duże ziemniaki 1 duża cebula 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 duża łyżeczka musztardy pieprz 2-3 łyżki oleju z zalewy w której były śledzie (opcjonalnie) Ziemniaki gotujemy około 20 min odkąd woda zacznie wrzeć, jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie ogórka kroimy w drobną kostkę i odciskamy. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy(...)Śledzie kroimy również w kosteczkę. Wszystko mieszamy. Jak jaka się ugotują również kroimy je w kostkę, dodajemy do reszty i dokładamy 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 duże łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy, przyprawiamy pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Jak ziemniaki będą gotowe i wystygną kroimy je w kostkę dodajemy do reszty dokładnie mieszamy i opcjonalnie dodajemy jeszcze oleju z zalewy
Piekielna Kuchnia Patikupieniem creme fraiche bo tej chyba w polskich sklepach nie ma. Ale i na to jest sposób więc nie ma wymówek - robimy śledzie w sosie śmietowo-musztardowym! Dobry śledź jest zawsze dobry a ten przepis przypasował mi bardzo więc i Was zachęcam do wypróbowania. Myślę, że sprawdzi się nie tylko podczas Świąt, ale też w zwyczajny dzień czy podczas
Smaczna PyzaSkładniki: 6 filetów śledziowych około 10 sztuk małych grzybów marynowanych (podgrzybków) 1 cebula 1 jabłko około 2 łyżek octu winnego olej Sposób wykonania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 3 godzin. Po tym czasie kroimy w kostkę cebulę, grzyby i obrane jabłko. Śledzie kroimy w nie za duże paski. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem. Dodajemy do smaku ocet winny(...)Śledzie najlepsze są na drugi dzień, wtedy wszystkie składniki przejdą swoimi smakami
Qchnia po prostuŚledzie bardzo lubie i robię je na różne sposoby. Zrobiłam ich kolejną wersje w pomidorach z dodatkiem pieczarek. Śledzie pomimo, że same mają intensywny smak bardzo fajnie przechodzą aromatem pieczarek. składniki: 7-8 filetów śledziowych solonych 250 g niedużych pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 listki laurowe sól cukier majeranek olej do smażenia Śledzie wymoczyć aby pozbyć się(...)odparuja wodę i lekko się zarumienią. Dodać przecier pomidorowy i listki laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeponiedziałkowy poranek zapraszam na pyszne śledzie w sosie tatarskim z dodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, sok z 1/2 cytryny , 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki śmietany 18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 ogórki(...)konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych pieczarek , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. 2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce
Tradycyjna kuchnia Kasizanurzone, jest rewelacyjny. Jakiś czas temu, moja koleżanka, która jest weganką, podrzuciła mi wspaniały przepis. Stwierdziłam, że będę musiała wykorzystać go na święta. Zrealizowałam go dzisiaj, a "śledzie" z boczniaków wyszły tak niesamowicie, że postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem już dzisiejszym poście! Mam nadzieję, że przepis przekona i Was oraz, że również zagoszczą na Waszym wigilijnym stole(...)tego warte! Jestem pewna, że zjedzą je osoby, które uwielbiają śledzie oraz te, które nigdy by ich nie tknęły. Wychodzi ich cała miska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki: - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego
Be Fit Be StrongZapraszam na drugą wersję śledzia po kaszubsku. Tym razem zamiast białego wina dodałam do niego świeży sok z pomarańczy. Tak naprawdę trudno mi jest powiedzieć, która wersja jest lepsza. Wypróbujcie obydwie i przekonajcie się sami. Przepis na pierwszą wersję śledzia znajdziecie tutaj . Śledź po kaszubsku II Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie Składniki: 6 filetów śledziowych(...)najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska czarny mielony pieprz olej do smażenia 1 łyżeczka masła Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy
Kulinarne przygody GatityŚledzie w musztardzie wzbogacone gorczycą, curry i kurkumą to świetna danie na co dzień, na święta a także inne okazje, szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, dodać sos i wymieszać, nie ma nic prostszego a smakują pysznie. składniki na 6 porcji 1 kg płatów śledziowych solonych 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki musztardy(...)płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w kostkę i łączymy ze śledziami. Do miski przekładamy musztardę oraz majonez dodajemy gorczycę, przyprawę curry, kurkumę oraz czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do śledzi cebuli i ogórków i wszystko dokładnie ze sobą
Smakowite DaniaSkładniki: 2 płaty śledziowe 1 - 2 ugotowane buraki 2 jajka 2 ziemniaki 1 cebula czerwona majonez (1 - 2 łyżki) jogurt naturalny (1 - 2 łyżki) sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku. Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć. Pokroić na kawałki. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać(...)Buraki obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. W naczyniu na dno wyłożyć połowę śledzi. Na śledzie położyć połowę posiekanej cebulki. Posmarować odrobiną sosu. Na to położyć ziemniaki i na wierzch buraczki. Ponownie posmarować odrobiną sosu. Ułożyć warstwy od początku, czyli
Sto kolorów kuchnismażenia zalewa: 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Śledzie oczyściłam, wyciągnęłam grzbiety i boczne ości posypałam cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Pokroiłam na mniejsze kawałki, obtoczyłam w mące, usmażyłam na oleju. Zalewa: Wodę zagotowałam z przyprawami, podałam(...)pokrojoną w piórka cebulkę i paprykę. Gotowałam 3 minuty. Na koniec wlałam ojej, zagotowałam. Do zimnej zalewy włożyłam śledzie, odstawiłam do lodówki
Darcia w kuchninaszej rodzinie są dwa obozy. Lubiących śledzie i wątróbkę oraz tych, którzy tych produktów nie jedzą. Zdecydowanymi miłośnikami wątróbki i śledzi są: moja mama, moi bracia, moi synowie i ja. Śledzie lubią: moja mama, moi bracia, moi synowie, mój mąż i ja. Wątróbkę lubią wszyscy miłośnicy obu tych produktów i mój tata. Trochę to skomplikowane, ale wyraźnie mój opis
Czerwień i błękitOdkąd zobaczyłam je na Ziołowym zakątku pomyślałam, że to jest mój smak. Zwykle jadam śledzie w 3 odsłonach - klasycznie, z cebulką i olejem; po kaszubsku z koncentratem i papryką słodką; i chyba moje ulubione po sułtańsku, z rodzynkami. Te śledzie są całkiem inne. Dodatek dużej ilości przypraw, a przede wszystkim octu winnego nadaje im specyficzny - bardzo ,,orzeźwiający" smak. Trzeba troszkę(...)poczekać - bo minimum 5 dni aby delektować się ich smakiem ale naprawdę warto. Chciałam również życzyć wszystkim SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU :-* ŚLEDZIE PO SKANDYNAWSKU 5 filetów śledziowych matjasów moczonych przez kilka godzin w zimnej wodzie (zawsze do wody dodaję odrobinę octu - robią się wtedy ładne białe i szybciej tracą słony smak) 300 ml octu winnego białego 250 ml wody
sierotka maRysia w kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Śledzie to jedna z najpopularniejszych polskich przekąsek. W PRL-u najczęściej przygotowywane jako śledzie w oleju z cebulką lub rolmopsy – … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie z rokitnikiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSmaczne i proste połączenie śledzi i buraków. Idealnie nada się na spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki 4 średniej wielkości buraki 2 duże cebule 400 g matiasów 5 kopiastych łyżek majonezu 2 jajka 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz czarny mielony Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem i pokroiłem w kostkę(...)ugotowałem na twardo, białka drobno posiekałem, żółtka rozkruszyłem. Filety śledziowe opłukałem i pokroiłem w większą kostkę, wymieszałem z tymiankiem, oprószyłem pieprzem. Majonez wymieszałem z bazylią. Warstwami układałem ziemniaki, buraki, śledzie, cebulę i majonez. Wierzch sałatki udekorowałem białkiem, żółtkiem i burakami
R'n'G KitchenPrzepis dla lubiących śledzie na słodko. Składniki 500 g płatów śledziowych matiasów 3 duże czerwone cebule pół szklanki żurawiny pół szklanki rodzynek 300 ml pomidorowej passaty pół łyżeczki tabasco 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny(...)tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem. Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki
R'n'G Kitchen