śledź - 8346 przepisów (strona:147/557)

Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku 140

Jedną z potraw, które zrobiły na mnie największe wrażenie, były "śledziki" w oleju. Na pierwszy rzut oka nie miały one nic wspólnego z daniem wegańskim. Nic bardziej mylnego! Wystarczyło śledzia zastąpić smażonym boczniakiem . Nie będę twierdzić, że smak i wygląd potrawy zupełnie ten sam, ale jednak na tyle zbliżony, że tak przygotowane boczniaki w ostateczności za śledzia mogły robić(...)mnie furorę w tym daniu robiła zalewa olejowa, przyprawiona niekonwencjonalnie bo przyprawami korzennymi i piernikowymi . Pierwszy raz jadłam "śledzia" w takiej odsłonie i stwierdzam z pełnym przekonaniem, że zalewę będę powielać i wykorzystywać w przyszłości, nie tylko do "śledzia" :) Składniki na porcje dla 4 osób: 200g świeżych boczniaków 1 mała cebula olej roślinny - do smażenia ZALEWA OLEJOWA: 1/2 szkl. oleju

Grunt to przepis!
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 126

duże ziemniaki 1 duża cebula 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 duża łyżeczka musztardy pieprz 2-3 łyżki oleju z zalewy w której były śledzie (opcjonalnie) Ziemniaki gotujemy około 20 min odkąd woda zacznie wrzeć, jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie ogórka kroimy w drobną kostkę i odciskamy. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy(...)Śledzie kroimy również w kosteczkę. Wszystko mieszamy. Jak jaka się ugotują również kroimy je w kostkę, dodajemy do reszty i dokładamy 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 duże łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy, przyprawiamy pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Jak ziemniaki będą gotowe i wystygną kroimy je w kostkę dodajemy do reszty dokładnie mieszamy i opcjonalnie dodajemy jeszcze oleju z zalewy

Piekielna Kuchnia Pati
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym po szwedzku 163

kupieniem creme fraiche bo tej chyba w polskich sklepach nie ma. Ale i na to jest sposób więc nie ma wymówek - robimy śledzie w sosie śmietowo-musztardowym! Dobry śledź jest zawsze dobry a ten przepis przypasował mi bardzo więc i Was zachęcam do wypróbowania. Myślę, że sprawdzi się nie tylko podczas Świąt, ale też w zwyczajny dzień czy podczas

Smaczna Pyza
Śledzie w oleju z marynowanymi grzybami 155

Składniki: 6 filetów śledziowych około 10 sztuk małych grzybów marynowanych (podgrzybków) 1 cebula 1 jabłko około 2 łyżek octu winnego olej Sposób wykonania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 3 godzin. Po tym czasie kroimy w kostkę cebulę, grzyby i obrane jabłko. Śledzie kroimy w nie za duże paski. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem. Dodajemy do smaku ocet winny(...)Śledzie najlepsze są na drugi dzień, wtedy wszystkie składniki przejdą swoimi smakami

Qchnia po prostu
Śledzie w pomidorach z pieczarkami 206

Śledzie bardzo lubie i robię je na różne sposoby. Zrobiłam ich kolejną wersje w pomidorach z dodatkiem pieczarek. Śledzie pomimo, że same mają intensywny smak bardzo fajnie przechodzą aromatem pieczarek. składniki: 7-8 filetów śledziowych solonych 250 g niedużych pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 listki laurowe sól cukier majeranek olej do smażenia Śledzie wymoczyć aby pozbyć się(...)odparuja wodę i lekko się zarumienią. Dodać przecier pomidorowy i listki laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i marynowaną cebulką 124

poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszne śledzie w sosie tatarskim z dodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg  śledzi  matiasów, sok z 1/2  cytryny , 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki  śmietany  18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2  ogórki(...)konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych  pieczarek , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny.  2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce

Tradycyjna kuchnia Kasi
"Śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim (wegańskie) 188

zanurzone, jest rewelacyjny. Jakiś czas temu, moja koleżanka, która jest weganką, podrzuciła mi wspaniały przepis. Stwierdziłam, że będę musiała wykorzystać go na święta. Zrealizowałam go dzisiaj, a "śledzie" z boczniaków wyszły tak niesamowicie, że postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem już dzisiejszym poście! Mam nadzieję, że przepis przekona i Was oraz, że również zagoszczą na Waszym wigilijnym stole(...)tego warte! Jestem pewna, że zjedzą je osoby, które uwielbiają śledzie oraz te, które nigdy by ich nie tknęły. Wychodzi ich cała miska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki:   - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego

Be Fit Be Strong
ravioli lub uszka do barszczu 135

ravioli jest oczywiście formą umowną, bo tradycjonaliści mogą śmiało lepić uszka. jeśli dodatek śledzia w farszu jest za mało eksperymentalny, to zróbcie ciasto, jak na pierogi pieczone . dla tradycjonalistów polecam farsz kapuściano-grzybowy . a na deser słodkie pierogi z makiem . dziś też jest ostatni moment, żeby samodzielnie ukisić zakwas buraczany na doskonały barszcz - zostało 7 dni do świąt :) ravioli grzybowo(...)śledziowe +/- 2,5 szkl. mąki pszennej, szczypta soli, wrzątek farsz: 20 dkg suszonych grzybów, 4 pojedyncze solone śledzie, 2 spore cebule, 1 jajko, 2 łyżki oleju, sól, pieprz Grzyby namocz na noc. Następnie ugotuj do miękkości w małej ilości wody. Jeśli śledzie są bardzo słone wymocz je w mleku z wodą przez kilka godzin. Grzyby odcedź, zachowując wywar, który przyda

Eksperyment sobotni
Śledź po kaszubsku II 117

Zapraszam na drugą wersję śledzia po kaszubsku. Tym razem zamiast białego wina dodałam do niego świeży sok z pomarańczy. Tak naprawdę  trudno mi jest powiedzieć, która wersja jest lepsza. Wypróbujcie obydwie i przekonajcie się sami. Przepis na pierwszą wersję śledzia znajdziecie  tutaj . Śledź po kaszubsku II Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie Składniki: 6 filetów śledziowych(...)najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska czarny mielony pieprz olej do smażenia 1 łyżeczka masła Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy.  Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w musztardzie + film 148

Śledzie w musztardzie wzbogacone gorczycą, curry i kurkumą to świetna danie na co dzień, na święta a także inne okazje, szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, dodać sos i wymieszać, nie ma nic prostszego a smakują pysznie. składniki na 6 porcji 1 kg płatów śledziowych solonych 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki musztardy(...)płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w kostkę i łączymy ze śledziami. Do miski przekładamy musztardę oraz majonez dodajemy gorczycę, przyprawę curry, kurkumę oraz czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do śledzi cebuli i ogórków i wszystko dokładnie ze sobą

Smakowite Dania
Śledź pod pierzynką - szuba 511

Składniki: 2 płaty śledziowe 1 - 2 ugotowane buraki 2 jajka 2 ziemniaki 1 cebula czerwona majonez (1 - 2 łyżki) jogurt naturalny (1 - 2 łyżki) sól, pieprz   Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku.  Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć.  Pokroić na kawałki.    Jajka ugotować na twardo.  Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać(...)Buraki obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę posiekać.   Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.   W naczyniu na dno wyłożyć połowę śledzi.  Na śledzie położyć połowę posiekanej cebulki.  Posmarować odrobiną sosu.  Na to położyć ziemniaki i na wierzch buraczki.  Ponownie posmarować odrobiną sosu.  Ułożyć warstwy od początku, czyli

Sto kolorów kuchni
Śledź w occie z cebulką i papryką 109

smażenia zalewa: 3 szklanki wody   3/4 szklanki octu   3 płaskie łyżki cukru   1 łyżeczka soli liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Śledzie oczyściłam, wyciągnęłam grzbiety i boczne ości posypałam cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Pokroiłam na mniejsze kawałki, obtoczyłam w mące, usmażyłam na oleju. Zalewa: Wodę zagotowałam z przyprawami, podałam(...)pokrojoną w piórka cebulkę i paprykę. Gotowałam 3 minuty. Na koniec wlałam ojej, zagotowałam. Do zimnej zalewy włożyłam śledzie, odstawiłam do lodówki

Darcia w kuchni
Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną 164

naszej rodzinie są dwa obozy. Lubiących śledzie i wątróbkę oraz tych, którzy tych produktów nie jedzą. Zdecydowanymi miłośnikami wątróbki i śledzi są: moja mama, moi bracia, moi synowie i ja. Śledzie lubią: moja mama, moi bracia, moi synowie, mój mąż i ja. Wątróbkę lubią wszyscy miłośnicy obu tych produktów i mój tata. Trochę to skomplikowane, ale wyraźnie mój opis

Czerwień i błękit
Śledzie w nowej, pysznej odsłonie 213

Odkąd zobaczyłam je na Ziołowym zakątku pomyślałam, że to jest mój smak. Zwykle jadam śledzie w 3 odsłonach - klasycznie, z cebulką i olejem; po kaszubsku z koncentratem i papryką słodką; i chyba moje ulubione po sułtańsku, z rodzynkami. Te śledzie są całkiem inne. Dodatek dużej ilości przypraw, a przede wszystkim octu winnego nadaje im specyficzny - bardzo ,,orzeźwiający" smak. Trzeba troszkę(...)poczekać - bo minimum 5 dni aby delektować się ich smakiem ale naprawdę warto.  Chciałam również  życzyć wszystkim SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU :-* ŚLEDZIE PO SKANDYNAWSKU 5 filetów śledziowych matjasów moczonych przez kilka godzin w zimnej wodzie (zawsze do wody dodaję odrobinę octu - robią się wtedy ładne białe i szybciej tracą słony smak) 300 ml octu winnego białego 250 ml wody

sierotka maRysia w kuchni
Śledzie z rokitnikiem 158

Blueberry Corner by "jagodzianka" Śledzie to jedna z najpopularniejszych polskich przekąsek. W PRL-u najczęściej przygotowywane jako śledzie w oleju z cebulką lub rolmopsy – … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie z rokitnikiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner