śledź - 8492 przepisów (strona:152/567)

Śledź po wiejsku 125

ugotować, następnie drobno pokroić. Marchew umyć, zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w plasterki i razem z grzybami podsmażyć na oleju. Przyprawić do smaku i dusić przez 10 minut. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie po cygańsku 166

Przygotowałam dwa rodzaje śledzi pierwsze zamieszczam już dziś, na kolejne będziecie musieli poczekać... Składniki  1 kg śledzi solonych 7 ogórków konserwowych  4 cebule 1 papryka czerwona 1 szklanka ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu olej (wedle uznania) pieprz Sposób Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wszystko(...)wrzucić do miski.W osobnym naczyniu przygotować sos. Miód wymieszać z ketchupem i musztardą, przyprawić pieprzem, na sam koniec cały czas mieszając dolewać olej. Gotowym sosem zalać śledzie, całość wymieszać. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku

Kuchenne aromaty
Pasta ze śledzia w oleju z kuskusem. 139

można przyrządzić na wiele sposobów. Ja pierwszy raz próbowałam dodać do pasty kaszy i to było bardzo dobre posunięcie :) Być może zostało po obiedzie kilka łyżek? Potrzebujemy: pół puszki śledzi w oleju Łosoś Ustka pół cebuli 2 jajka na twardo 3 łyżki ugotowanej kaszy kus kus 2 łyżki ketchupu pieprz Śledzie wraz z olejem przekładamy do miseczki. Śledzie rozgniatamy widelcem(...)prawie do konsystencji papki. Nie będzie to trudne, gdyż śledzie są bardzo delikatne. Jaja i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do ryby Łączymy wszystkie składniki i podajemy na pieczywie. Skomentuj

MamaOskarka
Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i cebulą 158

Taki spóźniony śledzik :) Pierwszy raz miałam do czynienia z świeżymi filetami śledziowymi. I wpadłam właśnie na taki smakowity pomysł.   SKŁADNIKI: 500 g świeżego filetów śledzia 1 duża cebula kilka ziemniaków jajko białe wino 400ml śmietany 18% sól, pieprz, tymianek, koperek, masło, mleko tarty ser żółty Oczyszczone filety śledzia zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)masełku, dodać odrobinę białego wina i dusić cebulkę do jego odparowania. Następnie dodać śmietanę i posiekany koperek i pozostałe przyprawy. Po chwili wbić jajko i dobrze wymieszać. Opłukać śledzie z mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego

MarciochaKucharzy
Kożuch ze śledzia 151

Zaglądnęłam sobie kiedyś na blog pieguska i natknęłam się na te sałatkę. Zainteresowała mnie, bo śledzie "chodziły" za mną już od dłuższego czasu. Sałatkę zrobiłam i okazała się smakowitym "kąskiem". Zdaje się, że zrobię powtórkę i znowu pojawi się u mnie na stole:) Polecam. Składniki: kilka płatów marynowanego śledzia; 2 średnie cebule; 3 ziemniaki (ugotowane w mundurkach i obrane(...)średnie czerwone buraki (ugotowane i obrane); 3 jajka (ugotowane na twardo); kilka łyżek kremowego majonezu; sól i pieprz do smaku; Wykonanie: Płaty śledzia pokroić w tzw. dużą kostkę, natomiast cebulkę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, buraczki i jaja zetrzeć na tarce  na grubych oczkach.  Składniki ułożyć kolejno warstwami, począwszy od spodu: śledzie; cebulka; sól i pieprz; majonez; ziemniaki

In my kitchen
Śledź z olejem 178

Teraz będzie kilka wpisów przedświątecznych , świątecznych...po prostu nie było kiedy wcześniej wstawić przepisów..na początek śledzie z cebulką wymieszaną z pieprzem cytrynowym i zalane olejem lnianym..Piękny kolor śledzi i cebulki od pieprzu i oleju.. filety śledziowe solone cebula olej lniany Oleofarm pieprz cytrynowy Rafex Śledzie pokroić na kawałki , w razie potrzeby wymoczyć. Cebulę pokroić i wymieszać(...)pieprzem.W naczyniu  układać warstwowo: warstwa śledzi,cebula itd. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Odstawić zamknięte do lodówki na około

Moje domowe kucharzenie
Śledz 170

Śledz to pojęcie szerokie. Śledzia lubię ,ale...pod warunkiem, że nie będzie to matjas. Kupuję śledzia w zalewie lub w oleju na wagę i sama sobie go...doprawiam. Jak lubię? Samego lub z dodatkiem wędliny, koreczków... Śledz jest jednak najlepszy gdy jest najprostszy! Kroje śledzika w paseczki, układam na półmisku-talerzu. Miksuję śmietanę 18% z majonezem i dodaje trochę musztardy(...)solę i dosmaczam pieprzem kolorowym prosto z młynka. Zalewam tym śledzia. Dodaję bardzo dużo świeżego szczypioru, który sama hoduję na parapecie z malutkich cebulek. Śledzik pierwsza klasa, niezastąpiony na Śwęta Wielkanocne u mnie...i na śniadania, gdy gości w domu moc...To moja ulubiona wersja śledzia, tak prosta, że prościej się nie da! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Opiekane śledzie lub fileciki w zalewie octowej 120

przegryzienia na kolacje, czy nawet jako danie obiadowe (np. ziemniakami). Najczęściej robie różnego rodzaju śledzie na święta, bo wtedy jest dużo okazji do spotkań, a śledziki czy fileciki w zalewie można przechowywać dość długo w lodówce i nic się im nie dzieje :) Składniki: 1kg śledzi zielonych (lub filetów z dorsza, czy innej rybki) 2 jajka Sól Pieprz Bułka tarta(...)Olej do smażenia Zalewa octowa: 3 szklanki wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 1 ½ łyżki soli Ok. 10 ziarenek ziela angielskiego Ok. 4 listki laurowe Śledzie lub filety solimy, pieprzymy, a następnie kroimy na niewielkie kawałeczki, po czym panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy obustronnie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier

Smakowy Raj
Rybno – mięsne klopsiki w zalewie octowej 354

śledziem, przekopałam zeszyt babci mojego męża i znalazłam! :) Trzeba przyznać przepis stary i sprawdzony. Klopsiki wyszły rewelacyjne, dlatego jeśli planujecie zrobić je na większą imprezę, proponuje podwoić porcję :) Ja tak zrobiłam, a ciągle się zastanawiam, czy nie będzie mało. Oczywiście jeśli zostanie, też będzie dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :) Składniki na klopsiki: ½ kg słonych śledzi Matiasów(...)Pieprz Ok. ½ litra oleju do smażenia Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 10 sztuk ziela angielskiego 3 – 4 liście laurowe 1 kostka rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie mielimy razem z mięsem i cebulą. Następnie dodajemy jajko, rozmoczoną czerstwą bułkę, pieprz i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę

Smakowy Raj
20. Śledzie w słodkiej glazurze 101

Być może śledzie na słodko brzmią abstrakcyjnie, ale kto nie spróbuje, nie będzie widział, że śledzie najlepsze są właśnie na słodko. Śledzie typu matias wymoczyć i pokroić w kostkę (ok. 5 płatów). 2 cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie dodać do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki miodu, ½ szklankę rodzynek, ½ szklankę żurawiny. Wszystkie(...)składniki wymieszać ze śledziami i odstawić do następnego dnia

Jadło i czytadło
164. Śledzie w zalewie miodowo-musztardowej 163

Uwielbiam śledzie,  podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników. 400g filetów śledziowych a'la matjas 2 cebule 2-3 kiszone ogórki 1-2 pomidory 3 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu 5 łyżek oleju słonecznikowego Przygotowanie: Śledzie moczymy aby pozbyć się soli. Następnie(...)kroimy je w kawałki grubości około 1cm. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plasterki a pomidora w półplasterki. Musztardę mieszamy z miodem i olejem, dodajemy śledzie i warzywa, mieszamy.  Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. UWAGA: Panie, które stosują w kosmetyce oleje do pielęgnacji cery, zachęcam do wypróbowania oleju słonecznikowego. Ja do tej pory stosowałam jojoba, rycynowy

Jadło i czytadło
Francuska przystawka z buraczkami i śledzikiem 168

Śledzie lubią towarzystwo buraczków, a buraczki śledzi - to bardzo zgrany i smaczny duet, dziś w towarzystwie serka Apetina i ciastka francuskiego. Całość tworzy niepowtarzalną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka Apetina Pesto i Rukola 1 mały buraczek 1 słodkie jabłko sok z połówki cytryny 1 płat śledzia z oleju sól, pieprz, cukier 1 żółtko Z ciasta francuskiego wyciąć(...)piekarniku do miękkości, następnie razem z jabłkiem zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać serek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Masę wkładamy  w okienka ciastek. Śledzia kroimy na nieduże paski i nakładamy na sam wierzch masy. Jeżeli ciastka nie będą od razu podawane, to dobrze jest na ich dno wyłożyć listek sałaty, tak aby ciastko nie nabrało

Jadło i czytadło
Sałatka śledziowa po meksykańsku 205

mała puszka kukurydzy 1/2 słoika papryki konserwowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: pieprz, chilli, sól 1 łyżka oleju WYKONANIE Śledzie wymoczyć przez dzień-dwa w wodzie lub mleku (inaczej będą za słone). Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Pomidory z puszki zblendować i przelać(...)wyciągnijcie ziele angielskie i liście laurowe, bo później trudno będzie to zrobić, a raczej nikt nie lubi przegryźć ziela angielskiego. Jeżeli chodzi o rybę, to polecam kubełek z Seko. Śledzie są pyszne i jest ich dużo. W sam raz na sałatki śledziowe ;-) Często robiąc sałatki śledziowe korzystam z tych na zdjęciu firmy Seko

Passions hobbies life
ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 186

Dziś sucha środa, w moim domu obchodzimy postnie ten dzień, także dzieci w tym dniu delektują się smakiem śledzika. Aby nie nudzić już wszystkich śledziem w oleju, dziś podaję z suszonymi pomidorami. Aromatyczne i pyszne, szczerze polecam!   Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych 8 suszonych pomidorów 1/2 szklanki oleju z osączenia pomidorków 1/2 szklanki oleju  1 cebula 1 łyżeczka(...)ziół prowansalskich Wykonanie: Płaty śledziowe moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. Do miseczki układamy troszke pokrojonych w paski pomidorów, pokrojonej w piórki cebuli, wykładamy część pokrojonych w paski śledzi. Na to znów pomidorki, cebulę, znów śledzie. Posypujemy ziołami, przemieszamy delikatnie. Wlewamy oba oleje. Odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Najsmaczniejsze po 24 godz

Z Majeczką w kuchni
Ryby - dlaczego warto je jeść? 206

polepszają nastrój wzmacniają odporność Jakie minerały witaminy zawierają? witamina A witamina D witamina B12 fosofor fluor selen jod magnez wapń żelazo Jakie ryby wyróżniamy? ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot ryby słodkowodne(...)leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola, lin, szczupak, miruna panga ryby średniotłuste: pstrąg, karp ryby tłuste: łosoś, halibut, węgorz, tuńczyk, śledź, szprot, makrela Jaka ryba według mnie jest najzdrowsza? Łosoś - dlatego, że jest najtłuściejszą rybą, zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych. Również jest bogate w białko i minerały (magnez, fosfor, selen

Truskawkowa Fiesta