szklanka oleju roślinnego Sposób wykonania: Śledzie zalewamy zimną wodą, moczymy około 1 godziny. Następnie filety kroimy w paski, wkładamy do dużego słoika bądź miski i zalewamy octem. Odstawiamy na 30 minut. Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Szalotkę kroimy w krążki. Koperek drobno szatkujemy. Pokrojone warzywa, koperek i przyprawy dodajemy do śledzi. Zalewamy olejem i mieszamy. Odstawiamy
Qchnia po prostuŚledzie marynowane w zalewie z miodu i koncentratu pomidorowego - idealny balans smaków: słonych śledzi, słodkiego miodu, kwaśnego octu i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 3-4 dniach marynowania i są idealne na okres przedświąteczny. Zawsze przed świętami robię je kilka razy bo znikają błyskawicznie. Składniki: 1 kg matjasów 1/3 szkl octu 1/3 szkl oleju 1/3 gorącej przegotowanej wody(...)łyżki miodu 2 średnie cebule 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju Śledzie zalać zimną wodą, wstawić do lodówki i zostawić na noc. Woda doskonale wyciągnie nadmiar soli. Przygotować zalewę. Wodę, olej i ocet wlać do garnka i podgrzać do połączenia składników. Nie gotować. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy zalewa mocno przestygnie
Ze smakiem bez glutenupytajcie mnie o smak tej sałatki , bo śledzi nie jadam, ale mąż i część mojej rodzinki je lubi, więc mąż pomógł mi przy jej przygotowaniu.Troszkę ją zmodyfikowaliśmy, tzn. dodaliśmy ogóreczki kiszone i zwiększyliśmy ilość płatów śledziowych i jajek. Powiem jedno - sałatka wygląda cudownie. Warstwy przedstawiają się cudownie i dodatkowego ślicznego efektu daje warstwa buraczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu(...)marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy papierowym ręcznikiem
Różne smaki w kuchniPamiętamy z opowieści babci lub prababci, że śledź i cebula to żydowskie potrawy. Jak mówili żydzi przed wojną; śledź by dobrze funkcjonował mózg i myśleć jak zrobić interes a cebula na nogi by mieć zdrowe i silne, móc chodzić i robić interesy. I faktycznie dziś możemy znaleźć potwierdzenie, że cebula ma dużo witamin w tym witaminę C, wzmacnia odporność(...)dodaje siły oraz leczy reumatyzm. To dopiero garstka zalet cebuli. Co do śledzi zbadano, że podnoszą poziom serotoniny działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i poprawiają koncentrację. Składniki : 0,5 kg filetów śledziowych solonych 2-3 cebule pieprz oliwa lub olej Przygotowanie : Filety moczymy w wodzie, jeśli są bardzo słone to kilka razy musimy zmienić wodę. Gdy już są gotowe
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, czosnek 1 główka, sok pomidorowy 1 litr, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka świeże śledzie wyfiletować lub kupić filety śledziowe, filety dobrze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym(...)wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" ), wlać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, wsypać pieprz mielony, cukier, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, do gotowego sosu włożyć śledzie, zostawić do wystudzenia, przelożyć całość do głębszej miski, najlepiej smakują na drugi dzień - te śledzie są lepsze w smaku od takich gotowych w puszce............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś pyszna przystawka, świetnie wygląda i przyjemnie smakuję.Polecam wam spróbować zrobić i posmakować. Nie stawiajcie od razu krzyżyka bo śledź bo śliwka . Całość komponuję się idealnie, a wasze kubki smakowe polubią ten mały rarytas. Składniki na 4 porcję( słoiczki po deserkach z biedronki) śledź tacka 250 g SEKO cebula czerwona cebula biała śliwka suszona wędzona 10 szt szczypiorek(...)pęczek sól i pierz ziołowy do smaku Wykonanie: Wykonanie jest bardzo proste i przy tym cudnie wygląda,a goście pytają się co to jest? Śledzia odsączamy z oleju i kroimy drobno. Cebulę czerwoną obieramy z łupinki i kroimy w drobna kosteczkę. Cebulę białą również obieramy i kroimy drobniutko . Śliwkę można pokroić w cieniutkie paseczki , a szczypiorek jak zazwyczaj kroimy
Różowa kuchniaświeżą bagietkę z masełkiem polecam:) Składniki: 250 g śledzi korzennych a la matjas 2 mniejsze cebulki 3 suszone pomidory z zalewy pieprz cytrynowy 3 ziela angielskie kilka goździków szczypta gałki muszkatołowej kilka ziarenek czarnuszki (rozgnieciona świetnie zastępuje pieprz) olej Przygotowanie: śledzie kroimy w większą kostkę, cebulkę i suszone pomidory drobno siekamy. układamy w słoiku warstwami, cebulka, śledź, suszone(...)pomidory, cebulka, śledź, suszone pomidory, wrzućcie ziele, goździki, czarnuszkę, doprawcie świeżym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, zalejcie wszystko olejem. Odstawcie do lodówki, aby składniki się przegryzły. Smacznego
Zasmakuj KuchniGrzanki ze śledziem, chrzanem i jabłkiem to wspaniała przystawka na zakończenie karnawału. Ja swoje klasyczne kanapeczki wzbogaciłam smakiem filetów śledziowych w marynacie z suszonych pomidorów, a doskonale do tego nadają się filety śledziowe SEKO marynowane bez skóry, z płatkami suszonych pomidorów a także czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku. sporo tego prawda? Spróbujcie a sami się przekonacie(...)jaki boski smak. Składniki: beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 gram SEKO słoik 500 ml buraków w occie winnym 1 cebula 3 łyżki majonezu chrzan pieprz czarny gruboziarnisty szczypiorek 2 jabłka natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju na durszlaku, kroimy w grubą kostkę a najlepiej paski. Cebulę drobno siekamy, a odsączone
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: -4 solone śledzie -2 cebule -2 ząbki czosnku -pół szklanki oleju lub oliwy -sok z jednej cytryny -2 listki laurowe -po kilka ziaren pieprzu i jałowca -łyżeczka majeranku -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej -płaska łyżeczka cukru Śledzie zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić(...)gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru, wymieszać. W moździerzu rozgnieść pieprz i jałowiec, listki laurowe pokruszyć, wymieszać z resztą przypraw. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Śledzie odsączyć, pokroić w kawałki. W naczyniu lub słoiku układać warstwami: śledzie, cebulę, posypać ziołami, czynność powtarzać do wyczerpania składników. Zalać przygotowanym sosem. Odstawić w lodówce
Kulinarne przemysleniaprzyjemnością proponuję śledzik w majonezie , nie jest to może super dietetyczne jedzonko , ale raz na jakiś czas można zgrzeszyć , raz nie zawsze , smak bardzo fajny . Składniki 200 dag śledzia matias 1 średnia cebulka 1 jabłko średnie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3 łyżki majonezu 1 szklanka mleka Wykonanie(...)wstępnie nasze śledzie zalewam mlekiem i dostawiam na kilka godzin , aby pozbyć się nadmiaru soli . Kiedy nasze śledzie namoczyły nam się na tyle dobrze że słoność nam odpowiada , kroimy w 3 cm kawałki i przekładamy do miski , następnie jabłko , cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładam do śledzia , dodaję nasze przyprawy , curry ,pieprz ziołowy , pieprz czarny , majonez
Mój Smakszale przedświątecznego gotowania odkryłam w lodówce paczkę śledzi w oleju. Szkoda byłoby gdyby się zmarnowały, więc wyszukałam w internecie przepis na ich szybkie przygotowanie. Traf chciał, że trafiłam tutaj i jakoś ta miodowa cebula do mnie przemówiła. Przygotowałam w kilka chwil, wsadziłam do słoika i o nich zapomniałam. Po wyjęciu następnego dnia okazało się, że są przepyszne! Były tak smaczne(...)każdą imprezę. Przeglądając moje zasoby odkryłam, że nie umieściłam tego przepisu na blogu, więc dzielę się nim teraz bo warto, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Śledzie w miodowej cebuli (6-8 porcji) Składniki: 6 mięsistych filetów śledziowych z oleju, pokrojonych na 2 cm kawałki 4 duże cebule, pokrojone w plasterki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu
karmelowyniedźwiedzi - ile potrzeba, matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, cukier 2 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łytżeczki, śmietana gęsta 18% 330 ml śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie: 3 x po 40 minut, za każdym razem wylać wodę i wlać świeżą, na koniec matiasy wylac na durszlak aby obciekły z wody matiasy pokroić(...)kawałki do miski, cebule drobno pokroić w kostkę i dać do śledzi, posypać cukrem, pieprzem mielonym obrane ze skórki jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka i dać do śledzi, wlac ocet jabłkowy i wymieszać, dodać śmietanę 18%, wymieszać i schować do lodówki 1 godzinę ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać z łupinki, przekroić wzdłuż na połowę ziemniaki podać
W Mojej Kuchni Lubiętemperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie wstawić do lodówki i gotowe. Do zimnej śmietany dodać musztardę, majonez, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek oraz przyprawy, wymieszać. Śledzie a’la matias co najmniej tydzień wcześniej zamarynować w occie. Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki. Układać warstwami w plastikowym naczyniu, śledzie, śmietana, śledzie, śmietana itd… Tak przygotowane(...)śledzie na co najmniej dobę wstawić do lodówki, aby smaki się wymieszały. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiwarsztatach SEKO na fali smaku testuję w domowym zaciszu przepisy przekąsek śledziowych jakie przygotowywaliśmy w Akademii kulinarnej Whirlpool. Dziś na widelcu znalazły się śledzie z żurawiną i brzoskwinią. Mięso śledzia doskonale smakuje w połączeniu różnymi dodatkami na słono i słodko, mogą to być oliwki czy np.żurawina. SEKO chwali się że ich produkty zostały nagrodzone cenionym na rynku certyfikatem(...)łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru tłuszcz do smażenia pasta jajeczna: 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 cebulka szalotka sól, pieprz do smaku 1/2 pęczka koperku dodatkowo: opakowanie śledzi z żurawina i brzoskwinią SEKO Przygotowanie: Ciasto: Podgrzewamy 1,2 szklanki mleka, powinno być lekko ciepłe. dodajemy drożdże, 2-3 łyżki mąki, szczyptę cukru, soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe
Życie zaczyna się w kuchniśledzie zawsze obowiązkowo muszą być na moim stole podczas domowych uroczystości. Są zarazem słodkawe i ostre. Smaki rewelacyjnie się przenikają. 4 płaty śledzi marynowanych 2 cebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy(...)cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzenie