śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu – barszcz wigilijny – pierniczki – szybki piernik – kruche świąteczne ciasteczka Przygotowanie : 40 minut Składniki: – 800 g filetów z dorsza lub innej białej ryby – 1/2 kg marchewki – 2 większe pietruszki
nietylkopasta.plOstatnio często pytacie o pierniczki, które są miękkie od razu po upieczeniu. Ja osobiście jestem fanką tych twardych i chrupiących ale moje dzieciaki też lubią wciągnąć ciastko prosto z pieca. Pod tym względem ten przepis jest w sam raz. Nie są to raczej ciasteczka do dekorowania, chyba że delikatnie, bo dość mocno wyrastają i są miękkie. Surowe ciasto ma konsystencję
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświąt jeszcze daleko, ale już wcześniej musimy pomyśleć o tym, jakie dania będziemy szykować. Już kilka tygodni przed świętami możemy upiec pierniczki lub zagnieść ciasto na piernik dojrzewający
Przepisy Kulinarnecałym domu pachnie przyprawą do piernika. Wprawdzie to dopiero listopad ale ciężko mi się powstrzymać, aby nie przygotować sobie pierwszych pierniczków :) Zwłaszcza, że mała M bardzo chętnie mi towarzyszy w ich pieczeniu, a zwłaszcza w dekorowaniu :) Chyba nie ma bardziej jesienno-zimowego deseru niż pieczone jabłka. Aromat unoszący się w trakcie ich pieczenia przypomina ten podczas pieczenia szarlotki. Pieczone jabłka
My simple kitchenkawy – 499,90 zł Garnek żeliwny – 1099 zł Dla najmłodszych: Fartuszek – 39 zł Wykrawacze do ciastek – 32,50 zł Kubek – 19 zł Foremki pierniczki – 29 zł Książka kucharska – 29,90 zł Artykuł Mikołajkowy prezentownik dla wielbicieli gotowania pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogJuż niedługo zacznie się sezon pierników, pierniczków i świątecznych wypieków, ale zanim on nadejdzie i mamy jeszcze pękate, pomarańczowe dynie wykorzystajmy te piękne warzywa nie tylko do robienia zup-kremów, ale też do deserów. Można zrobić z jej dodatkiem muffiny, placki na słodko czy ciasta. Ja dzisiaj zrobiłam niecodzienną wersję tiramisu. Złote, dyniowe tiramisu. Polecam. TIRAMISU DYNIOWE Składniki
Bon appetit mon amieChrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin P oniższy przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez toruńską Fabrykę Cukierniczą “Kopernik”, producenta jedynych i niepowtarzalnych pierniczków. Choć pierniki nie do końca kojarzą się z mięsem to od chwili, kiedy usłyszałam o konkursie wiedziałam, że moje kulinarne eksperymenty pójdą zdecydowanie w wytrawnym kierunku. Inspiracją była oczywiście kuchnia azjatycka, a ponieważ
olalacookingszalotką. To tak banalnie proste a smaczniejsze niż cokolwiek innego. Wiosnę ubóstwiam za szparagi, za to jesień to dla mnie właśnie kurki i figi. Zima to Boże Narodzenie i pierniczki. A lato to pomidory malinowe z działki. To tak banalnie proste, że aż wstyd się tym dzielić. Jednak wiem, że potrzebujecie tego. Dlatego zostawiam Wam poniżej przepis. Na coś
Mango PapajaBabka piaskowa z pierniczkami Składniki · · 1 szkl mąki pszennej · · ½ szkl mąki ziemniaczanej · · 1 opakowanie budyniu śmietankowego · · 1 ½ szkl cukru pudru
Kulinarne pyszności Molkiodpoczynek oraz bezcenne chwile z rodziną. Podobnie możemy efektywnie wykorzystać czas, jeżeli chodzi o dekoracje świąteczne. Zamiast spędzać czas w supermarketach, polecam wykonać dekoracje, np. w formie jadalnych pierniczków razem z dziećmi – będzie to jednocześnie chwila poświęcona dla rodziny. Mój artykuł Jak przygotować wigilijną kolację ukazał się także w tygodniku "Życie Powiatu na Mazowszu" Normal 0 21 false false false
Cztery FajeryApetyt na pierniczki to łatwa sprawa, bo je zjadasz, tylko czeka Cię do sklepu wyprawa. Ja, trochę bardziej się wysiliłam, kilka paczek od razu zakupiłam, bo apetyt na pieczenie złapałam, więc ciasteczka z piernikowym nadzieniem przygotowałam. Ciasto wyszło bardzo kruche -wyjątkowe, lekko cynamonowe. Nadzienie to morele, daktyle, pierniki lukrowane, delikatnie kwaśną konfiturą zmieszane. W cieście je zakręciłam
Moniki Smakołykizadowolił :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 większe banany 2 łyżki kremu czekoladowego 4 serca toruńskie w lukrze (pierniczki, mogą być inne) 1 łyżeczka cukru pudru 1. W misie miksera ubijamy śmietanę, do ubitej dajemy serek mascarpone, zmniejszamy obroty miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników
kruche babeczki