powstaję z niej bigos) 9. Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję
Na moim talerzuOprócz pierniczków na Święta upiekłam jeszcze takie drobne ciasteczka. Pyszne i najważniejsze, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W trakcie pieczenia powstał pomysł połączenia niektórych czekośliwką mojej mamy, wyszły wspaniałe! Przepis znalazłam tutaj . Polecam! Składniki: 250 g mąki 120 g masła 100 g cukru jajko łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku
Na moim talerzuCiasteczka cynamonowe Pachnące ciasteczka Kruche ciastka Pierniczki Oponki dyniowe Wafle Racuchy Rurki z kremem Amarantuski Owsiane Gniazdka Diphahata Scones Faworki Muffinki ( I ) Muffiny czekoladowe
Na moim talerzutakże 176 nowych postów na blogu . W tym roku najchętniej korzystaliście z przepisów na: Pijaną zakonnicę , Kaszotto z pieczarkami , Murzynek z powidłami śliwkowymi , ciasteczka owsiane oraz świąteczne pierniczki z mąki żytniej. Zmienił się tutaj także szablon, powstało kilka nowych działów, między innymi zaczęłam rozwijać dział Socjologia jedzenia oraz Bullet Journal. Oprócz dzielenia się z Wami ulubionymi przepisami zaczęłam Wam także
365 dni dookoła kuchniPrzepis na te pierniczki świąteczne towarzyszy mi już co rok. Są od razu miękkie, więc można je przygotować tuż przed Wigilią. U mnie tym razem zostały wykonane 2 dni przed i jak zwykle smakowały domownikom i gościom. Składniki: ciasto: - 250g mąki pszennej (u mnie typ 450)- 100g cukru- 2 łyżki naturalnego miodu - 15g przyprawy korzennej do piernika (u mnie
Kuchnia co dniaZamiast tradycyjnych pierniczków polecam pachnące cynamonem i wanilią ciasteczka. Są super chrupiące, a aromat rozchodzący się po kuchni po prostu cudowny. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async
Kulinarne przemysleniapiernik staropolski przełożony, choć jeszcze nie oblany polewą. Choinka ubrana. Dziś jeszcze zrobię jedno ciasto, ewentualnie jutro, żeby było świeższe i jakieś sałatki. Aaa no i mam ciastka- pierniczki jak alpejskie z przepisu Anety (Kolorowy Przepisownik) i słoneczka z różaną marmoladą. Ulubione M. i mam nadzieję, że nawet jak nie będą mu smakować, to mi tego nie powie
Kuchnia w czekoladziesmaczny. Sernik upiekłam bez masła. Właściwie już od kilku lat piekę właśnie taki kremowy sernik na szybkiego bez tłuszczu, na ciasteczkowym spodzie. Na święta warto przygotować spód z pokruszonych pierniczków. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej świąteczne. Poza ser świetnie pasuje z korzennymi piernikami. Sernik z galaretką Składniki: na foremkę o średnicy 23 cm 500 g twarogu 200 g cukru pudru
codojedzenialodówki na około 30 minut *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 0,5 cm *** *** Z ciasta wycinamy kształty za pomocą foremek do pierniczków *** *** Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut *** *** Ciasteczka odkładamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy
Blog z ApetytemPewnie nie tylko mnie zapach obieranych pomarańczy czy mandarynek kojarzy się zawsze z świątecznym nastrojem, kuchenną krzątaniną, pieczeniem pierniczków i ubieraniem choinki. Ale cytrusy to nie tylko zapach, to także smak i aromat, który towarzyszy nam w różnych daniach. To także piękna świąteczna, i nie tylko, dekoracja. Jednym ze sposobów wykorzystania aromatycznych pomarańczy, cytryn czy mandarynek to ich wysuszenie. Potem
Kulinarne przygody GatityWitam Kochani, były wyroby piernikowe, czyli małe chatki, choinki, pierniczki, teraz chcę Wam pokazać moją piernikową chatkę :) Tę, która będzie zdobiła mój świąteczny stół :) i takiego sobie jeszcze zrobiłam bałwanka :) robimy go na balonach-owijamy sznurkiem moczonym w roztworze kleju wikol, wody i mąki ziemniaczanej :) dodatkowo dałam do niego lampki i ślicznie świeci
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumiód z masłem i wbijamy jajka. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut . Wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleić się do rąk. Ciasto wałkujemy i wycinamy pierniczki. Układamy na blasze i pieczemy 15 minut, termoobieg w temperaturze 180 stopni
Szkrab Je Samzamrożone i czekają a kilka chwil temu zamarynowałam w oleju lnianym śledzia z różowym pieprzem, kaparami i szalotką. W słoiku obok marynuje się szara reneta z goździkami na kwaśno. Pierniczki piekłam przynajmniej w trzech turach z czego jedna nie dotrwała do adwentu nawet. Choinka stoi nadal ładna, pięknie ubrana chociaż skubana gubi igły na potęgę i robi mi oczka
Mango PapajaNagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. 6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez 13-15 minut z termoobiegiem. Te ciasteczka, w odróżnieniu od pierniczków, lubią być dobrze przypieczone, tak konkretnie zarumienione, wtedy są smaczniejsze, pilnujmy czasu pieczenia, ale tez uważajmy nie nie okazały się niedopieczone. To są najsmaczniejsze ciasteczka pod słońcem. Serdecznie polecam :-) Zapraszam
Kawa z mlekiem