chleb - 26084 przepisów (strona:132/1739)

Chleb musztardowo-miodowy 135

dawna mi ten chleb chodził po głowie. To tak w ramach wymyślania różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy(...)dłonie) i ponownie przykrywamy ściereczką, znów na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. A jak mamy automat do chleba (i do tego jeszcze mamy lenia) to wrzucamy wszystko do maszyny, nastawiamy program podstawowy, odpalamy i wychodzimy na taras z piwem w dłoni. Mamy ponad trzy godziny pracy automatu więc warto

Marder&Marder Manufacture
Chleb cebulowy 145

Ostatnio opisywałem jaką fajną formę do pieczenia chleba dostałem z AleDobre.pl , to teraz się pochwalę chlebem, który zrobiłem w tej formie. Taki zwykł prosty chleb cebulowy, ze zwykłej pszennej mąki. W ramach testów chciałem najprostszy chleb zrobić, że w razie jak coś się nie uda to żeby nie żałować za bardzo :) Ale udało się doskonale, chleb wyszedł mięciutki, puszysty, sprężysty(...)piekarni, poważnie! Ta forma nadaje taki genialny kształt, że pewnie już tylko jej będę używał. Zresztą Madzia mówi, że te "kwadraciaki" już się jej znudziły. Znaczy te z keksówek chleby. Mi chyba też zresztą. A dodam jeszcze, że przepis znalazłem na blogu Przepisy Ani . Blog niestety już od prawie dwóch lat nie aktualizowany, a szkoda, bo fajny. 400 g mąki

Marder&Marder Manufacture
Rustykalny chlebek 187

Wiem, że wielu z Was czeka z niecierpliwością na ten przepis, zatem nie będę dłużej zwlekać i szybciutko go zamieszczam!  Powiem tylko, że chleb robi się w zasadzie ... sam. Bez zagniatania ... A "dziury" chlebowe powstają w sposób naturalny! Mam zatem nadzieję, że przepis będzie wspaniałą propozycją dla wszystkich tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba w domu(...)oraz dla tych, którym (z jakiegoś powodu) chleb nie wychodził do tej pory ...  Zachęcam do wypróbowania - ostrzegam jednak!  Smak domowego, naturalnego chleba jest niepowtarzalny ...  Może się zatem zdarzyć, że uzależnicie się od jego pieczenia, jak stało się to u mnie parę lat temu! :) Z podanych w przepisie składników uzyskamy "chlebek na raz" dla 3 osób. Jeśli chcecie

Garniec Magalie
Chleb mieszany z suszonymi figami 161

przepisu nigdy mi nie wychodzi. Zazwyczaj albo pomylę proporcje albo zrobię coś po swojemu. Niekiedy przyznam, że takie pomyłki wychodzą na dobre wypiekom. W tym przypadku zmieniłam długość wyrabiania - chleby z dodatkiem mąk bezglutenowych lub o niskiej jego zawartości nie powinny być długo wyrabiane. Inspiracją na ten chleb jest przepis z książki " Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein. Zmieniłam(...)dodatki - dodatkowo dodałam migdały oraz proporcje mąk. Chleb jest lekko słodki, miękki w środku i aromatyczny. Ja w przepisie wyrównałam proporcje dodatków. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie chleby można dodać więcej suszonych fig niż w moim przepisie. Oto moja wersja : 1i1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 ( przesianej) 1 szklanka mąki żytniej typ 720 łyżeczka drobnej soli łyżeczka cukru

apetytnapieczenie
Chleb pszenny z Bourke Street Bakery 119

styczeń 2009 rok. Dzień, w którym upiekłam swój pierwszy chleb. Zaczynałam od najprostszych, drożdżowych. Takich co nawet dobrze wyrobić nie trzeba. Potem były te ciut trudniejsze, a ja ciągle chciałam czegoś więcej. Chciałam poczuć jak smakuje taki prawdziwy chleb, taki zakwasowy. Wyhodowałam swój pierwszy zakwas. Pieczenie nabrało innego wymiaru. Były dni chwały i niestety też upadki, jak to w życiu(...)dozgonnie wdzięczna! Dziękuje :* Cóż to była za radość!  Pierwsze dokarmianie, podpatrywanie, okrzyki radości z pierwszych wypuszczanych bąbelków powietrza :)  A jaka radość z pierwszego upieczonego chleba! Coś wspaniałego! Kto nie piekł ogromnie zachęcam, aby spróbował! Choć raz! A z pewnością wpadnie jak śliwka w kompot i pierwszy raz nie będzie ostatnim ;)  Mam cały folder przepisów na chleby, które

Plate of Joy
Nasz chleb powszedni - czyli chleb na labanie 220

Ponieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało znanej w Polsce firmy Palson. Wypiekacz pracuje codziennie, czasami nawet po kilka razy bo chętnych na chleb i polskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :) Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chleb na labanie(...)Składniki - w kolejności dodawania do maszyny 185 ml labanu (odpowiednik polskiej maślanki lub kefiru) 40 ml wody 1 duża łyżka płynnego miodu (użyliśmy czarnego egipskiego, co nadało chlebowi dość ciemny kolor) 1 łyżka oleju  1 łyżeczka carob molasses ( czyli melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna , ale nadaje fajny posmak i ładny kolor - jest do kupienia w Danube

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dyniowy chleb 121

Mój pierwszy dyniowy chleb. Nie wyobrażacie sobie, jaka byłam zdziwiona, jak zjadłam jeszcze ciepłą jego piętkę. Smak obłędny! i ta chrupiąca skórka! Ten piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po mieszkaniu! Ahhhh. Teraz pozostaje mi zrobić zapasy puree z dyni, abym mogła sobie, ten chlebek, piec w mroźną zimę. Dynia nie jest tutaj wyczuwalna. Dzięki niej chleb zachowuje dużej świeżość(...)dłużej w domu wytrzyma - u mnie po pół godzinie od pieczenia, nie było już połowy bochenka ;) 'dyniowy chleb' Składniki: - 500g mąki pszennej - 1 szklanka puree z dyni ( klik ) - 10g świeżych drożdży - 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody - 1 łyżka brązowego cukru lub miodu - sól   Z drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął

CookYourself
Chleb żytni razowy 147

już wcześniej wspominałam, bardzo interesuje i ciekawi mnie pieczenie chleba. Uwielbiam chleb, a jak mogę zjeść kromkę ciepłego chleba, to od razu mi się polepsza humor. W niedziele oczywiście nie mamy dostępu do kupnego świeżego chleba, więc jak tylko mam możliwość i czas to sama piekę. Uwielbiam kupny chleb razowy i w związku z tym, że mój zakwas dobrze się(...)miewa postanowiłam zaryzykować i sama upiec taki chlebek. Minus przygotowywania tego chleba jest taki, że długo trzeba czekać, ale warto. Składniki: zaczyn: - 90 g wody; - 90 g mąki żytniej (typ 2000); - 60 g zakwasu żytniego ciasto właściwe: – cały zaczyn; - 210 g wody; - 240 g mąki żytniej (typ 2000); - 20 g melasy lub miodu; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Zaczyn należy

dom-agi.pl
Chleb orkiszowy ubijany 167

miesiącu,  w lutowej piekarni  Amber  razem z innymi blogerkami pieczemy ubijany chleb orkiszowy. Przepis ten wybrała dla nas Ania z bloga   Nie tylko na słodko . Chleb w smaku przypominał mi lekko ciabatę, cudnie pachniał, i muszę przyznać, że połowę zjedliśmy, jak tylko wystygł. Mógłby być troszkę wyższy, choć i tak ładnie(...)wystrzelił na kamieniu. Szczerze powiedziawszy, ponieważ ciasto było rzadkie,  myślałam, że wyjdzie z niego całkiem płaski berecik, ale nie jest źle :-).  Chleb orkiszowy ubijany Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje  na 1 bochenek Składniki: 420 g  mąki orkiszowej 80 g mąki razowej pszennej 5 g świeżych drożdży 10 g soli ok. 400 g wody

Kulinarne przygody Gatity
ŚLEDZ 113

żytni chleb 6 kromek(...)WYKONANIE Ilość chleba, który stanowi „podkład” pod terrynę, w praktyce może okazać się inna niż podana w przepisie – będzie zależeć od wielkości kromek. Do miski przełóżcie twaróg i dodajcie do niego śledzie pokrojone w dość drobną kostkę, drobno posiekany koperek i szczypiorek oraz sporą ilość pieprzu. Całość wymieszajcie. Odetnijcie skórki z chleba i zmiksujcie kromki w malakserze, aż uzyskacie drobne

w mojej kuchni
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 338

mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na zimno. Różne przystawki, ryby, przepisy na domowe wędliny. I na domowy własnoręcznie zrobiony chleb. Oczywiście nie zabraknie też słodkich przepisów, na ciasteczka, torty czy serniki. A ja życzę Wam, abyście w ten Nowy Rok weszli z uśmiechem i marzeniami, które(...)Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z San Francisco na zakwasie 214

Moja przygoda z pieczeniem chleba zaczela sie 3 lata temu.Nieprzerwnie trwa do dzisiaj.W tym czasie ani razu nie odwiedzilam zadnej piekarni.Jem chleb tylko z wlasnego wypieku.Skonczyl sie tez problem z wyrzucaniem pieczywa.To upieczone w domu na prawdziwym zakwasie jest o dziwo nawet na 5-ty dzien wciaz smaczne i jadalne. Nazwa dzisiejszego chleba pochodzi od nazwy szczepu bakteri Lactobacillus Sanfranciscensis(...)przypadek.Wlasnie San Fransisco slynie z najlepszego zakwasu.Nie wiadomo,czy to zasluga tamtejszego klimatu,czy uzdolnionych piekarzy.Jednak USA chlubi sie bielutkim,bardzo puchatym chlebem.Dla mnie takim bulkowcem raczej.Na szczescie chleb z dzisiejszego przepisu ma dodatek maki razowej .Dzieki temu dluzej zachowuje swiezosc,a dodatek razowej maki podnosi jego walory zdrowotne.Jest to moj faworyt.Pieklam go niezliczona ilosc razy,w roznych konfiguracjach makowych.Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 270

Kiedyś już piekłem chleb bez mąki . Teraz za sprawą Amber , która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni , wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød. Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych(...)żytniej razowej 120 g ziarna słonecznika 70 g nasion siemienia lnianego 70 g ziaren sezamu 10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia) 12 g soli 700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą

Grahamka, weka i kajzerka
Krótka wielkanocna przypominajka 174

kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny(...)zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza   Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania