Idealnie biały i niezawodny lukier do ozdabiania pierniczków :) Składniki: 1 małe białko 1 szklanka cukru pudru Składniki utrzeć drewnianą pałką na jednolitą masę. Może się zdarzyć, że lukier będzie wodnisty - należy wtedy dodać więcej cukru pudru :) Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorować :) Niewykorzystany można przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić. Dekorujemy dopiero całkowicie wystudzone pierniczki
Chocolate Muffin Blogprzeciwko takiemu pieczywu :) Smakują wybornie, w niczym nie ustępują tym z Torunia. Jedyny minus to taki, że trochę muszą poleżeć, aby zmiękły (kilka tygodni). Ale mam poradę dla niecierpliwych: pierniczki będą miękkie już po kilku dniach, jeśli do puszki z piernikami włożymy kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba. O powstaniu katarzynek krąży kilka legend, nie będę ich przytaczała, możecie(...)Połączyć zawartość obu misek i wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodawać stopniowo śmietanę. 5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pierniczki foremką w kształcie chmurki. Układać dość gęsto na blasze i piec przez ok. 12-14 min. (u mnie pierwsza blacha 14 min., druga 12 min.) . Po wyjęciu z piekarnika studzić
Domowa Cookierenka Agiminut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy katarzynki wystygną, przygotowujemy polewę(...)dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Pierniczki maczamy w ciepłej polewie i suszymy ma kratce
Kulinarne przygody Gatitywięcej nagród obdarowałabym Was wszystkich. Niestety nagrody są trzy i zwycięzców może być trzech. Aby dłużej nie trzymać Was w niepewności ogłaszam wyniki: 1 miejsce: Anna Kempka za "Pierniczki" otrzymuje elektryczny wyciskacz do cytrusów Ania przysłała najwięcej bo aż 5 zgłoszeń. Najbardziej spodobały mi się jej pierniczki :) 2 miejsce: Marta Matusiewicz za "Filety pod warzywną pierzynką" otrzymuje książkę
Smakołyki Asirękami w jednolitą kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić całą noc w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Za pomocą foremki lub szablonu w kształcie choinki wykrawać pierniczki. Umieścić je w sporych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej choince, za pomocą ostrego noża, wyciąć otwory o szerokości około 1 cm. W połowie choinek(...)połowy wysokości, a na drugiej połowie od dołu do połowy wysokości choinki. Piec w 190 st.C przez około 10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Ostudzone pierniczki złożyć w choinki. Jeśli jest konieczność, należy poprawić otwory, by kształty prawidłowo się złożyły. Dodatkowo choinki można udekorować lukrem królewskim. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieDzień dobry :) Nie wiem dlaczego ale w tym roku opanowało mnie świąteczne szaleństwo i nie mogłam już wytrzymać ani dnia dłużej - musiałam zrobić pierniczki ! Dlatego jeżeli czujecie również ten przedświąteczny szał - podaję Wam przepis :) - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki sody oczyszonej - skórka z otartej pomarańczy - 1/2 torebki - przyprawy(...)Ręcznie wyrabiamy. Następnie wałkujemy -w zależności od tego jaki efekt chcemy osiągnąć - ja pierwszą partię zrobiłam bardzo cienką, ale następne były już grubsze - według mnie wyglądają znacznie ładniej :) Wykrojone pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180stopni piekarniku - na papierze do pieczenia ok.10-15min. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQWszystkim chyba udziela się magia nadchodzących Świąt. Reklamy i centra handlowe już nam serwują prezenty i choinki. Dlatego i my zaczynamy wypieki domowych pierniczków. Przyłączycie się? Składniki: 250 g miodu 250 g cukru 100 g masła 20 g przyprawy do piernika 600 g mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka płaska sody 3 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie(...)grubość ok 0,5 cm i wyciskamy kształty foremkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 7-8 minut, aż ładnie urosną i się zarumienią. Pierniczki dekorujemy masą czekoladową lub lukrem :) Smacznego
Niezły Młynekpiekłam pierniczki które będą czekały już od teraz do świąt, naszła mnie ochota na jakieś smakowite ciasteczka i padło na te z kasza manna. Ciastek powstało niewiele gdyż upchałam je tylko w grafik pieczenia pierniczków ;) Wystarczy podwoić składniki i otrzymamy większą ilość tych smakowitych ciasteczek. Składniki na około 16-18 ciasteczek 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl
Gotowanie...to proste !pierniczki piekę zawsze na święta Bożego Narodzenia,są bardzo smaczne,po kilku dniach są już miękkie .Można je upiec zaledwie kilka dni przed świętami.Zawsze piekę ich dużą ilość bo mam do nich dużą słabość. Składniki : 1 kilogram mąki pszennej 400 gram miodu 300 gram masła 400 gram cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 20 gram sody oczyszczonej 2 opakowania(...)gładkie lśniące ciasto.Wałkujemy na grubość pół centymetra .Wykrawamy za pomocą foremek o różnych kształtach.Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki możemy polukrować lukrem
Bajeczna Kuchniapuszki Masa serowa 1 kg zmielonego sera 30 dkg cukru kryształu 8 jaj 25 dkg margaryny 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + opakowanie pierniczków w czekoladzie Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek(...)cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek. Przełożenie ciasta: Ciasto kruche-masa makowa-połowa masy serowej-wyłożyć pierniczkami-druga połowa masy serowej. Źródło: 100 nowych ciast Siostry Anastazji
PychotkaaaDeser z mango i jogurtu naturalnego przekładany pierniczkiem ” zdobył bardzo dużą popularność. I nie dziwi mnie to. W końcu połączenie soczystego i dojrzałego mango z delikatnym jogurtem jest bardzo trafione. Do tego warstwa chrupiących, domowych pierniczków… mhmm… No ale zanim rozpocznie się sezon piernikowy, proponuje Deser z mango, jogurtu naturalnego i macerowanych malin . Świeże maliny zasypane odrobiną
Moja Delicjaświęta kochani! Czas najwyższy na pieczenie pierniczków. Dziś upiekłam i szybciutko piszę żebyście i Wy mogli zdążyć. Składniki: 200gr masła, 200gr cukru,500-700gr mąki,2 jajka,przyprawa do piernika np.Kamis,0,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szklanka miodu płynnego,esencja waniliowa,2 łyżki gorzkiego(...)wykraiwałam foremkami ciasteczka. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i piekłam około 5-8 minut. Oczywiście można je przyozdabiać w zależności od smaków i gustów lukrem,posypkami,czekoladą inwencja dowolna. Pierniczki po upieczeniu są twarde, ale trzymając je w szczelnie zamkniętym pudełeczku skruszeją i zrobią się miększe akurat na Święta... o ile jeszcze nie zostaną do tego czasu
potrawyregionalneJesienią i zimą często piekę pierniczki, bo mam na nie wiele pomysłów, a nie jestem w stanie ich wszystkich zrealizować na Święta. A poza tym moja córeczka uwielbia pierniczki, zwłaszcza nadziewane i do tych dobrała się, kiedy jeszcze były ciepłe. Z tego przepisu ciasteczka wychodzą od razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook 2 galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook 1 kostka masła 5 szklanek wody dodatkowo: 200 g pierniczków nadziewanych 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kremówki W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszać rózgą. Przelać do formy wyłożonej papierem i piec(...)budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić. Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu. Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu. Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapaczki, niejako kontynuacja poprzedniego, dotycząca pierników. Tym razem jednak pierniki zza naszej wschodniej granicy. Na wielu blogach widziałam zarówno w tym, jak i w tamtym roku Lebkuchen, niemieckie pierniczki. Byłam bardzo ciekawa ich smaku, toteż postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się! Są wspaniale miodowe z lekkim posmakiem migdałowym, okrąglutkie i urocze, a cytrynowa nuta nadaje im niepowtarzalny aromat(...)odstępach, bo ciasteczka prawdopodobnie sporo urosną. Kulki można lekko spłaszczyć z wierzchu. Piec w temperaturze 180 C przez 15 minut. Wyciągnięte prosto z piekarnika będą dość miękkie, jak wszystkie pierniczki, ale po chwili stwardnieją. Lebkuchen zostawić na całą noc, a następnego dnia posmarować wierzch lukrem. Składniki na lukier: 2 szkl. cukru pudru 5 łyżek soku z cytryny Cukier puder wsypać
Przepysznik - BLW i nie tylko