razem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić do nich w przyszłym roku, publikuję więc wpis z efektem końcowym. Rzeczywiście nie stwardniały, można je jeść od razu. Z ciastem pracuje się trudno (jest lepkie), ale efekt końcowy jest zadowalający. :-) Przepis ponownie z bloga
Szefowa kuchnikocha katarzynek za ich smak, kształt, który jest niezmienny od lat, prostotę. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde ale po kilku tygodniach miękną to jedna z kolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką. SKŁADNIKI: - 20 dag miodu - 1 łyżeczka przypraw korzennych
Basia w kuchniskładnikowa przyprawa jest też bardziej ekonomiczna dla naszego domowego budżetu. Ja robię dużą porcje, bo większość przeznaczam na świąteczne pierniki Staropolskie, a resztę używam do wypieku pierniczków i ciasteczek korzennych. Składniki: 8 łyżeczek mielonych goździków 8 łyżeczek mielonego cynamonu 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 5 łyżeczek mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki mielonej
Apetyczna babeczkaPosypka już niejednokrotnie była robiona przeze mnie do zdobienia świątecznych pierniczków i różnego rodzaju ciast. Przepis publikuję na prośbę Beaty, która ma zamiar w tym roku wykonać ją własnoręcznie. Przepis banalny, twórczy i bardzo tani!. Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, dowolne kolory
Apetyczna babeczkaKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło 200 g cukier puder 1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowy
głodny alergikPrzy pieczeniu ciasteczek i pierniczków zawsze zostają mi białka. Ja się tym za bardzo nie martwię bo zawsze jest okazja. żeby upiec kokosanki. A, że kokos uwielbiam to kokosanki po upieczeniu szybko znikają. Dostałam paczkę z produktami Kresto i BackMit do przetestowania. Do kokosanek użyłam oczywiście kokosu Kresto. Składniki: 4 białka 250 g kokosu Kresto 200 g cukru Przygotowanie
Ala piecze i gotujeŚwięta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć bez pierniczków. Dzisiaj kolejna propozycja, tym razem z użyciem gotowanych żółtek. Składniki: - 2 ugotowane żółtka - 150 g masła - 15 g cukru - 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 80 g miodu Przygotowanie: Żółtka przecieramy przez gęste sitko lub ścieramy na tarte o małych oczkach. Następnie dodajemy mąkę, cukier
Zainspirowana w kuchniklarowanego, 3 łyżki syropu klonowego, 2 ząbki czosnku. Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne: łyżka oleju rzepakowego, 2 szalotki, 2 liści laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5-6 małych pierniczków, 5 suszonych śliwek, 200ml domowego bulionu warzywnego , sól i pieprz do smaku. 1. Posiekaj szalotki i suszone śliwki. 2. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim szalotkę z liśćmi laurowymi
Z notatnika dietetykaMięciutki, wilgotny, i prosty do zrobienia - jak zresztą większość pierników 😎Tym przepisem kończę "piernikową działalność" na ten rok 😂 Myślę, że przepisów na pierniki i pierniczki jest już na blogu tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Składniki na ciasto: (foremka o długości 27 cm) 350 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka
Walijskie Pichceniejednej części ciasta i przykryj drugą częścią. Górę świątecznego ciasta marchewkowego posmaruj pozostałym kremem i ozdób połówkami orzechów włoskich. Takie ciasto marchewkowe doskonale uzupełnia bożonarodzeniowe słodkie menu. Popularne pierniczki , piernik w czekoladzie czy babeczki piernikowe możesz w tym roku zastąpić nieco lżejszą opcją w postaci świątecznego ciasta marchewkowego o korzennej nucie. Artykuł Świąteczne ciasto marchewkowe – przepis pochodzi z serwisu Rozdomowiona
RozdomowionaIdealne aromatyczne kruche ciasteczka o smaku migdałów, pomarańczy z nutą miodu. Ciasteczka dla Św. Mikołaja w tej odsłonie mogą być super alternatywą dla tradycyjnych pierniczków, do ich wykonania również używamy miodu. Ciasteczka są bardzo aromatyczne, mają ten wyjątkowy smak zimowego, świątecznego ciasteczka ze względu właśnie na dodatki w postaci otartej skórki pomarańczy czy miodu. Są dziecinnie proste do wykonania
SMYKWKUCHNIPrzepyszne i uroczo wyglądające pierniczki, które skradną Wasze serca ( i podniebienia ! ) już po pierwszym kęsie :) Są naprawdę wspaniałe - kruche z zewnątrz i miękkie w środku, obłędnie aromatyczne! Naprawdę trudno się od nich oderwać. Polecam wciągnąć je na listę świątecznych wypieków - nie pożałujecie :) Ach, no i oczywiście można przygotować je z wyprzedzeniem i zamknąć w puszce, by czekały do świąt
Opowieści z piekarnikaCiasteczka francuskie z makiem to doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Świetnie sprawdzą się również jako świąteczna przekąska, zaraz po tradycyjnych pierniczkach. Jak je przygotować? Przepis na francuskie ciasteczka z makiem jest niesamowicie prosty. Do ich wykonania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością uda Wam się zakupić w każdym sklepie. Zapraszam na przepis! CIASTECZKA FRANCUSKIE Z MAKIEM – PRZEPIS
Alle Dobre!dakłas (Dacquoise) Przepis tutaj (KLIK) Miodownik z orzechami i masą grysikową Przepis tutaj (KLIK) Makowa gwiazda świąteczna Przepis tutaj (KLIK) Sernik krówka Przepis tutaj (KLIK) Pierniczki jogurtowe Przepis tutaj (KLIK) Makowiec japoński Przepis tutaj (KLIK) Ciasto Dakłas Przepis tutaj (KLIK) Artykuł Niezawodne przepisy na święta! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPrzepis na pierniki z miodem to prawdziwy hit na Święta. W składnikach nie ma zwykłego cukru, dzięki czemu pierniczki będą idealnie mięciutkie już na drugi dzień po upieczeniu
AniaGotuje.pl