Ciasto na pierniczki idealne do zawieszenia na choince. Drzewko można nimi zdobić już tego samego dnia. Zdatne do spożycia do dwóch tygodni, zaś przechowywane w puszce do trzech tygodni. Ilość dzwonków lub choinek: 6-8 Ilość klasycznych pierniczków
AniaGotuje.plJeśli szukasz prostego przepisu na idealne, świąteczne, korzenne pierniczki, które już w dniu pieczenia chrupie się tak samo dobrze, jak każdego kolejnego dnia... zabierajmy się do pieczenia :-) Czas przygotowywania: do 1h Czas pieczenia: około 20 minut Ilość pierniczków: około 50 sztuk Składniki: • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g • 1 małe jajko • 3 łyżki
AniaGotuje.plCudowne pierniczki! Nie wierzcie mi na słowo, tylko sprawdźcie sami. - miękkie i pyszne już w dniu pieczenia - puszyste i delikatne Czas przygotowywania: około 30 minut Leżakowanie: 16 godzin Czas pieczenia: 5 blaszek po 12 min Ilość pierniczków: około 120 sztuk Składniki: • 500 g mąki pszennej tortowej • 4 żółtka jaj • 2 białka jaj • 3/4 szklanki cukru
AniaGotuje.plzłapał mnie ogromny smak na sernik dyniowy oraz na piernika z czekoladą. Nie mogłam się zdecydować co upiec, a czasu miałam niewiele, więc postanowiłam zrobić dyniowy sernik z dodatkiem pierniczków, które jakiś czas dostałam Fabryki Cukierniczej Kopernik. Sernik wyszedł słodki, niesamowicie kremowy i delikatny. Dosyć spory, więc warto go przygotować, gdy planujemy mieć gości :) 800 g zmielonego twarogu na sernik(...)zagęszczonego, słodoznego mleczka kakaowego Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Twaróg miksujemy z puree z dyni, cukrem i mąką. Następnie dodajemy jajka, skórkę z pomarańczy i miksujemy do połączenia składników. Pierniczki na spód rozdrabniamy w malakserze i wykładamy nimi formę do pieczenia (o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Masę wylewamy na piernikowy spód. Pieczemy godzinę w 180 stopniach
Mienta blogulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera(...)Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem, następnie równomiernie w rzędach układamy pierniczki i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku
Izabelawkuchnisłodyczami szczególnie nie przepadam ale pierwsze w życiu pierniczki uważam za udane ;) Oto przepis na moje tegoroczne pierniczki. 500 g mąki (użyłam mixu naleśnikowo - pierogowego - makaronowego firmy Bezgluten) 200 g miodu 3/4 szklanki cukru 3/4 opakowania przyprawy do piernika 60 g margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Miód rozpuścić w rondelku, dodać cukier, przyprawę do piernika - podgrzewać
BezglutenowaIzabelałyżki * agar agar – 2 łyżki BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko z jaj rozm. M – 2 szt * woda – 30 ml DO DEKORACJI: * aronie przesmażone z cukrem i pierniczki Uszatki Kopernik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Naczynka ( np. większe filiżanki ) wykładamy folią spożywczą. GALARETKA Z JEŻYN: Owoce leśne przesmażamy z cukrem i odrobiną wody aż się rozpadną, blendujemy ( możemy dodatkowo przetrzeć przez(...)sito ). Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do owoców, wlewamy zagotowany wcześniej z odrobiną wody agar agar, miksujemy. Wyciągamy na schłodzoną piankę. PIERNIKOWE „BROWNIE”: Pierniczki zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodajemy powidła śliwkowe oraz podprażone posiekane orzechy – wszystko razem blendujemy. Wyciągamy na schłodzoną piankę, wygładzamy. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy
Ostra na Słodkosoli 150 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Krem piernikowy: 100 g śmietanki kremówki 30% 30 g masła 15 g miodu 100 g lukrowanych pierniczków Uszatki Kopernik 150 g waniliowego serka homogenizowanego Pieczone śliwki: 300 g śliwek węgierek 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowan ie: Bezy: Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem(...)Wyjąć i ostudzić. Krem piernikowy: Śmietankę kremówkę wraz z masłem i miodem podgrzać, aż będzie gorąca (nie zagotowywać!). Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. W międzyczasie pierniczki drobno pokruszyć na piasek (najlepiej w młynku do kawy). Taki piernikowy piach wsypać do letniej śmietanki z masłem i miodem, dokładnie wymieszać, a następnie ostudzić. Na koniec wmieszać waniliowy serek homogenizowany
Nastoletnie Wypiekaniebułeczkę inną niż wszystkie! Piernikową! skusicie się? Różyczki kalafiora pod serem z pleśnią i kruszonką piernikową 600 g różyczek kalafiora szczypta soli i duży garnek wody 2 pierniczki Katarzynki 30 g masła 60 g sera z niebieska pleśnią np. Rokpol czarny pieprz W dużym garnku zagotowujemy wodę. Różyczki kalafiora myjemy i wkładamy do wody, lekko solimy. Gotujemy(...)minut. W tym czasie pierniczki blendujemy na małe okruszki. W rondelku rozpuszczamy masło. Okruszki wsypujemy do masła i chwilkę podgrzewamy tak by okruszki nasiąknęły tłuszczem. Odcedzamy kalafiora i przekładamy do naczynia do zapiekania. Na kalafiora kruszymy pleśniowy ser i posypujemy go piernikową kruszonką. Całość lekko pieprzymy. Wstawiamy do pieca na 5-8 minut tak by ser się rozpuścił. Przepis bierze
Dzieje kuchennej Wiewiórystrony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ), którego głównym zadaniem jest stworzenie przepisu z wykorzystaniem Pierników z Kopernika i sfotografowanie dania. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na 3-4 porcje: pudding z tapioki 1/2 szklanki tapioki (90 g ) 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka zwykłego mleka 2 łyżeczki zwykłego cukru mus śliwkowo-piernikowy(...)przez tapiokę. Do pucharków wlać odrobinę musu śliwkowo-piernikowego, na brzegach szklanek "ułożyć" plasterki śliwek. Na to wylać ciepły pudding z tapioki. Wierzch deseru udekorować musem śliwkowym i pokruszonymi/pokrojonymi pierniczkami toruńskimi. Przygotowany deser od razu podawać. Od lewej: składanie deseru i gotowanie tapioki
UgotowaćSkładniki: pierniczki glazurowane 200 gram, daktyle 200 gram, jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, masło 100 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba składniki o temperaturze pokojowej = daktyle bez pestek przelać wrzątkiem i w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie w misie robota ubić do białości żółtka, cukier, miękkie masło dodać zmiksowane daktyle(...)większych obrotach krótko połączyć składniki dodać ubite białka na sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać w masę serową forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć pierniczki, wylać masę serową do formy, parę razy suknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, wystudzić w piekarniku
W Mojej Kuchni Lubięuruchomić pokłady kreatywności i dekorować. Ja dekorowałam lukrem cytrynowym . Na 6 czubatych łyżeczek cukru pudru dodałam 1 dużą łyżkę soku z cytryny. Uzyskałam gęsty, biały lukier, który rozprowadziłam po pierniczkach a na lukier sypnęłam posypką dekoracyjną. Pierniczki są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Z podanej porcji wychodzi ogromna sterta ciastek. Nie liczyłam ile ale podejrzewam, że około
Ze smakiem bez glutenuWitam Kochani Dziś chcę pokazać Wam moje tegoroczne wypieki Wielkanocne. W tym roku piekłam chlebowe koszyczki, które wypełniałam pierniczkami :-) oprócz tego powstało duuużo pierniczków PS Pierniki piekłam jak zawsze według mojego sprawdzonego przepisu przepis znajduje się tu :-) :-) :-) Kurcze jak ja to lubię
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuEkspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku. Przepis ze strony Słodka Magia od Kuchni. Polecam! Ciasteczka korzenne z miętą Składniki na około 25-30 sztuk: 330g mąki pszennej 130g kwaśnej śmietany(...)wodę i miętę. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy końcówkę woreczka by powstał niewielki otwór. Dekorujemy pierniczki. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnizdjęciu) 300 ml tłustego mleka 60 g gorzkiej czekolady łyżka cukru z wanilią szczypta przyprawy do piernika 50 ml wiśniówki lub więcej, do smaku bita śmietana i pokruszony pierniczek do dekoracji Mleko przelać do garnuszka i podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę, cukier i przyprawę do piernika. Całość podgrzewać, aż do rozpuszczenia czekolady. Nie gotować. Zdjąć z ognia, wlać wiśniówkę(...)przelać do kubeczków. Udekorować bitą śmietaną i pokruszonym pierniczkiem i natychmiast podawać. Smacznego
Słodkie inspiracje