kopytka - 2368 przepisów (strona:119/158)

Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 116

jeszcze jeśli tak jak u mnie - mięso jest z wiadomego pochodzenia to już rewelacja! :) Boczek? No nie przepadam... Owszem zjem, ale tylko smażony lub na przykład jako skwareczki do kopytek, pyzów, ziemniaków, sałatek... Za to mój Mąż uwielbia, w nocy go obudzić i powiedzieć, że jest boczek do zjedzenia to wstanie i zje :) jeśli więc piekę to dla Niego

Kolorowy Przepisownik
Polędwiczki w sosie grzybowym 268

sosem grzybowym i dusimy ok. 20-30 minut na małym ogniu (pod częściowym przykryciem). Polędwiczki w sosie grzybowym warto podać z kaszą gryczaną / pęczak lub z kluskami śląskimi czy kopytkami. Post Polędwiczki w sosie grzybowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Leniwe 95

szczypta soli 1 szklanka mąki opcjonalnie masełko opcjonalnie brązowy lub cynamonowy cukier Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrobić ciasto.Uformować rulony i pokroić zupełnie tak jak kroi się kopytka. Kluseczki wrzucamy do wrzącej,osolonej wody i gotujemy przez minutę od chwili wypłynięcia. Podajemy z masełkiem i cukrem ewentualnie z bułeczką tartą podsmażone na masełku. Smacznego! Ten i inne przepisy

Wielki apetyt
Schab jesienny z pieczarkami 141

Kolejne szybkie danie, które możemy przygotować w niecałą godzinę. Bez drogich składników, szybkie do odgrzania, smaczne, pachnące. Przygotowane mięso można zjeść bez dodatków, można podać z ryżem, kuskusem, kopytkami albo tak jak ja z pampuchami. Będzie na pewno smakowało dużym i małym :) Dla 4 osób Potrzebujemy: 1kg schabu 30dkg pieczarek 3 pory (tylko białe części) cebula puszka zielonego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Schab z musztardą francuską 142

mogą być 4 duże) 125ml cydru 75ml śmietany kremówki 1 łyżka musztardy francuskiej około 24szt pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru S&P Dodatkowo: makaron, gnocchi, kopytka Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania (wnętrzem pomidora do góry) posypujemy cukrem, solą i tymiankiem. Wkładamy do piecyka. Jeżeli mamy możliwość włączenia

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
KOTLECIKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ 294

samą karkówką człowiek żyje ... :))  A dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym  stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie:  Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy

Walijskie Pichcenie
Placki roti 148

odpocząć). Po tym czasie rozwałkuj kulkę ciasta na grubość ok. 1 cm, posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i zroluj ciasno w rulonik. Następnie pokrój rulonik na mniejsze części (jak na kopytka). Kawałki ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko (naprawdę bardzo cienko). Placki mają mieć średnicę małej patelni naleśnikowej (ok. 22 cm).  Postępujemy tak do momentu aż skończy nam się ciasto. Przygotowane

Emcia Pichci
Roladki krucho-drożdżowe z sezamem 162

szczyptę soli, masło i smalec,  posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop. piec przez 25 minut. (function

Kuchnia Danusi
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 108

smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze, pilaw ryżowy Kasztany, jabłko, karmel

królestwo garów
Ziemniaki tłuczone 118

zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne Gościliśmy w siedzibie firmy w Laskach Koszalińskich

królestwo garów
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 123

zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków

królestwo garów
Podsmażane ziemniaki 93

zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków     zastawa

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 116

zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków   zastawa

królestwo garów
Rösti / jajko / anchois 98

zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne   zastawa

królestwo garów
Grzybki 227

blaszki wyłożonej papierem pergaminowym (tak jak w kluskach śląskich)- będą to nasze kapelusze do grzybków. Tworzymy teraz cienki wałek i tniemy na 2,5 cm (tak jak do kopytek) - będą to nasze korzonki. Ilość kapeluszy na blaszce musi być taka sama co korzonków. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C. 15 minut. Żółtka oddzielamy do białek. Ucieramy do białości

kgwjanczewo