około 20-25 minut.(szybko rosną ) Piec w nagrzanym do 180 -185° około 20 - 25 minut-do złotego koloru. Studzić na kratce.Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu
mojej kuchniokoło 20-25 minut.(szybko rosną ) Piec w nagrzanym do 180 -185° około 20 - 25 minut-do złotego koloru. Studzić na kratce.Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu
w mojej kuchniUszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są dla mnie nieodłącznym elementem świąt . Już od dziecka wykradałam mamie z kuchni świeżo ugotowane uszka do barszczu i do dzisiaj przygotowuję je własnoręcznie. Uszka warto przygotować w większej ilości i je zamrozić . Więcej o mrożeniu i rozmrażaniu pierogów pisałam tutaj . Pamiętajcie, uszek nigdy nie jest za mało i bardzo często znikają w niewyjaśnionych
WegePrzepisChoć w różnych domach na Wigilię króluje grzybowa lub rybna, to ja nie wyobrażam sobie Świąt bez czerwonego barszczu. Takiego z uszkami lub właśnie z pasztecikami. To wspaniałe połączenie nie tylko na Święta. Paszteciki z kapustą i pieczarkami z tego przepisu są puszyste, delikatne i z pewnością sprawdzą się nie tylko na Wigilię – to świetna przekąska na różnego rodzaju
Poezja smakuBułki na drożdżach z pieczarkami, cebulą to pyszna przekąska, a zrobiona w mniejszych wersjach podana do barszczu idealnie go uzupełni. Składniki: 300 g mąki + do podsypania, 150 ml mleka, 8 g suszonych drożdży, łyżeczka soli, łyżka oleju, jajko, 250 g pieczarek, mała cebula, sól, pieprz, majeranek, łyżka masła dodatkowo: jajko + czarnuszka Przygotowanie: Mleko podgrzewamy - musi być ciepłe, ale nie gorące
Lena Gotujesposobów. Na świąteczny obiad doskonale sprawdza się wołowina, wieprzowina jak i drób , specjalnie też przygotowujemy świąteczne sałatki . Zupy już nie gotujemy na obiad, gdyż do mięsa zawsze podaję czerwony barszcz wigilijny do popicia, w bulionówce. W tym wpisie znajdziecie nasze najlepsze przepisy, które idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe na święta. Przepisów na tradycyjny panierowany kotlet schabowy, zrazy wołowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięusiadłam sobie na ziemi w kuchni (niecierpliwość nie pozwoliła mi przejść 5 metrów do jadalni) i pałaszowałam łyżka po łyżce. Jadłam i mruczałam. Gdzie ja tam będę żury i barszcze za tydzień gotować, nie ma szans. Spróbujcie zrobić taki krem, chociaż raz. Chciałam jeszcze do niego dorzucić parę gałązek rzeżuchy, niestety jeszcze mi się, dziewczyna, nie wyhodowała. Składniki
Kardamonovyostatnią niedzielę wyczyniałam barszcz ukraiński . Jednym z jego składników była kapusta włoska, której dość spora część została mi po skompletowaniu zupy. Chodził mi po głowie pomysł zapieczenia jej (kapusty znaczy), niekoniecznie pod beszamelem. Jak widzicie, na beszamelu się skończyło. I całe szczęście. Proste i genialne. Składniki: pół główki kapusty włoskiej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml mleka
KardamonovyZnowu zupa, bo nadal zima. Część wchłonęliśmy, część zawekowaliśmy. Jarzynowa z burakami wyszła baaaardzo spoko. Jeżeli lubicie barszcz i zajadacie się zupami, zróbcie koniecznie. Za jakiś czas wyczaruję może podobną z makaronem. Składniki: 1,5 l wody 300 ml zakwasu z buraków 3 ziemniaki 2 buraki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki pół małego selera 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego
Kardamonovysmakowała. No cóż, zdarza się i tak. Mam jednak dla Was zupę, którą zrobiłam jakoś tydzień temu, zdjęcie czekało na publikację. Dzięki zakwasowi i kapuście, smakowała trochę jak barszcz ukraiński. Dla mnie, superekstradyska. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1/4 główki czerwonej kapusty pół litra zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 łyżeczka majeranku
Kardamonovyznowu pasta. Lubią to robię. Wolę to, niż gotowanie po raz enty, frankfurterek. Wiecie jak jest. To tyle na dziś, lecę robić barszcz z kobietami (jak to mówi pewien jegomość)… z krokietami znaczy. Składniki: 5 jajek 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżka poszatkowanego koperku 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka gotujemy na twardo
Kardamonovymoże od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia. Na tej samej patelni rumienimy obrane kawałki cebuli i czosnek. Łopatkę, cebule, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe wrzucamy
KardamonovyTaki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis
Kardamonovykroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy, dodajemy cebulę i sól, mieszamy. Ziemniaki wykładamy na talerz, nalewamy zupę, całość posypujemy natką. Artykuł Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyWczoraj zrobiłam barszcz, do tłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu… Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść
Kardamonovy