chleb - 26176 przepisów (strona:137/1746)

Chleb typu tartin 90

upór jest dobrą czy złą cecha charakteru? Z pewnością zależy od sytuacji. Akurat w pieczeniu chleba bardzo mi pomógł;) Bo gdybym odpuściła po pierwszej czy drugiej nieudanej próbie, nie wiedziałabym, ile przyjemności może sprawić wyrabianie i składanie ciasta, formowanie bochenka, by później cieszyć się chrupiącą skórką, cudownymi dziurami w miękiszu i wspaniałym smakiem chleba. Ten chleb uczy pokory i cierpliwości(...)się przyda, gdyż od momentu nakarmienia zakwasu do pierwszego kęsa mija ok 40 godzin. Z czego większość to tylko oczekiwanie... Ale warto poświecić mu każdą minutę:) Tartin to pszenny chleb na zakwasie z chrupiącą skórką i charakterystycznymi dużymi dziurami w środku. Przygotowywany jest poprzez kilkakrotne składanie ciasta, które następnie poddawane jest zimnej fermentacji, co dobrze wpływa na smak i strukturę

Obiad gotowy
Chleb gryczany z ziarnami! 145

Przepyszny chleb z ziarnami z dużym udziałem mąki gryczanej i dodatkowo z mąką żytnią. Bogaty w len złocisty, słonecznik i płatki owsiane. Bardzo fajny chleb, dla wszystkich tych, którzy lubią chleby na zakwasie z mnóstwem ziarenek. To taki rodzaj fit pieczywa trochę, bardzo zdrowe i idealne do wszystkiego. Chleb jest łatwy do przygotowania i polecam go każdemu miłośnikowi wypieków chleba(...)domu. Przepis na chleb gryczany z ziarnami znajdziesz w moim najnowszym e-booku DOMOWE PIECZYWO Tutaj znajdziesz post poświęcony tej pozycji. Warto abyś również zerknął na mój wcześniejszy e-book pt. Domowe Wypiekanie , tam znajdziesz przepisy i chleby dużo bardziej zaawansowane. Oba e-booki znajdziesz w moim sklepie SKLEP SMYKWKUCHNI Życzę samych spektakularnych wypieków

SMYKWKUCHNI
Chleb na zakwasie - puszysty z mąki płaskurki! 107

Chleb na zakwasie z mąki z płaskurki, bardzo puszysty i niesamowicie smaczny chleb.  Mąka z płaskurki to mąką określana często, jako mąką pradawna. Dlaczego? Ponieważ jest to jedna z pierwszych odmian pszenicy, jaka była uprawiona. Co ciekawe gluten z mąki płaskurki bardzo rzadko daje odczyn w postaci alergii. Wiele osób chorujących nawet na celakie nie uczula. Mąka ta jest(...)uznawana za jedną z najzdrowszych mąk z pszenicy. Polecam Wam samą mąkę i wypróbowanie jej przy wypieku chleba. Mąka super się sprawdza do wypieku chleba na zakwasie żytnim. Chleb jest puszysty i ma taki jakby lekko orzechowy posmak. Bardzo ciekawy i przepyszny! Uwielbiam ten chleb jeść z masłem tylko lub z oliwą z oliwek.  Sam chleb robi się dość

SMYKWKUCHNI
Chleb z samopszy 151

Bardzo smaczny i delikatny  chleb    z samej pszenicy samopszy . Robiony  na  zakwasie żytnim,  podobnym sposobem jak chleby żytnie, 45% mąki z samopszy w zakwaszonym dwufazowo zaczynie. Nawodnienie ciasta, jak na mąkę z pełnego ziarna niewielkie, zaledwie 60%, a miękisz wyszedł całkiem fajny  Zaczyn 1: 30 g dojrzały zakwas żytni (dokarmiony poprzedniego dnia wieczorem(...)Ciasto przełożyłem do foremki 20x11 cm. Wyrastanie w foremce 70-80 minut w cieple 25-28°C, ciasto powinno urosnąć prawie do brzegów foremki. Przed wypiekiem wierzch chleba posypałem nasionami. Piekłem 10 min w 230oC z parą, potem zmniejszyłem do 190-200oC i piekłem kolejne 45 minut. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb „Turecki” – Bułka 70

Czas czytania: 2 min Oczywiście, wersja szybka i przepyszna chleba Tureckiego. Można ciasto podzielić na kuleczki i upiec z nich bułki. Chleb jest niewiarygodnie miękki i delikatny, lekko słodki z rodzynkami. Świetnie pasuje do dżemów, ale z serem, awokado i pomidorami też jest rewelacyjny.       Składniki; 500 g mąki pszennej 330 ml mleka 2 łyżki masła(...)Jeśli chcecie zrobić bułki, to trzeba podzielić ciasto na ok. 80 g kuleczki – wyjdzie ich ok. 12 sztuk. Podrośnięte chlebki/bułki posmarować na wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Chleb piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 . Bułki około 20 minut. Wersja dla tych którzy mają maszynę do chleba; Wszystkie składniki umieścić według kolejności, płynne, sypkie na końcu

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 110

Bardzo lubię chleby ciężkie i z dużą ilością dodatków. Mam wtedy wrażenie, że nie jem pustych kalorii i po dwóch kromkach jestem najedzona i pełna energii. Poza tym duża ilość różnych ziaren powoduje, że chleb nie wysycha i nie czerstwieje szybko. Z kolei duża ilość nasion w posypce zabezpiecza przed poranieniem dziąseł, czego nie lubię podczas jedzenia z dobrze wypieczoną(...)mieszankę nasion wyłożyć ciasto. Uformować na kształt keksówki, a następnie obtoczyć w ziarnach ze wszystkich stron. Ciasto włożyć z papierem do pieczenia do keksówki. Ponacinać wierzch ostrym nożem. Odstawić chleb na ok. godzinę lub półtorej. Ale nie dłużej, by chleb nam nie skwaśniał. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 210 stopni C., włączyć opcję pieczenia góra/dół. Wstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na maśle orzechowym 109

Chleb na maśle orzechowym pięknie wyrasta i przypomina nieco wyglądem i strukturą chleb tostowy. W smaku dość mocno wyczuwalne są jajka, jeśli wam to przeszkadza to wypróbujcie ten przepis , który jest jego modyfikacją. Z tego masła orzechowego można wyczarować cuda, polecam nie tylko osobom na diecie niskowęglowodanowej, gdyż jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu 😉 Chleb na maśle orzechowym Składniki(...)pieczenia łyżeczka soli opcjonalnie 2 łyżki siemienia lnianego (30 g) 2 łyżki nasion słonecznika (30 g) Czas przygotowania:  5 min + 40 min pieczenia Ilość:  450 g chleba Przygotowanie Jajka ,  masło orzechowe ,  proszek do pieczenia  i  sól dokładnie mieszamy (najlepiej zmiksować). Piekarnik nagrzewamy do  180 stopni . Na końcu opcjonalnie dodajemy  siemię lniane

WegePrzepis
Chleb na drożdżach ze smażoną cebulką 82

Jaki jest najlepszy chleb? Według mnie taki domowy, własnoręcznie upieczony.Chleb w którego wykonanie wkładamy całe swoje serce. Uwielbiam domowe wypiekanie chleba czy bułeczek. Pachnie wtedy w domu obłędnie. Często wymyślam nowe receptury. Tak było i tym razem. Powstał chleb cebulowy. Idealny z bardzo chrupiącą skórką. Po naciśnięciu chlebek wraca. Obłędnie pachnie i tak samo smakuje. Na drugi dzień się(...)margaryny Na cebulkę: 1 duża cebula szczypta soli 2 łyżki masła lub margaryny do smażenia Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania foremki Wykonanie pysznego chleba z cebulką: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,, ruszył''. 2. Cebulka: Cebulę obieramy

Izabelawkuchni
Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym (keto) 176

Testowałam już kilka przepisów na keto pieczywo i poza bułkami ciężko mi było znaleźć dobry zamiennik. W końcu upiekłam chleb z chrupiącą skórką i delikatnie wilgotnym wnętrzem. Ogólnie rzecz biorąc chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym to zdecydowanie mój faworyt keto pieczywa. Co najważniejsze nie czuć w nim aż tak bardzo jajkami, jak w wielu keto pieczywach. Rewelacyjne jest(...)również jego przygotowanie, wystarczy zmiksować niezbędne składniki, przelać na blaszkę i za 40 minut mamy gorący bochenek niskowęglowodanowego chleba. Polecam również osobom na będącym na diecie wysokotłuszczowej 😉 Przepis na chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Składniki 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (45 g) 4 jajka 4/5 szlanki masła orzechowego (200 g) jak zrobić masło orzechowe ? 2 łyżeczki proszku

WegePrzepis
Kanapka Club sandwich 194

innego jak pieczywo pszenne, przełożone mięsem drobiowym, sałatą, bekonem, pomidorem i majonezem. Pieczywo powinno być ciepłe, podgrzane na patelni lub w tosterze. Kanapka zawsze składa się z trzech kromek chleba. Jest to słynna kanapka, która figuruje w jadłospisach wszystkich szanujących się barów i knajp. Obecnie jest to jedna z najbardziej popularnych kanapek na świecie. W internecie krąży bardzo dużo różnorodnych(...)przepisów tej słynnej kanapki. Ale główna zasada jest taka, że kromki tostowego chleba przekłada się dwoma gatunkami mięsa, serem żółtym, jajkiem (gotowanym lub smażonym) oraz pomidorem i sałatą. Zachowanie tych tych zasad zawsze pozwoli nam stworzyć Club sandwich. Każdy z nas uwielbia nietypowe kanapki. Dlatego też z wielką chęcią przygotowuję je dla rodziny na lunch czy kolację, ale również często

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chleb na zakwasie z garnka żeliwnego 112

Chleb z garnka żeliwnego na zakwasie pszennym. Chleb pszenno - orkiszowy, lekki puszysty i przepyszny. Chleby na zakwasie charakteryzują się długą świeżością, wyjątkowym smakiem, w dzisiejszych czas kupno takiego prawdziwego chleba jest prawie niemożliwe.  Dlatego kilka miesięcy temu postanowiłam zacząć pracę nad e-bookiem "Domowe wypiekanie", chciałam podzielić się z Wami moimi pomysłami na chleby. Takie prawdziwe, takie o których(...)chyba każdy z nas marzy. Chleby na zakwasie są trochę pracochłonne ale czas przy ich przygotowaniu jest wart każdej jednej minuty! Jeśli jeszcze nie miałeś okazji zapoznać się z moim e-bookiem, to zachęcam do kupienia w moim sklepie w cenie 25zł. W e-booku znajdziesz przede wszystkim bardzo dużo merytorycznej wiedzy, wskazówki o zakwasie. Przepis na zakwas żytni, pszenny

SMYKWKUCHNI
DOMOWE WYPIEKANIE – KAROLINA SMYK 153

KAROLINA SMYK Mam nadzieję, że teraz pokochasz domowe wypiekanie, tak samo mocno, jak ja. W e-booku znajdziesz bardzo dużą ilość merytorycznej wiedzy, opisałam dokładnie wszystkie poszczególne etapy wypieku chleba. Moje triki, błędy i podzieliłam się swoim doświadczeniem. Nie jestem piekarzem ale domowe chleby goszczą na moim stole od siedmiu lat. Teraz już wszystko będzie dla Ciebie zrozumiałe(...)coś rozumiemy, to staje się to proste i łatwe do zrobienia. W przypadku wypieku chleba na zakwasie jest to niezbędne. Początkowo w „Domowe wypiekanie” miałam opublikować tylko przepisy na chleby, ale w domu wypiekam też inne pyszności, którymi chciałam się z Tobą podzielić. Dlatego znajdziesz przepis na puszysty strucel czekoladowy, chlebek bananowy, kryzysowe drożdżowe, czy puszyste bułeczki, które możesz przygotować

SMYKWKUCHNI