czerwona kapustę. Wolę od tej białej. Kolor ale i możliwości doprawienia jej są ogromne. Sama także smakuje świetnie. 250 gram kiszonej czerwonej kapusty szczypta cynamonu olej rzepakowy opakowanie śledzi mało solonych czerwony pieprz winne jabłko szalotka koperek śledzie pokrój na małe kawałki ( ok 4 z jednego płata) jabłko i szalotkę pokrój w kosteczkę, wymieszaj z olejem(...)wymieszaj ze śledziami na przemian kapustę dopraw cynamonem, oliwą i czerwonym pieprzem na talerzu układaj gniazdka z kapusty a na wierzch układaj śledzie dodaj koperek
AZgotuj!Śledzie to bardzo dobra przekąska w każdej postaci, dziś przygotowuję śledzika ze śliwką suszoną. SKŁADNIKI: 5 śledzi marynowanych 20 dag. śliwek suszonych bez pestek 6 średnich cebul 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki koncentratu 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, gałązka siekanego lubczyku 0,5 szkl. oliwy WYKONANIE: Cebulę kroimy w piórka, ogórki, śliwki w słupki, dodajemy koncentrat(...)oliwę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, trochę drobno siekanego lubczyku, smażymy do miękkości cebuli, śledzie kroimy na paski, śledzie łączymy z usmażoną mieszanką, wkładamy do słoika i odkładamy do lodówki. Najlepsze są na 4 dzień
Kuchnia BeatySkładniki: śledzie 1 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, przyprawa Harrisa Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 cytryna nieduże świeże śledzie bez głów "tuszki" dobrze oipłukać i osuszyć na durszlaku w dużej misce wymieszać przyprawę Harissa, kucharka, wlać olej i sok z 1 cytryny włożyć śledzie i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut w naczyniu(...)żaroodpornym poukładać śledzie i piec w 200 C około 30 minut, grzanie góra/dół - następnie zmienić na termoobieg i piec 20 minut śledziki z piekarnika sa pyszne, mniej kaloryczne od smażonych na patelni, smakują i na ciepło i na zimno..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjest wyśmienita, elegancka i na długo pozostaje w pamięci. Idealna jako samodzielna przekąska, fantastyczna również, jako przystawka na malutkich grzaneczkach! Składniki filety śledziowe w oleju, u mnie filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry marynowane z olejem rzepakowym z dodatkiem cebuli od SEKO marynowana papryka orzechy pecan u mnie od SKWORCU suszone śliwki kalifornijskie u mnie od SKWORCU(...)olej lniany sól i pieprz do smaku oraz świeży tymianek Śledzie odsącz z oleju na sitku i oddziel płaty od cebuli, niewielką ilość cebuli poszatkuj drobno. Śliwkę pokrój w cienkie paseczki i dodaj do śledzia. Orzechy pecan pokrój drobno, ale nie za drobno i poddaj szybkiej obróbce termicznej na suchej i rozgrzanej mocno patelni. Dodaj do całości. Pokrój w kosteczkę
Z Kuchni Do KuchniŚledzie - niektórzy kochają, inni nienawidzą. Ja należę do tych pierwszych :) I to w zasadzie pod każdą postacią. A dzisiaj - śledzie jako składnik sałatki. Banalny i szybki przepis! Składniki: - 350 g filetów śledziowych a'la matjas w oleju - 1 duże jabłko - 1 por - puszka groszku konserwowego - 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na drobniejsze kawałki. Jabłko
Taste TherapyDomowy sposób na pyszne śledzie. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych 3 jabłka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 szklanki octu ½ łyżeczki przypraw korzennych cukier do smaku Wykonanie: Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać przecier i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać, smarować wewnętrzną stronę polówek śledzi, spinać wykałaczkami . Gotowe śledzie ułożyć w słoiku(...)zalać marynatą wykonaną z octu, cukru i przypraw oraz wymieszaną z 1 łyżką przecieru pomidorowego. Odłożyć do spiżarni na dwa dni. Następnie gotowe śledzie wyjąć ze słoika, polać kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniaugotować, następnie drobno pokroić. Marchew umyć, zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w plasterki i razem z grzybami podsmażyć na oleju. Przyprawić do smaku i dusić przez 10 minut. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie
Tradycyjna KuchniaPrzygotowałam dwa rodzaje śledzi pierwsze zamieszczam już dziś, na kolejne będziecie musieli poczekać... Składniki 1 kg śledzi solonych 7 ogórków konserwowych 4 cebule 1 papryka czerwona 1 szklanka ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu olej (wedle uznania) pieprz Sposób Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wszystko(...)wrzucić do miski.W osobnym naczyniu przygotować sos. Miód wymieszać z ketchupem i musztardą, przyprawić pieprzem, na sam koniec cały czas mieszając dolewać olej. Gotowym sosem zalać śledzie, całość wymieszać. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku
Kuchenne aromatymożna przyrządzić na wiele sposobów. Ja pierwszy raz próbowałam dodać do pasty kaszy i to było bardzo dobre posunięcie :) Być może zostało po obiedzie kilka łyżek? Potrzebujemy: pół puszki śledzi w oleju Łosoś Ustka pół cebuli 2 jajka na twardo 3 łyżki ugotowanej kaszy kus kus 2 łyżki ketchupu pieprz Śledzie wraz z olejem przekładamy do miseczki. Śledzie rozgniatamy widelcem(...)prawie do konsystencji papki. Nie będzie to trudne, gdyż śledzie są bardzo delikatne. Jaja i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do ryby Łączymy wszystkie składniki i podajemy na pieczywie. Skomentuj
MamaOskarkaTaki spóźniony śledzik :) Pierwszy raz miałam do czynienia z świeżymi filetami śledziowymi. I wpadłam właśnie na taki smakowity pomysł. SKŁADNIKI: 500 g świeżego filetów śledzia 1 duża cebula kilka ziemniaków jajko białe wino 400ml śmietany 18% sól, pieprz, tymianek, koperek, masło, mleko tarty ser żółty Oczyszczone filety śledzia zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)masełku, dodać odrobinę białego wina i dusić cebulkę do jego odparowania. Następnie dodać śmietanę i posiekany koperek i pozostałe przyprawy. Po chwili wbić jajko i dobrze wymieszać. Opłukać śledzie z mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego
MarciochaKucharzyZaglądnęłam sobie kiedyś na blog pieguska i natknęłam się na te sałatkę. Zainteresowała mnie, bo śledzie "chodziły" za mną już od dłuższego czasu. Sałatkę zrobiłam i okazała się smakowitym "kąskiem". Zdaje się, że zrobię powtórkę i znowu pojawi się u mnie na stole:) Polecam. Składniki: kilka płatów marynowanego śledzia; 2 średnie cebule; 3 ziemniaki (ugotowane w mundurkach i obrane(...)średnie czerwone buraki (ugotowane i obrane); 3 jajka (ugotowane na twardo); kilka łyżek kremowego majonezu; sól i pieprz do smaku; Wykonanie: Płaty śledzia pokroić w tzw. dużą kostkę, natomiast cebulkę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, buraczki i jaja zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Składniki ułożyć kolejno warstwami, począwszy od spodu: śledzie; cebulka; sól i pieprz; majonez; ziemniaki
In my kitchenTeraz będzie kilka wpisów przedświątecznych , świątecznych...po prostu nie było kiedy wcześniej wstawić przepisów..na początek śledzie z cebulką wymieszaną z pieprzem cytrynowym i zalane olejem lnianym..Piękny kolor śledzi i cebulki od pieprzu i oleju.. filety śledziowe solone cebula olej lniany Oleofarm pieprz cytrynowy Rafex Śledzie pokroić na kawałki , w razie potrzeby wymoczyć. Cebulę pokroić i wymieszać(...)pieprzem.W naczyniu układać warstwowo: warstwa śledzi,cebula itd. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Odstawić zamknięte do lodówki na około
Moje domowe kucharzenieŚledz to pojęcie szerokie. Śledzia lubię ,ale...pod warunkiem, że nie będzie to matjas. Kupuję śledzia w zalewie lub w oleju na wagę i sama sobie go...doprawiam. Jak lubię? Samego lub z dodatkiem wędliny, koreczków... Śledz jest jednak najlepszy gdy jest najprostszy! Kroje śledzika w paseczki, układam na półmisku-talerzu. Miksuję śmietanę 18% z majonezem i dodaje trochę musztardy(...)solę i dosmaczam pieprzem kolorowym prosto z młynka. Zalewam tym śledzia. Dodaję bardzo dużo świeżego szczypioru, który sama hoduję na parapecie z malutkich cebulek. Śledzik pierwsza klasa, niezastąpiony na Śwęta Wielkanocne u mnie...i na śniadania, gdy gości w domu moc...To moja ulubiona wersja śledzia, tak prosta, że prościej się nie da! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniprzegryzienia na kolacje, czy nawet jako danie obiadowe (np. ziemniakami). Najczęściej robie różnego rodzaju śledzie na święta, bo wtedy jest dużo okazji do spotkań, a śledziki czy fileciki w zalewie można przechowywać dość długo w lodówce i nic się im nie dzieje :) Składniki: 1kg śledzi zielonych (lub filetów z dorsza, czy innej rybki) 2 jajka Sól Pieprz Bułka tarta(...)Olej do smażenia Zalewa octowa: 3 szklanki wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 1 ½ łyżki soli Ok. 10 ziarenek ziela angielskiego Ok. 4 listki laurowe Śledzie lub filety solimy, pieprzymy, a następnie kroimy na niewielkie kawałeczki, po czym panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy obustronnie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier
Smakowy Rajśledziem, przekopałam zeszyt babci mojego męża i znalazłam! :) Trzeba przyznać przepis stary i sprawdzony. Klopsiki wyszły rewelacyjne, dlatego jeśli planujecie zrobić je na większą imprezę, proponuje podwoić porcję :) Ja tak zrobiłam, a ciągle się zastanawiam, czy nie będzie mało. Oczywiście jeśli zostanie, też będzie dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :) Składniki na klopsiki: ½ kg słonych śledzi Matiasów(...)Pieprz Ok. ½ litra oleju do smażenia Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 10 sztuk ziela angielskiego 3 – 4 liście laurowe 1 kostka rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie mielimy razem z mięsem i cebulą. Następnie dodajemy jajko, rozmoczoną czerstwą bułkę, pieprz i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę
Smakowy Raj