Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek. Sos chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Warto do sałatki zamast świeżej cebuli wykorzystać cebulę ze śledzi, wzbogaci nam dodatkowo smak sałatki
Życie zaczyna się w kuchniUkładamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek. Sos chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Warto do sałatki zamast świeżej cebuli wykorzystać cebulę ze śledzi, wzbogaci nam dodatkowo smak sałatki
Życie zaczyna się w kuchnicebuli i ew. popija dobrym alkoholem. Dla Holendrów dodawanie innych składników jest profanacją tego śledzia, ale ja nie jestem Holenderką więc zrobiłam lekką sałatkę. Wyszło iście królewskie danie, królewski śledź i król grzybów, borowik szlachetny, razem na jednym talerzu. Prosto, ale niezwykle smacznie. Pysznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSałatka śledziowa z papryką i groszkiem konserwowym chodziła za mną od dłuższego czasu. Kiedyś jadałam śledzie bardzo rzadko, ale teraz się to zmienia. W ostatnim czasie często robię sałatki na kolację i w zasadzie znikają bardzo szybko. Tak to już jest kiedy ma się w domu dwóch dorastających synów. Nic w lodówce nie uchowa się za długo i w sumie(...)greckiego żeby była nieco lżejsza. Stałam się fanką tego zdrowszego zestawienia i w większości sałatek majonez zastępuję po części jogutrem. Zapraszam po przepis. Sałatka śledziowa 5-6 średnich płatów śledzi solonych a’la matjas 3-4 średnie ziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki
Pieguskowa Kuchniaśledzi nie ma dla mnie Wigilii, po prostu muszą pojawić się w jakiejkolwiek wersji na stole. Choć znajdziecie na moim blogu wiele przepisów na śledzie to dziś tradycyjnie, prosto. Śledzie z majonezem są pyszne, a majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym. Smakują wspaniale! Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 200 ml majonezu 100 ml bardzo gęstej, kwaśnej śmietany(...)dużych oczkach 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki cukru pudru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszam majonez ze śmietaną, ogórkami i roztartymi ząbkami czosnku. Doprawiam do smaku. Śledzie kroję na kawałki, mieszam razem wszystkie składniki. Dekoruję świeżym koperkiem, podaję na półmisku lub w misce
Zasmakuj Kuchniuwielbiam śledzie, że jem je pod każdą niemal postacią i często z nimi eksperymentuję już tu pisałam, więc nie będę się nad tym rozwodzić. Przepisy na różne sałatki i przekąski śledziowe można znaleźć tutaj (klik!) . Proponowane dziś śledzie zrobiłam z myślą o świątecznym spotkaniu w pracy. Mnie smakują bardzo i na pewno będę je powtarzać nie tylko przy okazji Wigilii(...)potem zajadać 😋 Składniki : 6 płatów śledziowych cebula sól duża garść suszonych pomidorów czubata łyżka żurawin łyżeczka suszonego oregano ok. 150 ml oleju lnianego tłoczony na zimno Śledzie wypłukać, zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, trzymając je w lodówce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i posypać szczyptą soli. Wymieszać i odstawić na ok. 5 min. Suszone
Weekendy w domu i ogrodzieSzukasz przepisu na śledzie na Wigilię? Zapewne znasz przepis na śledzie w oleju czy pod pierzynką, a czy przepis na śledzie w sosie... The post Przepis na śledzie na Wigilię – śledzie w sosie pomidorowym appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comŚledzie pod szubą , sułtańskie (czyli z rodzynkami, cebulą i koncentratem pomidorowym), z orzechami , rolmopsy ze śliwką, w zalewie słodko-kwaśnej i cytrynowe - oto nasz zestaw śledzi na tegoroczne Święta. Te ostatnie, przepis na które znajdziecie poniżej, smakują zaskakująco świeżo, orzeźwiająco, są aromatyczne i delikatne, wykwintne i bardzo niecodzienne. Polecam! Składniki: 8 filetów śledziowym solonych a la matjas skórka otarta(...)cytryny sok z połowy cytryny sok z połowy limonki 1 łyżka cukru pudru 100ml oleju rzepakowego (u mnie Semco ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula kolorowy pieprz Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok 3h, następnie dobrze opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w skośne kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na sitko, przelać najpierw wrzątkiem, a następnie
Obiad gotowyŚledzie w śmietanie - klik oraz z jabłkiem i cebulą - klik w mojej rodzinie najczęściej goszczą na świątecznym stole. Troszeczkę z wyprzedzeniem przygotowałam ich kolejną przepyszną wersję. Dla mnie śledź musi mieć słodki akcent, dlatego uwielbiam dodawać do nich różne suszone owoce - klik , czy to rodzynki, czy śliwki, czy jak w tym przypadku żurawinę. Wracając do przepisu... Tak przygotowane śledzie(...)niezwykle smaczne, a sam sos delikatny i idealnie komponujący się z całością. Cebula wymieszana z cukrem jest łagodna, natomiast żurawina to taka kropka nad "i". Jeśli lubicie śledzie to koniecznie spróbujcie tej prostej i szybkiej propozycji! 400g filetów śledziowych solonych a'la Matjas (polecam SEKO ) 2-3 cebule + 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki suszonej żurawiny
Di gotujePrzepisów na dobre śledzie nigdy za wiele. Dzisiaj mam dla Was przepis, jaki otrzymałam od jednej z czytelniczek. Pani Ilona napisała, że jest to przepis jej babci, wiec było raczej pewne, że wyjdzie z tego coś pysznego. I tak własnie było. Śledzie wyszły delikatnie słodkie i kwaskowate. Połączenie śledzia z żurawiną, cebulą i sokiem z cytryny, to był prawdziwy strzał(...)zbyt słone. Pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub cienkie piórka. Żurawinę przelać wrzątkiem. Pani Ilona pisała, że wszystkie składniki układa się warstwami: śledzie, cebula - skropić to sokiem z cytryny, a na końcu dodać żurawinę, przyprawić pieprzem i zalać olejem. Ja wszystkie składniki wymieszałam jak w klasycznej sałatce. Sałatkę należy wstawić przynajmniej an kilka godzin
Codzienna kuchnia niecodziennawigilijnym stole nigdy nie może zabraknąć śledzi, przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam je z korzennymi przyprawami i olejem rydzowym, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować kilka dni przed świętami, im dłużej stoją tym są lepsze. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 duża cebula 100 gram rodzynek 1 szklanka oleju rydzowego Semco 1 łyżka octu jabłkowego(...)łyżka miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 4 goździki 0,5 łyżeczki gorczycy 1/4 łyżeczki kolendry 4 ziarna ziela angielskiego Szczypta startej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny, wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski, zalewamy olejem, dodajemy ocet jabłkowy, miód
Bajeczna Kuchniapodsmażamy 2 minuty. Jeśli cebula za bardzo się zagęściła od przypraw, dodajemy trochę oliwy. Cebulę z przyprawami studzimy. W słoiczku układamy warstwami śledzie i cebulę z przyprawami. Składniki układamy jak najściślej. Każdą warstwę śledzi dość mocno pieprzymy. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być cebulka. Słoiczek zakręcamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Smacznego
Smak mojego domuŚledzie a’la Matjas ze smażonymi warzywami i gotowaną dużą fasolą Jaś. Przepyszne zestawienie śledzia z dość nieoczekiwanymi dodatkami. Zamiast tradycyjnego śledzika z cebulą w oleju, polecam takiego w nieco innym, bardziej nowoczesnym wydaniu. 1/2 szklanki 100% oleju rzepakowego Wielkopolskiego 6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas 150 g fasoli Jaś 1 duża cebula 1 duża marchewka(...)gotujemy krócej i bez potrzeby moczenia. W połowie gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę. Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i namoczyć w zimnej wodzie na około godzinę. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paseczki, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i skroić. Na patelni rozgrzać sporą
https:KKuchniaMniammnie ostatnio znowu królują śledzie. Ostatnio były na grillu , a dziś proponuję lekko ostre, chrzanowe z rodzynkami. Polecam. Takie śledziki to doskonała propozycja na zakrapiane imprezy ale nie tylko. Mocno wyraziste w smaku, łatwe w wykonaniu, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się połączą :) Składniki - 0.5 kg płatów śledziowych typu matjas - 2 jajka - 3 łyżki rodzynek sułtańskich HELIO(...)Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi, kroję w większą kostkę, przekładam do miski. Do śledzi dodaję rodzynki, poszatkowaną cebulkę i drobniutko pokrojone ugotowane na twardo jajka. W małej miseczce mieszam śmietanę z sosem chrzanowym i majonezem. Powstałym sosem zalewam śledzie. Delikatnie mieszam i w razie
Kuchnia z widokiem na ogródŚledzie z pieczarkami i cebulą to świetna przystawka na co dzień i od święta. Są bardzo prostą i szybką w przygotowaniu przekąską o rewelacyjnym smaku, w sam raz dla amatorów śledzi. Idealnie sprawdzą się podczas świąt lub domowych imprez. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 500 g cebuli 500 g pieczarek 1- 2 łyżki koncentratu(...)pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, zdejmujemy z ognia i dodajemy do podsmażonej cebuli, całość wystudzamy. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie dodajemy do wystudzonej cebuli i pieczarek. Wszystko doprawiamy czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki, najlepiej
Smakowite Dania