Śledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 5 filetów śledziowych w oleju 2 duże marchewki 1 pietruszka(...)Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Studzimy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w grube plastry. Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonych warzyw. Mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na całą noc, aby składniki się
Kuchnia MagdaLenyŚledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 5 filetów śledziowych w oleju 2 duże marchewki 1 pietruszka(...)Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Studzimy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w grube plastry. Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonych warzyw. Mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na całą noc, aby składniki się
Kuchnia MagdaLenyŚledzi u mnie nigdy dość i mam dla Was kolejną pyszną wersję. Coś na wzór tych dostępnych w sklepie w sosie musztardowym. Sos zrobiłam ze śmietany i musztardy francuskiej i całość zabarwiłam kukrumą. Pyszne i proste i mają zdecydowanie krótszy skład niż te dostępne w sklepie. składniki: 7-8 filetów śledziowych solonych 1 duży kubek śmietany 18 % 4 kopiaste łyzki(...)musztardy francuskiej 2 łyżki octu 1 łyżeczka kurkumy pieprz mielony do smaku Śledzie wymoczyć w mleku lub wodzie aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć śmietanę. Dodać musztardę, ocet, kurkumę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Do sosu przełożyć pokrojone śledzie, ponownie wymieszać. Przełożyc do słoja i odstawić do lodówki na 1-2 doby
Monia miesza i gotujeTrudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia i kolacji wigilijnej bez śledzia. W tym roku zaskocz rodzinę przepisem na śledzie w śmietanie z marynowanym zielonym pieprzem, Twoi bliscy będą zachwyceni . Przepis jest prosty bez udziwnień zrobienie zajmie dosłownie chwilę. Składniki: 30 dag solonych filetów śledziowych 2 łyżki majonezu 2 łyżki delikatesowej musztardy 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka marynowanego zielonego(...)pieprzu Kuchnie Świata Szczypta płatków chili Sposób przygotowania: Śledzie jeśli są dość słone, wymoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie lub mleku, odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paseczki, ułożyć w salaterce, lub słoiku. Przygotować sos: Musztardę, majonez oraz śmietanę połączyć ze sobą, dodać osaczony z zalewy marynowany pieprz, doprawić szczyptą płatków chili, wymieszać, sosem zalać pokrojone śledzie, wymieszać
Wanilia i Kardamonśledziowa nie tylko sprawdzi się na świąteczny stół, ale również na imprezy okolicznościowe. Jest bardzo smaczna i ładnie się prezentuje dzięki swojemu różowemu kolorowi. W przepisie łączę dwa rodzaje śledzi, bo sałatka jest wtedy smaczniejsza. Słone śledzie smakują delikatnie, a z zalewy octowej są bardziej wyraziste. Sałatka jest dzięki temu bardziej bogata. Można oczywiście zdecydować się jedynie na jeden rodzaj(...)śledzi. SKŁADNIKI 1 duży słoik ogórków konserwowych 2 słoiki buraczków wiórki 1 duża czerwona cebula 6 filetów śledziowych w zalewie octowej 6 filetów śledziowych a'la matjas 1/2 szklanki octu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 4 łyżki majonezu pieprz, sól WYKONANIE Śledzie solone a'la matjas przełożyć do miski, zalać wodą, wlać ocet i włożyć do lodówki na co najmniej
Passions hobbies lifeRoladki śledziowe – śledzie zawijane z serkiem, ogórkami i koperkiem – polskie sushi ;) 2 płaty śledzi solonych ( ok. 220 g), 130 g serka śmietankowego, 100 g zielonego ogórka, 2 łyżki posiekanej cebuli (u mnie cukrowa), 2 łyżki posiekanego koperku, Płaty wymoczyć (ja moczę w wodzie, ale można również w mleku), Osuszyć. Ułożyć płat między warstwami folii i lekko roztłuc. Następnie ułożyć(...)Ogórka obrać, przeciąć wzdłuż na pół, następnie wzdłuż na 3 – 4 części. Wyciąć pestki. Ogórka pokroić w drobna kostkę. Wymieszać ser z ogórkiem, cebulą i koperkiem. Ułożyć ser na śledziach, wzdłuż dłuższego boku. Zwinąć śledzie w rulon, zawinąć mocno w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i pokroić w plastry. Można skropić
królestwo garówdwie frakcje - z cukrem i na wytrawnie. Ja zdecydowanie należę do drugiej grupy i zajadam placki ze śmietaną, gulaszem, wszelakimi sałatkami. A ostatnio wpadłam na pomysł połączenie placków ze śledziem. Wyszło bardzo smakowicie i do tego taka przekąska ładnie prezentuje się na talerzu. Placki ziemniaczane ze śledziem Składniki (na 4 porcje): placki: 4 ziemniaki 1 cebula 1 jajko sól(...)pieprz olej do smażenia sałatka śledziowa: 3 filety śledziowe (użyłam filetów SEKO beczka śledzi ) 1 czerwona cebula 1 ogórek konserwowy 1 jabłko 1 płaska łyżka majonezu pieprz 2 ugotowane na twardo jajka natka pietruszki lub koperek do dekoracji Ziemniaki i cebulę obrać zetrzeć na tarce, sok zlać. Dodać jajko, doprawić do smaku, wymieszać. Na oleju usmażyć placki, osączyć
Obiad gotowyŚledzie Proboszcza to pyszna propozycja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co uwielbiają zarówno śledzie, jak i marynowane grzyby. Jest to prosty i szybki przepis na śledzie w oleju z dodatkami, który równie dobrze sprawdzi się na Sylwestra i in The post Śledzie Proboszcza appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeŚledzia możemy przygotować na setki sposobów. Doskonale smakuje podany z sosem na bazie musztardy z odrobina miodu i soku z cytryny. Przepyszny! Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 1 cebula 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, czarny pieprz(...)smaku mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Obie musztardy, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Śledzie układać
Pyry na GazKlasyka gatunku na Święta - śledzie. W tym wydaniu w sosie musztardowym z jogurtem. Składniki: 2 duże płaty śledzia matjas, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, łyżeczka majonezu, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2-3 godziny wymieniając dwa razy wodę. Jogurt mieszamy z kurkumą, musztardami i majonezem, mieszamy. Śledzia kroimy
Lena GotujeŚledzie z pieczarkami – to pyszna propozycja na wigilijne śledzie, ale nie tylko. Taka przekąska świetnie się sprawdzi również na Sylwestra i inne imprezy. Śledzie z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym zapewne zasmakują każdemu! Gorąco zac The post Śledzie z pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeŚledzie w oleju z cebulką czy śmietanie są pyszne, ale warto też zaskoczyć gości czymś nowym. Mamy przepis na świetną sałatkę z pieczarkami. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Przepis na sałatkę śledziową z pieczarkami Składniki: około 400 granów solonych płatów śledziowych, 200 gramów pieczarek (najlepiej brązowych), 2 cebule, 2 łyżki octu (najlepszy będzie jabłkowy), 2 łyżeczki gładkiej musztardy, ziele(...)angielskie, liść laurowy, pieprz, natka pietruszki. Zrób tak: śledzie wymocz – najlepiej zostawić je w wodzie na noc. Na głębokiej patelni rozgrzej około pół szklanki oleju, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i pieczarki pokrojone w plasterki, a także liście i ziele, dopraw również pieprzem. Smaż jednocześnie dusząc – na małym ogniu pod przekryciem przez około 15-20 minut co jakiś
Kulinarna Polskamarchewką, doprawione majerankiem, przecierem pomidorowym to świetna propozycja na zbliżające się Święta, ale także na imprezy - filet można przekroić na pół i powstają małe koreczki. Składniki: 4 filety śledzia matjas, 2 czerwone cebule, mała marchewka, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, szczypta cukru, pieprz czarny mielony, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki oleju 4 małe wykałaczki Przygotowanie: Śledzia moczymy w wodzie, aby pozbyć(...)oleju aż się zeszkli, dodajemy marchew, szczyptę cukru, pieprz oraz łyżkę majeranku. Smażymy aż cebula będzie miękka, Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie odsączamy śledzia, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski dodajemy łyżkę oleju oraz majeranek, obtaczamy z każdej strony - zostawiamy na kilka minut. Na każdy filet nakładamy po łyżeczce cebuli, zawijamy i przekłuwamy wykałaczką
Lena Gotujepęczka szczypiorku - 2 łyżki majonezu - 1 łyżka śmietany 18% - pieprz do smaku Śledzie, ziemniaki, ogórki i cebulę kroję w kostkę, szczypiorek siekam. Dodaję majonez i śmietanę oraz pieprz do smaku. Całość mieszam i odstawiam do lodówki na minimum pól godziny do połączenia smaków. Smacznego :) Jestem wielką miłośniczką śledzi, o czym już nie raz wspominałam. Na blogu już jest kilkanaście(...)przepisów na te pyszności :) Jeśli tak jak ja je bardzo lubicie to zapraszam do zakładki " Śledzie " w etykietach w bocznej kolumnie bloga. Tu link ( wystarczy kliknąć ) : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/search/label/%C5%9Bledzie
Kuchnia z widokiem na ogródWielkanoc. Na Boże Narodzenie. Na Sylwestra. Na rodzinne przyjęcie czy tzw domówkę. Nawet na postny posiłek… Śledzie mają miejsce na naszym stole przy okazji każdej większej, czy mniejszej uroczystości. Tym razem przygotowałam „śledzie po sułtańsku”, czyli śledzie z dodatkiem cebuli, słodkich rodzynek i koncentratu pomidorowego. Wyszło pysznie! Kto jeszcze nie próbował, zachęcam do przygotowania. 6-7 filetów(...)dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy niewielką ilością wody mieszamy. Dodajemy rodzynki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru. Smażymy około 2-3 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli są bardzo słone można je wcześniej wymoczyć w wodzie lub mleku). Układamy w słoiku naprzemiennie z przygotowaną zalewą. Odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin
Smaki Na Talerzu