chleb - 25827 przepisów (strona:152/1722)

Chleb na liściu chrzanu i "Zabić drozda" 149

Chleb na liściu chrzanu "prześladował" mnie od pewnego czasu. Najpierw usłyszałam o nim w jakiejś audycji radiowej, potem jedna z blogerek dołączyła swój przepis do prowadzonej przeze mnie grupy Domowe pieczywo w Google (zapraszam), a niedawno znajoma blogerka i nauczycielka Marlena Kowalska pochwaliła się swoim wypiekiem na fb. No i jak tu nie upiec u siebie? Zwłaszcza że chrzanu(...)mnie dostatek 😏 Swój chleb orkiszowo-pszenny upiekłam na zakwasie, bo takie najbardziej lubię. Składniki : 150 g aktywnego zakwasu (u mnie orkiszowy) 200 g pełnoziarnistej, razowej mąki orkiszowej 250 g białej mąki pszennej 8 g soli 4 g cukru 260 g wody 70 g jasnej mąki orkiszowej świeży liść chrzanu Wieczorem zakwas rozcieńczyć 100 g wody. W misce wymieszać mąkę pszenną

Weekendy w domu i ogrodzie
Świeżyna w słoju. 154

Odkładamy do ostygnięcia w temp. pokojowej około 12 godz. następnie chowamy do lodówki na okres 5-7 dni. Po tym czasie można się zajadać . Można jeść na zimno z chlebem i małosolnym ogóreczkiem do tego 100 g dobrej wódeczki :) lub na gorąco z młodymi ziemniaczkami. Tak najlepiej mi smakuje. Serdecznie polecam. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pizza - historia prawdziwa 165

krajów może sobie przypisać wynalezienie pizzy, wszystko bowiem zależy od samej definicji pizzy. Jeśli na przykład spojrzymy na pizzę od najbardziej uproszczonej strony, czyli od definicji mówiącej o płaskim chlebie z porozrzucanymi dodatkami to mamy dowody na to, iż w 5-tym i 6-tym wieku żołnierze Perscy piekli taki chleb. Do pieczenia w terenie używali swoich okrągłych tarcz. Następnie(...)pokrywali chleb serem i daktylami.  Ale czy taki chleb z serem możemy faktycznie nazwać rodzajem pierwotnej pizzy? Aktualnie nazywany podpłomykiem różnił się jedynie dodatkami. Egipcjanie również wypiekali ten rodzaj pieczywa, Hindusi mieli swój chleb naan, który dodatkowo wypiekany był w piecach Tandoori, ale niestety żaden z nich nie był podawany z dodatkami. Zatem czy Persowie, z powodu dodatków, mają

Better Life By Auntie Ju
Chleb ProBody - low carb 765

Odchodząc nieco od słodyczy stwierdziłyśmy, że warto podzielić się z Wami produktem, którego poznałyśmy już bardzo dawno temu. Nie jesteśmy systematyczne w pieczeniu chleba, ponieważ nie zawsze chcemy jeść kanapki. Przebywając też w mieszkaniu bez piekarnika domowy chleb ma małe szanse zaistnieć, dlatego zdarza się, że chodzimy do pobliskiej piekarni aby kupić chleb ProBody . Ma on szereg właściwości a możecie(...)bardzo apetyczny czyli zbożowego wypieku. Kromki są dobrze wypieczone, jednak wilgotne w środku. Miąższ jest bardzo delikatny ale ziarna trzymają całość i nie kruszy się po przełamaniu kromki. Smak chleba bardzo różni się od klasycznych wypieków na zakwasie. Jest delikatny w smaku ale bez nuty kwasku czy drożdży a ziarna przyjemnie oporują podczas jedzenia. Należy przechowywać go w suchym miejscu

Candy Pandas
Kanapka z zapiekanym boczkiem 🥓🥓🥓 150

Niedroga i łatwa w przygotowaniu propozycja, która zadowoli niejednego smakosza tego kawałka, jakim jest boczek. Co ważne, przy tym daniu nie potrzebne jest jakieś wyjątkowe pieczywo, może być nawet chleb, który macie akurat u siebie w domu. Ja tak właśnie zrobiłem. Oczywiście moja propozycja może być podana jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek do zupy. Kanapka z zapiekanym(...)też moje inne propozycje – kanapkę nowojorską , czy kanapkę z tuńczykiem i jabłkiem. Film Składniki – kanapka z zapiekanym boczkiem 200 g boczku wędzonego w plastrach pomidor cztery kawałki chleba łyżka majonezu sałata łyżeczka keczupu ostra papryka Przepis – kanapka z zapiekanym boczkiem Nasz przepis zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 st. Celsjusza. Przygotowanie kanapki zaczynamy od pokrojenia

Kuchennyviral.pl
Mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy 198

francuskiego hors d’œuvre (wersja spolszczona ordewry). Przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. I właśnie taką rolę spełnią mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy. Składniki ( ilość dopasowujemy do potrzeb) : - chleb pumpernikiel - papryka pieczona - bryndza - masło Dodatkowo do ozdoby: - świeże listki bazylii - skórka cytrynowa - czerwona cebula - pieprz czerwony (skórki) Oraz(...)worka foliowego (lub zawijamy szczelnie w folię aluminiową) na 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy skórkę, zostawiamy do ostygnięcia. Do przygotowania mini kanapek użyłam małej, okrągłej foremki do ciastek. Z chleba, bryndzy i papryki wycinamy takiej samej wielkości kółka. Na jedną porcję będą potrzebne po 2 kółka z chleba, 1 z bryndzy i 3 z papryki. Podstawę (pumpernikiel) smarujemy cienko masłem

mojewypiekiinietylko
Chleb na zakwasie pachnący tahiną i "Wybacz mi" 104

Zakup nowego słoika z tahini i dobranie się do tej pasty wiąże się z pokonaniem grubej warstwy pysznego oleju o wyrazistym smaku. Postanowiłam wykorzystać ten olej do wypieku chleba na najbliższy tydzień. Chleb ma chrupiącą skórkę i mocno pachnie tahiną. Składniki (na keksówkę): 230 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej typu 1850 160 g mąki żytniej razowej typu(...)łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 130 g ciasta z poprzedniego wypieku chleba na zakwasie 360 g wody 2 łyżki oleju znad tahiny łyżka sezamu Ciasto z poprzedniego wypieku wymieszać w miseczce z 60 g wody (zakwas). W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki. Do suchych składników dodać zakwas i resztę wody. Masę wymieszać drewnianą łyżką, a następnie ręką

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb bezglutenowy - jaglany 149

Pierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji chleba jest dokładnie taka sama jak w przypadku pieczywa z mąki gryczanej więc przepis został skopiowany z poprzedniego wpisu.  Dla wygody i piszącej i czytających:-)  Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki(...)wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga!!! Kluczowa jest tutaj ilość dodanej wody. Jeśli będzie jej za dużo chleb wyrośnie bardzo duży i wypłynie z blaszki podczas pieczenia jednak w środku powstanie

Ze smakiem bez glutenu
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 76

Dzisiaj przedstawiam przepis na CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE . Chleb jest łatwy w przygotowaniu, ma bardzo chrupiącą skórkę i fajny, miękki miąższ. Świetne jest to, że chleb ten naprawdę długo pozostaje świeży (nie tak, jak ten kupiony w sklepie) - chociaż pewnie nie będzie Wam dane przekonać się o długości jego przydatności :) Chleb ten polecam tym, którzy poszukują przepisu na tradycyjny, domowy(...)chleb Polski.  SKŁADNIKI: na 1 bochenek 200g zakwasu żytniego 550g mąki pszennej typ 650 lub 750 50g mąki razowej 1 łyżka płynnego miodu 1 płaska łyżka soli 300g letniej wody 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie) kminek, sezam i/lub inne ziarna do posypania (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy

Moja Książka Kucharska
CHLEB PIENINSKI PSZENNO-ZYTNI Z ORKISZEM 105

CHLEB PIENIŃSKI PSZENNO-ŻYTNI Z ORKISZEM W smaku przypomina tradycyjny chleb mieszany, jednak zawartość mąki orkiszowej powoduje, iż jest on bardziej delikatny i smaczniejszy. Miąższ ma mięciutki, a skórkę bardzo chrupiącą, która fantastycznie 'trzeszczy' podczas krojenia. Świetnie smakuje nawet z samym masełkiem. Bardzo łatwy w przygotowaniu chleb. Polecam przepis na domowy chleb pieniński z dodatkiem orkiszu. SKŁADNIKI(...)łyżeczki otrąb pszennych 1 łyżeczka soli 340ml wody o temperaturze 20-25 stopni 7g drożdży instant ziarna do posypania : sezam, mak, słonecznik itp. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto. Krok 2. Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez 10-15 minut (mieszadłami do ciasta, na najniższych obrotach). Ciasto ma być sprężyste

Moja Książka Kucharska
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ZYTNI 114

DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykle prosty, domowy chleb pszenno-żytni. Przepis pochodzi ze strony smakowitychleb.pl , trochę zmodyfikowany. Polecam ! SKŁADNIKI: 225g mąki pszennej 225g mąki żytniej typ 720 2 łyżeczki suszonych drożdży instant 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki ziaren kminku 300 ml ciepłej wody (około(...)stopni) ziarna kminku do posypania chleba PRZYGOTOWANIE: Krok 1 . Wszystkie składniki  na chleb umieszczamy w dużej misce, mieszamy do wstępnego połączenia, następnie za pomocą miksera wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (do momentu, aż ciasto stanie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski ). Ciasto na chleb można oczywiście wyrobić ręcznie.  Krok 2. Wyrobione ciasto chlebowe (w misce

Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNY CHLEB FLISACKI Z ULANOWA 159

CHLEB FLISACKI zwany CHRUPACKIM          Chleb flisacki zwany dawniej chrupackim łączy się bezpośrednio z zawodem flisaka i jest przypisany do jednej miejscowości - Ulanowa, który od XVIII do XIX wieku był silnym ośrodkiem flisactwa w Polsce. Jest to niewielka miejscowość w woj. Podkarpackim, położona u ujścia rzeki Tanwi do Sanu (bardzo piękne i spokojne miejsce, odbywają(...)się tam liczne spływy kajakowe). Obecnie jest to jedyne miejsce, gdzie kultywuje się jeszcze polskie tradycje flisackie.           Do wypieku chleba flisackiego używano lokalnych, naturalnych produktów :mąki żytniej razowej lub zwykłej z dodatkiem mąki pszennej, serwatki i skwarków.Chleb flisacki ze względu na zawarte w nim skwarki oraz serwatkę charakteryzuje się dużą wilgotnością

Moja Książka Kucharska
Chleb rozmaitości. 102

Chleb, który dzieci lubią bardziej niż bułki :)Co takiego jest w tym pysznym chlebie?... Już podaję składniki na dwa bochenki foremkowe 30 x 11 Mąka typ650- 5 szkl., mąka żytnia typ2000- 1 szkl., drożdże 1/2 kostki, woda ciepła- 2 szkl.,  cukier- 1 łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane,  słonecznik(...)łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe...  Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby.  Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik, do 200 st.C,  Smarujemy chlebki rozbitym jajkiem lub wodą, nacinamy, posypujemy ziarnami i pieczemy przez 50-60 min. w opcji

chleba naszego
Japoński chleb mleczny Hokkaido 149

Chleb o egzotycznie brzmiącej nazwie "Hokkaido Milk Toast". Dla mnie bardzo podobny do naszej polskiej chałki. Bardzo smaczny, delikatny i puszysty o pięknym maślanym zapachu. Polecam bo jest prosty i szybki do zrobienia. Źródło przepisu: en.christinesrecipes.com   Składniki na foremkę 25x10 cm: 340 g mąki pszennej, użyłem typ 480 54 g cukru 5 g soli 6 g mleka pełnotłustego(...)mleka 37 g śmietanki kremowej 1 średnie jajko 115 g kleiku z mąki (Tang Zhong) opis wykonania na samym końcu przepisu 30 g roztopionego masła Do posmarowania chleba: - żółtko jajka roztrzepane z niewielka ilością wody i szczyptą soli. Na początku wymieszaj w misce: mleko, śmietankę, jajko i  kleik z mąki - Tang Zhong (przestudzony do temperatury pokojowej ).  Dodaj sól

Przepisy na domowy ser i chleb
chleb z zakwasem z ogórków 112

Domowe ogórki kiszone :) robiliśmy w połowie lipca  a zajadamy teraz :) zostaje bardzo dobry zakwas, który warto wykorzystać np. przy wyrobieniu chleba... Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować :) Na 1kg  mąki-może być mieszana np. 650 i 1850- potrzebujemy: a) zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę mąki(...)następnego dnia będzie jeszcze lepsze :) Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki do dwóch keksówek 30x11... Możemy ponacinać, posmarować jajkiem i posypać ziołami lub zostawić bez cudowania :) Gdy chleby w foremkach trochę podrosną, to włączamy piekarnik... Pieczenie: przez pierwsze 10 minut w 220 st.C, drugie 10 minut 200st.C i 40 minut 180 st.C Upieczone chleby wyjmujemy z formy

chleba naszego