Dopadł mnie dziwny chcieizm na śledzie, w lipcu. No i co? No i zrobiłam. Dodałam do nich jeszcze odrobinę miodu, ale myślę, że był zbędny, wyszły trochę za słodkie. Ale dobrze, że to wyszło teraz, bo miałam w planie zrobić te śledzie na najbliższą urodzinową bibę. Składniki: 2 solone filety śledziowe pół małej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)musztardy francuskiej 1/4 łyżeczki curry sól pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, od czasu do czasu można wymieniać w nich wodę. Jeżeli po tym czasie okażą się nadal bardzo słone, moczymy kolejną godzinę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy ją wrzątkiem na sicie. Osuszone śledzie kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich resztę składników, mieszamy, wkładamy
Kardamonovyzajadałam się świeżymi owocami morwy, między włażeniem na budynki śmietników a bieganiem po tzw. „puszczy”. Kupiłam więc suszoną z myślą o sałatkach. I tak oto wylądowała w śledziach, razem z orzechami. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej morwy białej pieprz 4 łyżki oleju rzepakowego extra virgin Śledzie moczymy(...)godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do śledzi dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki orzechy, morwę, a także cebulę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
Kardamonovyblogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to dość wygodne, potem przed świętami będę miała więcej czasu na inne „przyjemności”. Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty. Składniki: 5 filetów śledziowych 8 marynowanych pieczarek 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu(...)łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę
Kardamonovychyba jedne z najlepszych śledzi, jakie jadłam w życiu. Poważnie. Dajcie im postać z tymi wszystkimi dodatkami ze dwa dni w lodówce. Poezja, normalnie poezja. Składniki: 2 solone śledzie 2 małe czerwone papryki 1 cebula 100 g sera feta 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej) pieprz Śledzie moczymy godzinę(...)stopniach. Można je lekko skropić olejem rzepakowym. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Papryki kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski
KardamonovyKolejna propozycja na śledzia, którą zaraziła mnie kiedyś Teściowa. Połączenie tak pyszne, że uwielbiam się nim raczyć całe święta! Polecam i Wam Co nam trzeba? 4płaty śledziowe- ja kupuje gotowe Matjasy 3 duże ziemniaki ugotowane 3 duże buraki czerwone ugotowane 1 biała cebula 2 ogórki konserwowe Majonez 4 jajka szczypiorek sól i pieprz do smaku Robimy! Śledzie moczymy w wodzie(...)koniec tarkujemy żółtka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy na noc by się ładnie „przegryzły” smaki. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Śledź pod pierzynką z buraczkami first appeared on Latosiowy
LatosiowydomŚledź w zalewie octowej Taką rybkę można przygotować kilka dni wcześniej. Doskonała, pyszna przekąska na różne uroczystości lub święta. 20 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych · 4 szklanki wody · 1 szklanka octu(...)Olej do smażenia · 3 cebule · Mąka do panierki Sposób przygotowania: 1. Śledzie myjemy i usuwamy płetwy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ryby układamy w pojemniku z przykrywką. 2. Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet
Kulinarna ChwilaŚledzie idealne na Wigilie lub Święta. Korzenny aromat tej potrawy rozejdzie się po całym domu, wprowadzając Was w magiczny nastrój Świat Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI: 500 G ŚLEDZI W OLEJU 3-4 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO 2 CEBULE OLEJ DO SMAŻENIA 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 1/2 ŁYŻECZKI CZARNEGO, ZMIELONEGO PIEPRZU 1/2 ŁYŻECZKI MIELONYCH GOŹDZIKÓW 1/2 ŁYŻECZKI ZMIELONEGO ZIELA ANGIELSKIEGO 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEGO(...)zmięknie, podsypać ja cukrem pudrem i dobrze wymieszać. Na sam koniec do cebuli dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwile podsmażyć. Następnie cebule ściągnąć z grzania i odstawić do ostygnięcia. Śledzie pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć je do miseczki. Dodać do nich przestudzona cebulkę i dobrze wymieszać. Miseczkę przykryć talerzem lub folia spożywczą i odstawić na noc do lodówki
Pani M - kuchnia smakowitaBłyskawiczna w przygotowaniu świąteczna przekąska. Idealna jako przystawka na zimno lub zakąska. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch. 4 pojedyncze płaty śledzia marynowanego ¾ szklanki wody 2 cebule 1/3 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy(...)wodę, ocet oraz olej. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do zalewy. Wsypujemy cukier, kolorowy pieprz oraz liski i ziele angielskie. Zalewę gotujemy około 10 minut. Po przestudzeniu mieszamy ze śledziami. Chłodzimy w lodówce. Śledzie najlepsze są następnego dnia
VioletoweKucharzeniecukrze, które kolorem i kształtem przypominały właśnie kasztany. Dziś karmelizowane ziemniaki podaje się do pieczonego mięsa, ale w rzeczywistości możne je zjeść ze wszystkim. Na przykład ze śledziem, który jest przysmakiem w Danii i podawany jest na różne sposoby, od sałatek, po smażone, marynowane w owocach czy warzywach. Niektóre przepisy na śledzie w Danii są owiane tajemnicą(...)smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🇩🇰 – Dania Tylko kilka składników potrzebujesz by zrobić karmelizowane ziemniaki 1 kg małych ziemniaków 150-160 g cukru 50 g masła Szczypta soli Śledzie marynowane Cebulki marynowane Ogórki marynowane Jak zrobić ziemniaki Ziemniaki podgotuj przez chwilę we wrzątku osolonej wody, ale tak by nie były rozgotowane, następnie, lekko przestygnięte obierz. Wsyp cukier na patelnię
RafalCookTatar ze śledzia z dodatkiem majonezu Bardzo smaczna potrawa, która doskonale sprawdzi się na co dzień jako przekąska oraz na imprezach i przyjęciach. Śledziową sałatkę ułożyłam na spodzie z buraczków, ale jeśli chcesz, możesz wszystkie składniki razem wymieszać – wtedy tatar będzie różowy Użyte buraczki mogą być ugotowane w skórce lub upieczone (będą mieć ciemny wyrazisty kolor) . Możesz także wykorzystać(...)majonezu sól i pieprz opcjonalnie łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli
Kulinarny S.O.S.Śledzie "zanurzone" w wielu smakach Składniki: 6 filetów śledzia a'la matias 2 cebule 10 suszonych pomidorów z zalewą 2 łyżki kaparów z zalewy 2 szt. honey mango 20 szt. zielonych oliwek bez pestek oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami oliwa z oliwek pieprz Przygotowanie: Śledzie moczyłem kilka(...)pokroiłem w piórka i zeszkliłem na oliwie ze słoika z suszonymi pomidorami. Suszone pomidory drobno pokroiłem. Obrałem mango i pokroiłem w kostkę. W słoiku układałem warstwami: cebulę, pomidory, kapary, śledzie, oliwki przekrojone na pół, mango i tak na przemian, kończymy pomidorami i kaparami. Zalałem oliwą po pomidorach i uzupełniłem oliwą z oliwek. Wstawiłem do lodówki na całą
R'n'G Kitchenprzyrządzamy nie tylko od święta – to pyszne i zdrowe danie, które bardzo lubimy. Sos warzywny, który jest jego bazą, świetnie sprawdza się również w sałatce śledziowej. Przepis na śledzie po grecku Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 cebule, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie, czubata łyżka papryki w proszku, 3 łyżki octu winnego(...)natka pietruszki, łyżeczka musztardy, pieprz, olej. Jak zrobić śledzie po grecku? Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj starte na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, smaż jeszcze kilka minut często mieszając, dopraw papryką i pieprzem, wymieszaj, wlej pomidory i duś wszystko około 10 minut. Do sosu dodaj musztardę i ocet
Kulinarna Polskapół i upiec w piekarniku aż się zarumienią. Na wykałaczkę nabić oliwkę i kawałek ośmiornicy. Wbić w każdy ziemniak po 2 koreczki. Sałatka z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia Składniki na 2 porcje: bulwa selera ugotowana ze skórką i obrana 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane jabłko – pokrojone w słupki bez obierania opakowanie gotowych śledzi w śmietanie(...)garść śliwek suszonych bez pestki mała czerwona cebula pokrojona w piórka łyżka kaparów odsączonych z zalewy płatki migdałów podprażone na patelni Przepis na sałatkę z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia Selera i ziemniaki kroimy na duże kawałki i wykładamy na 2 talerze. Dodajemy pokrojone jabłka. Chrzan i pieprz dodajemy do opakowania śledzie i mieszamy. Kroimy śledzie na mniejsze kawałki
Ugotowane pozamiataneŚledź po grecku podobnie jak tradycyjna ryba po grecku z Grecją niewiele ma wspólnego:). Zamiast ryby w cieście - śledź. Efekt przerósł moje oczekiwania:). Do warzyw dodajemy minimalną ilość soli - śledź ma jej w sobie wystarczająco dużo. 500g filetów śledziowych w oleju 3 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej(...)Śledzie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na nieduże kawałki. 2. Marchew i pietruszkę ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa przez 5-10 minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy 1/2 szklanki wody, dusimy do jej odparowania. Jeśli warzywa nadal będą twarde, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Wsypujemy szczyptę soli, pieprz
Szefowa kuchniszkl. octu spirytusowego 10% 1 łyżka cukru 3-4 kulki czarnego pieprzu 3 kulki ziela angielskiego kilka ziarenek gorczycy [ nie dałam] 1 liść laurowy 1 duża cebula Śledzie wypłukać , przełożyć do pojemnika, zalać zimną wodą lub mlekiem i moczyć około 2-3 godziny. Do garnka wlać wodę, ocet oraz dodać cukier, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.Zagotować, a następnie(...)zostawić do ostygnięcia. Śledzie wyjąć z wody/mleka i pokroić w dowolne mniejsze kawałki. Obrać cebulę i pokroić w cienkie półplastry lub w piórka. Układać warstwami w słoiku lub pojemniku: na dnie cebula, potem śledzie, cebula, śledzie i tak do skończenia obu składników. Zalać przestudzoną (zimną) zalewą tak, by śledzie były całkowicie zanurzone, zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki
Moje domowe kucharzenie