kopytka - 2368 przepisów (strona:105/158)

Sos Grzybowy ze Świeżych Grzybów Leśnych 176

Witam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszny i prosty w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych. Sos grzybowy możemy podać z ziemniakami, kopytkami, kluskami lub z tym z czym lubimy. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sosu grzybowego będziemy potrzebować: około 450 g grzybów leśnych 400 g śmietany

Uwaga Babcia Gotuje
Domowe Mięciutkie Kopytka 9875

Kopytka to jedno z tych dań które chyba nigdy nam się nie znudzi bo zawsze można podać je inaczej. Przepis który tutaj podam znam od dzieciństwa, moja mam je tak robiła, babcia, a nawet ciocia :) Składniki na 2 porcje: około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej 1-2 łyżki

Gotowanie...to proste !
Kokosowy batonik a’la Bounty 573

Olej kokosowy w temperaturze pokojowej jest stały, więc pomoże nam trzymać całość tak aby wiórki się nie rozlatywały. Uformować batoniki wedle własnego uznania – można rolować i ciąć jak kopytka, można ugnieść duży placek o grubości około centymetra i wyciąć z niego prostokąty, ulepić kuleczki – jednym słowem co kto woli. Ja wrzucam całość do keksówki, która na codzień

Mr. Taste
Zrazy wołowe zawijane 6701

Podczas duszenia tworzy sie aromatyczny sos. Wystarczy ok 15 min pod koniec gotowania dodać pokruszoną kromkę chleba razowego - do zagęszczenia sosu. Przed podaniem wyjąć wykałaczki :) Podawać najlepiej z kluskami: kopytka, śląskie lub kaszą gryczaną i surówką: zasmażane czerwone buraczki lub np.  z pora i kukurydzy

Atlas Smaków
Pączki ziemniaczane 308

zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków ** red sonia – ziemniaki typu B, czerwona gładka skórka, równe bulwy z płytkimi oczkami. Bardzo smaczny ziemniak

królestwo garów
Bigos z indykiem i dynią 160

drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo

Ze smakiem i z pasją
Kluski ziemniaczano-serowe 176

Kluski ziemniaczano-serowe obok Kopytek domowych , ruskich pierogów i klusek śląskich to ulubione kluski domowników. Dzisiaj podam Wam mój przepis na łatwe, pyszne, domowe kluski z ziemniaków i sera , które się nie rozpadną podczas gotowania, będą sprężyste, jednocześnie miękkie i delikatne, a które podaję do sosów mięsnych. Najlepsze kluski domowe – domowe kluski ziemniaczano-serowe składniki na kluski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 171

surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać solą i wymieszać. W ten sposób mamy gotową jarzynkę-przyprawę np. do zup. Ziemniaki Z nich najprościej zrobić sałatkę (np. z czosnkiem), pyzy, kopytka lub obsmażyć je na patelni (danie na kolację idealne) czy też zapiec z dodatkiem wędlin czy sera. Świetnym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe , które można kupić w wielu sklepach. Kosztują

Codzienna kuchnia niecodzienna
Perliczka pieczona III 123

zawinąć w otrzewną. Ułożyć na blasze z rusztem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1.5 godziny.  Otrzewna powinna się ładnie przyrumienić. Perliczkę podałam z kopytkami z pietruszką. zastawa

królestwo garów
Kopytka rolowane z pietruszką 143

Kopytka przygotowuje zazwyczaj gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego :) Nic się w ten sposób nie zmarnuje :) Wersja zielona, zrolowana przemawia do mnie jeszcze bardziej.  Składniki: 1 kg ziemniaków 10 dag mąki pszennej 5 dag maki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 1 pęczek natki pietruszki masło klarowane do smażenia Wykonanie: Ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Gęsina babci 165

kapustę. Przykrywamy garnek i wstawiamy  ponownie do piekarnika na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Kapustę wykładamy na talerz, na niej układamy piersi. Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi bądź z wszelkiego rodzaju knedlami.  Niebo w gębie

Kulinarne przemyslenia
WOLL Szafir Lite - patelnia idealna? 167

Cebulka się ładnie zeszkliła, na całej powierzchni patelni, nie tylko na środku. Dorzuciłam kolejne składniki i przygotowałam nasz obiad z zadowoleniem obserwując jak ładnie się smaży. Później przysmażałam jeszcze kopytka, smażyłam kotlety i jajka, no i znów nie miałam się do czego przyczepić :)    Kolejną próbą, były placuszki owsiane z jabłkiem, które dotychczas przywierały do wszystkich patelni

Cynamonowe szczęście
Makaron spaghetti z pomidorami i białą fasolą 113

już nie raz pisałam, uwielbiamy makarony więc takie obiady są u nas częste. Szczególnie w przerwach gdy nie szaleję w kuchni z przerabianiem (kochanych przeze mnie) ziemniaków na kopytka, kluski śląskie, itp. oraz z wariacjami ze wszelkimi rodzajami mięcha;) Składniki: 300 g makaronu spaghetti 250 ml passaty 1 duży pomidor 1 średnia cebula 200 g białej fasoli z puszki

Zasmakuj Kuchni
BABKA RÓŻANA 190

SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE PIETRUSZKOWE KOPYTKA JOGURT NATURALNY GOŁĄBKI Z KASZĄ I PIECZARKAMI PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ ZIEMNIAKI FASZEROWANE JABŁKA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ SAŁATKA NA CIEPŁO Z TOPINAMBURU ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM BROWNIE PIEROGI

harrisa
Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami 247

korzenno-słodkawy smak. Dodatkiem do niej były buraczki w słodko-kwaskowej glazurze, pieczona gruszka z chutneyem porzeczkowym z chilli i delikatne kluseczki ziemniaczane. Do tego zestawu pasują ziemniaczane kluski: kopytka, kluski śląskie lub gnocchi. Dziecko popijało obiad kompotem wiśniowym, dorośli pili Bordeaux, które było składnikiem sosu. Obiad bardzo nam smakował, syn z niecierpliwością czekał kiedy sfotografuję potrawę, żeby

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania