śledź - 8492 przepisów (strona:148/567)

Sos tatarski 166

chyba najlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany z pewnością będzie(...)zdrowszy! Zresztą zrobienie sosu tatarskiego zajmuję chwilkę i łatwo można go też trochę zindywidualizować np. dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej

Eat me! Fit me!
Śledź z burakami 2466

apetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:).  Warstwa biała: 200g śledzi w oleju  1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek  sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny(...)sól, pieprz  1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone) , obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Śledzie w oleju 182

było wówczas w czym wybierać : dorsze, flądry, mintaje, halibuty i zielonoościste belony. To tylko niektóre gatunki, które utkwiły mi w pamięci. W wigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy(...)pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie takie kawałki śledzia prosto ze słoika na ciemny razowy chleb lub pumpernikiel i zajadałam ze smakiem. Teraz najczęściej ląduje u nas w sałatkach.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Śledzie w oleju z miodem i warzywami 133

Kilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z oleju, miodu i białego octu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami.  Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki(...)Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej.  2. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy.  3. Śledzia kroimy w podłużne kawałki, układamy w słoju warstwowo z warzywami, zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawiamy

Apetyczna babeczka
ŚLEDZIK POD PIERZYNKĄ 502

Wiem,że większość z Was doskonale zna tą pyszną śledziową sałatkę,ja ją uwielbiam. Mąż  nie przepada za sałatkami ze śledziem,ale o tej mówi : jak na sałatkę ze śledziem to dobra :} . Moja propozycja bez buraka,ale z marchewką - polecam nie tylko na święta,ale na imprezy.Z racji tego,że to warstwowa sałatka doskonale będzie się prezentować w szklanym(...)płatów śledziowych 1 średnia cebula 3 ugotowane ziemniaki 2 większe marchewki 2 jabłka 4 ugotowane na twardo jajka mała puszka kukurydzy i groszku sól,pieprz majonez,musztarda Śledzie zalać mlekiem i zostawić na ok 2 godziny,opłukać z mleka, pokroić w kostkę,cebulę również.Połączyć razem,obficie posypać pieprzem - wymieszać dokładnie. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki oraz  marchewkę ugotować

Niespełnione zdolności kulinarne
Flądra smażona panierowana 172

pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę.  Przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa

królestwo garów
Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z jabłkiem i rodzynkami 166

Wigilii i Świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze robię i podaję takie same. Muszą być obowiązkowo śledzie w oleju z cebulką bo to przysmak Żarłoczka, ale ja wolę śledzie po kaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo(...)smaczne, Smaczna Pyza Wam to mówi. Takie śledzie doskonale smakują z ciemnym chlebem albo ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mój ulubiony tatar ze śledzia 1846

Świat się chyba kończy skoro ja piszę, że jakiś tatar ze śledzia jest moim ulubionym. Ale tak się właśnie porobiło, że powoli staję się miłośniczką śledzi , których jeszcze kilka, no może kilkanaście, lat temu nie jadałam prawie wcale. A ten tatar to od jakiegoś czasu mój śledziowy number one . Oczywiście do tatara potrzebne są dobre dodatki. Domowe ogórki kiszone(...)grzybki i kilka innych drobiazgów powoduje, że jest do danie wyśmienite. Ja podaję to danie w formie małego, warstwowego torciku, ale można też wszystkie posiekane składniki wymieszać razem ze śledziem i podać tatara w miseczce albo nałożyć go na nieduże kromki pieczywa.W takiej formie sprawdzi się również na sylwestrowej domówce . Mam nadzieję, że będzie smakował Wam nie mniej niż mnie

Smaczna Pyza
Rolada buraczkowa ze śledziem 173

osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach jarzynowych, przełożyć w osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku. Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać. Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około 3 godzin.   Składanie rolady : Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie(...)posmarować majonezem. Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować majonezem. Na nich koleją warstwą są jajka. Na jajkach ułożyć drobno pokrojone i wymieszane z cebulką śledzie. Gdy wszystkie warstwy są już nałożone chwytamy oburącz dłuższe krawędzie i zawinąć do środka najpierw prawą i następnie nakładając lewą stronę tworząc roladę. Mam nadzieję, że piszę dość zrozumiale. Niestety nie miałam

W garach u Gosi
Sałatka śledziowa z burakiem i ananasem 152

tylko takie sałatki, w których widać składniki, z jakich są zrobione. Muszą być więc apetyczne, ładnie pokrojone, a nie poszatkowane i wymiętoszone. Sałatki ze śledzi kojarzyły mi się często z bezkształtną masą o smaku śledziowym i nigdy ich nie jadłam. Moja sałatka jest uporządkowana, kształtna i kolorowa. Wyszukane składniki(...)zeszklić na oliwie. Dodać ocet, musztardę i przemieszać razem. Zagotować. • Połączyć wszystkie składniki. Doprawić pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Sałatka nie potrzebuje soli, bo śledzie są dość słone

To co kocham
Sałatka śledziowa 146

Najlepsze śledzie w śmietanie robi mój brat :) Jak? A nie mam bladego! Zielonego też nie mam ;)  Ja, jak kupuję matjasy i chcę zrobić z nich śledzie w śmietanie (czy w ogóle cokolwiek z nich) to wychodzi mi jedna, wielka SÓL ! Czyli krótko mówiąc: DANIE NIE DO PRZEŁKNIĘCIA ! Próbowałam matjasy moczyć ze 2-3 godziny w wodzie - skutek żaden mimo(...)słoika! Dlatego postanowiłam zrobić z nich sałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku.  Porcji? Z 10 będzie.  Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów

Szczęśliwa kuchnia
Śledzie w majonezie z groszkiem i ogórkami 103

Śledzik z sałatką  Składniki 4 solone śledzie z beczki (lub 500 g filetów matjes ) 150 ml majonezu 150 g zielonego groszku z puszki 2 małe ogórki konserwowe 2 jajka sok z połowy cytryny sól pieprz cukier pół pęczka szczypiorku     Przygotowanie   Śledzie namoczyłem ok. 12 godzin w wodzie ( jeśli lubicie łagodniejsze moczymy w mleku lub w mleku(...)Ogórki pokroiłem w drobną kostkę i połączyłem z jajkami i groszkiem. Dodałem majonez, wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną sałatką połączyłem ze śledziami. Posypałem pociętym szczypiorkiem. Można też wyłożyć śledzie na półmisek i przykryć je sałatką

R'n'G Kitchen
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 143

możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest TUTAJ 3. Sałatka śledziowa z papryką Wiecie, był czas kiedy nie jadłam śledzi, przez 20 lat nie dotykałam, nie lubiłam, wręcz nie mogłam na nie patrzeć. A jak poczułam zapach... Kilka razy podchodziłam do śledzi, najczęściej właśnie w święta, niestety bezskutecznie. Pewnego razu(...)koleżanka przyniosła sałatkę śledziową do pracy. I wtedy przepadłam, niechęć do śledzi zmieniła się w wielką miłość i teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym ich nie lubić. Uwielbiam śledzie w każdej postaci, najsmaczniejsze dla mnie są solone matjasy moczone w wodzie i przygotowywane w domu, z różnymi dodatkami. Tę sałatkę wymyśliłam na szybko, ale tak nam posmakowała, że w święta

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzie w śmietanie 138

się nam ze świętami. Ale okazji w roku jest wiele, więc warto czasem wyłożyć na stół śledzika, nie na raz:) Składniki (na wiele porcji:) 2 x opakowanie 400 g śledzi matjasów w oleju, wychodzi około 8 płatów 2 średnie cebule 4 średnie ogórki kiszone 1 duże kwaskowate jabłko łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2,5 łyżeczki(...)Matjasy kroimy w kostkę. Zalewamy 5 łyżkami octu winnego, odstawiamy na chwilę. 2. Przez ten czas siekamy drobno cebulę, jabłko, ogórki. Dodajemy do śledzi razem ze śmietaną, majonezem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę i doprawiamy cukrem do smaku. Ewentualnie dodajcie jeszcze octu, pieprzu wedle uznania. Smacznego nie tylko od Święta

Zasmakuj Kuchni