świetnie wykorzystać końcówki chleba zwane dupkami Do przepisu nadadzą się również całe kromki, jednakże zwykle przygotowuję je właśnie z dupek. U nas w domu pokrojony świeży chleb mrozimy i zwykle rozmrażamy kromki gdy przygotowujemy kanapki. Jednakże dupki, lub pojedyncze kromki chleba, zwykle zostają i gdy uzbieramy ich więcej przygotowujemy dupki w jajku To danie(...)ilości przypraw i wprost uwielbiamy je przygotowywać! Przepis na dupki chlebowe w jajku Składniki 2 jajka ½ łyżeczki czosnku ½ łyżeczki papryki ostrej łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki soli około 120 g chleba * łyżka masła lub oleju ** (10 g) * najlepiej końcówek chleba, może być czerstwy, albo rozmrażany ** wersja bez laktozy Czas przygotowania: 10 minut Ilość : 2-3 porcje Przygotowanie Jajka wbijamy do szerokiej

WegePrzepis
CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z PŁATKAMI OWSIANYMI 57

Chleb pszenno- żytni z płatkami owsianymi  jest miękki, puszysty i delikatny. Jak już Wam wcześniej wspominałam, od pewnego czasu staram się co drugi bądź trzeci dzień sama piec chleb lub bułki. Czasem piekę z przepisów, które są już na blogu. Jednak kiedy piekę coś nowego to staram się od razu zrobić zdjęcia i podać Wam przepis(...)Dziś przygotowałam mały bochenek chleba z mąki pszennej i żytniej, do środka dodałam siemię lniane i ziarna słonecznika, a wierzch posypałam płatkami owsianymi. Chleb wyszedł obłędny i od razu na śniadanie zjedliśmy niemal połowę ;) Uwielbiam domowe pieczywo, pracy z tym tyle co nic a efekt i zapach

Zrób to smacznie
Czy diabetycy i osoby z insulinoopornością powinni sięgać po pieczywo? 60

zdecydowanie zbyt często. Diabetycy, osoby z insulinoopornością i wszyscy, którzy dbają o linię powinni bacznie przyjrzeć się temu, co dzieje się z poziomem cukru we krwi po konsumpcji kromki chleba. Czy diabetycy i osoby z insulinoopornością powinni sięgać po pieczywo? Serdecznie zapraszam do nowego wpisu Pieczywo w diecie osób z zaburzeniami glikemii to bardzo ważny temat. Kilka faktów o poszczególnych(...)rodzajach pieczywa i ich wpływie na glikemię Chleb pszenny Czyli ten najbardziej powszechny, królujący nawet w kuchniach szpitalnych, niestety. Niewielka kromka chleba pszennego waży około 25g, ma 64kcal i 54% (14g) węglowodanów złożonych w postaci skrobi. Ta z kolei składa się z wielu cegiełek cukrowych połączonych ze sobą. Te połączenia są w naszym przewodzie pokarmowym szybko rozrywane przez enzymy trawienne

Natka Pietruszki

Proponowane wyszukiwania