pierniczki - 3630 przepisów (strona:108/242)

Pierniczki 148

pierniczki piekę zawsze na święta Bożego Narodzenia,są bardzo smaczne,po kilku dniach są już miękkie .Można je upiec zaledwie kilka dni przed świętami.Zawsze piekę ich dużą ilość bo mam do nich dużą słabość. Składniki : 1 kilogram mąki pszennej 400 gram miodu 300 gram masła 400 gram cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 20 gram sody oczyszczonej 2 opakowania(...)gładkie lśniące ciasto.Wałkujemy na grubość pół centymetra .Wykrawamy za pomocą foremek o różnych kształtach.Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki możemy polukrować lukrem

Bajeczna Kuchnia
Sernik z pierniczkami wg Siostry Anastazji 193

puszki Masa serowa 1 kg zmielonego sera 30 dkg cukru kryształu 8 jaj 25 dkg margaryny 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + opakowanie pierniczków w czekoladzie Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek(...)cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek. Przełożenie ciasta: Ciasto kruche-masa makowa-połowa masy serowej-wyłożyć pierniczkami-druga połowa masy serowej. Źródło: 100 nowych ciast Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Zdrowy deser z mango, jogurtu i macerowanych malin 168

Deser z mango i jogurtu naturalnego przekładany pierniczkiem ” zdobył bardzo dużą popularność. I nie dziwi mnie to. W końcu połączenie soczystego i dojrzałego mango z delikatnym jogurtem jest bardzo trafione. Do tego warstwa chrupiących, domowych pierniczków… mhmm… No ale zanim rozpocznie się sezon piernikowy, proponuje Deser z mango, jogurtu naturalnego i macerowanych malin . Świeże maliny zasypane odrobiną

Moja Delicja
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 182

święta kochani! Czas najwyższy na pieczenie pierniczków. Dziś upiekłam i szybciutko piszę żebyście i Wy mogli zdążyć. Składniki: 200gr masła, 200gr cukru,500-700gr mąki,2 jajka,przyprawa do piernika np.Kamis,0,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szklanka miodu płynnego,esencja waniliowa,2 łyżki gorzkiego(...)wykraiwałam foremkami ciasteczka. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i piekłam około 5-8 minut. Oczywiście można je przyozdabiać w zależności od smaków i gustów lukrem,posypkami,czekoladą inwencja dowolna. Pierniczki po upieczeniu są twarde, ale trzymając je w szczelnie zamkniętym pudełeczku skruszeją i zrobią się miększe akurat na Święta...  o ile jeszcze nie zostaną do tego czasu

potrawyregionalne
pierniczki alpejskie z powidłami 160

Jesienią i zimą często piekę pierniczki, bo mam na nie wiele pomysłów, a nie jestem w stanie ich wszystkich zrealizować na Święta. A poza tym moja córeczka uwielbia pierniczki, zwłaszcza nadziewane i do tych dobrała się, kiedy jeszcze były ciepłe. Z tego przepisu ciasteczka wychodzą od razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pomysłowe ciasto z pierniczkami 150

składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook 2 galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook 1 kostka masła 5 szklanek wody dodatkowo: 200 g pierniczków nadziewanych 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kremówki W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszać rózgą.  Przelać do formy wyłożonej papierem i piec(...)budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić.  Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu. Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu.  Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lebkuchen 185

paczki, niejako kontynuacja poprzedniego, dotycząca pierników. Tym razem jednak pierniki zza naszej wschodniej granicy. Na wielu blogach widziałam zarówno w tym, jak i w  tamtym roku Lebkuchen, niemieckie pierniczki. Byłam bardzo ciekawa ich smaku, toteż postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się! Są wspaniale miodowe z lekkim posmakiem migdałowym, okrąglutkie i urocze, a cytrynowa nuta nadaje im niepowtarzalny aromat(...)odstępach, bo ciasteczka prawdopodobnie sporo urosną. Kulki można lekko spłaszczyć z wierzchu. Piec w temperaturze 180 C przez 15 minut. Wyciągnięte prosto z piekarnika będą dość miękkie, jak wszystkie pierniczki, ale po chwili stwardnieją. Lebkuchen zostawić na całą noc, a następnego dnia posmarować wierzch lukrem. Składniki na lukier: 2 szkl. cukru pudru 5 łyżek soku z cytryny Cukier puder wsypać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Świąteczne pierniczki choinkowe 176

Pierniczki są nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia. Ich zapach towarzyszy nam przez cały ten radosny czas. Udekorowane lukrem są doskonałą ozdobą naszej choinki. Składniki: 50 dkg mąki 20 dkg cukru 20 dkg miodu spadziowego 12 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną(...)godzinę. Ochłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok.5 mm i wykrawamy foremkami ozdobne kształty. Jeśli chcemy wieszać na choince, to rurką do napojów wykrawamy dziurkę w odpowiednim miejscu. Pierniczki pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (ok 170st C) przez ok 8-10 minut. Lukrujemy i ozdabiamy kolorowymi posypkami- wedle uznania

Kuchnia w czekoladzie
Pierniki imbirowe 145

Ciasto wałkujemy bardzo cienko. (im cieńsze tym lepsze bo będą bardziej chrupiące). Następnie foremkami wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na papierze przez około 8 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Im cieńsze są pierniczki, tym krótszy czas pieczenia. Nadają się od razu do spożycia. Można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach

Pobite gary Barbary
Markizy dyniowe 136

pozostałego mi puree z dyni. Znalazłam ją na blogu Niebieska pistacja . I oto są markizy dyniowe przełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;) Składniki: 200 g mąki 250 g puree z dyni* 125 g miękkiego masła 90 g brązowego cukru 1 jajko

Moja Galeria Smaku
Pierniczki "last minute" 139

wszystkich spóźnialskich pierniczki na ostatnią chwilę:) Zamknięte w puszce zmiękną w 3 dni. Jeżeli chcemy, żeby pierniczki szybciej zmiękły trzeba dodać do puszki skórkę od jabłka lub skórkę od chleba. Składniki na około 2 blaszki: 60 g masła 1/4 szklanki miodu 60 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Moja Galeria Smaku
Mleczna piernikowa czekolada na gorąco 158

Składniki : 200 ml śmietany 30 - 36 % 400 ml mleka  200 g czekolady mlecznej kilka kawałków z piernika (nam zawsze zostają jak kroimy piernik do złożenie), lub kilka sztuk pierniczków   Przygotowanie: Pierniki mielimy na drobny proszek. Śmietane i mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do zagotowania się, dopiero wtedy wrzucamy połamaną czekoladę, lub takie specjalnie kawałeczki czekolady(...)Cały czas gotując mieszamy aż czekolada się rozpuści. Na koniec wsypujemy piernikowy proszek. Gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe. Wlewamy do filiżanek i podajemy z pysznymi pierniczkami.    SMACZNEGO

Lili w kuchni
Pierniki idealne do zdobienia 186

Dziś podam przepis na pierniczki z których zrobiłyśmy serca na Walentynki. Ciasto jest dobre, ponieważ nie wyrasta i pierniki są równe i idealne do zdobienia. Składniki : 3 jajka 250 dag cukru pudru 140 dag miodu 80dag masła 3 łyżki kakao 1 łyżka sody 1 przyprawa do piernika 700 dag mąki pszennej typ 650    Przygotowanie: Miód, masło(...)czasie ciasto rozwałkowujemy na i wycinamy z niego formy jakie chcemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 - 15 min. Mamy śliczne gotowe do zdobienia pierniczki.   SMACZNEGO

Lili w kuchni
Mięciutkie pierniczki 176

folią aluminiową i włożyć na ok. godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wykrawać z niego ciasteczka. Piec ok 7-9 minut w temperaturze ok. 180*C. Pierniczki można udekorować lukrem. Lukier: Składniki: 1 białko z małego jajka 1 szklanka cukru pudru 2 krople olejku migdałowego lub kilka kropel cytryny Wykonanie: Jajko  polać wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka(...)ubijać. Lukier musi być bardzo gęsty, jeżeli jego konsystencja jest zbyt płynna, należy dosypać cukru pudru (wszystko zależy od wielkości jajka). Następnie przełożyć lukier do rękawa cukierniczego i udekorować pierniczki

The Sweet Damsel
.833. smakowe odkrycie roku? 149

najszybciej musicie spróbować! Ja po pierwszej łyżeczce odpłynęłam! Smak skojarzył mi się z czymś karmelowym, nugatowym...nie wiem jak go przybliżyć...no ale - obłęd, serioooo! Piekliście już pierniczki? Jeśli szukacie przepisu na  aromatyczne ciasteczka, które od razu są miękkie i nie muszą leżakować - zapraszam na chili&sugar (kliknij na zdjęcie). Pierniczki z przepisu Babci :) "Odziedziczyłam" Jej  zeszyt

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania