reniferami mamy obie... A żeby i Was choć trochę wprowadzić w ten świąteczny nastrój (w końcu to już niemal grudzień, najwyższa więc pora!), mam dla Was przepis na duńskie pierniczki. Z naszymi polskimi niewiele mają wspólnego; są cieniutkie i chrupkie, ze sporą ilością migdałów i pistacji. Muszę przyznać, że skradły moje serce zaraz po przeprowadzce do Danii; są niesamowicie aromatyczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojej kuchni ostatnio zapachniało przyprawami korzennymi, a to za sprawą pierniczków toruńskich i przypraw korzennych. Jednym kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak kto powiedział, że można je jeść tylko na święta? Przyprawy korzenne idealnie pasują do śliwek, a one idealnie pasują do mięs! Dziś polecam pierś kaczki w sosie śliwkowo-piernikowym <3 Czytaj więcej
Ana Mari's worldpolać po pierniku. Oprószyć dekoracjami cukierniczymi. Po zastygnięciu polewy można kroić piernik na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Pierniki i pierniczki Tagged: miód , polewa , wino
https:KKuchniaMniammasłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , orzechy włoskie , polewa , śliwki
https:KKuchniaMniamprzepis znalazłam jakiś czas temu sprawdził się więc zamieszczam go poniżej. Pierniczki Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko pól szklanki cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g świeżych drożdży 40 g miękkiego masła Sposób przygotowania Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. W małym garnku
cukrem pudrem posypaneCiasteczka są bardzo smaczne i mięciutkie, swoim smakiem przypominają pierniczki. Przygotowanie ich zajęło mi zaledwie pół godziny, więc możemy je przygotować praktycznie w każdej chwili. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 2 jaka 100 gram masła 3 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody Dodatkowo: Mąka do podsypania Cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania
Bajeczna KuchniaCałość wyrabiamy dodając śmietanę (tyle, by ciasto nabrało właściwej konsystencji, podobnie jak ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce ok. tygodnia. Po tym czasie możemy robić pierniczki, które wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka trzymamy w pojemniku ze skórką pomarańczy lub jabłka. Dekorujemy wg uznania. Smacznego
MarcinChefZapraszam na pyszne świąteczne pierniczki! SKŁADNIKI: - 200 gram miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 100 gram cukru trzcinowego - 50 gram masła - 500 gram mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - 1 jajko Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę
Wielopokoleniowotylko dla siebie). I będę się cieszyć każdym kolejnym postem; być może za kilka lat będziemy świętować tysiące dwa...? Z tej niezwykle radosnej okazji mam dla Was bajecznie pyszne pierniczki. Są tak wyraziste w smaku i pachną tak obłędnie, że będziecie je musieli schować bardzo, bardzo głęboko, żeby dotrwały Świąt. Przepis znalazłam już w zeszłym roku na blogu Cake Caprice
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrok po kroczku… idą święta! A wraz z nimi pyszne... Artykuł PIERNICZKI IMBIROWE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWitajcie dziś moje pierwsze pierniczki zagoszczą na blogu, specjalnie dla Męża piekłam je wczoraj wieczorową porą, bo jest fanem norymberskich. Moje są niestety bez opłatka, wyglądają niepozornie, ale za to smakują wybornie, choć to jeszcze nie do końca ten smak, który chciałam odzwierciedlić. W całym mieszkaniu zapachniało piernikowo, a skoro o zapachach mowa to święta dla mnie oprócz korzennych
Cynamonowe szczęścieOstatnio poszukiwałam przepisu na takie cieniutkie pierniczki ala Ikea i znalazłam przepis na moim ulubionym blogu Kasi Guzik: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/Najlepsze-Pierniczki-przepis-na-swiateczne.html Przetestowałam ten przepis lekko modyfikując go. Jest prosty szybki i smaczny, gorąco polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldOstatnio poszukiwałam przepisu na takie cieniutkie pierniczki ala Ikea i znalazłam przepis na moim ulubionym blogu Kasi Guzik: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/Najlepsze-Pierniczki-przepis-na-swiateczne.html Przetestowałam ten przepis lekko modyfikując go. Jest prosty szybki i smaczny, gorąco polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPrzepis autorski (mój). Muffinki smakują przepysznie i z pewnością przypadną do gustu nie tylko wielbicielom pierniczków. Przyznam też, że ten zapach skusi każdego... Bezpośrednio po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i odrobinę miękkie w środku, kolejnego dnia twardnieją jak standardowe pierniki. Swoje ciastka możecie udekorować lukrem lub polewą czekoladową. A urocze papilotki (u mnie z PapilArt ) - nadadzą muffinkom dodatkowego
Di gotujestężeje powciskać w biały krem, czekoladowe kulki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Pierniki i pierniczki Tagged: czekolada , jabłka , kremówka , miód , piwo , twaróg , żelatyna , żurawina
https:KKuchniaMniam