barszcz - 3622 przepisów (strona:148/242)

Paszteciki pełnoziarniste - zdrowy piknik z Profi 176

www.profi.com.pl  <3 Pyszne paszteciki pełnoziarniste z pasztetem Profi z indykiem. Idealne jako szybka przekąska i do barszczu. My zabraliśmy je ze sobą na piknik do lasu, a Wy gdzie je zabierzecie? Składniki: 1/2 opakowania pasztetu Profi z indykiem 5 dużych pieczarek 100g mąki 20g drożdży 3 łyżki ciepłego mleka 1 lyżeczka cukru Sól Woda Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy

Czarnawisienka
Pomidory na zupę do słoików 1116

blogu znajdziecie masę przepisów na przetwory z pomidorami. Przeciery , sosy , na zimę . W sierpniu i wrześniu, gdy pomidory dojrzeją na mojej działce, albo odmiana lima jest tania jak barszcz sama przygotowuję pieczone pomidory , sos pomidorowy na zimę lub pomidory na zupę do słoików . Hurtowo przygotowuję pomidory tym sposobem do słoików. Można je pasteryzować w piekarniku, ale równie dobrze można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z mięsem 148

Wspaniała przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego;  wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki

Opowieści z piekarnika
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 286

warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY Barszcz czerwony z domowym makaronem

Lena Gotuje
Krokiety z pieczarkami 296

Najlepiej smakują z barszczem czerwonym... Składniki: na naleśniki: 2 szklaki mąki, 2 szklanki mleka, jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i cukru dodatkowo: jajko i bułka tarta do obtaczania farsz: 500 g pieczarek, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy razem. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, konsystencja typowa dla naleśniki - w razie potrzeby dodajemy

Lena Gotuje
KROKIETY Z JAJKIEM 246

powiedział, że jak krokiety to z mięsem? Z jajkiem są równie smaczne. Idealne na piątkowy, bezmięsny obiad, do tego kubek ciepłego czerwonego barszczu. Proste do przygotowania.  Wiem, że do świąt Wielkanocnych jeszcze baaaardzo daleko, ale takie krokiety sprawdzą się również doskonale na świątecznym stole :) Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki * 3-4 jajka (wszystko zależy

Zrób to smacznie
Zupa – krem z cukinii – idealny na upały 1879

czasie letnich upałów, gdy żar leje się z nieba jakoś tak mniejszą mamy ochotę na ciężkie, tłuste czy mięsne potrawy.   Chętniej sięgamy po chłodniki, barszcze ukraińskie, zsiadłe mleko. Z radością patrzymy na kolorowe wystawy warzywne. Pełno tu pyszności na sałatki, surówki, zupy. Cukinia – w pierwotnym planie miały być placuszki. A co wyszło?   Zupa – krem z cukinii

Niunioki
Zupa kremowa z białych warzyw 123

parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego   Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować

To co kocham
sok ,zakwas z buraka 171

fermentacji ,ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików .Przechowywać w chłodzie Pozostałe buraki wykorzystać do zrobienia pysznej zupy o niepowtarzalnym smaku. Nadają się na pyszny barszcz czerwony na co dzień i święta

w mojej kuchni
Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup 168

Przedstawiam dziś pomysł na pyszną, bardzo sezonową zupę. Młodych warzyw mamy teraz zatrzęsienie, warto skorzystać z tej dobroci Ja proponuję wariację barszczu ukraińskiego, takiego jakiego robiło się u mnie w domu, tylko z wykorzystaniem tych wszystkich młodych pyszności. Dodałam wszystkie młode warzywa jakie miałam akurat w mieszkaniu, czyli botwinkę, młodą kapustę i młode ziemniaki i zupa wyszła przepyszna! Dodałam jeszcze

karmelowy
Jagodzianki z kruszonką, czyli jak naturalnie pomalować usta niemowlakowi. 199

podzielić na 27 części.  Każdą uformować w kulę i spłaszczyć w dłoniach lub wałkiem. Na środek wyłożyć czubatą łyżkę jagód. Skleić ciasto tak jak sklejamy uszka do barszczu, czyli na pół. Następnie Delikatnie położyć na sklejonej części i powoli rolować dłonią dla uzyskania kształtu bułeczki. Umieścić bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką. Pozostawić

Krupeczki
Kulebiaki 199

stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut, aż staną się lekko złociste. Kulebiaki podawać na ciepło lub na zimno, z filiżanką czystego barszczu czerwonego.   SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 kulebiaków, wycinanych okrągłą wycinarką do ciastek o średnicy 9 cm. Bułeczki z tego przepisu są puszyste i miękkie. Nie są chrupiące

Gospodyni Miejska
Cłodnik buraczany z krakusem 189

twardo jajek. Posypane świeżym koperkiem i szczypiorkiem smakuje wyśmienicie zwłaszcza o tej porze roku. Smacznego.   Składniki :  2 pęczki botwinki  5-6 ogórków 1l kefiru koncentrat barszczu czerwonego Krakus świeży koperek, szczypiorek  opcjonalne dodatki : ziemniaki, ugotowane jajka  Przygotowanie : Łodygi i małe buraczki z botwinki pokroić drobno (liści nie wyrzucajcie, sprawdzą się idealnie np. do zrobienia

zdrowa vege kuchnia
SEZON NA BOTWINE - botwinka na zime, przepisy krok po kroku 199

chłodnym miejscu. Po tygodniu można zapasteryzować, kończąc tym samym proces kiszenia. Możecie również od razu pasteryzować (20 minut) i proces kiszenia w ogóle się nie rozpocznie. 3). BOTWINA DO BARSZCZU NA ZIMĘ: potrzebne  Wam będą: 4 pęczki botwiny z buraczkami (dokładnie myję, odrzucam zwiędłe lub chore liście) - razem z buraczkami drobno kroję 4 łyżki posiekanego koperku 4 ząbki posiekanego

Moja Książka Kucharska
Koperkowo-miętowy chłodnik z czerwonego barszczu 116

też chłodnik na bulionie, również z dodatkiem rześkiej mięty - klik . (4 porcje)   2,5 szklanki jogurtu naturalnego (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki śmietany 1,5 szklanki barszczu czerwonego (polecam Krakus ) 1 długi ogórek   2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 4-5 łyżek posiekanej mięty  sok z cytryny  sól, pieprz Opcjonalnie: kostki lodu   Czosnek

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania