pierniczki - 3630 przepisów (strona:98/242)

Staropolski piernik dojrzewający 110

piernik zachowuje świeżość bardzo długo – można jednego nie polewać polewą od razu i spokojnie cieszyć się jego smakiem np.: w Sylwestra. Innym pomysłem jest upieczenie z części ciasta pierniczków – będą idealne. Staropolski piernik dojrzewający: 1 kg mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typ od 480-600) 500 g płynnego miodu (np. wielokwiatowego, akacjowego, lipowego(...)każdego rozwałkowanego placka możemy wyciąć nożem kształt (ok. 39×26) i piec na papierze do pieczenia w największej blasze od piekarnika. Ze skrawków ciasta można upiec wtedy pierniczki. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 16-20 minut (najlepiej z termoobiegiem). Gotowe placki studzimy i dopiero zdejmujemy z papieru. Powidła lekko podgrzewamy, aby lepiej dawały

Poezja smaku
Puszyste Pierniczki Na Kwaśnej Śmietanie Z Suszonymi Śliwkami 114

Pierniczki po upieczeniu są grubiutkie i od razu są miękkie, nie musza leżakować :) Jeśli nie lubimy śliwko możemy ją pominąć :) Składniki na 1 blaszkę pierników: 230 g mąki pszennej tortowej 80 g miodu 40 g masła 40 g cukru 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % 1 jajko kl M 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka kakao kilka(...)dolewamy miód z masłem i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 1 godzinę. 3. Schłodzone dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stop. przez 10-12 minut bez termoobiegu. Upieczone wykładamy na kratkę do wystudzenia, a następnie polewamy czekoladą i dowolnie

Gotowanie...to proste !
Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie 91

śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) utrwalacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki adwokatu (można pominąć) Dodatkowo: pierniczki lub ciastka korzenne do ozdoby Najlepiej rozpocząć najpierw od przygotowania owoców i to dzień wcześniej wieczorem, owoce kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Zalewamy je mieszanką rumu i wody. Dokładnie(...)uwaga nie zbyt długo bo może się zwarzyć). Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy nim wystudzone babeczki. Na koniec każdą z nich możemy ozdobić pysznymi pierniczkami. Smacznego Artykuł Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Stary pryk 2124

pieczenia 0.5 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1.5-2 kg jabłek 2 galaretki (u mnie pomarańczowe) Krem: 2 śmietany 'Śnieżki' 1 szklanka mleka 1 galaretka (u mnie agrestowa) 0.5 kg pierniczków w czekoladzie BLASZKA 24 x 34 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Upiecz biszkopt: białka ubi\j na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier, następnie ciągle ubijając dodawaj(...)window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Galaretkę do kremu rozpuść w 0.5 szklanki wody. Wystudź; 4. Śmietany ubij w szklance mleka, dodawaj stopniowo galaretkę, zmiksuj do powstania jednolitego kremu; 5.Na jabłkach poukładaj pierniczki, następnie rozsmaruj krem śmietanowy, wierzch oprósz kakao, zetrzyj czekoladę bądź zostaw bez przybrania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO

Prosty przepis na
Pierniczki na choinkę 120

Pierniczki z cynamonem, goździkami, wanilią i kardamonem. Zapach świąt to zapach sosny, kompotu z suszu i szarlotki. Takie smaki pamiętam od dzieciństwa. Dla mnie w Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pierników, szarlotki na gorąco i innych świątecznych przysmaków. Pierniki mogą służyć potem jako baza do deserów, mogą być wspaniałą ozdobą na choinkę lub jako… Artykuł Pierniczki na choinkę

Jaśkowe Klimaty
Lukier królewski. Lukier do pierniczków. 80

Lukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa do tworzenia ozdób z cukru . Wystarczy ,że dodamy mniej lub więcej The post Lukier królewski. Lukier do pierniczków. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 101

pyszne i rozpływające się w ustach, że na jednym może się nie skończyć Smacznego! A jeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne wypieki, polecam moje przepisy: Świąteczne pierniczki bezglutenowe Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Artykuł Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Pierniczki Świąteczne do puszki 139

coś pod świąteczną nutę;) Przepis znalazłam tutaj (  u mnie z małymi zmianami) i od razu wzięłam się do roboty- a jej jest tak naprawdę bardzo niewiele- pierniczki robi się raz, dwa i ile w tym frajdy;) To przepis na pierniki mięknące po 2-4 tygodniach w puszce.. Ja jednak nie mogłam się powstrzymać i zjadłam jednego po polukrowaniu

Domowe ciasta
Inspiracje talerzowe # 5 96

roku "zanurzam się" w przepisach świątecznych...jest ich tak wiele, chciałoby się wypróbować wszystkie ciekawe, ale jest to nierealne. Już trzy tygodnie temu wymieszałam składniki na piernik staropolski i pierniczki, co jest nowością, gdyż wcześniej robiłam piernik wylewany, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Kilkanaście spraw złożyło się na to, że w tym roku nie będę szaleć w kuchni(...)Uwielbiam kwaskowaty smak żurawiny, a tutaj bardzo świąteczny przepis http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Swiateczny-dzem-zurawinowy.html 3. Fajne czekoladowe, malutkie ciasteczka http://www.mirabelkowy.pl/2012/12/mikoajkowy-groch-czekoladowy.html 4. Bardzo ciekawe ciasto http://www.mirabelkowy.pl/2013/12/pyszne-i-zdrowe-ciasto-swiateczne.html 5. Pierniczki inaczej http://niebonatalerzu.blogspot.co.uk/2015/11/pierniczki-owsiane-szybkie-pierniczki.html Polecam

Na moim talerzu
Ciasto chatka Puchatka 250

Ciasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowy sernik na zimno na spodzie pierniczkowym | bez cukru | 143

jednak możecie użyć też takiego z wiaderka. Dekoracja to Wasza inwencja twórcza. U mnie jest pół na pół jadalna (suszone pomarańcze wylądują w herbacie) :) Składniki: Spód: 200 g pokruszonych pierniczków lub innych ciastek 40 g masła  Masa serowa: 500 g sera białego (zmielonego) 9 łyżek ksylitolu/erytrolu 2 łyżki żelatyny  6 łyżek gorącej wody  200 g czekolady(...)mnie 150 g gorzkiej i 50 g mlecznej) Kilka kropel aromatu waniliowego Opcjonalnie: sok z pomarańczy, Baileys lub inny likier  Przygotowanie : Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi pierniczkami. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka lub w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.  Wszystkie składniki na masę serową miksujemy/blendujemy

Czarnawisienka
Piernikowe praliny, ekspresowa alternatywa dla pierniczków 97

Pierniczki na Święta gotowe? :) U mnie zamiast klasycznych pierniczków powstały piernikowe pralinki. Są za to klasycznie w zdrowej wersji, bez dodatku białego cukru.  Wyszły pyszne, korzenne, lekko słodkie. W wykonaniu są dziecinnie proste i bardzo szybkie. Proponuję dodać do nich pokruszone orzeszki żeby dodać chrupiący element 😊 Będą perfekcyjne. PIERNIKOWE PRALINY Z podanych składników wyszło 10 pralinek Czas przygotowania

HealthyCreations
miękkie pierniczki z mąką pełnoziarnistą 109

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki pełnoziarnistej 65 g cukru pudru 50 g miodu 50 g masła 1 jajko 1/2 łyżki kakao

Domowy Smak Jedzenia
Staropolski piernik dojrzewający 122

niż szukać po blogu kolejnych etapów ;-) Piernik staropolski mnie zauroczył i wchodzi na stałe do mojego menu świątecznego. Ciasto jest pyszne, aromatyczne, po prostu idealne. Nadaje się też na pierniczki wykrawane. Kto raz spróbuje, ten z pewnością się zakocha;-) Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin Huberta (3.11), aby ciasto(...)schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni. Etap II - Pieczenie: Ciasto podzielić na 3 części. Ja podzieliłam na 4 i z jednej części upiekłam wykrawane pierniczki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto lekko podsypując je mąką. Piec 15-20 minut w 170 st.C. Ciasto bardzo rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami

Kuchnia domowa Ani