Chleb "swojski" żytnio - pszenny 70/30

Chleb

Chleb "swojski" żytnio - pszenny 70/30

Bardzo smaczny chleb mieszany żytnio - pszenny 70/30, polecam! Dzień wcześniej, wieczorem nastawić zaczyn: 20 g zakwas żytni 340 g ciepła woda 40oC  (jeśli będziemy piec chleb w foremce, to  ilość wody można wtedy zwiększyć do 360-375 g ) 10 g słód żytni jasny (jak nie mamy, można pominąć, jednak aromat chleba będzie wtedy mniej intensywny ) 1 g kminek mielony (można pominąć) 150 g mąka żytnia jasna typ 720 40 g mąka żytnia razowa typ 2000 Fermentacja 11-12 h w cieple 25-27oC, aż zac... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.