szafek i biorę się za pieczenie. A jak jest u Was? Zapraszam na ciasto:) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERIA CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka jogurtowa: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka zielona np. agrestowa 250 ml gorącej wody(...)koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Pianka jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka
Izabelawkuchniserem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno(...)rosyjskie pielmieni czy gruzińskie chinkali. W barach najczęściej podawane są w ketchupem, chociaż ja wolę je z sosem typu tzatziki czy innym jogurtowym. Fotografowanie czeburekow to dla mnie nie lada wyzwanie. Pomyślcie tylko: gorące chrupiące ciasto, w środku soczyste aromatyczne nadzienie i cudowny rosołek. Zapach unosi się po całym domu, w brzuchu burczy, śliniaki pracują, no bo przecież czebureki
Obiad gotowykisiel truskawkowy niecałe pół szklanki mąki 2 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu truskawkowego 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru na wierzch 450 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki(...)truskawkami będzie tężeć przygotować masę jogurtową. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, około trzy łyżki odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Jogurt wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Wylać do foremki na warstwę truskawek. Przykryć biszkoptem. Za pomocą łyżki nasączyć biszkopt pozostałą galaretką i odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z foremki odwracając ją dnem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCytując klasyka :) “chyba ostatnie w tym sezonie” ciasto z truskawkami, a raczej jogurtowiec z tymi przepysznymi owocami, idealny na letnie upały. SKŁADNIKI (torownica 22 cm) BISZKOPT (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JOGURTOWA: 100 dag jogurtu naturalnego 250 śmietanki 36% 5łyżek cukru pudru(...)dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C Masa jogurtowa W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do jogurt dodajemy cukier, oraz
RAROSSAJogurtem Bez Pieczenia – Kolejny pyszny tort w Małej Cukierence. Prosty, szybki w przygotowaniu, bez pieczenia z owocami. Jest bardzo smaczny, jogurtowy, taki lekki i wygląda pięknie. Tort powstawał przy współpracy z marką dr Gerard. Do ozdoby i na spód ciasta użyłam rurek Rolls Rolls Apple Pie, są to smaczne rurki o smaku cynamonowym. Zachęcam do wypróbowania przepisu i polecam! Zapraszam(...)miski, dodać ostygniętą galaretkę i wymieszać mikserem, jeśli masa będzie bardzo rzadka miskę wstawić do lodówki na około 3-5 minut (trzeba uważać masa szybko tężeje). 5. Do masy jogurtowej dodać połowę ubitej śmietanki i wymieszać mikserem. Dodać pozostałą śmietankę i krótko wymieszać mikserem. Następnie mikser odłożyć i dokładnie wymieszać szpatułką. 6. Około 1/3 kremu wylać na przygotowany spód
Mała Cukierenkasłodkiego, dlatego dziś przed Państwem wystąpią jogurtowe muffiny, lekkie jak letnie obłoczki :) Kryją w sobie pękate i pełne owocowego szleństwa zielone kulki agrestu, który pysznie rozświetla puchate ciasto. Miękkie i wilgotne ciasto, słodki śmietankowy krem z mascarpone w zwieńczeniu muffinek i kwaskowaty agrest, który w naszych kuchniach ciągle pozostaje w cieniu innych sezonowych owoców, a przecież wnosi do potraw(...)zawieszona gałązka agrestu na drzwiach domu lub w oknie przynosi szczęście? Nie dajcie się prosić i podarujcie sobie odrobinę tego pysznego szczęścia w mięciutkiej oprawie jogurtowych muffinek :) I niech zielone lato trwa! ♥ Jogurtowe muffiny z agrestem i mascarpone na ok. 12 muffinek Potrzebujesz: 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki
Kuchnia w Słońcu Skąpananiedzielny poranek postanowiłam w końcu ziścić moją zachciankę. Chodziła za mną i tupała już cały tydzień więc... Wybiła godzina zero i powstały placki ;-) Jogurtowe placuszki z owocami JOGURTOWE PLACUSZKI Z OWOCAMI Na ok 12 sztuk: 1 szklanka jogurtu 1 jajo 1 łyżeczka zapachu cytrynowego (lub soku z cytryny(...)kostkę, jagody myjemy i osuszamy. Owoce dodajemy do ciasta na placki i delikatnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem i wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z obu stron na jasno brązowy kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Jogurtowe placuszki z owocami SMACZNEGO
peggiwkuchniciasto. Szukając różnych przepisów na słodkie co nieco, warto zwrócić uwagę na wypieki zawierające owoce lub warzywa. Kawałek leśnego ciasta - przepis nr 1 Wybierając się na piknik, można przygotować dobrze znane ciasto o wdzięcznej nazwie „Leśny mech”. Piękny zielony kolor zawdzięcza szpinakowi, o którego walorach zdrowotnych nie trzeba nikogo przekonywać. Składniki: Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto: szklanka(...)się składników. Ciasto wykładamy do tortownicy, pieczemy ok pół godziny, lub do momentu, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy i ścinamy wyrośniętą górkę. Krem: W misce ubijamy serek mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy pokruszonym, wcześniej odciętym nadmiarem ciasta. Całość dekorujemy
Kuchnia MagdaLenyciasto. Szukając różnych przepisów na słodkie co nieco, warto zwrócić uwagę na wypieki zawierające owoce lub warzywa. Kawałek leśnego ciasta - przepis nr 1 Wybierając się na piknik, można przygotować dobrze znane ciasto o wdzięcznej nazwie „Leśny mech”. Piękny zielony kolor zawdzięcza szpinakowi, o którego walorach zdrowotnych nie trzeba nikogo przekonywać. Składniki: Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto: szklanka(...)się składników. Ciasto wykładamy do tortownicy, pieczemy ok pół godziny, lub do momentu, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy i ścinamy wyrośniętą górkę. Krem: W misce ubijamy serek mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy pokruszonym, wcześniej odciętym nadmiarem ciasta. Całość dekorujemy
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na mini paczki z serków homogenizowanych to jeden z najpopularniejszych przepisów na moim kanale YouTube, ale czy wiecie, ze równie smaczne mini pączusie możecie zrobić
Pani M - kuchnia smakowitaCo to są perełki tapioki? To granulat wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z korzenia manioku. Skrobia z manioku jest formowana w granulki, w rozmiarach 1 do 8
Tajemnice SmakuPieczone śliwki to doskonały dodatek do jogurtu, owsianki, budyniu, omletów lub gofrów. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc zapiec większą porcję
Tajemnice SmakuFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Dynia jest świetnym warzywem, które można wykorzystać praktycznie w każdym daniu. Tym razem mamy pomysł na
CRAVEmonkeyPrzepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec
AleTorcikZdejmujemy usmażone placki z patelni i podajemy (albo wkładamy na kratkę do nagrzanego piekarnika, żeby utrzymać ich ciepło i chrupkość). Kończymy smażyć resztę ciasta, co jakiś czas dolewając na patelnię olej. Placki najprzyjemniej smakują z jogurtowym sosem tzatziki, ale można je podać i z samym greckim jogurtem. Danie to moja wariacja na temat Kolokithokeftedes – greckich placuszków z cukinii z fetą
Karo in the KitchenProsta, pyszna babka jogurtowa. Wilgotna i długo świeża. Lepsza nawet na drugi dzień niż w dniu pieczenia :)) Po wystudzeniu była tak mięciutka, że z trudem
Walijskie Pichcenietłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege
Kucharzyca