Dzieciństwo kojarzy mi się właśnie z takim piątkowym obiadem: racuchy, placki ziemniaczane, kopytka, czy domowe frytki. W piątki zawsze obiad mi smakował..... :) Składniki 200 g maki pszennej tortowej 370 g mleka zsiadłego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru Dodatkowo: Cukier puder, dowolna konfitura W misce wymieszać rózga
Delicious Titbitszostawiamy chwilę żeby odpoczęło, następnie kroimy w plastry. Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone sosem z pieczenia
Piekielna Kuchnia PatiJeśli lubicie kluski śląskie, kopytka czy inne kluski tego typu, to te też Wam posmakują :-) Powiem więcej: nawet jeśli dotąd mieliście opory przed kaszą jaglaną, to te kluski sprawią, że zmienicie zdanie - przykładem może być tu mój mąż, który kaszy jaglanej nie jada, a kluskami nie mógł się najeść :-) Zostało mi trochę ziemniaków z obiadu, dokładnie dwie szklanki
Czary - gary w kuchniKolejny przepis z cyklu “nic się nie zmarnuje”. Z ziemniaków, które zostaną po obiedzie można zrobić nie tylko kopytka czy placki, ale także kotleciki rybne. Ja dodałam tuńczyka, ale z powodzeniem sprawdzi się inna ryba, np. wędzona makrela. Kotleciki robi się szybko. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku. 1,5 szklanki tłuczonych ziemniaków 1 puszka
Kucharzycajest bez znaczenia. Ma sugerować, że najważniejsze dania w naszej karcie wytwarzane są z mąki (...) Specjalizujemy się nie tylko w pierogach (...). Naszą wizytówką są również domowej roboty makarony i kopytka . Do przygotowywania potraw wykorzystujemy wyłącznie zdrowe, wysokiej jakości produkty, które kupujemy u regionalnych dostawców. Staramy się o uzyskanie dla naszej restauracji tytułu "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie" i zabiegamy o zdobycie
Grunt to przepis!czas odlaną marynatą. Jeżeli chcemy mieć golonki zrumienione to na 10 min. przed końcem pieczenia odkrywamy garnek i przypiekamy z góry. Podajemy np. z ziemniaczanym puree albo z kopytkami. Jako dodatek wybrałam surówkę z kiszonej kapusty
Kulinarne przemysleniasosu. Jeśli sos byłby za rzadki możemy dodatkowo przesmażyć na tłuszczu około łyżki mąki i dodać ją do gotującego się sosu. Sos świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą czy kopytkami. Dobrym dodatkiem będzie tu np . czerwony buraczek
Proste Potrawynich zsiadłe mleko. Jak chyba do większości obiadów Ja za to do dziś uwielbiam zapach smażonej cebulki, który nieodmiennie mi się kojarzy z dobrymi kluskami domowymi w wersji dowolnej (kopytka, pyzy, śląskie do wyboru Kluski pasują zarówno do podrumienionej cebulki, ale sprawdzą się również z wszelkiego rodzaju mięsami w sosie. Podobno są i tacy, którzy jadają je z białym
Mieszam w GarnkuMoja mama nigdy nie wyrzucała ziemniaków jeśli zostały jej z obiadu. Na drugi dzień robiła z nich kopytka lub smażyła pyszne kotleciki ziemniaczane. Ja tym razem z ciasta na kotleciki zrobiłam krokiety z farszem z pieczarek i żółtego sera. Wyszły pyszne i sycące. Rodzinka się nimi zajadała aż uszy się trzęsły ;) Krokiety podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice
Smakołyki Asibiałkiem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki, a za gęsto więcej jogurtu. Z ciasta formujemy wałeczek jak na kopytka, dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy kuleczkę, rozpłaszczamy i nakładamy farsz, sklejamy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy na złoty kolor
słodki bratekmasło klarowane do smażenia sól, pieprz Przygotowanie ciasta: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki i jajko, sól, gałkę muszkatołową Posiekać nożem, a potem zagnieść ciasto podobnie jak na kopytka - powinno być ciut luźniejsze Rozwałkować rękoma i odkrawać po kawałku na taką wielkość, by po ułożeniu farszu na środku móc sklejać na niewielkie kotlety Maczać w rozmąconym jajku, obtaczać
Proste Potrawyłyżeczka roztopionej margaryny light5 g. 1 Gruszka 150 g. Zielona herbata niesłodzona bez ograniczeń ************************************************** Pierogi przygotować z twarogu , jajka i mąki.Zagnieść ciasto ,zrolować jak na kopytka i nożem kroić pierożki.Ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić.Polać roztopioną margaryną.Podawać z gruszką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZachciało mi się żeberek i połączenia ich z kapustą zasmażaną i kopytkami :) I chyba trafiłam na dobre mięsko bo wyszły pyszne soczyste nie za tłuste i jeszcze w dodatku rozpadały się w ustach. Pycha polecam bardzo. Składniki 1-1,5 kg żeberek jak najchudszych 1 papryczka chilli drobno posiekana 4 średnie cebule pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku drobno
Piekielna Kuchnia PatiGulasz wieprzowy z pieczarkami... Idealny jako dodatek do placków ziemniaczanych, można podawać z kaszą, ziemniakami czy kopytkami... Potrzebne będą: ok.1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i łopatka) ok. 60 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 listków laurowych 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu płaska łyżka majeranku sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy
Pelusiowa Kuchniafont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś w propozycji włoskie gnocchi, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka :) Przepis zainspirowany jednym z popularnych programów kulinarnych, lecz w trochę innej wersji Składniki: -> 2 buraki -> 250g ziemniaków -> 1 jajko -> 75 g mąki -> 1 łyżka
Jedz zdrowo żyj zdrowo!