barszcz - 3622 przepisów (strona:134/242)

Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 495

bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Gotowe krokiety możemy podać z filiżanką gorącego barszczu.   Moje posty

Słodka Strona
Barszcz ukraiński 124

Zrobiło się nagle bardzo zimno,więc barszcz ukraiński na zimę w sam raz. Myślę,że w każdym domu przepis na tą zupę jest inny. U mnie z fasolką szparagową. SKŁADNIKI: 0,5 kg. żeberek 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 5 średnich buraczków 3 średnie ziemniaki 30 dag. zielonej fasolki szaragowej 1 cebula 3 ząbki czosnku

Kuchnia Beaty
Buraczki z czosnkiem na zimę i sok buraczkowy 292

buraków są tylko 2 ząbki czosnku, aromat jest dość mocno odczuwalny. Nadaje buraczkom fajnego smaku. A nadmiar zalewy zlałam do buteleczek i mam domowy dodatek do barszczu czerwonego. Polecam! Składniki: 2 kg buraczków 2 cebule 2 ząbki czosnku Zalewa: 2 szklanki wody 2/3 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru 1 łyżka soli kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu

Kuchnia domowa Ani
Kwaszonka z buraków 163

kiszonych ogórków lub kapusty. Przyspieszy to proces fermentacji. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku dniach ( u mnie pięciu ) jest gotowy do spożycia. Zakwas pijemy lub wykorzystujemy do gotowania barszczu. Buraczki można wykorzystać do sałatek. Jeżeli robimy taki zakwas w kamiennym garnku to buraki trzeba obciążyć np. talerzykiem na którym możemy postawić coś ciężkiego. Gotowy zakwas można rozlać do butelek

Kulinarne przemyslenia
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 131

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Piernik świąteczny dojrzewający należy upiec minimum tydzień przed Wigilią

Cztery Fajery
Chłodnik litewski 64

Chłodnik już od dłuższego czasu za mną chodził. Nie pamiętam, bym kiedykolwiek go próbowała. Bardziej kojarzył mi się z wersją zimnego barszczu. Mam w końcu swoje słońce, a dla mnie najlepszy na upał jest zimny arbuz (ale zupy z niego nie zrobię). Teraz dodaję do listy chłodnik litewski :) Choć przyznaję, sam już początek gotowania wzbudził we mnie […] Artykuł Chłodnik

Pink Envelope
Podsumowanie III roku działalności bloga 106

Zapraszam Was do śledzenia bloga, fanpage’a i Instagrama . Wpadajcie po przepisy, inspirujcie się i komentujcie. Dziękuję, Pati ;* Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na dania główne i dodatki: 1. Barszcz ukraiński 2. Langosze 3. Pasztet z suszonymi grzybami 4. Pasta z tuńczyka i oliwek 5. Domowy chleb Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na sałatki i przystawki: 1. Sałatka z kurczakiem

PatiGotuje
Kiszone buraki 310

Teraz poczekam kilka dni i będzie gotowy sok, zaglądając w między czasie czy zbiera się piana, którą należy usuwać <3 Dodam, że sok można wykorzystać również do przygotowania barszczu a ukiszone buraczki do pysznej sałatki

W garach u Gosi
Domowy kompot 171

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na najlepszy chłodnik na lato – top 8 106

pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki z botwinki pokroić na plasterki i odłożyć do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
SZAKSZUKA - CZYLI GOTOWANE JAJA W POMIDORACH 121

kuchni tunezyjskiej i w oryginale sporządzona jest  z cebuli, papryki i pomidorów. Ja sobie trochę zmodyfikowałam zamieniając paprykę na cukinie. Idealny mamy teraz czas, bo pomidory tanie jak barszcz, a przy tym pyszne i pachnące.  Składniki:  1 mała cukinia  2 łyżki leju  2 ząbki czosnku  2 szalotki  zioła  prowansalskie   pieprz

pieprzny smaczek
Kasza gryczana z kurkami – kuchnia podkarpacka 134

bigosów, gołąbków, kasz, czy kapusty przyrządzanej na różne sposoby. Suszone prawdziwki lepiej nadają się do dań, w których grają główną rolę, ze względu na ich delikatny smak, np. do barszczu grzybowego, polewki, sosu z prawdziwków itp. Rzadziej suszymy kozaki (koźlarze) ze względu na to, że potrawa z ich dodatkiem nabiera szarego koloru, przez co wygląda mniej apetycznie, mimo że jest

Trzeci talerz
Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami 162

Idę za ciosem i proponuję Wam kolejny pomysł na kapustę. Młoda kapusta jest bardzo fajna, bo szybko się gotuje i bardzo dobrze smakuje. Krokiety najpyszniejsze z czystym czerwonym barszczem, ale solo również świetnie smakują. Składniki: 8-10 usmażonych naleśników Farsz: 1/4 dużej główki młodej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebulka kilka pieczarek sól, pieprz tarty żółty ser + jajko, mleko

Kuchnia domowa Ani
Schmandtorte. Niby sernik na kwaśnej śmietanie. 147

czymś świadczy. Szybkie w przygotowaniu i pyszne. Schmand to gęsta, kwaśna śmietana o sporej zawartości tłuszczu (24 %) i charakterystyczna dla kuchni rosyjskiej. Schmand dodaje sie tam do pelmieni, do barszczu czyblinów oczywiście z kawiorem. I dla czego nie upiec by ciasta. Składniki: 600 g gęstej, tłustej kwaśnej śmietany 1 lub 2 opakowania budyniu waniliowego 500 ml mleka 150 g mąki

Szybko Tanio Smacznie
Zupa grzybowa 85

bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i ziemniakami. Zupa grzybowa, zaraz obok barszczu, gości na wigilijnym stole. Tradycyjna zupa grzybowa wigilijna nieco różni się od tej, którą przedstawię poniżej, jednak i tą bez przeszkód... Tryb czytania Artykuł Zupa grzybowa pochodzi z serwisu Blog

PysiaGotuje.pl

Proponowane wyszukiwania