śledź - 8416 przepisów (strona:118/562)

Śledzie w oleju rydzowym 140

Kochani, dziś przepis na śledzie - tradycyjne śledzie z olejem rydzowym. Jeśli lubicie śledzie i smak oleju rydzowego, to co ja będę zachwalać.. Spróbujcie ! ;) Olej rydzowy firmy SemCo jest olejem tłoczonym na zimno. Jego smak określa się jakoś cebulowy, z nutą gorczycy lub korzenny. Nie można stosować go do smażenia, ponieważ wysoka temperatura zniszczy wszystkie dobrodziejstwa, które w nim znajdziemy(...)śledziowych "Matjasów" 3 spore cebule pół słoika ogórków kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez  około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski około 2-3 cm. Umieścić w misce, ogórki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. dodać sok z ogórków, olej rydzowy- wszystko wymieszać dodać

Garnkowe fanaberie
kulki z zielonych śledzi w zalewie 247

jako zakąska do wódki.   Gdyby ktoś nie wiedział, zielone śledzie można kupić w sklepach rybnych (w supermarketach nie spotkałam), nie są mocno nasolone więc nie trzeba ich moczyć. Niestety nie można ich długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić.  Składniki: 1 kg zielonych śledzi 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 2 ząbki(...)smażenia na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka octu płaska łyżka soli 2 łyżki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego  2 cebule Śledzie wypłukać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, starty czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Bułki tartej dodać tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka aby dało się formować kulki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Hekele-pasta rybna 158

jeszcze nie próbował hekele czyli pasty ze śledzi słonych, bardzo popularnej na Śląsku  to zachęcam, bo jest naprawdę pyszna. POLECAM. Składniki: 2 słone śledzie 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula łyżka musztardy pieprz Wykonanie: Wymoczone śledzie oczyścić ze skórki oraz ości. Jajka ugotować na twardo, obrać. Śledzia, jajka, ogórki, cebulę bardzo drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką 204

puszki groszku konserwowego, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 por, 1/2 słoiczka cebulki perłowej marynowanej JAMAR , 3 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sok z połowy cytryny, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję śledzie na mniejsze kawałki.  2. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę(...)idealny słodko- kwaśny smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania sałatek, ale również może stanowić dodatek do wędlin, mięs, czy ryb. W mojej sałatce cebulka marynowana doskonale współgrała ze śledziami i pozostałymi składnikami. Podbiła moje kubki smakowe i będą po nią częściej sięgać.  Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy JAMAR , niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
ŚLEDŹ W CIEŚCIE PIWNYM 161

więc kiedy zadzwonił i powiedział,że będzie rano w piątek moja radość była wielka.Od razu wiedziałam też,że będzie szaleństwo w kuchni.No i było...pyszne śledzie popływały sobie w piwie. Składniki:   6 świeżych śledzi lub 12 filetów śledziowych sól,pieprz,sok z cytryny łyżka musztardy rosyjskiej   Ciasto piwne: 2 jajka 250 ml jasnego piwa 200 g mąki(...)sól,pieprz Całe śledzie wyfiletować,opłukać,dokładnie osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki wielkości kęsa.Posolić,popieprzyć,skropić sokiem z cytryny,włożyć do miski.Dodać musztardę i dokładnie wymieszać,przykryć miskę i włożyć do lodówki na ok 30 min by śledzie się zamarynowały. Ciasto: Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno.Żółtka wymieszać z piwem,dodać szczyptę soli

Niespełnione zdolności kulinarne
Śledź z suszonymi pomidorami 184

śledziowych matias 2 cebule 2-3 suszone pomidory z zalewy 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1/3 łyżeczki majeranku olej rzepakowy (tyle, żeby przykryć śledzie) pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. Suszone pomidory pokroić(...)kosteczkę. Śledzia przełożyć do miseczki popieprzyć, dodać cebulę, czosnek, pomidory i majeranek, delikatnie wymieszać, przełożyć do słoika. Na koniec dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i zalać wszystko olejem. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie ze śliwką, goździkami i cynamonem 158

oleju. Ja proponuję dziś na słodko.  Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę, na to poukładać pokrojone śledzie oraz śliwki. Następnie doprawić wszystko cynamonem, goździkami(...)papryką chilli. Całość zalać oliwą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można posypać śledzie rzeżuchą, która podobno poprawia blask oczu

Smaki Przyprawy i Kolory
Kotlety ziemniaczane z wędzonym śledziem 150

Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie ziemniaków i wędzonych śledzi. A smak bardzo interesujący. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 30 dag wędzonych śledzi Ok. 800 gram ugotowanych ziemniaków 2 jajka Sól, pieprz Bułka tarta Olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( ze skórą ). Przestudzone ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną(...)oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno pokrojone. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy wałek, który kroimy na kawałki. Z kawałków formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Smakowite tuszki śledziowe w zalewie ( również do słoika ) 173

ukrywam że lubię śledzie, chyba pod każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym słoiku ich znajdę. Najczęściej jestem niemile zdziwiona. Dzisiaj przedstawiam tuszki śledziowe smażone w zalewie octowej nadające się  również do słoika. Składniki: 2 kg tuszek śledziowych Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie(...)cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu),  cebulę pokrojoną w plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię po smażeniu (nie wyrzucamy

Smaki Ewy
Pyszne rolmopsy bez skóry od A do Z 113

tuszkami śledziowymi w słoiku. Kupujemy słoik i wpatrujemy się jak mało mieści się w nim śledzi. Kupowane na wagę nie są takie tanie. Zaczniemy więc od zamarynowania świeżych śledzi. Składniki: Marynowane świeże śledzie 1 kg tuszek śledziowych ½ szklanki octu 10% 2 łyżki soli Wykonanie: Umyte tuszki śledziowe myjemy i zalewamy ½ szklanki octu wymieszanej z 2 łyżkami soli. Pozostawiamy

Smaki Ewy
Kaszubskie śledzie z cebulą w pomidorach 134

Tradycyjna, świąteczna potrawa w moim domu. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie aby mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Śledzie są przepyszne, właśnie je zrobiłam. Do jutra nabiorą intensywnego smaku. Polecam. Składniki: Duże opakowanie solonych śledzi w oleju ( matjas ok 800 gram ) 5 średnich cebul Ok. 300 ml oleju Pieprz 1 mały koncentrat pomidorowy ( ok.200 gram ) Wykonanie(...)Jeżeli śledzie są zbyt słone należy je wymoczyć w zimnej wodzie ( ja moczę około 30 minut ).Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, mieszamy aż olej będzie zabarwiony, przy czym cebula nie ma być brązowa a zeszklona. Całość przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śledzie odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki

Smaki Ewy
Sałatka śledziowa z warzywami sezonowymi 130

Lato to idealny czas na wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. Warzywa są teraz najlepsze i pełne tego, co nie tylko smaczne, ale i zdrowe. A do śledzi, na które naszła mnie ochota, pasuje niemal wszystko. Warto spróbować połączeń innych niż te podawane w książkach kucharskich. Składniki : 4 płaty śledziowe 5 średnich ziemniaków pół czerwonej papryki dziki brokuł lub połowa(...)brokuły ostudzić. Ziemniaki i śledzie pokroić w kostkę podobnej wielkości. Paprykę pokroić w małą kostkę. Fenkuł przepołowić i pokroić na cienkie paski. Pietruszkę naciową i szałwię pokroić na drobno. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Doprawić do smaku i zajadać :) Użyte zioła rosną w moim ogródku: fenkuł pietruszka naciowa szałwia lekarska ----------- Podobne: Sałatka ze śledzi i ziemniaków Sałatka z pieczarek Surówka

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie w letnim sosie 145

Wspaniały smak śledzi o aromacie ziół ogrodowych Składniki - 6 płatów śledzi - 1 cebula sos - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - duży pęczek ziół pietruszka ,koper ,szczypiorek oregano bazylia - pieprz - przyprawa do ryb w młynku Sposób przygotowania 1. - Śledzie wymoczyć w wodzie osuszyć pokroić na mniejsze kawałki 2. - Cebulę pokroić w kostkę zagotować wodę sparzyć cebulę na sitku zostawić(...)ostygnięcia 3. Sos - Wymieszać majonez z śmietaną Dodać posiekane zioła przyprawę do ryb pieprz 4. - Śledzie wymieszać z sosem Zostawić kilka godzin do połączenia smaków W razie potrzeby  dosolić najlepiej wtedy gdy się połączą smaki bo śledzie są dość słone

W królestwie smaków Beaty
Sałatka śledziowa 305

Pyszna sałatka dla wielbicieli śledzi Składniki - 4 płaty śledzi matiasów - 5 oliwek zielonych - 4 płaty papryki konserwowej - 4 jajka - pęczek szczypiorku - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - sól - pieprz  Sposób przygotowania 1. Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli Ogórki  ,paprykę konserwową ,oliwki  ,pokroić w kostkę odsączyć na sicie 2. Śledzie pokroić w kostkę Do śledzi

W królestwie smaków Beaty
Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym 164

Śledzie to moja ulubiona przekąska, czy to imprezowa, czy gdy zwyczajnie mam ochotę na coś innego, niż kanapka. Mój szanowny partner nauczył mnie jedzenia tej ryby z majonezem, co wykorzystałam również w tym przepisie. Śledzie w oleju, w przyprawie korzennej, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Seko, nadają się świetnie do podania w takiej postaci, a dodatkowo, dzięki swojemu charakterystycznemu różowemu(...)kolorowi, fantastycznie prezentują się na talerzu. Zapraszam na pierwszy w tym roku, kontrrewolucyjny przepis. :) 1 opakowanie śledzi korzennych Seko 2 łyżeczki musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle była ostra ;) ) 1 czubata łyżeczka majonezu 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz sok z połowy cytryny otarta skórka cytrynowa do dekoracji Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania