kopytka - 2368 przepisów (strona:114/158)

Gnocchi szpinakowe z sosem serowo – czosnkowym 138

Miały być kopytka - wyszły gnocchi Gnocchi ziemniaczane ze szpinakiem i sosem serowo czosnkowym Składniki: ok 1,5 kg ugotowanych ziemniaków ok szklanka mąki opakowanie szpinaku rozdrobnionego (450g) jajko sól, pieprz 2 ząbki czosnku Do dzieła!!! Szpinak wykładamy na patelnię i smażymy aż nadmiar wody odparuje po czym mieszamy z dwoma drobno pokrojonymi ząbkami czosnku - chwilę smażymy. Ziemniaki przecieramy przez

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 151

złagodzić smak dodajemy obie śmietany, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut. Gulasz podałam z pyzami ziemniaczanymi ale genialnie smakuje z kopytkami, gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Paluchy wiedźmy . 140

wrzątkiem i odstawić na pare minut. Następnie odcedzić a skórki zejdą ekspresowo. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić je na małe kawałki i rolować je w wałeczki tak jak na kopytka. Następnie pociąć na paski długości palców i uformować je w ich kształt. Nożem ponacinać tu i ówdzie a w cieńszy koniec wcisnąć migdał. Paluchy ułożyć w formie i włożyc

Radość kipiąca uśmiechem.
PIEROGI Z DYNIĄ I BIAŁĄ FASOLĄ NA OSTRO – najlepsze! 141

kolejny dyniowy przepis ( wiem wiem , jest tu ich już sporo , no bo przecież możecie zobaczyć fantastyczne ciasto dyniowe , kluseczki , kopytka , naleśniki , placuszki i zupę … ). Ale takich pierogów jeszcze nie ma! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi fantastycznym farszem z dyni oraz białej fasoli. Do tego cebulka, aromatyczny czosnek i świeżo posiekana natka pietruszki oraz moje ukochane chili

Ostra na Słodko
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 314

najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam w warzywniaku

Karo in the Kitchen
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 182

trunki w dobrych cenach.  Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także "koronka

Right Behind The Kitchen
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 249

zasmażki.   TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka i pierogi.   —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE—   TYP 500 żytnia – do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, pierników, ciast

Karo in the Kitchen
PLACUSZKI Z DYNI I CUKINI – dietetyczne – BE FIT! 193

też zaszalał i dyni mam więcej niż amerykanie na Halloween. Ale nie narzekam – wręcz przeciwnie, kombinuję jak tylko się da i dzięki temu dogadzam sobie fantastycznymi przysmakami! Zupy, kopytka, racuszki, ciasta , muffinki, desery i inne smakołyki wychodzą spod moich zdolnych łapek! Dziś mam dla Was przepis na dietetyczne placuszki z dyni i cukinii z dodatkiem świeżej natki pietruszki

Ostra na Słodko
GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU 167

popularne we Włoszech ziemniaczane kluski z dodatkiem szpinaku,które można podawać z różnymi sosami np.pomidorowo-bazyliowym, grzybowym,pesto. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy.   Są podobne do polskich kopytek i doskonałym dodatkiem do obiadu, bądź stanowią samodzielne danie. Składniki: 1 kg ziemniaków paczka mrożonego szpinaku (świeży około 400 g) 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki oliwy

potrawyregionalne
KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM 131

macie czasu można je również ugotować. Mięciutkie ( jeśli nie doda się za dużo mąki ) o dowolnie przez Was wybranym kształcie. Można kroić je jak na kopytka, formować kuleczki lub lekko spłaszczone placuszki. Składniki: 500 g ziemniaków 500 g dyni 150-200 g mąki pszennej ( plus dodatkowo do podsypywania i obtoczenia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko

potrawyregionalne
Przysmak Imama, czyli zapiekanka mięsno - warzywna 171

przygotowanie takiej pysznej zapiekanki z duża ilością warzyw i mięsem. Można do niej oczywiście użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Podawać można ją bez dodatków lub, tak jak ja, np. z kopytkami by danie było bardziej sycące.   Składniki:   1/2 bakłażana,  1/2 cukinii,  duża cebula,  papryka,  3 duże pomidory,  500g mięsa mielonego wołowego,  ząbek

Z miłości do słodkości
Ciasto Sowie Oczka 169

dodatkowo smaruje je jeszcze białkiem co zapobiega powstawaniu zakalca ) 5. Nasze ciasto białe wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 5 kawałków. Formujemy z nich  wałki jak na kopytka, następnie wałkujemy na takie jęzory na długość naszej blaszki i nakładamy wzdłuż jednego boku cała długością marmoladę lub powidła. 6. Wystudzoną masę kokosową wykładamy na ciemne ciasto, następnie

Gotowanie...to proste !
Pulpeciki duszone w warzywach i kluseczki gnocchi 108

SKWORCU 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do Burito SKWORCU 2 łyżki bułki tartej sól 1 por 1 marchewka 1 szkl rosołu sól pieprz 2 łyżki oleju kluseczki gnocchi lub kopytka Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami (kolendrę utłuc w moździerzu), dodać bułkę tartą. Formować kulki wielkości brzoskwinki i otoczyć w bułce tartej. Pora posiekać w kostkę, marchewkę zetrzeć

Gotowanie jest łatwe
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru ) 391

Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich ,  kopytek  jak i ryżu czy kaszy. Podałam z  sałatką z buraczków i papryki. - tuszka królika ( skoki, łapy, comber ) - 3-4 cebule - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku

kawawszklance
Soczysta pierś kaczki z żurawiną, miodem i jabłkami na winie 240

zalewamy pozostałą marynatą. Całość pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.  Po upieczeniu kaczkę wyciągamy na deskę żeby odpoczęła przez krojeniem. Jako dodatek świetnie sprawdzają się kopytka podsmażone na smalcu gęsim. Smacznego

Niezły Młynek