barszcz - 4003 przepisów (strona:142/267)

Pierogi z fasolą i ziemniakami 102

pokrywką. Gotować 1 - 2 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową. Podawać same polane tłuszczem (olejem, masłem) lub w zupie. Podałam w czerwonym barszczu

królestwo garów
pierogi pieczone z pieczarkami (ciasto bez drożdży) 96

pieroga smarujemy roztrzepanym białkiem i opcjonalnie posypujemy np. czarnuszką. Pieczemy w 180-190 st. C na złoty kolor, przez ok. 20-25 min. Takie pierożki podjemy do ciepłego czerwonego barszczu. Możemy je podać na gorąco jak i na zimno. składniki na farsz: 350 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia opcjonalnie: 100 g żółtego ser wykonanie: Pieczarki

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowa choinka z kapustą i grzybami 133

Drożdżowa choinka z kapustą i grzybami idealnie będzie pasować do czerwonego barszczu. W dodatku takie podanie pasztecików będzie się rewelacyjnie prezentować na świątecznym stole. Osobiście uwielbiam takie smaki. Choinkę można oczywiście udekorować wedle uznania natką pietruszki, koperkiem lub dowolną mieszanką przypraw. Ja postawiłam na prostotę, czyli sezam i mak. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka

Passions hobbies life
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami 114

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g  masła extra 2 jajka 1  łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule

Szalona Kuchnia Eweliny
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami 121

tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125ml mleka 13g świeżych drożdży  30g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta cukru Farsz: 60g suszonych leśnych grzybów 270g kapusty kiszonej 1 cebula

Szalona Kuchnia Eweliny
Uszka z grzybami 162

Uszka wigilijne z grzybami do barszczu czerwonego - nasze "must have" na wigilijnym stole. Skłamałabym, że to moje ulubione zajęcie ale zrezygnować nie potrafię i uszka się pojawiają. Podana niżej porcja to ilość na około 80 szt uszek. Nie robię tyle nigdy, robię zaledwie 20-30 sztuk i nam tyle starcza. Barszczyk zdecydowanie wolimy do popijania z filiżanek. Zazwyczaj robię farsz

Kocham..lubię..gotuję..
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 151

szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 151

szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z karpia z pierożkami 113

Zupa z karpia to alternatywa dla wigilijnego barszczu czy zupy grzybowej. Można podać ją z kawałkiem ryby albo z pierożkami z rybą. Można też do zupy dodać ziemniaki, ja jednak wolę wersję typu rosół. Zupa z karpia z pierożkami Składniki: zupa: 2 głowy i kręgosłupy z karpia (albo innej ryby, np. dorsza, pstrąga, łososia) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera

Obiad gotowy
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci (pszenne lub orkiszowe) 93

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych (zaraz po barszczu z uszkami!). Przepis stworzony przez moją babcię, a spisany i opublikowany przeze mnie. Te ze zdjęcia robiłyśmy wspólnie. Gdy tylko jestem w domu zawsze przy nich pomagam, chociaż przeważnie robimy ruskie. Spróbujcie tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne. Składniki na ok. 70 sztuk pierogów

Czarnawisienka
Paszteciki z ciasta francuskiego 158

pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Mój przepis jest niezwykle prosty a paszteciki pomysłowe i bardzo atrakcyjne. Podaję je jako przekąskę na przyjęcia oraz na Święta. - świetne paszteciki do barszczu - szybki, prosty i uniwersalny farsz - zamiast pieczarek można dać grzyby leśne

AniaGotuje.pl
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 83

przynajmniej na godzinę, by składniki „się przegryzły” lub przełóż do słoiczków i pasteryzuj przez 45 minut.   Do przygotowania takiej ćwikły możesz wykorzystać buraki po ugotowaniu czystego barszczu czerwonego .       Pomysły na dodatki do obiadu… – Pomidory w śmietanie – Surówka z selerem naciowym – Surówka ze świeżych ogórków – Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego

Kulinarny S.O.S.
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 83

przynajmniej na godzinę, by składniki „się przegryzły” lub przełóż do słoiczków i pasteryzuj przez 45 minut.   Do przygotowania takiej ćwikły możesz wykorzystać buraki po ugotowaniu czystego barszczu czerwonego .       Pomysły na dodatki do obiadu… – Pomidory w śmietanie – Surówka z selerem naciowym – Surówka ze świeżych ogórków – Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego

Kulinarne S.O.S.
Paszteciki z pieczarkami 84

paszteciki z pieczarkami, które kojarzą mi się z pierwszym dniem świąt. Takie paszteciki to idealna przekąska pomiędzy świątecznymi przysmakami. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie tradycyjnego barszczu. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Składniki: Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 5 łyżek ciepłego mleka 5 łyżek śmietany 18% 1 żółtko 250 g margaryny

Mostek w kuchni
Uszka z kapustą i grzybami 154

Uszka z kapustą i grzybami Uszka, to tradycyjne świąteczne danie. Najlepiej smakują z dobrze doprawionym domowym czerwonym barszczem . Ich przygotowanie jest dość pracochłonne, ale efekt jest tego wart. Przyznam Wam szczerze, że jeśli chodzi o uszka czy pierogi, to nie jestem „mistrzynią idealnych kształtów” Raz wyjdą mi śliczne, raz mniej efektowne, jeśli chodzi o aspekt wizualny

Słodkie okruszki