Pierniczki 159żeby dziecko nie siedziało tylko przed tv, to oprócz wspólnego robienia kukiełek i wybiegu mody dla papierowych modelek, wpadłam na pomysł, że możemy też trochę pobawić się w kuchni.Teraz pierniczki odpoczywają w metalowych puszkach i czekają na lukrowanie, a nie ukrywam, że w tym roku mam zamiar się do tego solidnie przyłożyć. Z tego samego przepisu zamierzam również wypiec ścianki
bistro mama
Ciasto na świąteczne pierniczki cz.1. 533sklepach już od 2 listopada ruszyło szaleństwo świąteczne. U mnie na blogu dopiero dziś przepis na cudownie pachnące i smakujące pierniczki. Ciasto powinno leżakować ok. 6-7 tyg, a do świąt zostało już tylko ok. 5, więc dość mało mam czasu ;-( Mam nadzieję, że wyjdzie i będę mogła przed Świętami pochwalić się moimi wypiekami. Powiem szczerze pierwszy raz robię ciasto
Ana Mari's world
Ciasto na świąteczne pierniczki cz.2. Pieczenie i lukrowanie pierniczków. 455Kilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej
Ana Mari's world
Pierniczki katarzynki 233razie potrzeby i drugą łyżkę. Dużo zależy od gęstości miodu i wielkości jajka jakie akurat dodajemy. Ciasto wałkować na placki grubości ok. 5-7 mm i wykrawać pierniczki. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec
Mix smaku
Mięciutkie pierniczki II 210posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem. Wkładać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min. Po zdjęciu z blachy studzić na kratce. Nawet po wystudzeniu te pierniczki nie twardnieją całkowicie, nawet na drugi dzień pozostają miękkawe, nadające się do jedzenia
Mix smaku
Pierniczki 251sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Potem dekorujemy wedle naszej fantazji
Anioły w kuchni
Kwiatuszki piernikowe z dżemem 219Ciasteczka korzenne, pierniczki , pierniki itp.teraz na topie.. ...i u mnie po raz kolejny ciasteczka piernikowe ..tym razem w formie kwiatuszków..zajadane wraz z dodatkiem dżemu.. 40 dkg mąki 2 duże jajka 13 dkg cukru pudru 10 dkg masła [roztopić i lekko przestudzić] 10 dkg miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao
Moje domowe kucharzenie
Piernik staropolski dojrzewający 463rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym dla Mamy i Teściowej) można część ciasta przeznaczyć na pierniczki, które smakują równie wspaniale. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI: 500 g prawdziwego miodu (użyłam lipowego) 1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej (użyłam typ 450) 3 całe jajka
Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki - Mikołaje (miękkie od razu po upieczeniu) 213razem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić do nich w przyszłym roku, publikuję więc wpis z efektem końcowym. Rzeczywiście nie stwardniały, można je jeść od razu. Z ciastem pracuje się trudno (jest lepkie), ale efekt końcowy jest zadowalający. :-) Przepis ponownie z bloga
Szefowa kuchni
Pierniczki katarzynki - domowe 213kocha katarzynek za ich smak, kształt, który jest niezmienny od lat, prostotę. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde ale po kilku tygodniach miękną to jedna z kolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką. SKŁADNIKI: - 20 dag miodu - 1 łyżeczka przypraw korzennych
Basia w kuchni
Korzenna przyprawa do piernika 241składnikowa przyprawa jest też bardziej ekonomiczna dla naszego domowego budżetu. Ja robię dużą porcje, bo większość przeznaczam na świąteczne pierniki Staropolskie, a resztę używam do wypieku pierniczków i ciasteczek korzennych. Składniki: 8 łyżeczek mielonych goździków 8 łyżeczek mielonego cynamonu 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 5 łyżeczek mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki mielonej
Apetyczna babeczka
Posypka cukrowa, serduszka 240Posypka już niejednokrotnie była robiona przeze mnie do zdobienia świątecznych pierniczków i różnego rodzaju ciast. Przepis publikuję na prośbę Beaty, która ma zamiar w tym roku wykonać ją własnoręcznie. Przepis banalny, twórczy i bardzo tani!. Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, dowolne kolory
Apetyczna babeczka
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 377Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło 200 g cukier puder 1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowy
głodny alergik
Kokosanki 515Przy pieczeniu ciasteczek i pierniczków zawsze zostają mi białka. Ja się tym za bardzo nie martwię bo zawsze jest okazja. żeby upiec kokosanki. A, że kokos uwielbiam to kokosanki po upieczeniu szybko znikają. Dostałam paczkę z produktami Kresto i BackMit do przetestowania. Do kokosanek użyłam oczywiście kokosu Kresto. Składniki: 4 białka 250 g kokosu Kresto 200 g cukru Przygotowanie
Ala piecze i gotuje