Składniki: 0.5 kg śledzi matiasów 3 cebule 400 g pieczarek 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę pod koniec wrzucić pieczarki i chwilę(...)podsmażyć. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sos mieszamy ze śledziem. Wkładamy do lodówki na całą noc by przeszły smaki
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 500 g filetów śledziowych typu matias 400 ml śmietany 12% 1 cebula 1 jabłko łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Śledzie płuczemy, wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin by się wymoczyły. Wymoczone śledzie kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy(...)śmietanę, wkładamy jabłko, cebulę oraz drobno posiekany koperek, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonego śledzia i jeszcze raz delikanie mieszamy. Śledzia wkładamy do lodówki by przegryzły się smaki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasilepsze;) Pochwalę się efektem końcowym ;) Dlatego chwilowo nie jestem w stanie dotrzeć do Was wszystkich, nie mniej zawsze gdzieś tam buszuję po blogosferze i sobie zaglądam w różne zakamarki ;) Śledzie w sosie tatarskim to w moim domu jeden z wielu przysmaków, za którym przepadamy. Miały być na święta ale "wszamaliśmy" je jeszcze przed Wigilią :P Korzystam z okazji i zamieszczam(...)płaty śledziowe (słone) 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych mały słoik pieczarek marynowanych 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy pieprz Filety śledziowe namoczyć na kilka godzin. Po tym czasie śledzie odcedzić i pokroić na małe kawałeczki, które należy równomiernie rozłożyć na całym półmisku. Ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Ogórki i pieczarki wrzucić do jednej miski
My simple kitchenrazy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków: smak dzieciństwa. ;-) Choć jest pracochłonna, bo trzeba ugotować osobno buraki, jajka, wymoczyć śledzie to zapewniam, że jest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli śledzi oczywiście! 2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju) 2 buraki 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 jajka(...)oleju przez około 15 minut. 2. Burak i ziemniaki gotujemy do miękkości, bez obierania skórki. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy. 3. W misce warstwami układać będziemy kolejno: śledzie, cebulę, majonez, ziemniaki, sól, pieprz, ogórki, majonez, buraki, sól, pieprz, jajka. W takiej kolejności przygotowujemy i od razu układamy w misce warstwowo składniki (dzięki temu zabrudzimy mało naczyń): śledzie kroimy
Szefowa kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Te rybki kojarzą się z daniami takimi jak: śledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź po kaszubsku, po wiejsku, japońsku, … Przeczytaj cały artykuł Post Smażone śledzie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerWiększość z was na pewno robiła już takie śledzie, więc nie ma się co rozpisywać i zachwalać ich zalet. Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie(...)Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam
Bea(u)ty kitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Śledzie pod pierzynką znane inaczej szuba to warstwowa sałatka śledziowa z warzywami. Połączenie wyrazistych śledzi z łagodnymi warzywami idealnie komponuje się ze sobą tworząc harmonijną całość. To chyba mój ulubiony przepis na sałatkę śledziową Post Śledzie pod pierzynką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewiem jak u Was, ale u mnie w Wielki Piątek tradycyjnie zjada się śledzie. Jak dotąd niezmiennie wpadały w objęcia cebuli, pływały w śmietanie i zalewie octowej. I były pyszne! Ale ja uwielbiam nowości, eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Po wpisie Dorotus w Magii Smaków wiedziałam, że w tym roku moje śledzie będą opływały miodem, kusiły czerwienią(...)oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane proporcje wystarczą na dwie, trzy niewielkie porcje. Smacznego
KUCHARNIAŚledzie zalewamy zimną woda z odrobina mleka -- na 1l wody 1/4 szkl. mleka --na 3-4 godziny ,aby utraciły nieco soli.Wodę z octem i z liśćmi laurowymi ,oraz zielem angielskim zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.Wymoczone śledzie układamy w zalewie i pozostawiamy je na około 3 godziny .Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy .Obraną cebulkę kroimy w piórka ,sparzamy wrzątkiem ,odcedzamy(...)szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy na kilka godzin do przegryzienia produktów. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak życzyc smacznego. Matias
w mojej kuchniNajprostsze do wykonania.. Ulubione mojej połówki .. :-). Najlepiej prezentują się w słoiku Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka 4 cebule olej Sposób wykonania : Śledzie namoczyć w mleku, ok. pól godziny, odsączyć. Pokroić cebulę w kostkę, dodać olej w takiej ilości, aby przykrył śledzie wraz z cebulą. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieświątecznym szaleństwie pora na sylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka. SKŁADNIKI 3 płaty śledziowe matias 1 ogórek kiszony 6-8 marynowanych pieczarek 1 szalotka albo 1/2 cebuli kilka gałązek zielnej cebulki 1 papryczka pepperoni 6 jajek przepiórczych łyżka oliwy z oliwek łyżka(...)pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Płaty śledziowe dokładnie płucze i namaczam w mleku na kilka godzin. Przed przygotowaniem płaty śledziowe dokładnie odsączam z mleka i osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję śledzia w drobną kostkę. Ogórka kiszonego, pieczarki i szalotkę również kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję do ryby. Papryczke przekrawam na pół i oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję
Magiczna kuchnia DariiŚledzie jem dwa razy w roku. W Środę Popielcową - obowiązkowo z ziemniakami - i w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Właśnie w tym roku, na przedświątecznym spotkaniu opolskiej blogosfery, śledzie zrobiły absolutną furorę! Kiedy tylko padł sygnał, że można zaczynać konsumpcję, większość rzuciła się na śledzie :) Na śledzie Gosi z Bon Appetit Małgorzaty ! Dopiero później przyszła kolej na degustowanie pozostałych blogerskich przysmaków
bistro mamaWarzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać. 2. Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. 3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać. 4. W salaterce układamy warstwami: połowa śledzi, połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy), połowa buraków, warstwa majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki
Kuchnia domowa AniRybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce
Smakowity Blog Kulinarny