dużej miski wbijamy jajko, wlewamy jogurt oraz wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i razem ucieramy mikserem 3 minuty. Do masy jogurtowej dosypujemy mąkę z masłem i całość wyrabiamy rękoma do połączenia się składników. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, oprószamy mąką i wałkujemy na grubość około 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrajamy kwadraty o wielkości
Smak mojego domusmalcu, doprawiając wyciśniętym praską czosnkiem i solą do smaku. Odstaw do przestygnięcia. Składniki z listy „ciasto” umieść w maszynie do wyrabiania ciasta lub w misce i wyrób na gładkie, sprężyste ciasto. Podziel na kulki , które rozwałkujesz na okrągłe placki. Porcja ciasta starcza na 4-5 dużych lub 7 małych. Ja często robię mniejsze bo łatwiej je jeść Przygotowane(...)każdym placku. Piekarnik rozgrzej do 200C do tak nagrzanego wstaw blaszkę z lahmacum i zapiekaj około 20-30 minut. Do momentu aż brzegi ciasta zrobią się złociste i chrupiące. Serwuj na gorąco. Super smakuje z sosami jogurtowymi w typie tzatzyki Artykuł Lahmacum, turecka pizza, szybki obiad pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżywtedy zostaniecie przeniesieni bezpośrednio do strony z przepisem. Najprostszy sernik na zimno Zielone ciasto szpinakowe z kremem Torcik truskawkowy z biszkoptami Puszysta pianka truskawkowa Truskawkowe lody na patyku bez maszynki Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Dżem truskawkowy z rabarbarem Koktajl truskawkowo-jogurtowy
Kulinarne przygody Gatitywątpliwości, że śliwki warto jeść. Co można z nich przygotować? Już pokazuję Pieczone śliwki pod owsianą kruszonką Kremowy sernik ze śliwkami Koktajl śliwkowy Ciasto drożdżowe ze śliwkami Krem jaglany ze śliwkami Knedle ziemniaczane ze śliwkami Muffiny jogurtowe Czekośliwka Pancakes z węgierkami Artykuł Do czego wykorzystać śliwki? pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia
365 dni dookoła kuchniWyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. 12. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy w miseczce jogurt z miodem. 13. Odkrajamy kawałek ciasta, kładziemy na talerz i polewamy sosem. Po wierzchu posypujemy delikatnie cynamonem. Sos jogurtowy nie zmienia zwojej struktury, więc możemy niewykorzystany przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Smacznego
Prosto z KotłaKakaowe ciasto z jogurtem i malinami. To połączenie tradycyjnego murzynka z malinami oraz miksturą jogurtową, która po upieczeniu smakuje podobnie jak delikatna masa serowa. A wszystko to razem tworzy pyszną całość :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowapołączenia składników dosypuję mączkę owsianą, mąkę, sodę i kakao włączam jeszcze na chwilę blender dodaję posiekaną czekoladę i rodzynki, mieszam łyżką nakładam ciasto do foremek Piekę 30 minut w 180 stopniach C. SKŁADNIKI NA KREM JOGURTOWO - ORZECHOWY: jogurt grecki 400g. ( wykładam na sito wyłożone ręcznikiem papierowym i zostawiam na parę godzin - najlepiej na noc - w lodówce) 2 łyżki oleju kokosowego
Upiecz sobie babeczkęwaniliowym Pączki-oponki parzone lukrowane Bananowe mini pączki orkiszowe Wytrawne mini pączki ser(k)owe PANCAKE DAY :) Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie Placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym Racuszki serowe z morelą Placuszki z mąki owsianej, amarantusem i kokosem Placuszki owsiane z dodatkiem siemienia
coolinarnyDziś zapraszam Was na kolejną karnawałową słodkość. Takie serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe są idealne na przyjęcia czy po prostu słodką „zachciewajkę”. Ciasto przygotujecie dosłownie w tytułowe 3 minuty. Kilka składników, łyżka do mieszania i… już za chwilę można smażyć pyszne małe pączki. Spróbujcie, polecam. A jeśli szukacie dobrego przepisu na faworki polecam Wam faworki trydenckie (klik
Słodkie okruszkiKolejna moja propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem delikatna, rozpływająca się w ustach pianka śmietankowo-jogurtowa z orzeźwiającym brzoskwiniowym musem i błyszczącą taflą galaretki... mmmm :)))) Koniecznie wypróbujcie! Pianka śmietankowa: 400 ml śmietanki 30% 400 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów 1 galaretka
Smakołyki Asiprowansalskimi, startym żółtym serem i ewentualnie parmezanem. Przygotowaną pizzę zapiekać około 15-18 minut w 180°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Przed podaniem udekorować listkami bazylii. Pizzę podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, jogurtowym. * ilość według uznania
Ugotowaćminut. Białko i jedno jako mieszamy z jogurtem i ziołami na jednolitą masę. Łososia kroimy w plastry. Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na nie łososia. Następnie wylewamy masę jajeczno-jogurtową i układamy na wierzchu szparagi. Można posypać startym serem. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 st. C. Recipe Notes Ja zamiast zwykłego sera
Kucharzycaweekendy. Są więc także dwa torty. Jeden już opisałam, a ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą. Tort jest dość wysoki i może nie zmieścić się w klasycznej tortownicy. Ja wykorzystuję
Wiem co jemtemu po raz pierwszy piekłam Jogurtową babkę czekoladową ze strony Moje Wypieki . Moje dziecko pokochało jej smak do tego stopnia, że przepis zadomowił się u nas na stałe. Często zamiast jednej babki piekę w formie małych babeczek, które są bardziej reprezentacyjne, a poza tym to takie porcje na raz. Tym razem to ciasto czekoladowe pojawiło się w formie babeczek
Blondynka GotujeProsta i szybka do przygotowania babka jogurtowa z malinami. Idealna na świąteczny stół. Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 3 jajka 1/3 szklanki oleju roślinnego ok. 250 g malin świeżych lub mrożonych Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC(...)suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać maliny (jeśli używamy mrożonych to nie ma potrzeby ich rozmrażać) i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu
Healthy food explorerżółtek 250g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Składniki na masę jogurtową: 1000g jogurtu greckiego 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 200g dżemu z czarnej porzeczki *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę
Blog z Apetytemherbatnikowym spodzie. Bez pieczenia. Ciasto o orzeźwiającym i kwaskowatym smaku, idealnie się sprawdzi na letnie upały. Jak wykonać taki jogurtowiec pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami. JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LEŚNYMI SKŁADNIKI: Spód: herbatniki (180 g) masło roztopione (90 g) Masa jogurtowa: jogurt naturalny(...)środek masy żółtej (patrz film). Wstawiamy do zamrażalki na 15 min aby masa całkiem stężała. 3.) Dekoracja: Na stężałej masie jogurtowej układamy owoce leśne i zalewamy je ostudzonymi i lekko tężejącymi galaretkami arbuzowymi. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ciasto 4 godzinki a najlepiej zostawić na noc w lodówce. Proponuję Wam też zobaczyć przepis na jogurtowiec truskawkowy
RITA food channelPłatki owsiane wraz z otrębami zmielić w malakserze na mąkę. Zimne masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. warstwa jogurtowa mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki połączyć przy pomocy rózgi kuchennej. warstwa jabłkowa(...)łyżeczka cynamonu Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z 1/2 cytryny. Polać miodem i posypać cynamonem Ciasto wyjąć z lodówki na ok. 20-30 minut przed pieczeniem (inaczej będzie zbyt twarde). Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i oprószyć go mąką. Rozwałkować cieniutki prostokąt, ponakłuwać widelcem zostawiając
Kuchnia Ellienagimnastykować, żeby je upichcić. Pozostanie sterta brudnych naczyń po przygotowaniu. Ale też piękny zapach, i wyjątkowy smak. Dietetyczna tarta wytrawna na jogurtowym spodzie smakuje nawet dzieciom. Mimo, że jest ze szpinakiem. Dietetyczna tarta wytrawna – składniki na ciasto: mąka pszenna, razowa, około półtora szklanki, gęsty jogurt naturalny – 3 łyżki, 1 jajko, przyprawy – zioła i sól. dodatki: mozarella, duży(...)lodówki na jakąś godzinkę – ale czasem pomijam ten krok, a też wychodzi. Blachę do tarty smarujemy olejem kokosowym i osypujemy otrębami – u mnie orkiszowe. Wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika na kwadrans – ma być rozgrzany do 180 stopni. Na tym etapie, wykorzystuję termoobieg. Teraz mamy czas na przygotowanie dodatków. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy
Matylda Gotujekrzaczkach znaleźliśmy już pierwsze truskawki, stwierdziłam więc, że nadszedł najwyższy czas, by pozbyć się zeszłorocznych zapasów z zamrażarki:)) Dlatego zrobiłam ciasto na zimno z sycącą masą z kaszy manny i kremu czekoladowego, warstwą owocową oraz lekką pianką śmietanowo - jogurtową. Wyszło smacznie, orzeźwiająco i idealnie na letnie popołudnia przy filiżance kawy:) Masa grysikowa: 650ml mleka, 100g kaszy manny(...)Masa jogurtowa: 700ml jogurtu naturalnego, 200ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 25 g żelatyny, 70ml wody, 2 łyżki konfitury różanej. Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić
Z miłości do słodkościpopołudniowej kawy. Jest niezwykle delikatne, aksamitne, lekkie i nieprzesłodzone. Składa się z mięciutkiego biszkoptu kakaowego, kremu jogurtowego z brzoskwiniami i smażonych wiórków kokosowych na wierzchu. Brzoskwinie nadają mu orzeźwiającej nuty, dlatego nie jest zbyt ciężkie. Składniki na ciasto Jej Wysokość: Biszkopt: 6 jajek rozmiar L 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1 i 1/4 szklanki) 150 g cukru
e-PrzepisyKulinarne