chleb - 26176 przepisów (strona:146/1746)

Chleb bezglutenowy z gotowego koncentratu. 139

Zawsze wychodziłam z przekonania, że bezglutenowy chleb to "gnieciuch". Zwracam honor.. nigdy bym na prawdę nie pomyślała, że jest bardziej puszysty niż te z mąki pszennej.  Miałam gotową mieszankę, ze sklepu Balviten, którą postanowiłam przygotować, aby sprawdzić czy ma to sens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować? Sklep oferuje produkty bezglutenowe(...)się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski mix. W składzie mamy mieszankę skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej, glukozy, mąki kukurydzianej, izolatu białka sojowego, skrobi ziemniaczanej.  Przygotowanie tego chleba jest dziecinnie proste. Nie trzeba go długo wyrabiać, ani zbyt długo czekać na jego wyrośnięcie.  Potrzebujemy jedynie wody, drożdży, oleju, soli i cukru. Na zdjęciu macie dokładne proporcje. Wszystkie

MamaOskarka
Chleb Bezglutenowy 175

wielu próbach i błędach powstał przepis doskonały! Prosty i mega szybki przepis na chleb bezglutenowy. Składniki: 0,5kg mąki, ja używam mieszanki mąk posiadanych aktualnie w kuchni, tym razem to było 200g mąki bezgluten uniwersalnej do chleba oraz 300g mąki gryczanej opakowanie suszonych drożdż kilka łyżek oleju (ja daję 3 do ciasta a 1 wykorzystuję do posmarowania chleba ) 1/2 łyżeczki(...)zasadzie przelać) do foremki.  Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Około 15-20 minut ciasto rośnie. Piekarnik rozgrzewamy do 175-180 stopni.  Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smarujemy olejem, ładnie się zarumieni. Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane

IzaGotuje
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 231

przepisem Ewy z bloga BaBy w kuchni . Dziewczyny prezentują na swojej stronie naprawdę ciekawe i nietuzinkowe przepisy, zdecydowanie warte wypróbowania. Na pewno jeszcze do nich zajrzę po kolejne inspiracje :) Chleb wyszedł niesamowicie aromatyczny. Feta wcale nie zdominowała smaku, pomidory suszone, zioła i czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej pasty rybnej na treściwe śniadanie. Do ciasta chlebowego dodałam(...)oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże olejem posmarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę .  Nie omieszkam tu niniejszym pozachwalać idei olejów w saszetkach, bo są istnym ratunkiem w potrzebie. Jak znalazł, gdy w niespodziewanym momencie kończy się butelka zwykłego oleju. Łapiesz wtedy za saszetkę i po kłopocie! W szybkim skrócie: olej

Grunt to przepis!
Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia 144

Długo zastanawiałam się czy dzisiejszy wpis powinien się na blogu pojawić.  Chleb, który upiekłam, mimo że smaczny, w żaden sposób nie jest tym co miało się upiec. Ale ponieważ piekłam w ramach Piekarni prowadzonej przez Anię  z bloga Kuchennymi Drzwiami  , uznałam, że jednak efektem się podzielę.  Wydawał się przyjemnym, drożdżowym pieczywem. Nic bardziej mylnego! Pierwsza próba(...)duża. O skręcaniu ciasta nawet nie można było pomyśleć. Ciasto było wręcz płynne! Mimo, iż robiłam z połowy porcji, rozpłaszczona masa ledwo zmieściła się w piekarniku! Na szczęście upieczony chleb nie miał zakalca i  mimo że płaski, był bardo smaczny. Właściwie przypominał ciabatę. Podjęłam jeszcze jedną próbę, tym razem zmniejszyłam ilość wody o ok 1/3.  Ciasto można było

Stare Gary
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 185

wydania z 1914 roku , które należało do Karolki i które także odnalazłam na strychu - pisałam o tej książce już wcześniej tu i tu (klik). Wybrałam czekoladowy mazurek z chleba razowego . Tego typu mazurki były kiedyś często wypiekane, dziś to rzadkość - większość mazurków bazuje na kruchym spodzie lub białkach. Niezwykły to wypiek. Nikt mi go nie polecił, przepis jest bez zdjęć(...)względu na to gdzie jestem, co robię, gotuję  i o czym piszę, mogę zawsze czuć Waszą wyjątkową obecność.  I Twoją Karolko też... MAZURKI CZEKOLADOWE Z CHLEBA RAZOWEGO  /cytuję wersję oryginalną - piekłam z 1/3 porcji/  Wziąć 3 kubki tartej czekolady, 3 kubki miałkiego cukru, 1 kubek słodkich siekanych migdałów, 4 kubki przesianej mąki z ususzonego chleba

KUCHARNIA
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 169

samotna i dzika niczym torfowisko. Może tak rudawy?  Tyle jest na tym świecie różnych zrudziałości - rude włosy Ofelii i to pragnienie, by tak jak kiedyś dostać na podwieczorek chleb z masłem posypany kruszonym piernikiem... I lasy przede wszystkim - zrudziała ziemia i zrudziałe niebo, leciutki zapach zbutwiałego drewna, prawdziwków i wody.  A surowy jedwab? A czemuż nie? Sweter grubo(...)skorupka zagrzebanych w popiele ziemniaków przypali się tak jak lubię.  Grubym patykiem rozgrzebuję ognisko. Uwalniam zapach - ciepły, jesienny, ziemniaczany.  Tylko masło i sól - ziemniaczana uczta. Myślę o chlebie. Jak smakuje tam, gdzie jest jeszcze zimniej.  Odkładam część ziemniaków. Rieska. Fiński chleb. Taki upiekę.  Jest inny. Płaski,malutki, pyszny.  Ma smak pieczonych ziemniaków.  Rozgrzewa

KUCHARNIA
Ciepły chleb... Jak zrobić zakwas 127

dzieciństwie zazdrościłam piekarzom ich pracy, wszechogarniającego zapachu ciepłego pieczywa i tej chrupiącej skórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani(...)przez które sączy się na ulicę zapach którego nie sposób z niczym porównać... Szkoda,  że takich piekarni jest już coraz mniej...  Na szczęście potrafię już upiec własny chleb. Najczęściej pszenny na zakwasie ponieważ taki najbardziej smakuje mojej rodzinie. Kiedy go piekę wracam do dzieciństwa i moich marzeń o pracy w piekarni, gdy dzielę się wypiekiem z moimi Rodzicami

Zapiski Młodej Żony
Chleb marchwiowy 150

wiedziałam, że ten chleb zrobi w pracy taką furorę..  Zlepek kilku przepisów dał niesamowity efekt.. W tej chwili ten chleb postawiłabym na pierwszym miejscu.. Chleb ma lekko pomarańczowo żółtawy kolor i strukturę lekko wilgotną i nieco zwartą..  Nikt nigdy by nie zgadł, że to jest chleb marchwiowy, bo wcale tak nie smakuje.. Marchwiowe smużki wyglądają(...)skórka i  lekki zapach ziół sprawił że wypiek ten mogę nazwać moim własnym (przepis własny)sukcesem nazwanych przez innych idealnym.. :-) Z podanego przeze mnie przepisu wychodzi jeden chleb upieczony w małej keksówce. Wybaczcie źle ukrojony chleb ale było późno i był jeszcze ciepły. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico 124

Początek roku i przyszedł czas na wspólne pieczenie…. Do styczniowej piekarni organizowanej -jak zawsze- przez Amber chleb wybrała Ania z Bajkorady . Dzięki temu -tym razem- mieliśmy okazję upiec pyszny chleb pszenny hiszpański Pan Rustico. Chleb jest bardzo delikatny i wart każdej chwili mu poświęconej… choć nie było tego dużo Tym razem trzymałam się dokładnie przepisu i nie miałam(...)drodze żadnych problemów… a na koniec wyrosło mi to pyszne cudeńko. Bardzo dziękuję wszystkim biorącym udział w naszym comiesięcznym wspólnym pieczeniu Przepis na chleb pszenny beż żadnych zmian podaję za Amber. Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico STARTER 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać

UgotujmyTo.pl
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 190

rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym miesiącu Wisła z bloga  Zapach chleba , która jest pomysłodawczynią listy, powierzyła mi jej prowadzenie. Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie Wszystkie szczegółowe informacje na temat akcji znajdziecie na stronie u Wisły , ja wrzucę tylko najważniejsze(...)karnawałowym menu. A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je   tutaj . Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego.  Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami Czas przygotowania: ok. 25 godzin Proporcje na 1 bochenek Składniki Zaczyn

Kulinarne przygody Gatity
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 175

pierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji -  Amber , prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga  Konwalie w Kuchni . Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię(...)powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :)  Przepis z książki "Chleb"   J. Hamelmana Przepis i rysunki z bloga Amber Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„ J. Hamelman Składniki na 2 chlebki pâte fermentée 122 g  mąki chlebowej

Stare Gary
Zapiekanka chlebowa czyli bread and butter pudding 232

butter pudding”, jest znany i lubiany od 18 wieku. Nie dziwię się :)! Prosty i smaczny. Daje dużo możliwości dowolnego modyfikowania potrawy… Można dodać inne owoce, zamiast chleba można użyć chałki, brioszki czy croissantów, można dodać kawałki czekolady czy też posmarować kromki ulubionym dżemem… ale na początek wersja podstawowa, która bosko smakuje podana na gorąco z lodami waniliowymi(...)Spróbujcie koniecznie, zapewniam że warto! Zapiekanka chlebowa – składniki: 12 kromek chleba tostowego ok. 50 g rodzynek trochę kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie) 500 ml mleka 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka wanilii szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki cukru cukier do posypania masło do posmarowania chleba 1. Kromki chleba posmarować masłem i przekroić tak aby z każdej kromki powstały

UgotujmyTo.pl
Chleb na zakwasie - krok po kroku 151

Przepis podaję za autorką książki pt. " Zamień chemię na jedzenie *" Julita Bator namawia nas do pieczenia chleba w domu, ale nie tylko chleba... Kto ciekawy przeczyta o tym we wspomnianej pozycji :) "Krok pierwszy : ZAKWAS  - na zdjęciu potrzebujemy mąkę żytnią typ 720 i wodę Dzień PIERWSZY 1  łyżkę mąki żytniej typ 720 wymieszać z 2 łyżkami letniej wody(...)odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając tak, by był dopływ powietrza (aby zakwas szybciej dojrzał, można dodać otrzymaną od kogoś łyżkę zakwasu. Można dodać także łyżkę żurku albo kawałek skórki chleba ) Dzień DRUGI Do zakwasu dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody, wymieszać. Dzień TRZECI Do zakwasu dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Wymieszać. Dzień CZWARTY Do zakwasu

Proste Potrawy
Świąteczny chlebek-choinka 34

Zawsze piekę chleb na święta , a w tym roku postanowiłam zrobić coś wyjątkowego – chlebek-choinka, czyli odrywane bułeczki w kształcie choinki. Właśnie przetestowałam przepis na ten świąteczny wypiek i wczoraj z dumą podałam go na stół. Okazją było świętowanie drugiej niedzieli Adwentu w gronie znajomych, podczas którego testowałam kilka nowych dań. Jednym z nich był sernik baklava , którego przepis(...)chlebek-choinka okazał się prawdziwym hitem – nie tylko pięknie wyglądał, ale i wyśmienicie smakował! Chlebek-choinka na stół wigilijny – efektowny wypiek jako ozdoba i przysmak świąteczny Świąteczny chleb domowego wypieku to prawdziwa uczta dla zmysłów i serca. Wykonany z miłością, wypełnia dom ciepłym aromatem, który natychmiast przywołuje świąteczną atmosferę. To coś więcej niż zwykły wypiek – to tradycja, którą dzielimy

codojedzenia
Chleb orkiszowy z nasionami szałwii hiszpańskiej 42

Chleb ze starego bloga na prośbę internautki. Chleb bardzo smaczny. Nasiona po namoczeniu tworzą galaretowatą strukturę, która utrzymuje ciasto w ryzach i dodaje wnętrzu chleba elastyczności. Podobnie jak przy użyciu nasion lnu. Namoczona kaszka orkiszowa sprawia, że ciasto w trakcie wyrabiania jest kleiste ale w efekcie po wypieku wzmacnia wilgotność chleba. Drożdże można pominąć. Zyskałam tylko 30 minut(...)godziny w tym przypadku 2 godziny.  Ciasto nie wymaga również 2 czy 3 krotnego składania po wyrobieniu a tym samych długiego odpoczynku, jak to zwykle bywa przy chlebach pszennych. Wystarczy 30-40 minut aby wyłożyć do foremek do ostatecznego wyrośnięcia. Można również upiec na kamieniu lub blasze z piekarnika dając mu wcześniej wyrosnąć w koszyczkach. Chleb orkiszowy z nasionami

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania