pierniczki - 3630 przepisów (strona:114/242)

Pierniczki 149

Już niedługo święta, a to zdecydowanie ostatni dzwonek, by zrobić pierniczki. Przepis jest prosty i zawsze się udają! Ogranicza nas tylko nasza kreatywność.Tak więc do dzieła! Przepis pochodzi ze strony /mojewypieki.pl/   Składniki: 230 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  1 szklanka miodu  1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając(...)miejsce kakao- ciemniejszy kolor pierniczków)  1 łyżeczka sody oczyszczonej  2-3 łyżki przyprawy korzennej  szczypta soli   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól, mieszamy i odkładamy. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy

Pudełko rozmaitości
Świąteczne pierniki 186

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas piec pierniczki! W swoim życiu wypróbowałam naprawdę wiele przepisów i ten, który Wam proponuję jest zdecydowanie moim ulubionym. Wymaga on niestety żeby pierniki trochę poleżały, najlepiej w metalowej puszcze. Ile to znaczy trochę? Im więcej, tym lepiej! :) Ale myślę, że w zupełności wystarczą 2-3 tygodnie, czyli właśnie tyle ile zostało(...)godziny do lodówki. Ciasto po wyjęciu wałkujemy na stolnicy lub blacie podsypanym mąką na grubość ok.  2-3 mm i wycinamy różne kształty przy pomocy foremek. Pierniczki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 8-10 min  (można piec równocześnie na kilku blachach przy włączonej funkcji termoobieg). Pierniki

Zakręcony Widelec
Pierniczki 160

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie. Składniki: 2 kg mąki szymanowskiej 0,5 kg masła lub margaryny 1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu) 2,5 szklanki cukru 4 op. przyprawy do pierników(...)dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 210 stopni około 9 minut. Po ostudzeniu dekorujemy je. Smacznego

Salonik smaków
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 146

tych, którzy nie przygotowali odpowiednio wcześniej pierniczków, mam prosty przepis. Nie trzeba będzie czekać, aż zmiękną. Powiedziałam wręcz, że trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta(...)kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :) Składniki na około 100 pierniczków: 300 dkg masła , 15 dkg cukru pudru , 40 dkg mąki pszennej , 1 łyżka przyprawy do piernika , szczypta soli . Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać przesianą mąkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak udekorować świąteczny wieniec? 174

Pomiędzy owocami przyklejamy liście laurowe Na suszonych owocach przyklejamy kuleczki ziela angielskiego Na plastrach jabłek posmarowanych wcześniej klejem układamy papryczki i oprószamy przyprawą z kardamonem Do dekoracji możemy wykorzystać pierniczki, tak jak u mnie, na zdjęciu są przygotowane kilka dni temu pierniczki z lukrem królewskim

Moja smaczna kuchnia
Pierniki maxi 201

kostki margaryny 2 jajka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru 0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny   Wszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w dużej misce. W garnku rozpuszczamy miód z margaryną i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy(...)trzeba podsypywać mąki pod spód ciasta, ale można na wierzch, żeby nie przyklejało się do wałka. Arkusz papieru z rozwałkowanym ciastem przekładamy na blaszkę do pieczenia i wykrawamy pierniczki foremkami. Pieczemy około 5-7 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni.     Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pierniczki glazurowane 262

muszę dodać więcej mąki? Nie wiem, ale i tak są bardzo smaczne. W sam raz na Święta lub jako jadalny prezent. Wykonanie jest łatwe, więc nie powinniście mieć z pierniczkami problemu. Składniki (ok. 36 szt.): 130 g śmietany 18% 1 jajko 200 g cukru 1/2 łyżeczki sody 330 g mąki 1 łyżka kakao opakowanie przyprawy do piernika Lukier(...)odstępach na blaszce.  Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być dość gęsty). Jeszcze ciepłe pierniczki maczać w lukrze i odkładać na kratkę do ostygnięcia

Pasja Smaku
Pierniczki staropolskie (z ciasta dojrzewającego) 149

miesiąc temu ciasto na staropolski piernik dojrzewający ? Tak, to już ten czas kiedy możemy do niego zajrzeć i piec piernik! Dzisiaj powiem Wam co nieco jak przygotować z niego pierniczki, w sobotę będzie post o pieczeniu dużego piernika. Tak - z tego ciasta możemy upiec też małe pierniczki! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Piernikowa chatka Ali i Łukaszka 151

rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy kształty foremkami lub wg własnej inwencji twórczej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto na pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy nie dłużej niż 10 min. Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą gorzkie. P ierniczki pozostawiamy do wystygnięcia

Moniki Smakołyki
Sernik piernikowy 161

piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami. Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: na spód: 200 g pokruszonych pierniczków z melasą 3 łyżki masła 2 łyżki cukru na masę: 650 g sera twarogowego szklanka cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka łyżka melasy szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy(...)piernika łyżeczka startej skórki z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać pokruszone pierniczki z masłem i cukrem.  Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy oraz boki do 1/3 wysokości. Schłodzić przez kilka minut w lodówce, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut. Wyjąć

wyzwania kuchenne
Pierniczki razowe 148

Moje pierwsze pierniczki gotowe na choinkę :-) Na razie są jeszcze twarde ale podobno tak musi być:-) Zrobiłam z mąki razowej, trochę z lenistwa i trochę z ciekawości co, to z tego wyjdzie. W tle świąteczna muzyka, choinka już ubrana... Kocham ten czas. Wyczekiwanie na święta ale jeszcze bez tej gorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje(...)zmiękną moje cudne pierniczki.  Składniki: 2 szklanki mąki razowej  3 łyżki miodu  3/4 szklanki cukru  3/4 torebki przyprawy do piernika  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej  2 jajka  łyżeczka kakao  kilka łyżek mleka  Sposób wykonania:  Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, dodać gorący miód, wymieszać. Dodawać kolejno sodę, przyprawę, kakao, mleko ciągle

pieprzny smaczek
Domek z Piernika! / Cottage gingerbread! 149

czym mówię ;-). Od wczoraj wreszcie mam kuchnię o jakiej marzyłam, i mogę znów buszować i obijać garnki, co mnie ogromnie cieszy. Dzisiaj piekłam domek z pierniczków i od razu endorfiny szaleją we krwi! Sposób na udany dzień, podaje niezawodny przepis: A. włącz na cały regulator: lepiej? B. włącz ekspres, zrób espresso, spień mleko, dodaj syrop karmelowy lub piernikowy  jeszcze(...)łyżek miodu - 200 g cukru brązowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g margaryny - 2 jajka - 650 g mąki pszennej - 2 łyżki syropu piernikowego - opakowanie przyprawy do pierniczków W rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę.  W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj masę z rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź

SMYKWKUCHNI
Pierniczki świąteczne 149

Zapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt będą doskonałe. Polecam. SKŁADNIKI 10 dag  mąki żytniej  30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 15 dag  miodu płynnego  10 dag masła 10 dag  cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka sody(...)jajka dodać ostudzone mało i miód Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.  Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty pierniczków. W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni

W kuchennym oknie Ewy
Lebkuchen 107

Składniki na pierniczki: 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów (na mąkę) 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej* Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody(...)Teraz przygotowujemy lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać po łyżce gorącą wodę, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Następnego dnia Lebkuchen można układać do świątecznych pudełek. * jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytryn Źródło

Świat Ciasta
Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej 215

włoskich 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram posiekanych orzechów włoskich i migdałów 1 jajko 15 gram przyprawy korzennej (jutro dodam przepis na domową :)) 3/4 łyżeczki sody Orzechowe pierniczki najlepiej smakują ozdobione lukrem i posiekanymi orzechami. Taka oprawa najlepiej podkreśla smak tych pierniczków. Lukier robię zazwyczaj w ten sposób, że do cukru pudru dodaję sok z cytryny, wtedy mój

Mango Papaja