Dynia duszona do chleba – kuchnia podkarpacka

Dynia duszona do chleba – kuchnia podkarpacka

Dynia duszona do chleba – kuchnia podkarpacka

Dynia duszona do chleba - kuchnia podkarpacka W kuchni podkarpackiej dynia wykorzystywana jest przede wszystkim jako główny składnik prostej zupy na mleku, zwanej dynianką bądź banianką, podawanej z zacierką albo kluskami. Z dyni smaży się też racuchy, przygotowuje surówki, a nawet używa się jej jako składnik ciasta drożdżowego. Dynia duszona do chleba to rodzaj smarowidła, które zaskoczy wielbicieli tego warzywa. Dzięki dodaniu do niej koperku, natki pietruszki i szczypiorku nabiera wyjątkowego smaku i bardziej prz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Autor

Trzeci Talerz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

dynia, chleb, pasty, pasta, racuchy, kluski, ciasto drożdżowe, jabłka, drożdżowe, śniadania, ciasto, surówka, ogórki, ogórki kiszone, kolacja, zupa, ciasta z jabłkami, sosy, zupa warzywna, ciasto na zimno

Inne przepisy z Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.